Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Safon me odbija jer ga citaju milioni.Imao sam ga u rukama vise puta ali nisam zeleo i citati ga.
Shlink mi takodje deluje kao opijum za mase.Od njega sam procitao i jednu,GORDIJEV CVOR.I vece sranje nisam skoro video,tako da necu dalje citati Shlinka.
A Senou sam skoro citao,Seljacku bunu,to sam citao i kao decak,ali eto i sad malo da vidim kako izgleda.
To sto Safona citaju godinama u Spaniji za mene je pre antireklama.I vec kad kazete da opisuje Barselonu,ja sam ipak vise ljubitelj Madrida i Sevilje.A mislim da Barselona i nije dobar predstavnik Spanije,da se dusa Spanije ne moze osetiti u Barseloni,pre se moze naci u unutrasnjosti Spanije.
Nasi ljudi cesce idu u Barselonu,valjda sto je na moru i sto je bolja veza do nje nego do Madrida.

A Remarka čitaju milijarde, pa opet čitaš?

:D

Neka se Safon prvo dokaze.Znate kad krene pre izbora kampanja politicara,pa se stranke ulaguju narodu.I tako jedan nas lider krenuo po selima,drzi govore,seljaci mu pljeskaju.I tako u nekom selu posle mitinga zaseo on u kafanisa seljacima,kaze im,sutra su izbori narode.Za mene da glasate kad ste vec dosli u tolikom broju na moj miting.
A ne,necemo da glasamo za tebe,kazu seljaci.
Zasto?
Pa za tebe ce da glasamo kad pobedis.

A kako da ti se dokaže (ne isključivo on, nego bilo koji pisac)? Sve i da dobije Nobelovu nagradu, ti je ne priznaješ, a nećeš ni jednu knjigu da pročitaš da bi sam stekao utisak o njemu.Ne može da ga izda Clio jer nije istorijaska literatura. Je l' treba da umre, pa da prođe 20 godina, pa da se i dalje pominje?
Nemam drugi predlog, de, objasni mi, ne bilo ti zapoveđeno.

A el ti preporučuješ trilogiju magle ili senku vetra? :) po meni on je malko pisac za tinejdžere al šta ja znam :P

Čitala sam samo Senku vetra
Nije mi tada delovao kao baš teenage (možda jeste, ne mogu da procenim). U stvari, ja više i ne znam šta je za tinejdžere (kad bih rekla šta smatram tinejdžerskom literaturom, a šta ne, mnogi bi se smejali).
Prema toj jednoj knjizi mogla bih da ga svrstam u "lakšu" literaturu: nema tu nikakve metafizike, alhemije ni skrivene mudrosti. To ti je - što piše. Stilski - simpatično, daleko od virtuoznosti.
Ne kajem se što sam čitala, ali, eto, nisam išla dalje. U tom smislu bih ga preporučila, da.

Ne znam šta čitaš, ali, eto, tu je, malo ispod Markesa, na primer.

Mene je Senka vetra malo smorila. Na osnovu te jedine Safonove knjige koju sam čitala nisam našla nikakvu sličnost sa Markesom. (Ovo smatram uvredom za mog omiljenog Markesa). On je sav u bojama, mašti, a Senka vetra je tamna. Tako sam je ja doživela. Borhesa nisam još čitala :zstidljivko
NIkako nije tinejdž, to je preteško, preobimno i prekomplikovano za današnje tinejdžere koji očekuju sve instant.

Poslednja izmena:
Mene je Senka vetra malo smorila. Na osnovu te jedine Safonove knjige koju sam čitala nisam našla nikakvu sličnost sa Markesom. (Ovo smatram uvredom za mog omiljenog Markesa). On je sav u bojama, mašti, a Senka vetra je tamna. Tako sam je ja doživela. Borhesa nisam još čitala :zstidljivko:

Oharaska? Pukovniku nema ko da piše? Hronika najavljene smrti? Pa, čak i O ljubavi i drugim demonima?

Zacrni ga Markes vrlo ozbiljno, a sve po danu i uz osmeh.

Mada, ja ne bih rekla da je Senka vetra tamna, tako da, izgleda, drugačije gledamo na tamu.

Da, meni je Markes u bojama. Možda momenat, tačnije momenti u kome sam ga čitala, a čitala sam tokom većeg dela svoga života, od kad sam prvi put pročitala Sto godina samoće. A možda sam i pristrasna. Možda sam u svemu tražila i nalazila Sto godina samoće. Živopisnije delo nisam čitala.
Senka vetra mi očigledno nije legla. Da li je bio neodgovarajući trenutak u životu kad sam je čitala ili prosto nije po mom ukusu.

Inače, noćas sam završila Moramo da razgovaramo o Kevinu Lajonel Šrajver. Odavno nisam čitala tako karakterističnu, originalnu, neobičnu i snažnu knjigu. Sve pohvale.
Počela Slepog ubicu Margaret Atvud. Nije me "kupila" u privh 40 strana.

