Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa onda ispade da od Saramaga treba čitati samo Slepilo?

Meni se samo Smrt nije dopala, te se ograđujem od te izjave. Nikako da uhvatim šta ti voliš, izvini. :(

Hm, pa to ni ja sa sigurnišću ne mogu da kažem. Što se Saramaga tiče, nisam ništa čitala... ovo je komentar na Radino nezadovoljstvo tom knjigom. A, eto ni tebi se nije dopala.
Vidim posle ste i o Ruždiju pričale, ni njegovo nisam ništa čitala, ali nam je tamo na Biblioteci jedna forumašica (Mirka?) preporučila od kojih treba početi. I ja sam to uredno zapisala negde, pa se to posle u raznim menjanjima spiskova, dodavanjima i oduzimanjima negde zagubilo. A stvarno mislim da sa nekim piscem treba početi od njegovih najboljih dela ili prosto ne moraju da budu najbolja, ali nekako najprijemčivija.

Ja sam jutros završila Brak Duet, En Tejlor Fleming i mnogo su mi se dopale obe novele ili šta su već. Radnja je ujednačene su, dobro su prikazani brakovi, naizgled idealni, ali sa po jednom mrljom koja ih je možda obeležila više nego sve to idealno.

Meni se Brak Duet takođe dopao. Baš poučne novele.

Za poucne price bih ti preporucila Gi de Mopasana, a ja trenutno citam juznoafrickog pisca Vilema van Grejpa "Oteta domovina", knjiga je na afrikansu, a ja sam prevela naslov, jer naslov "Die gegrype vaderland" ne govori bas mnogo. Pored ove potresne knjige o genocidu u JA citam i Bibliju, naravno.

Veliki Getsbi – Skot Ficdzerald, Politika, 250 str. 8/10

Najvise mi se dopala velicina slova. Dobra 14-tica rekla bih, sto mi jako odgovara, a veoma je retka u danasnjem izdavastvu.
Sama naracija je bila previse obicna, taj bogati svet koji se opisuje mi je dosadan, a ni zaplet me nije nesto oborio s’ nogu…
Ali me je Getsbi na kraju osvojio i rastuzio :( Knjiga mi je postala bas zanimljiva tek negde u poslednjoj trecini.

Zakeram ja mnogo, a?
Ipak volim sto sam procitala nesto od americke klasicne literature, posto je toga jako malo bilo na mom knjizevnom meniju.
Preporucite vi meni jos nesto americko (ali starije, klasika neka) sto bi valjalo procitati, bicu vam zahvalna.
Pa kada resim, makar da ne lutam puno. Svaka preporuka je dobrodosla :)

Hvala svima na predlozima :hvala:
Citala sam jedino Hemingveja (mislim cak citav jedan zeleni komplet :lol: ).
Ali toliko davno da komotno mogu ponovo da citam sve osim Starac i more. Nju pamtim dosta dobro. I... da, Za kim zvona zvone pamtim onako.
A inace ja stalno mislim da je Hemingvej Kubanac ili Spanac, kako mi kad dune :lol:
Znam ja da nije, ali eto, u mojoj glavi je to tako :D

Šta je rogobatno u cyberpunk-u?

Što se tiče srpskog kiberpanka, Bakić je bio dovoljno mudar da izbegne jeftin komercijalno-patriotski manevar smeštanja radnje u nekakvu Sajbersrbiju.
Inače, zbirka je dobila Nagradu za najbolju knjigu godine Društva književnika Vojvodine, što je lepo postignuće (šta god mislili o ovdašnjim nagradama) ako se ima u vidu uobičajeni prezir književne ''elite'' prema žanrovskoj literaturi.

I, kad već pričamo o cyberpunk-u, za onoga ko hoće da se upozna sa žanrom obavezna lektira je tzv. Sprawl trilogija William-a Gibson-a (''Neuromanser'', ''Grof Nula'' i ''Mona Lizin natpogon''). Sve tri knjige objavljene davnih 80-ih, još uvek savršeno sveže i kvalitetnije od velike većine ''konkurencije'' (uključujući i sva Gibsonova potonja dela, nažalost).

I, kad već pričamo o cyberpunk-u, za onoga ko hoće da se upozna sa žanrom obavezna lektira je tzv. Sprawl trilogija William-a Gibson-a (''Neuromanser'', ''Grof Nula'' i ''Mona Lizin natpogon''). Sve tri knjige objavljene davnih 80-ih, još uvek savršeno sveže i kvalitetnije od velike većine ''konkurencije'' (uključujući i sva Gibsonova potonja dela, nažalost).

Ja sam čitao Neuromanser i mislim da je to dobra knjiga. Ona početna rečenica (The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel. / Nebo iznad luke bilo je boje televizijskog ekrana, uključenog na prazan kanal.) može se možda smatrati i prvom rečenicom 21. vijeka, iako je knjiga objavljena 1984. godine.

Završio sam Na Drini ćuprija, svima poznat pisac. Njegovim pisanjem sam zaista oduševljen, oduševljen! Čovek prelepo piše, drago mi je da je nagrađen Nobelovom nagradom, ali mi je nažalost tok priče pomalo smoren, opisuje se taj most kroz vekove i vekove... Nameravam da pročitam od Žarka Lauševića- Godina prođe, dan nikada. Ima neko iskustva sa tim? I posle toga nešto od Dostojevskog, Zločin i kaznu, Idiota i Kockara.

Hvala svima na predlozima :hvala:
Citala sam jedino Hemingveja (mislim cak citav jedan zeleni komplet :lol: ).
Ali toliko davno da komotno mogu ponovo da citam sve osim Starac i more. Nju pamtim dosta dobro. I... da, Za kim zvona zvone pamtim onako.
A inace ja stalno mislim da je Hemingvej Kubanac ili Spanac, kako mi kad dune :lol:
Znam ja da nije, ali eto, u mojoj glavi je to tako :D

E Lamar, pa ovo stvarno nije normalno!
Znam i ja da nije Spanac, ali i ja ga dozivljavam kao Spanca!
Neverovatno!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back