Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Baš tako, na momente je prilično detinjasta, ali neke scene su me šokirale. Jeste vodič, ali prilično uopšten, neki filozofi nisu pomenuti uopšte (Šopenhauer npr), dok se Frojd i Darvin svrstavaju međ filozofe. Ako si već čitala filozofiju ne uzimaj, ovo su samo osnovi. A što se Sartra tiče, zaiste ne znam šta to u njemu privlači. :)

Mozda te Sartr privlaci zato sto je bio *****.Danas su guzerani u modi.Haha.

Preporuči onda. :)

Citaj one koji su se bavili istorijom filozofije.Ali nemoj Hegela,rano ti je.I ako je on napisao trotomnu Istorija filozofije.
Mozes poceti sa Vilom Durantom.On je diplomirao filozofiju i mislim istoriju,ali je vise pisao knjige iz istorije.Ima njegova cuvena knjiga Um caruje,to procitaj,mada i tu ce ti biti nejasnih stvari.
Durant nije pravi veliki filozof kao Kant ili Hegel,nije ni kao Nice ili Sopenhauer.
Ali pise vrlo zanimljivo o filozofiji i istoriji.
Mozes u vezi filozofije citati i naseg Mihajla Djurica.
Pa Bertrana Rasela koji je bio filozof i naucnik.Ima za tebe njegova knjiga Istorija zapadne filozofije.To je on pisao populisticki za svakoga.Kao i njegova knjiga Mudrost Zapada.
Nije los ni Brana Petronijevc ali rano ti je za njega.
Pa kupis neki filozofski recnik da znas sta je koji termin dok citas knjige.

Uffff, a tek Knut Hamsun:)

Takodje norveški pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. godine, poznat po svojim nacističkim uverenjima i podržavanju norveške kvinsliške vladu. Dešavalo se da su mu čitaoci, nezadovoljni političkim idejama koje je izlagao u svojim delima, vraćali kupljene knjige. U početku je pisao romantičarskim stilom koji je naginjao ka modernoj književnosti. Njegovo prvo značajno delo je Misterija koje su neki kritičari često poredili s Ničeovim Tako je govorio Zaratustra. U isto vreme nastala su i dela Pan i Viktorija, koji su delovi trilogije u koju spada i roman Glad. Hamsun je kroz ova dela pričao o čoveku koji više nije u mogućnosti da se poveže s prirodom.

Da li i vi mislite, kao Danilo Kish, koji rece da knjige imaju miris i ukus pa tako Aleksandrijski kvartet mirise na usecerene ljubicice?

Meni su ove knjige sa Severa nekako mracne, misteriozne, nekako sablasne.

Narodi sa severa Evrope su malobrojni ali su dali boljih pisaca nego mi bivsi Jugosloveni.
Ti sa severa sto su dobili Nobela za knjizevnost su uglavnog to i zasluzili.
Tek kakav je strasan pisac Strindberg.
Ja u sever smatram i Irce,oni su dali nekoliko Nobelovaca.
Pa sa Islanda ima jedan odlican Nobelovac.Ako se secam mislim da se zove Laksnes.Citao sam jednu ili dve njegove,sjajan.

Mozda te Sartr privlaci zato sto je bio *****.Danas su guzerani u modi.Haha.

Je l' da? :) A njegova žena, pored toga što je bila feministkinja verovatno je bila i lezbijka, pošto to ide jedno s drugim. A kada kažem privlači, mislim na njegovu filozofiju, ne na njega samog.

Elem, hvala za preporuke, nisam znao da moram ovolike priručnike da iščitam pre same filozofije. :lol: Do sada sam samo Siorana čitao.

Ali je taj "mrak" nekako uzbudljiv,velicanstven, za nas sa Juga sablaznjiv, za mene i neodoljiv, misteriozan , kao i sve nepoznato.

kad si mlad sve sto nisi okusio ti lepo zanimljivo i interesantno....kad bi tudja pametna iskustva bila prifatana svet bi napredovao kosmickom brzinom ali coek je proklet i svako iskustvo mora da dozivi na svojoj kozi da bi ga razumeo... tako i ovo za sever

Je l' da? :) A njegova žena, pored toga što je bila feministkinja verovatno je bila i lezbijka, pošto to ide jedno s drugim. A kada kažem privlači, mislim na njegovu filozofiju, ne na njega samog.

Elem, hvala za preporuke, nisam znao da moram ovolike priručnike da iščitam pre same filozofije. :lol: Do sada sam samo Siorana čitao.

