Vrela Cica
Iskusan
- Poruka
- 5.579
Vidim da se stvara nepotrebna rasprava i da se udaljavamo od teme. Trenutno citam Bibliju.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Što bi Otporaši rekli, "samo vas gledam", ali delimično, s niškog wireless-a ...
'Ajde da se vidimo sutra? Rano idem na posao, ali nadam se da ću se vratiti do 13h.Trava peva – Dosris Lesing, Agora, 230 str. 8/10
Nobelova nagrada za knjizevnost 2007.
Ovo je prikaz sa korica knjige:
“Radnja prvog romana Doris Lesing, Trava peva, događa su u Južnoj Africi pod vlašću belaca. Ovo je hronika raspadanja ljudskih odnosa i društvene kritika koja se ne ispušta lako iz ruku. Glavna junakinja Meri Tarner je samostalna, nezavisna mlada žena koja je sve više frustrirana u braku sa neefikasnim i neuspešnim farmerom. Čamotinja godina provedenih na farmi polako pušta otrov i Meri postaje sve očajnija, sve do sudbonosnog dolaska na farmu enigmatičnog i potentnog crnog sluge Mozesa”.
Cini se kao da ja imam pik na ovu Lesingovu, ali jednostavno ona meni nije nista posebno. Ja od nje uvek ocekujem vise i zato nikada nisam sasvim zadovoljna knjigom koju procitam. Kada uzmem nekog NN pisca, neku NN knjigu, ja nista posebno ne ocekujem pa sam zadovoljna i malim stvarima. Ali kada uzmem nesto sto se malo vise kotira u knjizevnom svetu, ja ocekujem da me knjiga osvoji na bilo koji nacin. A Lesingovoj to u mom slucaju ne uspeva. Svaka njena knjiga mi je sasvim u redu do pred kraj, a onda je nekako zbrzana, nejasna, nedovrsena…
Mala, ne pričaj da si u Nišu?'Ajde da se vidimo sutra? Rano idem na posao, ali nadam se da ću se vratiti do 13h.

Ja sam citala i Peto dete i nastavak Ben u svetu, i takodje su mi utisci vrlo bledunjavi.Nisam citala tu knjigu , samo Peto dete...ali nije me ni ta impresionirala bas:/

Gotovo je. Ono je bio Saturday night deathmatch, Džejms ''Pretenciozni'' Džojs vs. Paulo ''Ritch Boy'' Koeljo.A što se Uliksa tiče, odoh da iščitam temu, pa ću dati svoj skromni doprinos.
Gotovo je. Ono je bio Saturday night deathmatch, Džejms ''Pretenciozni'' Džojs vs. Paulo ''Ritch Boy'' Koeljo.
Suvonjavi je popio batine.

Ja mnogo volim Dežulovića![]()

...Uliksa najverovatnije smatraju samo debelom knjigom nazvanom po sinu Bekima Fehmijua.
Kud se seti ovog? 

Nisam citala tu knjigu , samo Peto dete...ali nije me ni ta impresionirala bas:/
Ja sam citala i Peto dete i nastavak Ben u svetu, i takodje su mi utisci vrlo bledunjavi.
Tako da mislim da sam zavrsila sa Lesingovom, osim sto me intrigira ta prica koju spominje Honduras![]()

I ja. Upravo sam se spremala da napišem da je baš OK tip.
Šifra: Crveni šejtan![]()

Zivot i prikljucenije Jare Ribnikar.

