Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rudjer, preporučio si knjige s kojima nema greške, samo što smo ih mi, matori, davno čitali.:lol: Nisam pročitala Istočno od raja i, zamisli, Tvrđavu, iako ih imam. Niko nije savršen. Ispraviću grešku što pre, hvala ti.;)

Baš sam to htio da kažem, preporuke su, onako, lektiraškog tipa. Izuzeci su Hoseini i Remark koji su, svaki u svom vremenu, bili percipirani kao pristupačni pisci bliski komercijalnoj literaturi.
Bolje ti je da i dalje preporučuješ Džampu Lahiri - za nju većina ljudi i ne zna, a, po svemu sudeći, radi se kvalitetnoj autorki.

PS.
A i ne moraš da budeš mator da bi ovo pročitao, sve je to literatura sa starije maloljetnike.

Dobro, pored toga što je preporuka, ova lista je i neka vrsta rekapitulacije mog čitalačkog iskustva.

Igor Mandić: Zbogom, dragi Krleža: polemike o mentalitetu post-krležijanske epohe

Budući da nije u pitanju beletristika, već zbirka esejističko-polemičkih tekstova, nisam pisao prikaz na blogu. Napisaću ovdje par riječi.
Nadao sam se da se knjiga bavi malo više književnošću, međutim Mandić kritikuje Krležu uglavnom sa moralno-ideoloških pozicija. Usput pominje enciklopedističku ispraznost njegovog stila, ali idola svoje mladosti odriče se zbog Krležinog izostanka kritike, čak i pominjanja, Staljinovih čistki i pristajanja na socijalistički realizam. Usput, Mandić polemiše sa nekoliko, danas uglavnom zaboravljenih, kulturnih i društveno političkih radnika koji srčano, iako mahom nespretno i pomalo smiješno, brane krležijanski kult.
Tekstovi su pisani sredinom osamdesetih, u doba relativne liberalizacije jugoslovenskog javnog prostora, pa Mandić kritikujući Krležu i neke njegove apologete malkice kritikuje i komunizam i državni sistem. Koga zanima sukob na književnoj ljevici s kraja tridesetih ili znameniti Krležin referat na Kongresu književnika Jugoslavije 1952. g. može da pročita knjigu. Mene je čitanje malo vratilo u djetinjstvo, kad su se čitali Danas i Start. I kad je tata svaki puta kad Duga kasni na naš provincijski kiosk mislio da je zabranjena zbog nekog Mandićevog teksta.

Igor Mandić: Zbogom, dragi Krleža: polemike o mentalitetu post-krležijanske epohe

Budući da nije u pitanju beletristika, već zbirka esejističko-polemičkih tekstova, nisam pisao prikaz na blogu. Napisaću ovdje par riječi.
Nadao sam se da se knjiga bavi malo više književnošću, međutim Mandić kritikuje Krležu uglavnom sa moralno-ideoloških pozicija. Usput pominje enciklopedističku ispraznost njegovog stila, ali idola svoje mladosti odriče se zbog Krležinog izostanka kritike, čak i pominjanja, Staljinovih čistki i pristajanja na socijalistički realizam. Usput, Mandić polemiše sa nekoliko, danas uglavnom zaboravljenih, kulturnih i društveno političkih radnika koji srčano, iako mahom nespretno i pomalo smiješno, brane krležijanski kult.
Tekstovi su pisani sredinom osamdesetih, u doba relativne liberalizacije jugoslovenskog javnog prostora, pa Mandić kritikujući Krležu i neke njegove apologete malkice kritikuje i komunizam i državni sistem. Koga zanima sukob na književnoj ljevici s kraja tridesetih ili znameniti Krležin referat na Kongresu književnika Jugoslavije 1952. g. može da pročita knjigu. Mene je čitanje malo vratilo u djetinjstvo, kad su se čitali Danas i Start. I kad je tata svaki puta kad Duga kasni na naš provincijski kiosk mislio da je zabranjena zbog nekog Mandićevog teksta.

Smor z:(
Kako posle da nađem tekst? A na blogu ti uvek znam gde je šta i lako se podsetim što sam nešto zapisala na spisak za čitanje.

Budući da nije u pitanju beletristika, već zbirka esejističko-polemičkih tekstova, nisam pisao prikaz na blogu.
. Mene je čitanje malo vratilo u djetinjstvo, kad su se čitali Danas i Start. I kad je tata svaki puta kad Duga kasni na naš provincijski kiosk mislio da je zabranjena zbog nekog Mandićevog teksta.

Sori za of, al kad si vec pomenuo Mandica i ove starostavne casopise da se i ja malo oPsetim Mandica, ali ne kao kriticara knjiga, drustva , nego Mandica kulinara.

On je mene osvojio za vjek i vjekovma u nekoj od svojih kolumni u gore navedenim casiopisima kada je pisao o nekim malo egzioticnim jelima i rekao da
su nasi ljudi ( bivsi YU, jelte) konzervativni sto se jela tica mnogo vise nego recimo sto se religije tice, sto ce reci da bi se pre odrekli religije nego
sbvoje neke nacionalne kuhinje u koju se kunu kao u Boga.

Sori za of, al kad si vec pomenuo Mandica i ove starostavne casopise da se i ja malo oPsetim Mandica, ali ne kao kriticara knjiga, drustva , nego Mandica kulinara.

On je mene osvojio za vjek i vjekovma u nekoj od svojih kolumni u gore navedenim casiopisima kada je pisao o nekim malo egzioticnim jelima i rekao da
su nasi ljudi ( bivsi YU, jelte) konzervativni sto se jela tica mnogo vise nego recimo sto se religije tice, sto ce reci da bi se pre odrekli religije nego
sbvoje neke nacionalne kuhinje u koju se kunu kao u Boga.

Da, Igor Mandić, kritičar opće prakse, bio je jedan od zanimljivijih likova onih dosadnih vremena (kada nismo znali koliko je dosada dobra stvar).

Lelelele, izgleda da cu morati da se bacim na Prvu Sivu, pa kud pukne nek pukne.
Nego cu je pazarim kad dodjem u Srbiju, ipak te opscenosti vise volim na maternjem mi jezikuz:lol:

Ne bih ja to kupovala, jok... pozajmi od nekog. Ne mogu da verujem da ću da čitam još 550 strana, ali me koleginica uverava da je treća najbolja. Moje prvobitno ushićenje je splasnulo s drugom knjigom koju sam mrljavila mesec dana, dobro, možda i zbog one tragedije u familiji, ali ne mogu da verujem da sam pristala na treću...:zblesav:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back