Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Смрт у Венецији", Т. Ман. И по трећи пут, а сваки све се више потврђује мој закључак још од првог читања: Тежак смор, а у ствари само лоше прикривена хомосексуална педофилија.

Milunka, ja tu knjigu citala nikad nisam. Niti cu.
Nesto mi smeta kod Tomasa Mana, a ne znam sta. Ne mogu da definisem.

@arvena
И мени се та књига није свиђала, за разлику од других Манових књига. Шта си ти његово читала, или покушала да читаш, па ти није одговарало?

Него, нешто се чудим: ако је некоме нека књига смор, зашто је чита трипут?

Poslednja izmena:
Što Basara ovdje ima mnogo obožavalaca! ;)

Ne treba niko da šalje nekoga u ludnicu ili u zatvor zbog romana koji je napisao, a ni zbog kolumne, mada ne volim kad pisci pišu po novinama.
Naravno, svakome knjiga može da se dopadne ili ne dopadne, svako s piscem može da se slaže ili ne slaže, ali hajde da pokušamo malo sačuvati nivo diskusije.

Nije ovo PDF Politika, ili neki sličan njemu, i bilo bi dobro da tako i ostane.

Ne treba niko da šalje nekoga u ludnicu ili u zatvor zbog romana koji je napisao, a ni zbog kolumne, mada ne volim kad pisci pišu po novinama.
Naravno, svakome knjiga može da se dopadne ili ne dopadne, svako s piscem može da se slaže ili ne slaže, ali hajde da pokušamo malo sačuvati nivo diskusije.

Хвала ти на помоћи док нисам ту. :)
Потпуно си у праву. :ok:

"Gospođa Dalovej", Virdžinije Vulf i Kjerkegorov "Dnevnik Zavodnika"

@ Mилунка Савић
Ako si se usudila da treći put čitaš "Smrt u Veneciji" (ukoliko sam te dobro razumela), biće da tu ipak ima nečeg zanimljivog. Možda ti ovo može biti od koristi: http://www.imdb.com/title/tt0067445/
Iznenadio me je tvoj utisak "prikrivena pedofilija", budući da se meni čini da je stvar tu do te mere eksplicitna, da više ne može biti. Ipak, nikad ne bih stavljala akcenat na pedofiliju u kontekstu te knjige (iako je to, naizgled, najupečatljivija asocijacija na nju).

Кад један човек у својим ђубретарским кесама, које неко назива књижевност и блог, блати сву српску традицију и историју, низом неистина, клеветања, фалсификата и осталим аутошовинистичким лапрдањем, политички контекст се не може избећи, као ни позив на реакцију надлежних здравствених органа.

@arvena
И мени се та књига није свиђала, за разлику од других Манових књига. Шта си ти његово читала, или покушала да читаш, па ти није одговарало?

Него, нешто се чудим: ако је некоме нека књига смор, зашто је чита трипут?

Ne znam, nesto mi smeta kod njega, pa i ``Budenbrokovi``, pa i ``Carobni breg``, a o ``Tonio Kregeru`` da i ne pisem.

Кад један човек у својим ђубретарским кесама, које неко назива књижевност и блог, блати сву српску традицију и историју, низом неистина, клеветања, фалсификата и осталим аутошовинистичким лапрдањем, политички контекст се не може избећи, као ни позив на реакцију надлежних здравствених органа.

U knjigama svakog dobrog pisca politički kontekst ne može se izbjeći samo ako si politikom opterećen.

Ne znam, nesto mi smeta kod njega, pa i ``Budenbrokovi``, pa i ``Carobni breg``, a o ``Tonio Kregeru`` da i ne pisem.

Tomasa Mana nije bas lako citati.Teze nego Hesea.Toman Man je odlican pisac,ali covek da bi ga citao i razumeo,mora imati neke predispozicije.On nije pisac koji pise da nekoga zabavi,oni koji ga uzmu da ubiju dosadu,nece biti zadovoljni.Njega moze citati neko ko je vec stekao dobro iskustvo sa dubokim misliocima,ko cita i filozofiju.
Samo citanje beletristike,dakle romana,bez citanja strucnih stvari kao sto je psihologija,filozofija,istorija,umetnost,sociologija,je nedovoljno.Sama beletristika nije neki visok nivo,i ako ima odlicnih pisaca,ali covek sebe dize na daleko visi nivo ako poznaje filozofiju,umetnost,istoriju,psihologiju.
Ta dela Tomasa Mana sto si nabrojao,nisu najteza.Najteze delo za shvatanje i citanje mu je Lota u Vajmaru.Jer je puno folosofsko/psiholoskih momenata.
Lakse je citati Remarka,Zilahia i Perl Bak,ali Tomas Man je daleko dublji od njih.

Tomasa Mana nije bas lako citati.Teze nego Hesea.Toman Man je odlican pisac,ali covek da bi ga citao i razumeo,mora imati neke predispozicije.On nije pisac koji pise da nekoga zabavi,oni koji ga uzmu da ubiju dosadu,nece biti zadovoljni.Njega moze citati neko ko je vec stekao dobro iskustvo sa dubokim misliocima,ko cita i filozofiju.
Samo citanje beletristike,dakle romana,bez citanja strucnih stvari kao sto je psihologija,filozofija,istorija,umetnost,sociologija,je nedovoljno.Sama beletristika nije neki visok nivo,i ako ima odlicnih pisaca,ali covek sebe dize na daleko visi nivo ako poznaje filozofiju,umetnost,istoriju,psihologiju.
Ta dela Tomasa Mana sto si nabrojao,nisu najteza.Najteze delo za shvatanje i citanje mu je Lota u Vajmaru.Jer je puno folosofsko/psiholoskih momenata.
Lakse je citati Remarka,Zilahia i Perl Bak,ali Tomas Man je daleko dublji od njih.

Slazem se sa tobom u potpunosti, nisam za Mana jer mi je dosta filozofije, sociologije, pa bezim u neka laganija stiva.

Trenutno čitam "Idiot" od Dostojevskog...po ko zna koji put.
Odlično opisana sudbina hrišćanina-pacifiste.Dostojevski je među književnicima definitivno bio najbolji poznavalac ljudske duše i psihologije uopšte.

Odličan post! ODUVEK me je zanimalo na osnovu čega je to Dostojevski najbolji poznavalac ljudske duše. I to definitivno. I zašto je to uvek prva rečenica koja sledi nakon pominjanja njegovog imena. Ne pokušavam da umanjim ni njegov lik, ni delo, samo me, eto, zanima, ko bi to mogao biti prvi do najboljeg, ako je on najbolji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back