Ma problem je u tome što iza Koelja jednostavno ništa ne stoji. To što prodaje milione knjiga ne znači ništa, on jednostavno ne pripada istom književnom univerzumu kome pripada Džojs. Nikad nisam vidio ni čuo ni jednog autoriteta za ozbiljnu umjetničku književnost koji je za Koelja rekao bilo šta osim da je ovaj reciklator izanđalih ideja i prodavac magle.
Ja sam pročitao samo jednu njegovu knjigu (11 minuta) i doživio apsolutni estetski šok - podsjetila me na one knjižurke za učenje stranih jezika. Kad uzmu neku trivijalnu priču i slože je najjednostavnije moguće koristeći samo najčešće korištene riječi, da svako može sve da shvati.
I sve je to OK. Može on da piše šta hoće i to mogu da čitaju svi ti milioni oduševljenih fanova, nikome glava neće zbog toga otpasti. Međutim, kad takav pisac krene da kritikuje nekoga ko može ili ne mora da nam se sviđa, ali jeste priznata veličina, onda to izgleda stvarno smiješno. Kao da Džastin Biber uzme ozbiljno da kritikuje Frenka Zapu i kaže kako to ništa ne valja. Kao da Radoš Bajić ozbiljno ocrni Kjubrika...
Ja sam prvi pomenuo Koelja ovde u zadnjih desetak dana ali ne u tom kontekstu u kom ti pises vec vezano za njegovu izjavu u vezi Dzojsa.
Slazem se da je Koeljo bezvezan pisac.Sopenhauer je jednom lepo napisao da treba citati samo knjige koje su stare najmanje 50 godina.Dzojs ispunjava taj uslov,Koeljo ne,ali su za mene obojica istog kvaliteta.
Ali treba razdvojiti moc pisanja dobrih dela sa moci dobre kritike,dobrog ukusa.
To sto je Koeljo nikakav pisac ne znaci da nema ukus i intuiciju da prepozna valjanu knjizevnost.Moze i obrnuto,neko da bude odlican pisac a da nije dobrog ukusa kad je rec o kolegama.
Ja ne znam sta je Koeljo dao kao obrazlozenje zasto smatra da je Uliks bezvezno delo.
Ali je meni upecatljiv bio Borhes kad je isto posprdno pisao o Uliksu.Zapravo Borhes je u tom delu prepoznao isto sto i ja.Samo jeftinu i providnu zelju Dzojsa da stekne slavu nabrzaka.
Borhes kaze da Uliks i nije napisan da bi ga neko citao,napisan je da bi pisac stekao slavu.Slazem se.Otuda svaki ko zeli tako postati umetnik,ne samo u knjizevnosti,nece nikad postati dobar umetnik.
Na silu se ne postaje dobar muzicar,slikar,vajar itd.
A Dzojs je upravo to zeleo,silovao je sebe i knjizevnost.Slicno radi i Koeljo.
No postoje i vece nazovi velicine od Dzojsa koji uzivaju nezasluzenu slavu.Vec sam vise pominjeo Tolstoja.Tolstoja u zadnjih sto godina ne smu da kude ni pojedini najveci pisci i kriticari.To je prosto jeres ako neko kaze da je Tolstoj slab pisac.A ja kazem da je Tolstoj kao pisac obican novinarcic,pise kao zurnalista.Pa opet su se u njega zacopali milioni.E sad Dzojs nikad nije uspeo da stekne ni pola Tolstojeve slave ali to ne znaci da je manje los pisac od Lava T.
Isto i ovde cesto pominjani Bulgakov.Znam da godinama nisam hteo procitati Majstor i Margarita,nisam jer sam vidjao koji se sve prostaci dive toj knjizi.I jednom je procitam,i vidim da je moje ubedjenje bilo na mestu.
Dzojs je samo tezi za citanje od Tolstoja i Bulgakova pa zato nije stekao slavu bas kod svih povrsnih ljudi i domacica koje citaju Danijelu Stil i Mirjam.Inace da je Dzojs bio malo pitkiji,sve ove sto citaju Mirjam i Zagorku bi obozavale i pisca Uliksa.

Za vikend sam malo čitala Izgubljeno lice, roman o forumu kao što je ovaj. Kao da nas gledam.![]()
U ovoj Koeljo - Džojs aferici imamo dvije različite stvari. Jedna je priča o tome kako je Džojs loš pisac i Uliks slaba knjiga, a druga je situacija da tako nešto kaže upravo Koeljo.
Ja nisam protiv toga da se Džojs kritikuje, to se sa raznih strana čini od kada je knjiga objavljena (mada je besmisleno reći da je Uliks jeftina i providna želja Džojsa da stekne slavu nabrzaka - mislim, čovjek je knjigu pisao nekih šest-sedam godina, i svakako se zlopatio u tom periodu).
Da ga kritikuje neki književni istoričar, kritičar, pa i neki drugi pisac, vjerovatno niko ne bi ni reagovao. Problem je u tome što se književni prevarant Koeljo toliko izbezobrazio da pljuje knjigu koju, ako ništa drugo, a ono već decenijama tretiraju, stotine vodećih tumača književnosti. Neki misle da je dobra, neki ne, to nije ni važno. Očito je smatraju dovoljno važnom da je proučavaju i o njoj nešto govore. S druge strane, niko ko ima tri čiste o umjetnićkoj književnosti neće posvetiti ni minut svog vremena knjigama P. Koelja, zato što one to ne zaslužuju. Da tako kažem, nisu čak ni dovoljno loše.
Da Koeljo ima čitalačku intuiciju i dobar ukus, valjda bi pročitao poneku svoju knjigu, pa vidio na šta to liči. Odnosno ne bi ni pisao takve knjige.