Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Emotivno nedefinisano citam Nabokovu Lolitu. Ni sama ne znam sta sam ocekivala. Mozda film...? Medjutim, u filmu je devojcica gotovo devojka dok je u knjizi devojcica dete. Kao da su u filmu ivice manje ostre, nekako vise maglicaste kako bi masa lakse svarila temu.
Objektivno posmatrano roman je lepo napisan, stil mi se dopada, duhovit na momente, recenica "debeljuskasta" aliiiii...sticem utisak da je knjiga pisana vise u dogovoru sa senzacijom i sokom a manje sa inspiracijom. Sada sam malko procitala na netu i ispostavilo se da sam u pravu te da je Vladimir Nabokov pre Lolite bio vise neuspesan nego uspesan pisac koji je dugo tapkao u mestu. Ne smatram sebe konzervom ali par godina gore dole, da je ih je poslao gore te da su mu "nimfice" one od 15-ak ja bih lakse varila...sa 9-10 zbilja slabo stojim a pisac je prilicno deskriptivan (soknice, nimfice, usnice i tako dalje).

Pisala sam na drugoj temi o knjizi Roshalde. Nju sam procitala za dan dok mi Lolita nije pala saka. Veoma mi se dopada, fino se identifikujem sa temom, predivno napisana, jedan od mojih najdrzaih pisaca, svaka preporuka za one koji nisu citali...

Lolita mi se svojevremeno veoma svidela, a za Hesea ti hvala, nedavno sam kupila Rosshalde. :cmok:

O, konačno sam uspeo da ulovim Kortasarov ''Divertimento'' na Malindu. Jeste da je prodavac malko zacepio cenu, ali jbmliga, ta knjižica ispade raritet. Tako da će to da ide sledeće, čim završim zbirku ''Noćne priče''.

O, to je moj omoljeni knjizevnik, a Ohhh, samo procitah ( i uvek ispocetka citam) Skolice:D

Videla sam onomad u Bgdu u dva toma neke novele, ali to ostavljam za oktobar.

Nego, kad si vec na vezi, te pitam nesto.
Da li si citao pripovetku po kojoj je sniman kultni film " Blow up"?

O, to je moj omoljeni knjizevnik, a Ohhh, samo procitah ( i uvek ispocetka citam) Skolice:D

Videla sam onomad u Bgdu u dva toma neke novele, ali to ostavljam za oktobar.

Nego, kad si vec na vezi, te pitam nesto.
Da li si citao pripovetku po kojoj je sniman kultni film " Blow up"?
Čitao, a zakleo bih se da smo ovde već pisali o tome. ''Đavolje bale'' se zove, ali ne mogu da je uporedim sa filmom, pošto ga nisam gledao. Mislim da sam čuo kako je film samo inspirisan pripovetkom.

Čitao, a zakleo bih se da smo ovde već pisali o tome. ''Đavolje bale'' se zove, ali ne mogu da je uporedim sa filmom, pošto ga nisam gledao. Mislim da sam čuo kako je film samo inspirisan pripovetkom.

Verovatno jesmo, ali mene "memorija pamcenja" polako izdaje:D

@Cica

Da ti nadjes nekog decka koji ima Bibliju i na sanskritu pa da nam prepricavas posle.

Sibir – Vladimir Kecmanovic, M&M, 250 str. 8/10

U podnaslovu:
Srpski ljubavni triler u koji su se upetljali Hrvati.

Kako funkcionise i saradjuje podzemlje svih nasih bratskih republika. Sve mi to manje-vise znamo, ali ovo je konkretan zaplet sa konkretnim likovima i radnjom, pa onda ta stvar bas puca pred ocima. Cita se za par sati.
Dopala mi se, i mislim da bi od ovoga bio dobar film. Sve u svemu dobro napisano.
Kraj mi jedino nije nesto narocito. Standardno, klise, ocekivano… holivudski...

