Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Придружујем се честиткама.

Почео да читам "Црвено и црно", с намером да прва књига у новој години буде први роман реализма (или претеча, како год). Прочитао стотинак страна и одустао. Нисам тренутно расположен за иоле компликованије, замршеније романе. Неки други пут ћу прочитати. Данас почео да читам "Сенка ветра". Задовољан првим десетинама страна, читљива и занимљива књига, за сада.

Придружујем се честиткама.

Почео да читам "Црвено и црно", с намером да прва књига у новој години буде први роман реализма (или претеча, како год). Прочитао стотинак страна и одустао. Нисам тренутно расположен за иоле компликованије, замршеније романе. Неки други пут ћу прочитати. Данас почео да читам "Сенка ветра". Задовољан првим десетинама страна, читљива и занимљива књига, за сада.

To je jedan prelep roman, nezaboravna love story, ali sa puno politickih detalja iz tog vremena u Francuskoj.

Za mene jedan od deset najboljih romana.

Završeni Varšavski Anagrami, odlična knjiga za ljude koji vole priče o WW2 i životu u getu... Roman predstavlja mešavinu trilera, istorije i fantastike. Kraj mi nije baš legao

Sad krenuo sa Gogoljevom "Mrtve duše"

Baš me zanima kako će ti se svideti. Meni je sjajna. Svevremenska

Pročitah Proces, prvi put posle srednje škole. Oduševljen sam, kao i svim ostalim Kafkinim delima.
Sad čitam odabrana pisma Dostojevskog. Sjajno štivo za navlačenje na rulet...

Kafka mnogo bolje "legne" u nekim zrelijim godinama nego srednjoškolskim. Ja sam ga posle fakulteta pročitala skoro kompletnog. Upoznala u to vreme sadašnjeg muža koji je imao komplet, pa mi bilo zanimljivo. Ali sam malo pala u depresiju. Treba ga ipak dozirati.

Trenutno čitam Mavrov poslednji uzdah, Salmana Ruždija.

Imam još oko 150 stranica Zovem se crveno. Nakon prvih 150 smorio sam se, ali onda je postalo zanimljivije kako se razvijao odnos između Crnog i one Š. Sve u svemu imam osrednji utisak za sada, podseća me malo i na Pavića. Ne vidim ništa posebno u ovom romanu...čak ni to što je svako poglavlje u prvom licu različitih likova.

Moja skracena top lista naj od naj knjiga u 2012. :D

Ljuljaska daha – Herta Miler, Laguna, 300 str.

Kako je nestajala Esmi Lenoks – Megi O’ Farel, Laguna 200 str.

Pisma iz Norveske – Isidora Sekulic, Ethos, 210 str.

Slepilo – Zoze Saramago, Lingva Franka, 290 str.

Majka je samo jedna – Miklos Vamos, Laguna, 260 str.

Ne idimo nocas psima – Aleksandra Fuler, Laguna, 300 str.

Zlocin i kazna – Boris Dezulovic, VBZ 250 str.

26a – Dajana Evans, Laguna, 250 str.

Midlseks – Dzefri Eugenides, M&M, 610 str.

Crveno i crno – Boris Dezulovic, VBZ 250 str.

Dnevnik jednog penzionera – Miljenko Smoje,Znanje Zagreb 460 str.

Pretesterisi me – Jelena Lengold, Arhipelag 170 str.
[/B]
Redosled je nebitan.

Imam još oko 150 stranica Zovem se crveno. Nakon prvih 150 smorio sam se, ali onda je postalo zanimljivije kako se razvijao odnos između Crnog i one Š. Sve u svemu imam osrednji utisak za sada, podseća me malo i na Pavića. Ne vidim ništa posebno u ovom romanu...čak ni to što je svako poglavlje u prvom licu različitih likova.

Ja mislila sad ćeš da me ubediš...:lol:

Moja skracena top lista naj od naj knjiga u 2012. :D

Ljuljaska daha – Herta Miler, Laguna, 300 str.

Kako je nestajala Esmi Lenoks – Megi O’ Farel, Laguna 200 str.

Pisma iz Norveske – Isidora Sekulic, Ethos, 210 str.

Slepilo – Zoze Saramago, Lingva Franka, 290 str.

Majka je samo jedna – Miklos Vamos, Laguna, 260 str.