Naravno da je Sartrova zena bila homoseksualac.Lepo je neko rekao da se u zeni uvek emancipuje muskarac.Pa lako je zakljuciti da je Simon kao muskaraca bila lezbejka.Ona i Sartr su se intelektualno zblizili,nije t5u bilo odnosa muskarac-zena.
Sioran nije filozof.Ja sam ga citao,on pise aforizme,mudruje,pametuje.Filozofija je nesto drugo.Tako kao Sioran mozes pisati i ti.Slicno njemu pisao je Bela Hamvas.Uz ogradu da je po meni Hamvas bolji mudrijas.

Citaj one koji su se bavili istorijom filozofije.Ali nemoj Hegela,rano ti je.I ako je on napisao trotomnu Istorija filozofije.
Mozes poceti sa Vilom Durantom.On je diplomirao filozofiju i mislim istoriju,ali je vise pisao knjige iz istorije.Ima njegova cuvena knjiga Um caruje,to procitaj,mada i tu ce ti biti nejasnih stvari.
Durant nije pravi veliki filozof kao Kant ili Hegel,nije ni kao Nice ili Sopenhauer.
Ali pise vrlo zanimljivo o filozofiji i istoriji.
Mozes u vezi filozofije citati i naseg Mihajla Djurica.
Pa Bertrana Rasela koji je bio filozof i naucnik.Ima za tebe njegova knjiga Istorija zapadne filozofije.To je on pisao populisticki za svakoga.Kao i njegova knjiga Mudrost Zapada.
Nije los ni Brana Petronijevc ali rano ti je za njega.
Pa kupis neki filozofski recnik da znas sta je koji termin dok citas knjige.

To sam i ja rekla.

Naravno da je Sartrova zena bila homoseksualac.Lepo je neko rekao da se u zeni uvek emancipuje muskarac.Pa lako je zakljuciti da je Simon kao muskaraca bila lezbejka.Ona i Sartr su se intelektualno zblizili,nije t5u bilo odnosa muskarac-zena.
Sioran nije filozof.Ja sam ga citao,on pise aforizme,mudruje,pametuje.Filozofija je nesto drugo.Tako kao Sioran mozes pisati i ti.Slicno njemu pisao je Bela Hamvas.Uz ogradu da je po meni Hamvas bolji mudrijas.

Kad joj je Sartr pominjao brak, ona mu je odvracala da je brak "protivprirodna ustanova" jer je znala da bi brak sa njim upravo to i bio.
Simon je uvek znala da ce vam ljubavnik oprostiti uspeh, suprug nikada. Zsto? Zato sto ste vi drugi pol. "Zenskost je po definiciji greska,
zato sto je zenskost " pisala je Erika Dzong,.

Kada je Alber Kami procitao prvi rukopis Sioranave knjige na francuskom "Kratak pregled raspadanja", rekao je Sioranu:
"Sada je vreme da udjete u krvotok ideja", Sioran je slegnuo ramenima. On je smatrao da vise nije ucenik i da mu ucitelji i
savetodavci nisu potrebni. "Ja nemam ideje, ja imam opsesije", pisao je, "Ideje moze da ima svako".

Meni su te autobiografske crtice o Sartru tako glupe. On je meni jedan prazan pisac, kog su neznalice ubacile u filozofiju. Njegov egzistencijalizam je potpuni promasaj i negacija normalne egzistencije. on postavlja glupa pitanja, koja muce dokone ljude, a koja nikada ne dobiju odgovore.
Sartr me podseca na jedno vece, kada sam izasla sa jednim bivsim deckom u "Tramvaj". To je meni jedan seljacki klub, gde izlaze neki ljudi, koji hoce da budu Moderni i fensi, a kao su rokeri. I tako sam stajal i cekala taksi i gledala sam neka dva decka, kako mokre kod ograde Masinskog fakulteta. Pitala sam se zasto bi se ljudi bavili pitanjima smisla zivota, kada u stvari, to ih vodi u anksioznost i besmislenost. A ta dvojica su mi izgledala prilicno jadno i nekako to njihovonevaspitanje mi je otkrivalo sav besmisao njihovog postojanja. Kada zavrse to mokrenje, otici ce kuci, izvalice se, sutra ce uciti, pa ce zavrsiti taj besmisleni fakultet i bice obicni proseci sa dobrom plato, dok ce neko ko se bavi upravo tim besmislom smisla ceo zivot biti na nivou puke egzistencije, samo zato sto je odlucio da mucne tom svojom tikvom.

Po meni jedan od najboljih pisaca drama, a i filmovi pravljeni po njegovim dramama su vrhunac kinematografije, ali i pozorista, naravno.

Tramvaj nazvan zelja, Staklena menazerija, Tetovirana ruza,
sve su to remek dela Tenesi Vilijamsa.

