Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Luiđi Pirandelo – Pokojni Matija Paskal

Knjiga ne veže! Pisac je totalno neuvjerljiv u pripovjedanju. Preko nekih vrlo značajnih stvari prelazi prilično lako. Na primjer, glavnom liku je u nekoliko dana umrla majka, a potom i dijete, a pisac je njegovu potištenost opisao sa svega par rečenica tipa ''hodao sam izbezumljeno obalom''. Užas!
Dalje, pisac koristi dosta izraza koji su daleko karakterističniji za drame nego za romane. Kasnije sam saznao da je ovaj Pirandelo daleko poznatiji kao pisac drama.
Još bih naveo da ima previše nepotrebne filozofije.
Tema knjige je fenomenalna, ali katastrofalno obrađena.

Nameravam da nabavim ``Moramo da razgovaramo o Kevinu``.
Ne znam da li cu je naci?
Da li je uopste vise ima u prodaji?
Uzeh ``Utociste``, Patrika Mekgrata. Za sada, solidno... inace roman je bio nominovan za Whitebread nagradu.
http://laguna.rs/n790_knjiga_moramo_da_razgovaramo_o_kevinu_laguna.html
Ima, zašto ne bi bilo. Posebno sad kad je i film snimljen, i u trci je za Zlatni globus.

http://laguna.rs/v1393_vest_moramo_da_razgovaramo_o_kevinu_u_trci_za_zlatni_globus_laguna.html
Knjiga je fenomenalna, ali uslovno rečeno, jer je tema vrlo bolesna. A niko ne prepozna Kevina u svojoj blizini, dok se ne desi...

Dopala mi se rečenica iz knjige: "Detetu je vaša ljubav najpotrebnija onda kada je najmanje zaslužuje."

Poslednja izmena:
Sada sam bila do Delta City-ja, do ``Vulkana``, medjutim, nemaju je. :(
Bas sam pitala.
Moram da cekam ponedeljak pa da odem do Laguninog Kluba citalaca...
Hvala Raddo.
Gledala sam trejler. Izgleda bas, bas... hajde da kazem - uzbudljivo.
Ne znam, ali u poslednje vreme bas volim da citam takve neke knjige.
Ljubavne romane ne mogu da smislim. Valjda zato sto ljubavnog zivota i nemam, pa ``idem`` po principu ``kiselog grozdja``...

Pink jeste gledan ali ja ga ne moram gledati.Laguna jeste najprodavanija,ali ono je smece sto oni izdaju i ja je ne citam.Imam od njih samo Saramaga ali i to nisam kupio kod Lagune direktno.
Pink truje naciju svojim gadostima a Laguna je cisto profiterska kuca kojoj je cilj samo novac.Ima i takvih pisaca,recimo Koeljo.Pise da bi prodao knjigu i uspeva mu da se obogati.Ma uvek se najbrze bogatilo na racun naivnih i nesvesnih ljudi.

Ima ljudi koji mrze Lagunu jer rade u konkurentskim kućama. Što se mene tiče čitam ono što smatram kvalitetnim izdanjima jer nisam tako ''ideološki'' opredeljen. Izdaje Laguna i dobre knjige i to ne samo beletristiku. Kao što kad je na Pinku neki film za koji mislim da je dobar ja ga odgledam. Ne vidim poentu u mržnji prema privatnoj izdavačkoj kući. S druge strane ima tu i dosta licemerja. Recimo, slušam na TV-u generalnog direktora Paideie kako priča da su oni kvalitetna kuća a neki drugi komercijalna ( indirektno ukazuje na Lagunu ) a upravo je Paideia izdala SVA Koeljova dela. Toliko od mene.

Laguna objavljuje razne knjige i mnoge među njima jesu komercijalni bestseleri, vjerovatno bez mnogo književne vrijednosti, ali objavili su i priličan broj knjiga dobrih i poznatih pisaca koje treba pročitati. Sasvim je normalno da novac potreban da se objavi kvalitetan pisac moraju zaraditi prodajom kojekakvih gluposti - estradnih spisateljica i popularne psihologije.
Druga stvar je što ne objavljuju knjige koje bi pročitalo možda sto ljudi u zemlji, već samo one za kojima ipak postoji nekakvo interesovanje.
Ovo što luciuss kaže kako je Laguna profiterska kuća koju interesuje samo novac je prilično besmisleno. Privatni izdavači mogu da posluju samo na bazi profita, niko ih ne dotira, ne dobijaju plate iz budžeta, imaju samo ono što zarade. A mogu da zarade samo prodajom knjiga.

