Nora Barnacle
Domaćin
- Poruka
- 4.132
Mnogo sam se iznenadila kad sam stigla do Džojsovih pisama Nori iz decembra 1909. Danas to nije ništa, ali za ono vreme...Dobro, bilo je to cenzurisano, ali... Nisam ga tako zamišljala, msm, Džojsa. Nisam do kraja shvatila da li je on ova pisma zaista njoj slao, ili ih je pisao da bi to na kraju objavio neko. Ako je već kuburio s parama, odakle mu toliki novac za poštarinu?
I Noru sam drugačije zamišljala...Na kraju ispade mlada, lepa, debela, glupa, neobrazovana, nezainteresovana za književnost...
Noro, sad se pitam, zašto si se odlučila baš za ovaj nik? Uopšte te ne razumem.Lele, kakve perverzije... a ja završavala knjigu u busu, sve krišom od ovih iza mene.
![]()

E, slatko si me nasmejala.
Ni jedno od njih dvoje nije imalo ideju da će ta pisma ikad biti objavljena. To se nekako...desilo. Kažu da ih je bilo i mnogo više, ali da je njihovu unuk, Stiven, dobar deo spalio, baš da se ime njegovog dede i babe ne bi tek tako vezivalo za koješta. Na kraju se ipak vezuje.
Da, Nora nije bila nikakva Mileva Ajnštajn, ali nije baš ni bila glupača, kad se bolje sagleda čitava priča (ona je bila model za Moli Blum iz Uliksa i tu je detaljnije predstavljeno ono što je Džojs video u njoj).
Za početak, da nije nje, Dablinci možda nikad ne bi bili objavljeni - Džojs sam nije mogao da ubedi izdavača. U poređenju sa Džojsom jeste bila neobrazovana, no, to je nije sprečilo da dobije svoj lični praznik koji se slavi i dan danas (koja carica ga ima, na primer?).
'Ej, bre, ljudi! Pa ona je inspiracija za kanon moderne književnosti! Prljave gaće su zanemarljivo mala vrednost u poređenju s tim.

Uostalom, ni on nije bio sasvim...hm..."sam". Ona mu je bila veza sa stvarnošću i životom, i, kao takva, uopšte nije morala da razume o čemu on piše (najzad, mi ne znamo da li je razmela).
Takođe, vrlo ozbiljno je ustala protiv Beketa, kad joj je ćerka Lucija odlepila za njim: pristala da je proglasi ludačom (u dogovoru sa Jungom!), pre nego da je pusti da provede život sa edipovcem ludakom (a Beket je školski primer toga, po svim kriterijumima).
Ja je doživljavam kao običnu, stabilnu ženu (ipak je trebalo pratiti Džojsa!) sa porivima i čistim strastima strastima, a bez pretenzija na uplitanje u metafiziku i ostala celomudrenija. I, što je najvažnije: smelu da prizna da ne razume mnoge stvari na svetu, uključujući i svog čoveka. A to nije degradirajuća pozicija ni u kom kontekstu, i mnogo bih bila srećna da imam bar mali procenat tih karakterisitka.
Uz to, rođene smo istog dana (da, znam da se za nju ne zna tačno, ali smo rođene istog dana, kad vam ja kažem).

Mislim da je ovde prikazana sasvim solidno: http://www.imdb.com/title/tt0158033/