Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo završio Sofijin svet. Prilično edukativno, ali poslednja poglavlja su dosta konfuzna. Sad, ne znam kog ću filozofa pre, verovatno Sartra. :)

Prike nemoj Sartra jer mi delujes kao pocetnik,da nemas znanje filozofije.
Ne pocinje se tako sa proucavanjem filozofije.Nije to kao beletristika pa da dohvatis bilo sta sto ti prvo padne u ruke.
Ako ces da proucavas filozofiju onda cu ti dati neke preporuke.Autore od kojih trebas poceti.

Dzozef Konrad " Ochima Zapada", meni se jako dopalo, neka pojednostavljena verzija Dostojevskog ( a i ima samo tri lika:D).
Jedina njegova knjiga prevedena na srpski.

Zivimo kao sto sanjamo, sami:heart:

Da li si čitao Zveva? Zenova ispovest je zabavna knjiga :)
(Zanimljivost, ako ne znaš: Zvevo bi verovatno nestao kao pisac da nije zainteresovao Džejmsa Džojsa, koji mu je u Trstu predavao engleski. Što bih ja volela da prisustvujem tim njihovim časovima engleskog : ) Sad sam nabasala i na podatak da je Džojsov Leopold Blum zasnovan baš na liku ovog pisca. Ne znam da li je tačno.)

moje dame hvala na preporuci ali srce tame sam citao posle kopoline apokalipse i nesto nisam bio impresioniran ali uzecu sa rezervom pa cu se potruditi da pronadjem navedeno delo.

za zenonovu ispovest sam cuo a trieste dal cinema sam citao onoliko kolko znam italijanski :lol: i bice mi posebno zadovoljstvo da osetim nekoga ko je obitavao u ovom srpskom gradu... jer trst je nas ako niste znali :lol:

Upravo završio Sofijin svet. Prilično edukativno, ali poslednja poglavlja su dosta konfuzna. Sad, ne znam kog ću filozofa pre, verovatno Sartra. :)

Је ли та књига као кратак преглед историје филозофије? Двоумим се да ли да је прочитам јер сам стекла утисак да је некако детињаста.
И ја сам почела са Сартром, неам појма што ме је он увек привлачио. Уживам читајући га, чак и када не разумем све. :)
А у праву је Луци, можда је најпаметније кренути од Платона или тако неког.

Је ли та књига као кратак преглед историје филозофије? Двоумим се да ли да је прочитам јер сам стекла утисак да је некако детињаста.

Pa jeste onako tinejdžerska. A može i neko stariji da je čita ako hoće da se podsjeti gimnazijskih časova filozofije. Taj repetitorij je uklopljen u relativno dobro komponovanu priču, ali opet prilagođenu nekome između 15 i 19 godina starosti.

И ја сам почела са Сартром, неам појма што ме је он увек привлачио. Уживам читајући га, чак и када не разумем све. :)

Baš tako, na momente je prilično detinjasta, ali neke scene su me šokirale. Jeste vodič, ali prilično uopšten, neki filozofi nisu pomenuti uopšte (Šopenhauer npr), dok se Frojd i Darvin svrstavaju međ filozofe. Ako si već čitala filozofiju ne uzimaj, ovo su samo osnovi. A što se Sartra tiče, zaiste ne znam šta to u njemu privlači. :)

Ibsen je dobar i slavan pisac.Tu slavu i zasluzuje,nije dosadan,ali on i nije za prostake koji citaju Koelja ili Danijelu Stil.
Mozda je on i najslavniji norveski pisac i ako oni imaju jos dobrih pisaca.On je norveski Sekspir.
Ovo je delo iz poznog perioda, atipicne dinamike. Polovina drugog i ceo treci cin liseni su konkretnih aktivnosti i sva "akcija" svedena je na suocavanje likova sa sopstvenim egoizmom. Daleko od dosadnog- toplo preporucujem!

Zar i ti,kceri Rayela?

I ja sine Brute:D

Ali kod mene je sve malo drugacije. Ja tog Koelja jednostavno organski ne mogu da smislim, za mene je on muljadzija, plagijator,
a za ovaj naslov o kome ovde pisete, stidim se priznati, ali sam mislila da se zezate:D Ne mogu da verujem da neko napise knjigu pa joj
da takav naslov. Taj covek misli jerBo prodaje knjige u 100 miliona primeraka da mu se sve moze.

Kod mene No pasaran knjige sa takvim naslovima, doduse od njega ni sa naslovom "Uliks":D

Ibsen je dobar i slavan pisac.Tu slavu i zasluzuje,nije dosadan,ali on i nije za prostake koji citaju Koelja ili Danijelu Stil.
Mozda je on i najslavniji norveski pisac i ako oni imaju jos dobrih pisaca.On je norveski Sekspir.