Safon me odbija jer ga citaju milioni.Imao sam ga u rukama vise puta ali nisam zeleo i citati ga.
Shlink mi takodje deluje kao opijum za mase.Od njega sam procitao i jednu,GORDIJEV CVOR.I vece sranje nisam skoro video,tako da necu dalje citati Shlinka.
A Senou sam skoro citao,Seljacku bunu,to sam citao i kao decak,ali eto i sad malo da vidim kako izgleda.
To sto Safona citaju godinama u Spaniji za mene je pre antireklama.I vec kad kazete da opisuje Barselonu,ja sam ipak vise ljubitelj Madrida i Sevilje.A mislim da Barselona i nije dobar predstavnik Spanije,da se dusa Spanije ne moze osetiti u Barseloni,pre se moze naci u unutrasnjosti Spanije.
Nasi ljudi cesce idu u Barselonu,valjda sto je na moru i sto je bolja veza do nje nego do Madrida.

Uh uh predrasude znaju da naskode samo vlasnicima istih:).
Kako znas da ti nesto ne odgovara ako ne probas:lol:? Postoje stvari koje nikada ne bih probala, to stoji, ali postoji velika neistrazena teritorija o kojoj zelim da dam licni sud.
Ukoliko mene pitas, buduci da sam posetila i Barselonu i Madrid, moram da kazem kako priznajem autenticnost jednom i lepotu drugom. Bezanje od ocekivanosti i trenda zna da bude mac sa dve ostrice te covek moze da skrene u to isto samo u suprotnom smeru, u negaciju svega i svih, a ukoliko je malo vestiji uspece da banalizuje svaku novotariju na nivo budalastine.

Parsons mi kao pisac ne odgovara, lagano stivo, isuvise moderno, stil pomalo prazan, recenica jednostavna. Slicno se danas desava sa zenskom literaturom, javljaju se neke zene koje otkrivaju toboz tajnu zivota. Slican je i Parsons samo od muskarca, za muskarce...

Slepog ubicu sam procitala, fina je knjiga. Kasnije postaje zanimljivija, prvih sto strana se razlikuje od ostatka knjige, Agata Kristi zaplet, od pola se moze naslutiti kraj ali lik starije sestre je pazljivo brusen. Pokusala sam majku da nateram da je dovrsi i nije me poslusala. I danas mislim da je pogresila.

Inace veceras se vratila Mesecarima, za sada nisam razocarana:)

Oharaska? Pukovniku nema ko da piše? Hronika najavljene smrti? Pa, čak i O ljubavi i drugim demonima?

Zacrni ga Markes vrlo ozbiljno, a sve po danu i uz osmeh.

Mada, ja ne bih rekla da je Senka vetra tamna, tako da, izgleda, drugačije gledamo na tamu.

Ja bih rekla da je piscev cilj bila filmska traka u masti citalaca, roman (film u mojoj glavi) jeste tamniji ali su slike zive. Mislim da sam sazidala napustenu kucu do poslednjih vrata, da ne pricam koliko mi je ziva slika kripte, rezbarenog Isusa i sarkofaga. Knjiga nije remek delo, realno. Nema filozofije ali ima fino provedenog vremena bez eksera lose naracije koji prosto izbijaju sa strana vecine bestseler romana:).

Čitala sam samo Senku vetra
Nije mi tada delovao kao baš teenage (možda jeste, ne mogu da procenim). U stvari, ja više i ne znam šta je za tinejdžere (kad bih rekla šta smatram tinejdžerskom literaturom, a šta ne, mnogi bi se smejali).
Prema toj jednoj knjizi mogla bih da ga svrstam u "lakšu" literaturu: nema tu nikakve metafizike, alhemije ni skrivene mudrosti. To ti je - što piše. Stilski - simpatično, daleko od virtuoznosti.
Ne kajem se što sam čitala, ali, eto, nisam išla dalje. U tom smislu bih ga preporučila, da.

Ne znam šta čitaš, ali, eto, tu je, malo ispod Markesa, na primer.

Pa šta znam..nekako uvek volim kad pročitam knjigu a poslednjom stranicom shvatim da sam stekao neko novo znanje , nekom skrivenom piščevom porukom kojojm sam samog sebe tj. svoj mozak oplemenio...
ili ako je baš laka literatura onda bar da me veže za stolicu...

ne verujem da bi me taj gospodin zadržao sa svojom knjigom ali hvala ti na preporuci :cmok:
ako budem ikad znatiželjan dovoljno, pročitaću ga :)

Meni je Parsons definitivno laka literatura, nisam ga mnogo čitala, a mislim da nema ni razloga. Mada moram da priznam da mi je u delu Moja omiljena supruga bio izuzetno upečatljiv prikaz uslova u kojima rade radnici u Kini

On ti je lik koji na fenomenalan način predstavlja savremeno bitisanje "urbane generacije" kroz brak i život :)
gotivim ga jer mi slikovito predočava šta sve može u životu da me strefi ako ne pazim hahahahaha :lol:

Da, meni je Markes u bojama. Možda momenat, tačnije momenti u kome sam ga čitala, a čitala sam tokom većeg dela svoga života, od kad sam prvi put pročitala Sto godina samoće. A možda sam i pristrasna. Možda sam u svemu tražila i nalazila Sto godina samoće. Živopisnije delo nisam čitala.
Senka vetra mi očigledno nije legla. Da li je bio neodgovarajući trenutak u životu kad sam je čitala ili prosto nije po mom ukusu.

Inače, noćas sam završila Moramo da razgovaramo o Kevinu Lajonel Šrajver. Odavno nisam čitala tako karakterističnu, originalnu, neobičnu i snažnu knjigu. Sve pohvale.
Počela Slepog ubicu Margaret Atvud. Nije me "kupila" u privh 40 strana.

Obavezno pročitaj Ljubav u doba kolere!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back