Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možda i jeste, nije važno. Činjenica je da je Životinjska farma knjiga o crvenoj revoluciji u Rusiji. Tačno se vidi ko je Lenjin, ko je Staljin, Trocki...
1984 dozvoljava malo šira tumačenja, ona govori o totalitarizmu kao takvom - crvenom ili crnom i svakako nije tek nekakav antikapitalistički antipod Životinjskoj farmi. 1984 je Orvelovo životno djelo i sublimacija svih njegovih strahova za budućnost ljudskog društva.

Zanimljivo je to da mu je 1984. životno delo, a ideja nije njegova. Identično do, gotovo, sitnih pojedinosti, tridesetak godina pre Orvela, istu temu obrađuje Zamjatin.

Zivotinjska farma je bolje delo od 1984.I ta knjiga ne govori o nekoj revoluciji u Rusiji ili bilo kojoj revolucija.To je jedan kriticki pogled na coveka generalno,na njegove slabosti.
Ukazuje na to da se covek mora prvo menjati iznutra pa ce samim tim spoljne promene doci uspesno i logicno kao posledica unutrasnjih.

Nisi u pravu.
U svom eseju Zašto pišem Orvel je sam razjasnio da je Životinjska farma direktna alegorija na socijalizam u Rusiji. Da ne idem dalje, evo ti link na srpsku Vikipediju gdje je to rečeno. http://sr.wikipedia.org/wiki/Животињска_фарма

Ova tvoja ljevičarska stajališta su tvoja stvar. Nadam se samo da se i u petoj deceniji osjećaš mladim.
Znaš onu: Hulja je svako ko nije ljevičar u mladosti i ko ostane ljevičar kad ostari.

Zanimljivo je to da mu je 1984. životno delo, a ideja nije njegova. Identično do, gotovo, sitnih pojedinosti, tridesetak godina pre Orvela, istu temu obrađuje Zamjatin.

To je zato što Orvelu ni nije najvažnije bilo da bude ne znam kako originalan pisac.
On je prvenstveno bio društveni kritičar i hroničar i ako je već postojao dobar okvir kroz koji je svoje stavove mogao iznijeti nije se uzdržavao da to i uradi.

Dakle, quentin je pitao kakav je Šlink, i evo, posle pročitanog Čitača mogu reći da je sjajan. Po mom je ukusu, reči niže lako, ništa nije suvišno, puno je rekao na malo strana. Profilisao je osobu koja zbog dostojanstva služi "tuđu" kaznu. Svega ima ovde, i ljubavi, i erotike, i holokausta, i zatvora. Prvi put ne mogu da se odlučim šta je na mene ostavilo jači utisak, film, koji sam gledala prošle godine, ili knjiga.

P.S. Jako je zgodna za Čitalački klub, imalo bi se tu šta komentarisati.

Napraviću malu pauzu, pa se bacam na Šlinkove priče. Vidim, po jednoj ("Onaj drugi") je snimljen film.

Umalo da zaboravim da ti se zahvalim, Rado.
Potrudiću se da uskoro i ja pročitam nešto od Šlinka, kad mi druge obaveze to dozvole.

To je zato što Orvelu ni nije najvažnije bilo da bude ne znam kako originalan pisac.
On je prvenstveno bio društveni kritičar i hroničar i ako je već postojao dobar okvir kroz koji je svoje stavove mogao iznijeti nije se uzdržavao da to i uradi.

Nisam znala. Je l' ima za to neko ime? Ustvari, ima li i drugih sličnih primera. I, kako to da je Zamjatin relativno nepoznat, u odnosu na super stara Orvela?
Možda mnogo pitam. :zstidljivko:

To jesam. Lepo žena napisala 65. Čak i plavuši je jasno da joj to nije broj cipela z;) Uostalom, iz nje prosto zrači šarm supercool razredne. z:)

Za tebe sam bila ubeđena da si na samom početku tridesetih. :zstidljivko:

Ozbiljno, svi nekako delujete mlađe (mada, više sam cenila na osnovu književnog ukusa, iskrena da budem). Lusi mi nije delovao baš ko brucoš sa sociologije, al' tako nekako, ko da juri uslov za treću, recimo. :D

Dobro, nisam ni ja tinejdžer, ali, daleko sam od pete decenije. :manikir:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back