Zahvaljujem! :)

Da,ali Dzordz Bernard Sho je ipak malo bolji....:)

Doći će na red. Knjige bar ne mogu nigde da ti pobegnu.

Mnogo bolji. So je odlican pisac, dok je Tenesi Vilijams komercijalniji. Meni je "Macka na usijanom limenom krovu" veoma glupa drama, a ja, inace, volim Jug Amerike, ali ta drama je prilicno dosadna i ne oslikava Jug u pravoj meri.Dosta stvari mora da se nagadja. Ostale drame u prosecne.

Koji je to kriterijum za komercijalnost dela?
Ja delo vidim ovako - lepo gradi napetost, svaka rečenica ima svoju svrhu, zanimljivi likovi, a najbolji deo upravo ta nedokučivost. Daje ti više materijala za razmišljanje. Što se tiče karaktera Juga, ljudi su više od mesta u kom žive. Na kraju krajeva, koja bi bila ‘’prava mera’’? Meni scenografija deluje najmanje bitno ovde. Još jedna priča o životu i ljudima uopšte - sukobi, pohlepa, male i velike prevare, predrasude, porodica, ljubav, laž, smrt. U toj univerzalnosti i jeste čar. Naravno, svako vidi ono što želi. Bitno je uživati u onome što čitaš. :)

Konkretno što se tiče teme, sledeća lektira - Gospođa Dalovej. Želja za budućnost - Lavkraft.

Meni su te autobiografske crtice o Sartru tako glupe. On je meni jedan prazan pisac, kog su neznalice ubacile u filozofiju. Njegov egzistencijalizam je potpuni promasaj i negacija normalne egzistencije. on postavlja glupa pitanja, koja muce dokone ljude, a koja nikada ne dobiju odgovore.
Sartr me podseca na jedno vece, kada sam izasla sa jednim bivsim deckom u "Tramvaj". To je meni jedan seljacki klub, gde izlaze neki ljudi, koji hoce da budu Moderni i fensi, a kao su rokeri. I tako sam stajal i cekala taksi i gledala sam neka dva decka, kako mokre kod ograde Masinskog fakulteta. Pitala sam se zasto bi se ljudi bavili pitanjima smisla zivota, kada u stvari, to ih vodi u anksioznost i besmislenost. A ta dvojica su mi izgledala prilicno jadno i nekako to njihovonevaspitanje mi je otkrivalo sav besmisao njihovog postojanja. Kada zavrse to mokrenje, otici ce kuci, izvalice se, sutra ce uciti, pa ce zavrsiti taj besmisleni fakultet i bice obicni proseci sa dobrom plato, dok ce neko ko se bavi upravo tim besmislom smisla ceo zivot biti na nivou puke egzistencije, samo zato sto je odlucio da mucne tom svojom tikvom.

Pevačice, dear, šta li te je to raznežilo, pa su ti kritike ovako uvijene u oblande? :think:
Tramvaj je (smrdljiva, a skupa) pivnica za studentariju u koju posle ponoći dolaze konobari od koje kuda, ne bi li pokupili obeznanjene studentkinje (što od pevanja Viktorije i Maje Nikolić, što od alkohola) i odveli ih na Miljakovac III da im nešto pokažu. Kakav crni rnr, kakva moda?!

Za Sartra si malo preterala i podsećaš na Lusija. Možda si anksiozna zato što su ti ta dvojica studenata evocirala Welschmerz teenage osećaj, a ne neki drugi (takođe teenage)? :think:

Је ли та књига као кратак преглед историје филозофије? Двоумим се да ли да је прочитам јер сам стекла утисак да је некако детињаста.
И ја сам почела са Сартром, неам појма што ме је он увек привлачио. Уживам читајући га, чак и када не разумем све. :)
А у праву је Луци, можда је најпаметније кренути од Платона или тако неког.

Jeste pregled filozofije,ali na lep i prijemciv nacin.Nije suvoparno i sterilno redjanje cinjenica...Ako vec kreces redom,kreni od Talesa,on je kriv za sve.:)

Kad joj je Sartr pominjao brak, ona mu je odvracala da je brak "protivprirodna ustanova" jer je znala da bi brak sa njim upravo to i bio.
Simon je uvek znala da ce vam ljubavnik oprostiti uspeh, suprug nikada. Zsto? Zato sto ste vi drugi pol. "Zenskost je po definiciji greska,
zato sto je zenskost " pisala je Erika Dzong,.