Lolita mi se svojevremeno veoma svidela, a za Hesea ti hvala, nedavno sam kupila Rosshalde. :cmok:

Kad mi je jezik brzi od pameti:lol:...povlacim receno za Lolitu, nakon dvestotine procitanih strana mogu reci da je ovo jedna vrlo duhovita knjiga (ako zaboravimo zacas krivicni zakon). Nas antijunak je simpaticn i drhturav smotanko, nasa Lolita je drska bezobraznica a nas pisac gotovo neodoljivo darovit. Samo vrhunski pisci mogu pedofila da sastave tako sarmantno da bi istog volela i domacica sa petoro zenske dece:lol:...

Sad imam tremu, sta ako ti se ne svidi Roshalde...ma svidece ti se, znam da hoce:lol:

Jeeeeejiii neko cita Ponizene i uvredjene, citav juli sam ponavljala citate iz te knjige na jednom pdf-u...mnogo mi se svidela, volim te poucne knjige koje se nehajano drze toboz jednostavne teme...valjda je za vrhunsku umetnost potrebno proci masu komplikacija i svesti se na upecatljivu jednostavnost koja govori ono sto svi mislimo a ne umemo da srocimo.

Pored Biblije citam i Luisa Pasa "Cartas sin destinacion" prevela bih kao "Pisma bez adrese". Knjiga prica o tome sta smo zeleli da kazemo nekom, a nismo, pa nam je zao. Ima desetak kratkih prica. svaka prica je jedna prica u kojoj neko hoce nesto da kaze, ali ne kaze iz nekog razloga, pa posle bude kasno, a onda se pokaje i shvati da bi to promenilo neke stvari u njihovom odnosu.

Pročitao Kecmanovićevu "Očima Psihijatra"
Odlično napisano, tri različite celine koje se savršeno uklapaju i predstavljaju sliku psihijatrije tokom čitave karijere, tačnije, koliko se malo toga promenilo...

Sada krećem "Karakter kao Sudbina" Jovanović Bojan

Ja ovih dana čitam Kecmanovića. Stigla sam do poglavlja Tipologija etnonacionalista.

Dakle, čitam ovu zbirku klasične horor/fantastike (''Noćne priče''), u kojoj svuda gde treba da bude slovo đ stoji ▯. Bravo za izdavača.

Inače, i dalje mi nije jasna popularnost onog Lavkrafta.

Nasla sam Lavkrafta i eto ni meni to nije jasno. Jednostavno mi ne ``lezi``. Nismo se kliknuli. Ili je zbog prevoda, ali Velmar-Jankovic je prevodilac, pa prosto ne mogu da shvatim zasto mi se ne dopada, ali eto, ne dopada mi se.
A sto se tice kako izdavacke kuce stampaju svoje knjige, o tome bih mogla da napisem esej... kad mi pod ruku dodje knjiga koja nema odstampanu stranu, pa ja ne znam sta bih uradila...

Nasla sam Lavkrafta i eto ni meni to nije jasno. Jednostavno mi ne ``lezi``. Nismo se kliknuli. Ili je zbog prevoda, ali Velmar-Jankovic je prevodilac, pa prosto ne mogu da shvatim zasto mi se ne dopada, ali eto, ne dopada mi se.
A sto se tice kako izdavacke kuce stampaju svoje knjige, o tome bih mogla da napisem esej... kad mi pod ruku dodje knjiga koja nema odstampanu stranu, pa ja ne znam sta bih uradila...

Uh! To je uzasno. Secam se da sam tako kupila neku filozofsku knjigu, a prilicno sma je platila, kad ispade da fale strane.

