Ja bih preporučio sledeće knjige koje su se meni najviše dopale u zadnje 3 godine:
Harper Li – Ubiti pticu rugalicu
Priča o problemu rasizma u Americi ispričana od strane jedne djevojčice.
Meša Selimović – Tvrđava
Roman o tome kako ostati moralno čist u zlom svijetu.
Haled Hoseini – Lovac na zmajeve
Roman o prijateljstvu, izdaji, kajanju i drugoj šansi smeštena u ratni i nesrećni Avganistan u periodu 1975-2001.
Ivo Andrić – Na Drini ćuprija
Roman koji svi mi trebamo da pročitamo.
Meša Selimović – Derviš i smrt
Možda i najbolja knjiga koju sam ikad pročitao. Nezaboravna priča o nepravdi, pravdi, dobru, zlu, moći, nemoći, usponima i padovima...
Franc Kafka – Proces
Knjiga nad kojom se čovjek duboko zamisli.
Džon Stajnbek – Istočno od raja
Priča o borbi dobra i zla, sa mnogim biblijskim paralelama, smještena na kraj 19. i početak 20. vijeka.
Džerom D. Selindžer - Lovac u žitu
Burne adolescentske godine glavnog junaka naišle su na simpatije mnogih čitalaca širom svijeta, a sam junak romana postao idol mladih ljudi.
Emili Bronte – Orkanski visovi
Mračna, ali uzbudljiva priča, pripovjedana na vrhunski način.
Erih M. Remark – Vreme života i vreme smrti
Rat nikome nikad ništa nije dobro donio! Lagana za čitanje, knjiga ostavlja vrlo snažan utisak na čitaoce.
Frensis S. Ficdžerald – Veliki Getsbi
Neveliki roman posle kojeg postajemo bolji ljudi (najvjerovatnije).
Ernest Hemingvej – Sunce se ponovo rađa
Ova knjiga je iz temelja uzdrmala moj svemir! Roman o izgubljenoj generaciji mladih ili relativno mladih ljudi koji su izašli iz Prvog svjetskog rata potpuno dezorijentisani i koji, tražeći utjehu za svoje promašene i prazne živote, besciljno lutaju Evropom i jedinu svjetlost u svojim životima pronalaze u alkoholu i seksu.
Nadam se da će ove moje preporuke nekome biti korisne.