Ne idimo nocas psima – Aleksandra Fuler, Laguna, 300 str.

Zlocin i kazna – Boris Dezulovic, VBZ 250 str.

26a – Dajana Evans, Laguna, 250 str.

Midlseks – Dzefri Eugenides, M&M, 610 str.

Crveno i crno – Boris Dezulovic, VBZ 250 str.

Dnevnik jednog penzionera – Miljenko Smoje,Znanje Zagreb 460 str.

Pretesterisi me – Jelena Lengold, Arhipelag 170 str.
[/B]
Redosled je nebitan.

Slažem se za crvene. Ostale nisam čitala.

@ Mrs Bi
Slažem se da Kafka gotovo i nije štivo za srednju školu. Previše je to teško za tako mlade ljude kao što su srednjoškolci. Takođe je tačno i da ga treba dozirati jer zna da baci u sumorno raspoloženje. Mene je, na primer Preobražaj ubio...

Gore pomenuste i Mrtve Duše- fenomenalna knjiga, univerzalna i vidim da je mnogim kasnijim piscima Gogolj bio uzor...

Ja bih preporučio sledeće knjige koje su se meni najviše dopale u zadnje 3 godine:

Harper Li – Ubiti pticu rugalicu
Priča o problemu rasizma u Americi ispričana od strane jedne djevojčice.

Meša Selimović – Tvrđava
Roman o tome kako ostati moralno čist u zlom svijetu.

Haled Hoseini – Lovac na zmajeve
Roman o prijateljstvu, izdaji, kajanju i drugoj šansi smeštena u ratni i nesrećni Avganistan u periodu 1975-2001.

Ivo Andrić – Na Drini ćuprija
Roman koji svi mi trebamo da pročitamo.

Meša Selimović – Derviš i smrt
Možda i najbolja knjiga koju sam ikad pročitao. Nezaboravna priča o nepravdi, pravdi, dobru, zlu, moći, nemoći, usponima i padovima...

Franc Kafka – Proces
Knjiga nad kojom se čovjek duboko zamisli.

Džon Stajnbek – Istočno od raja
Priča o borbi dobra i zla, sa mnogim biblijskim paralelama, smještena na kraj 19. i početak 20. vijeka.

Džerom D. Selindžer - Lovac u žitu
Burne adolescentske godine glavnog junaka naišle su na simpatije mnogih čitalaca širom svijeta, a sam junak romana postao idol mladih ljudi.

Emili Bronte – Orkanski visovi
Mračna, ali uzbudljiva priča, pripovjedana na vrhunski način.

Erih M. Remark – Vreme života i vreme smrti
Rat nikome nikad ništa nije dobro donio! Lagana za čitanje, knjiga ostavlja vrlo snažan utisak na čitaoce.

Frensis S. Ficdžerald – Veliki Getsbi
Neveliki roman posle kojeg postajemo bolji ljudi (najvjerovatnije).

Ernest Hemingvej – Sunce se ponovo rađa
Ova knjiga je iz temelja uzdrmala moj svemir! Roman o izgubljenoj generaciji mladih ili relativno mladih ljudi koji su izašli iz Prvog svjetskog rata potpuno dezorijentisani i koji, tražeći utjehu za svoje promašene i prazne živote, besciljno lutaju Evropom i jedinu svjetlost u svojim životima pronalaze u alkoholu i seksu.

Nadam se da će ove moje preporuke nekome biti korisne.

Rudjer, preporučio si knjige s kojima nema greške, samo što smo ih mi, matori, davno čitali.:lol: Nisam pročitala Istočno od raja i, zamisli, Tvrđavu, iako ih imam. Niko nije savršen. Ispraviću grešku što pre, hvala ti.;)

Baš sam to htio da kažem, preporuke su, onako, lektiraškog tipa. Izuzeci su Hoseini i Remark koji su, svaki u svom vremenu, bili percipirani kao pristupačni pisci bliski komercijalnoj literaturi.
Bolje ti je da i dalje preporučuješ Džampu Lahiri - za nju većina ljudi i ne zna, a, po svemu sudeći, radi se kvalitetnoj autorki.

PS.
A i ne moraš da budeš mator da bi ovo pročitao, sve je to literatura sa starije maloljetnike.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back