"Priručnik za Paranoike", jedna od najčudnijih knjiga, ako se može nazvati knjigom pošto predstavlja skupinu bizarnih fun factova, podataka i zanimljivosti, pa se može pročitati da je npr najzagađenija voda u Severnom Banatu i da je stara 15 000 godina.
Pored toga Hamleta za lektiru,
uzeo Borhesova "Izabrana Dela", "Bludni Sin" Bukovski, "Nadrealizam" Klingsor- Liroj i "Sve bliže Ekstazi" Jost Zauer

Emotivno nedefinisano citam Nabokovu Lolitu. Ni sama ne znam sta sam ocekivala. Mozda film...? Medjutim, u filmu je devojcica gotovo devojka dok je u knjizi devojcica dete. Kao da su u filmu ivice manje ostre, nekako vise maglicaste kako bi masa lakse svarila temu.
Objektivno posmatrano roman je lepo napisan, stil mi se dopada, duhovit na momente, recenica "debeljuskasta" aliiiii...sticem utisak da je knjiga pisana vise u dogovoru sa senzacijom i sokom a manje sa inspiracijom. Sada sam malko procitala na netu i ispostavilo se da sam u pravu te da je Vladimir Nabokov pre Lolite bio vise neuspesan nego uspesan pisac koji je dugo tapkao u mestu. Ne smatram sebe konzervom ali par godina gore dole, da je ih je poslao gore te da su mu "nimfice" one od 15-ak ja bih lakse varila...sa 9-10 zbilja slabo stojim a pisac je prilicno deskriptivan (soknice, nimfice, usnice i tako dalje).

..

To "relativno uspesan" je savrseno irelevantno, ali to i sama znas:)

Sa 6 banki je dobio Nobela , bas je ta Lolita i bila povod, a i sam je bio iznenadjen da mu je Nobel dodeljen.

"Nikada nisam verovao da cu moci da zivim od knjizevnosti, a sada me hrani mala devojcica po imenu Lolita".

Sa odvratnoscu je gledao na rasprostanjueno pogresno tumacenje po kome je Lolita opscena prozan i citirao je
podatak da ju je Adolf Ajhman smatrao nemoralnom. Istinski jen uzivao da izazove buru negodovanja u knjizevnom
estabishmentu svojim izjavama:" Kad vidim da glatko prihvataju snoshaje Ledi Ceterli ili pretenciozne besmislice
gospodina Paunda kao veliku knjizevnost, moram da se borim protiv pomisli da je to deo neke zavere uprene protiv mog razuma".
I josw " Ne prezirem jednog, nego cetiri doktora:dr.Frojda, dr.Zivaga,Dr.Svajcera i dr Kastra"
Ko je zapravo taj doktor Kastro?

Henry de Montherlant

NIsam ga citala ni prvog ni zadnjeg, ja ga uvek ispocetka citam kad ne znam sta da citam.

Njegova tetralogija "Devojke" bila je i povod da pazarih one jadne Jadnike jer ugledah njega, a knjiga se valjda vec
decenijama uopste i ne stampa.

Čuven po tetralogiji „Devojke“, koja je izazvala pravu književnu revoluciju kad je reč o ženama, u knjizi „Ljubavnici i besmrtnici“ (Albatros Plus, Beograd, 2009), jedan od najprovokativnijih pisaca dvadesetog veka, Francuz Anri de Monterlan ne napušta svoje omiljene izazovne teme: opojni miris mlade devojke, lice i naličje strasti, ljubavi, želje, ispitivanje svih stadijuma ženske duše u koju se muškarac projektuje, večito suparništvo između majki i kćeri, donžuanizam.