Liberalan pogled na svet je izuzetno pohvalna kategorija do koje bi trebalo da se dođe mukotrpnim radom pojedinca i društva (vaspitanjem, obrazovanjem, informisanjem...). U poslednje vreme se, na žalost, stav "baš me briga" poistovećuje sa tim.
Nije ta, nevoljna, Laguna jedina koja beskrupulozno profitira (da!) na tuđoj, bezmalo, nesreći (loše izgrađenom sistemu vrednosti, odsustvu ličnog stava, krenjem obrazovanju i sl.), ima ih još gomila, samo nisu toliko bučni/bogati. Određeni izbori bi trebalo da povlače i pripadajuću dozu odgovornosti, koja ne mora nužno da bude definisana zakonom: tako se od konobara se ne očekuje da bude navučen na pljuvanje (u dalj ili "bliz"), na Pinku se ne očekuje emisija o baletu, a od onih koji sudeluju u izgradnji kulturnog života jedne nacije NE BI TREBALO da se očekuje da istu degradira.
Gotovo svaki student, recimo, je (fizički) kadar da opljačka neku kasu, makar trafiku i tako nabavi 500 evra za letovanje. Većina, pak, radi na gradilištu/čisti/drži privatne časove, upravo zbog pomenutog osećaja odgovornosti.
Naravno, nisu krivi samo izdavači. Država dozvoljava takve stvari ("Noć knjige"! Mo'š misliti, da budemo bliži Londonu, je l' ?!), oni samo koriste opšte bezumlje i činjenicu da protiv-teže na njihovoj vagi nema.
E, tu je problem (možda i najveći od svih sa kojima se nosimo)! Ne u kojekakvim lagunama.
Naravno, ne radim ni za jednu izdavačku kuću. Samo smatram da bi počelo da nam biva bolje kad bi smo, makar, stvari nazivali pravim imenom. Laguna znači i plićak, u kome, ne retko, mogu da postoje koralni grebeni pogodni za nasukavanje i druge sorte nedaća. Ako već raspolažem tom informacijom, odbijam da se sa obale podsmevam onima koji, trčeći, uleću u te vode.

Ma većina naših izdavačkih kuća su go *****...Ironija je da su mi sva omiiljena izdanja ona stara na hrvatskom delo raznih kuća iz te tada jugoslovenske republike...Tako sam i naučio dosta hrvatski a neke citate i ne znam na srpskom i kad ih pročitam prevedene zvuče glupo...Ovi naši samo recikliraju knjige stave novi omot...Svuda je raspad i trulež nema izuzetka.

postoje neki izdavači koji imaju kakvu takvu kulturnu misiju i ideju o kvalitetu (lom,rende,izdavačka knjižarnica zorana stojanovića,svetovi,gradac), iako, da, kulturnu scenu kao celinu određuje šund koji predstavlja veći, i glasniji deo produkcije. ali, ko traži, taj će naći.

Ja volim sve izdavače koje si pomenuo i odlično je da postoje, ali knjige koje oni objavljuju su, iako kvalitetne, uglavnom jeftine za objavljivanje. Mislite li da bi Lom ili Gradac imali novac otkupe prava na Vargasa Ljosu ili Hertu Miler nakon što su dobili Nobelove nagrade? Ili da finansiraju prava, prevod i izdavanje monumentalnog djela Roberta Bolanja (2066), sad kad je na cijeni u čitavom svijetu?
Laguna prodaje komercijalu, ali vidi se da dio zarade ulaže u izdavanje dobrih knjiga i to treba poštovati. Moraju da postoje i veliki mainstream izdavači kojima je masovno tržište važno. Ne može izdavaštvo da se svede samo na nezavisne underground produkcije koje će objavljivati opskurne pisce i fanzine.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back