Uffff, a tek Knut Hamsun:)

Takodje norveški pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. godine, poznat po svojim nacističkim uverenjima i podržavanju norveške kvinsliške vladu. Dešavalo se da su mu čitaoci, nezadovoljni političkim idejama koje je izlagao u svojim delima, vraćali kupljene knjige. U početku je pisao romantičarskim stilom koji je naginjao ka modernoj književnosti. Njegovo prvo značajno delo je Misterija koje su neki kritičari često poredili s Ničeovim Tako je govorio Zaratustra. U isto vreme nastala su i dela Pan i Viktorija, koji su delovi trilogije u koju spada i roman Glad. Hamsun je kroz ova dela pričao o čoveku koji više nije u mogućnosti da se poveže s prirodom.

Da li i vi mislite, kao Danilo Kish, koji rece da knjige imaju miris i ukus pa tako Aleksandrijski kvartet mirise na usecerene ljubicice?

Meni su ove knjige sa Severa nekako mracne, misteriozne, nekako sablasne.

Ibsen je prvi pisac nezavisne Norveske. Zbog toga je on posebno slavljen u Norveskoj. On je slavan i dobar pisac ljudima, koji zele da izigravaju ludilo i pricaju kako citaju nesto posebno. Ibsenove dramu se dosadne i neinspirativne. Ako nekom, ko je zavrsio norveski ili knjizevnost kazete da ne volite Ibsena, to je neka vrsta svetogrdja, jer su njima isprali mozak stalno ponavljajuci Ibsen, pa Ibsen, a to je jedan obicanprosecan pisac, koji je uspeo da se izdvoji u jednoj sredini gde je umetnost prilicno ucmala i indolentna, pasivna.

"Sofijin svet" je otkrovenje za neznalice, koje su celog zivota mislili da je filozofija neki bauk. Knjiga je za tinejdjere, ali meni, koja sam puna tinejdjerskog duha, je mnogo glupa. Iskreno receno, preporucila bih ti da uzmes neku bolju istoriju filozfije, na pr. Branu Petronijevica ili neke od onih zegrebackih Hrestomatija, plavih. Tu ces naci i strucno i jednostavno i ozbiljno. Sofiji samo fale slike, pa da bude strip.

Pročitao De Lilov ''Kosmopolis'', sad čekam da se pojavi i dvd, pa da ga ispiratizujem, k'o što je red.

Mladi, prebogati, blazirani japi jednog jutra odlučuje da bi mogao da se potšiša. Seda na zadnje sedište svoje ''stretch limo'' i kreće na drugi kraj grada, u staru berbernicu, gde se još kao mali šišao. Put traje ceo dan jer se vozilo zaglavljuje u zakrčenjima izazvanim posetom predsednika, demonstracijama, sahranom čuvenog repera... Erik susreće ljude iz svog poslovnog i privatnog okruženja i razgovara sa njima, a u pauzama kontemplira o svojoj egzistenciji. Kroz bezosećajnu prazninu njegovog lika projektuje se savremeni kapitalistički svet, polu-stvaran, polu-digitalizovan i virtuelan, svet nedokučivih mehanizama tržišta i tokova novca. Postoji izvesna sličnost glavnog junaka sa Bejtmenom iz ''Američkog psiha'' (pričam o filmu; roman sam čitao ne), s tim što je Erik ipak malo mentalno zdraviji.
De Lilov jezik je primereno hladan i precizan (mene na momente malo podseća na Balarda), atmosfera teskobna i nadrealna.
Sve u svemu - preporuka (7/10, recimo).

Baš tako, na momente je prilično detinjasta, ali neke scene su me šokirale. Jeste vodič, ali prilično uopšten, neki filozofi nisu pomenuti uopšte (Šopenhauer npr), dok se Frojd i Darvin svrstavaju međ filozofe. Ako si već čitala filozofiju ne uzimaj, ovo su samo osnovi. A što se Sartra tiče, zaiste ne znam šta to u njemu privlači. :)

Čitala sam već filozofiju, ali imam neke rupe, uglavnom oko Lajbnica, Spinoze itd., pa mislim da bi mi tako neki pregled filozofije koristio. Ali nešto ne verujem da ću stići da je pročitam, u oktobru krećem na faks a imam još gomilu stvari na spisku za čitanje.

Nego, jel svejedno koje izdanje Jadnika uzmem? Pošto vidim da imaju neka od 1500strana, a neka od 1200.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back