Strasni ljubitelji života, telesnih i duhovnih uživanja i veliki protivnik braka - kroz dnevnike Lava Tolstoja i njegove žene čuveni pisac nas upoznaje sa paklom Tolstojevog braka, ali i braka uopšte. Raskrinkava glupost patnje, koju književnost i politika uzdižu, ali ulazi i duboko u sentimentalno vaspitanje mladih devojkaka. Bavi se i sentimentalnom usamljenošću kao modernim fenomenom. Muškarci su, po njemu, večiti dečaci, što u ženama traže uvek devojčicu, a žene nikad ne žele da saznaju koliko u muškoj ljubavi ima laži, koristoljubivosti, umora. Ženskoj humanosti i ženskoj poeziji on daje sasvim posebno mesto.
Surovi razotkrivalac tajni muško-ženskih odnosa, na duhovit način razotkriva i naličje želje za slavom i besmrtnošću kroz priču o antičkom filozofu Peregrinu, koji se, pred gomilom koja je navijala, spalio u nadi da će mu to doneti večni život.
Kad je zapisao da se njegov život sastoji od dve stvari - sklonosti ka telesnom uživanju i ka književnom stvaranju - dodao je i ovo: „Šta će mi ostati kad dođe dan da mi, zbog godina, te dve snage posustanu? Ništa. Preostaće mi da umrem“. Tako je i bilo. Ubio se hicem iz revolvera 21. septembra 1972, zagrizavši i kapsulu cijankalija - da svoju smrt ne promaši.
Pored čuvene tetralogije „Devojke“, Anri de Monterlan je napisao romane „Olimpijske igre“, „Neženje“, „Zverinjak“, „Ljubavna istorija ’peščane ruže’“ i druge, kao i drame „Gospodar Santjago“, „Don Žuan“, „Španski kardinal“, „Građanski rat“ i druge.
Preuzeto sa sajta "Knjige"

To "relativno uspesan" je savrseno irelevantno, ali to i sama znas:)

Sa 6 banki je dobio Nobela , bas je ta Lolita i bila povod, a i sam je bio iznenadjen da mu je Nobel dodeljen.

"Nikada nisam verovao da cu moci da zivim od knjizevnosti, a sada me hrani mala devojcica po imenu Lolita".

Sa odvratnoscu je gledao na rasprostanjueno pogresno tumacenje po kome je Lolita opscena prozan i citirao je
podatak da ju je Adolf Ajhman smatrao nemoralnom. Istinski jen uzivao da izazove buru negodovanja u knjizevnom
estabishmentu svojim izjavama:" Kad vidim da glatko prihvataju snoshaje Ledi Ceterli ili pretenciozne besmislice
gospodina Paunda kao veliku knjizevnost, moram da se borim protiv pomisli da je to deo neke zavere uprene protiv mog razuma".
I josw " Ne prezirem jednog, nego cetiri doktora:dr.Frojda, dr.Zivaga,Dr.Svajcera i dr Kastra"
Ko je zapravo taj doktor Kastro?

Mmmmmislim da ne razumem bas najbolje napisano. Zbilja nije vazno, ispravka, meni nije vazno sta ko kaze o delu koje citam. Lolita je lepo napisana knjiga, vrcavo, duhovito, sa merom obzirom na temu ali je cinjenica da ne govorimo o remek delu knjizevnosti vec samo o kvalitetnoj knjizi koju covek otvori, procita, zatvori i vrati na policu. Zbilja nije u pitanju umetnost koja "pomera iz tezista". Kad procita neko, sta znam, tvoje Jadnike neretko ne moze danima da se povrati i izbaci delo iz glave, potrebno mu je ciscenje od par dana pauziranja. Sada nisam imala takav osecaj vec sam odmah otvorila Pekicevu Atlantidu i bas mi se svidja:)

Lolita je kulturni brend koji se odlicno prodaje. Tabu koji koriste mlade Japanke sa soknicama i skotskim suknjicama. Modni trend koji predlazu dizajneri svake trece sezone. Film koji puni bioskope. Postoje umetnicka dela koja ucmalo drustvo spremno doceka kao novu modu. To je ucinila Lolita ali ne treba knjizi davati mitske dimenzije sto se tice uticaja na knjizevnost. Po toj logici Markiz de Sad bi trebalo da bude knjizevni vrh a svi znamo da nije ni blizu toga vec odlican sok-majstor.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back