Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem je u tebi sto brises nase postove,jer eto pisemo o politici.Dozvoli sebi malo maste i stila.Knjizevnost je siroka i mora da se dotaknu i druge teme.
Sto se tice Fukoovog klatna,nije problem u tebi.Knjiga je losa,vestacki pokusaj na silu da se napise filozofsko delo.
Ako ti ne mozes da citas zahtevne knjige,mogu ja.Citam dosta ozbiljnije knjige istaknutih filozofa za koje je Eko maciji kasalj.Posto se nosim sa jednim Kantom i Hegelom,citanje Eka mi je odmaranje.
U uvodu knjige Eko jasno ukazuje sta mu je namera knjige.On ukazuje da ce neki kao imati problem da je shvate.
Vec sam pisao da on nije prvi knjizevnik koji je pokusao filozofirati.Mnogi su pokusali i to su im bila najlosija dela.Pomenuo sam primere Balzaka,Zole,Stendala.
Gete je bio posten,on je jasno priznao da nema organ za filozofiju.
Jer mnogo knjizevnici nadaju se da ce kad porastu biti filozofi:).

Ne ljuti se na mene što brišem postove, to mi je posao, a priznaćeš, malo ste se rasplinuli.
Hvala ti na podršci za Eka. Ipak, voliš da preteruješ u osudama. Čovek ne filozofira, on zna, a ja nisam mogla da ga pratim. S Imenom ruže nisam imala taj problem, ali, ovo je, priznajem prevelik zalogaj za mene. Volela bih da mi delo prokomentariše neko ko je pročitao a pozitivno misli o njemu, jer, ipak je knjiga veoma tražena, skupa, i teško se nalazi.

Procitala sam Fukoovo klatno i priznajem, nije mi se dopa(l)o.
Za ovaj roman kazu da se u njemu Eko ``lucidno podsmehnuo svim teorijama zavere od srednjeg veka do danas. Posle čitanja ovog romana sigurno je da će mnogi čitaoci pohrliti da obogate svoja saznanja o alhemiji, kabali i srednjovekovnim tajnim društvima.``
Ne znam, ali ja to nisam primetila. Verovatno ga ni ja nisam razumela, ili se nisam potrudila da ga razumem.
Fukoovo klatno sam procitala dva puta. Jednom kao jako mlada (knjigu sam pozajmila iz biblioteke) i pre jedno godinu dana, kada sam dala silu Boziju para za knjigu.
I mislim da sam je kao mladja mnogo bolje razumela nego sada ``pod starost``, sto je nonsens... a mozda i nije... Ko bi ga znao?

Filozofska dela ne volim da citam, priznajem, mada sam volela filozofiju kao predmet u skoli.

Poslednja izmena:
Čitam ceo opus, tj. sve što je prevedeno od Orhana Pamuka ne bili shvatila zašto je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Jesi li citala Novi zivot? Od svih njegovih knjiga koje sam drzala u rukama ta mi je najpribliznija...pored Istanbula za koji sam emotivno vezana iz nekih drugih razloga.

U novije vreme retko koji pisac ima stil koji je reciprocan tirazu njegovih knjiga. Za moj racun nije vazna sama tema koliko mi je bitna recenica. Cuvena Andriceva recenica na primer. Otprilike tako vidim i Pamuka, covek ume da pise sto je danas naprosto sokantno buduci da zivimo u eri Kaludjera koji je prodao svoj ferari i ostalih you can do it! motivacionih knjiga priprostog sadrzaja a sam termin pisac je iznet na pijacnu prodaju, svako moze da pise i sto je najgore - svako moze da bude objavljen.
Medjutim, ako su dali Nobela Pamuku ostaje pitanje zasto pocast nije dobio Pavic za Hazarski recnik i zasto, pobogu, nije dobio Kis za Enciklopediju mrtvih. Cula sam opravdanje da se ne dodeljuje posthumno ali nesto sumnjam da bi nagrada bila njegova sve i da je doziveo stotu. Slicno kao i drugim profesijama, nagrade idu onima koji plivaju niz tok i sto je najtuznije, narodima koji plivaju niz tok.

"Praško groblje" od Umberta Eka. Još jedno savršeno delo, klasičan Eko, toplo preporučujem svma koji vole knjige inspirisane istorijskim dešavanjima i teorijama zavere. Podsmevanje antisemitskim teorijama zavere, period ujedinjenja italije i postnapoleonovskog previranja u Francuskoj

Trenutno aktuelno "Salemovo" od Kinga

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back