Kada je Alber Kami procitao prvi rukopis Sioranave knjige na francuskom "Kratak pregled raspadanja", rekao je Sioranu:
"Sada je vreme da udjete u krvotok ideja", Sioran je slegnuo ramenima. On je smatrao da vise nije ucenik i da mu ucitelji i
savetodavci nisu potrebni. "Ja nemam ideje, ja imam opsesije", pisao je, "Ideje moze da ima svako".

Na Sartrovoj sahrani,gospodja Bovoar je od tuge u grob uskocila.....to me uvek podseti na jednu izreku o ljubavi: ,,Ko zbog ljubavi nije pravio ludosti,nije ni voleo``.

Meni su te autobiografske crtice o Sartru tako glupe. On je meni jedan prazan pisac, kog su neznalice ubacile u filozofiju. Njegov egzistencijalizam je potpuni promasaj i negacija normalne egzistencije. [B]on postavlja glupa pitanja, koja muce dokone ljude, a koja nikada ne dobiju odgovore.[/B]

Ti sve dovodis do apsurda, a ovo boldovano je i sustina tvojih apsurda.
Kazes da Sartr negira normalnu egzistenciju, a samo posle tri recenice, pominjuci ove momke koji pisaju na ulici, ti isto to radis.
Nego to je privilegija mladih pa ti ja to sve ne uzimam za zlo.

Umetnici, filozofi, knjizevnici,muzicari,naucnici idu za svojom muzom svojim genijusom, ne razmisljaju da li ce sutra imati pare da odu u taj "Tramvaj"
da bi posle na forumima nama njiznima duhom objasnjavali da je to nekakav seljacki klub. Ne znam od kada fiziloske potrebe imaju veze sa
vaspitanjem. I svakako da je dobro da ima i tih besmislenih likova koji studiraju prirodne nauke, znaju i razumeju aritmeticke progresije ( sto sa mnom
nikada nije bio slucaj) jer da njih nije bilo ( nema) ziveli bismo danas kao ljudi u prvobitnoj ljudskoj zajednici.

Ja delo vidim ovako... Naravno, svako vidi ono što želi.

Nastavi da gledas.

Pevačice, dear, šta li te je to raznežilo, pa su ti kritike ovako uvijene u oblande? :think:
Tramvaj je (smrdljiva, a skupa) pivnica za studentariju u koju posle ponoći dolaze konobari od koje kuda, ne bi li pokupili obeznanjene studentkinje (što od pevanja Viktorije i Maje Nikolić, što od alkohola) i odveli ih na Miljakovac III da im nešto pokažu. Kakav crni rnr, kakva moda?!

Za Sartra si malo preterala i podsećaš na Lusija. Možda si anksiozna zato što su ti ta dvojica studenata evocirala Welschmerz teenage osećaj, a ne neki drugi (takođe teenage)? :think:

Mozda sam preterala, ali je takav kako sam ga opisala.

Ti sve dovodis do apsurda, a ovo boldovano je i sustina tvojih apsurda.
Kazes da Sartr negira normalnu egzistenciju, a samo posle tri recenice, pominjuci ove momke koji pisaju na ulici, ti isto to radis.
Nego to je privilegija mladih pa ti ja to sve ne uzimam za zlo.

Umetnici, filozofi, knjizevnici,muzicari,naucnici idu za svojom muzom svojim genijusom, ne razmisljaju da li ce sutra imati pare da odu u taj "Tramvaj"
da bi posle na forumima nama njiznima duhom objasnjavali da je to nekakav seljacki klub. Ne znam od kada fiziloske potrebe imaju veze sa
vaspitanjem. I svakako da je dobro da ima i tih besmislenih likova koji studiraju prirodne nauke, znaju i razumeju aritmeticke progresije ( sto sa mnom
nikada nije bio slucaj) jer da njih nije bilo ( nema) ziveli bismo danas kao ljudi u prvobitnoj ljudskoj zajednici.

I Sartr dovodi do apsurda, pa mu se svi ovde cepite, a mene napadate, jer imam svoje misljenje.

Što mene ovaj Markes podseća na Koelja :lol: tj. trebalo bi obrnuto, al eto....

JA sam vec pisala o Markesu. A Koeljo mi je otvorio oci.

Ovo htedoh i ja da pitam. Nisu loše ni Priče iz džez ere...

Mozda se svima koji citaju dogadja da im neka knjiga jednostavno "legne" racionalnog objasnjenja tu nema, ali je tako. Ja namerno polako citam, nasladjujuci se,
a znam da cu citati za mesec,dva ponovo. Knjige koje volim uvek citam ispocetka ( ili iznova:D ili ponovo ili po drugi,treci put)

Hvala i tebi za ovaj naslov.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back