krasuljak
Buduća legenda
- Poruka
- 26.629
Ima jedna zanimljiva knjižica čija je radnja smeštena u kameno doba, Dar kamena. Šta ćemo s tim?
Prebacimo je u Čitalački klub. Imam je.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ima jedna zanimljiva knjižica čija je radnja smeštena u kameno doba, Dar kamena. Šta ćemo s tim?

Pa ne znam da se negde na zapadu desio takav kataklizmičan slom države i naroda kao ''komunistička revolucija''.

Možda i jeste, nije važno. Činjenica je da je Životinjska farma knjiga o crvenoj revoluciji u Rusiji. Tačno se vidi ko je Lenjin, ko je Staljin, Trocki...
1984 dozvoljava malo šira tumačenja, ona govori o totalitarizmu kao takvom - crvenom ili crnom i svakako nije tek nekakav antikapitalistički antipod Životinjskoj farmi. 1984 je Orvelovo životno djelo i sublimacija svih njegovih strahova za budućnost ljudskog društva.
Batko jel si se zacrveneo od zanosa...?Pa sta je bilo sa Francuskom 1789. kad je izbila Revolucija?
Samo sto ti vrsis zamenu teza,ovo sto je sada u Americi je daleko veca kataklizma od SSSR ili komunizma u Kubi.

Prebacimo je u Čitalački klub. Imam je.![]()

Inshallah!Komunizam i leve opcije su buducnost,one vec vekovima sve vise dolaze i napreduju.Samo je problem u ljudskoj svesti,sto nije dosla do tog nivoa.Jos je i stari Platon pisao o jednoj vrsti komunizma.
Blagu verziju komunizma imate danas u skandinavskim zemljama i zato tamo ljudi normalnije zive nego u Amerikama.

Pa ne znam da se negde na zapadu desio takav kataklizmičan slom države i naroda kao ''komunistička revolucija''.
Zivotinjska farma je bolje delo od 1984.I ta knjiga ne govori o nekoj revoluciji u Rusiji ili bilo kojoj revolucija.To je jedan kriticki pogled na coveka generalno,na njegove slabosti.
Ukazuje na to da se covek mora prvo menjati iznutra pa ce samim tim spoljne promene doci uspesno i logicno kao posledica unutrasnjih.
Čitala sam davno, ali mogu ponovo, ako ti nisi. Ako jesi, nećemo. Ako imaš, recimo Šest istog autora, može, to nisam čitala. Samo da je negde nađem![]()
Juhu! Imam i ja! Bože, odakle mi tolike knjige tog čovekaNemam, ali nije problem da nabavim. Ima u Laguni.
Imam Posle smrti.
? Da nije bilo neko opštenarodno sniženje do bescenja?
Lusi je u petoj deceniji!?
(šta ću, po malo mi nedostaje Pevačica)

Zanimljivo je to da mu je 1984. životno delo, a ideja nije njegova. Identično do, gotovo, sitnih pojedinosti, tridesetak godina pre Orvela, istu temu obrađuje Zamjatin.
Sam je rekao na jednoj temi da je 70. ili 72. godište.
Iskreno, nisam ni ja daleko.![]()

Dakle, quentin je pitao kakav je Šlink, i evo, posle pročitanog Čitača mogu reći da je sjajan. Po mom je ukusu, reči niže lako, ništa nije suvišno, puno je rekao na malo strana. Profilisao je osobu koja zbog dostojanstva služi "tuđu" kaznu. Svega ima ovde, i ljubavi, i erotike, i holokausta, i zatvora. Prvi put ne mogu da se odlučim šta je na mene ostavilo jači utisak, film, koji sam gledala prošle godine, ili knjiga.
P.S. Jako je zgodna za Čitalački klub, imalo bi se tu šta komentarisati.
Napraviću malu pauzu, pa se bacam na Šlinkove priče. Vidim, po jednoj ("Onaj drugi") je snimljen film.
To je zato što Orvelu ni nije najvažnije bilo da bude ne znam kako originalan pisac.
On je prvenstveno bio društveni kritičar i hroničar i ako je već postojao dobar okvir kroz koji je svoje stavove mogao iznijeti nije se uzdržavao da to i uradi.

Umalo da zaboravim da ti se zahvalim, Rado.
Potrudiću se da uskoro i ja pročitam nešto od Šlinka, kad mi druge obaveze to dozvole.
Lusi je u petoj deceniji!?
(šta ću, po malo mi nedostaje Pevačica)
Iju! Da sam juče umrla...
Nema vam druge nego da ovo shvatite kao kompliment!![]()
Uostalom, iz nje prosto zrači šarm supercool razredne. 

Za tebe sam bila ubeđena da si na samom početku tridesetih.