Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavrsila: Tigrovu zenu

Citam: Godina prodje, dan nikad (Lausevic) .....

Preporučujem Lauševićevu knjigu, ako ne zbog drugog, a ono zbog mnoštva divnih citata koje Žare tamo navodi, iz svog bogatog glumačkog i čitalačkog opusa.

Počela sam Pisac u najam, tanana je i zgodna za tašnu(i danas sam putovala busom). Interesuje me već duže vreme, a sviđa mi se Živkovićev stil. Završiću je verovatno sutra, pa se bacam na moje Zlaćano...:)

Zar je to čovek, Primo Levi
Ova knjiga bi trebalo da bude obavezna lektira (u srednjoj školi). Relativno kratka knjižica napisana jednostavnim, preciznim jezikom kakav tako teška i mračna tema i zahteva.

Više o knjizi, sa drugog sajta:
http://www.jons.rs/index.php?option...racija-povodom-racije&catid=36:odabrane-vesti

Knjiga Prima Levija, italijanskog hemičara koji je 1944. godine, kao Jevrejin i partizan, deportovan u Aušvic, nastala je kao nagonska potreba autora da objasni izvore ljudskog zla, koje je u svom najgorem obliku osetio u koncentracionom logoru.

Primo Levi je diplomirao hemiju u Torinu, a kada su u Italiji uvedeni zakoni o rasi, pridružio se partizanima. U Aušvic je deportovan kada je imao 24 godine, i jedan je od 20 preživelih iz transporta od 640 Jevreja poslatih iz Fosolija. Po povratku u Italiju, vraća se profesiji hemičara, ali oseća i grozničavu potrebu da u knjigu pretoči, kako kaže, ono neizrecivo. Knjigu je napisao 1946. godine ali je naredne godine, nakon što je jedna manja izdavačka kuća prihvatila da je objavi, njen prvi tiraž nestao prilikom poplave u nekom magacinu. Tek 1957. godine, posle jedne izložbe o logorima, knjiga dolazi do čitalaca a prvi prevod knjige urađen je za čitaoce u Nemačkoj.

Odgonetao je ljudsku prirodu tragajući za rešenjem zagonetke u kojoj se umanjuje vrednost jedne rase i u kojoj se ljudi dele na dželate i žrtve: - "Jevrejin sam postao u Aušvicu. Svest da se osećam drugačijim mi je nametnuta. Neko je bez ikakvog razloga odlučio da sam ja drugačiji i inferioran. Kao prirodan odgovor na to, svih tih godina osećao sam da sam drugačiji i superioran".

Retko je ko zaista imao priliku da neposredno doživi iskustvo zla. Ako nema Boga onda je sve dozvoljeno, Levi donekle transformiše i formuliše kao - Ako postoji Ausvic, Boga nema!

I ako postoji Ausvic, ne postoji Primo Levi, kao covek sa identitetom, imenom i prezimenom, već postoji 174517, dakle broj, koji postaje svesno potiranje ličnosti. Ubiti nešto sto nije čovek, nije krivica; nema greha, dakle nema pokajanja pa samim tim ni spasenja. Ubistvo bez krivice i kazne moguće je jedino u svetu bez Boga, u Ausvicu.

Primo Levi je čitavog života govorio samo o fašizmu, o logorima, o zlu u čoveku, razgovarao sa mladima, držao predavanja po školama, univerzitetima... Znao je da zlo, koje se materijalizovalo s fašizmom, ne sme da se zaboravi, ali i da, kako je rekao u jednom od intervjua - "Dogodilo se, dakle, može da se ponovi". Ono što ovu knjigu izdvaja iz velikog broja naslova o fašizmu i logorima, jeste vrhunska preciznost njegovog jezika. Preciznost hemičara prenela se u preciznost jezika koji se gnuša bilo kakve dvosmislenosti ili netačnosti. Knjiga je, takođe, pisana samo kao svedočenje, a ne sa željom da izazove odmazdu ili osvetu. I ta objektivna intonacija deo je vrhunskog kvaliteta knjige "Zar je to čovek".

Primo Levi je do kraja svog života, 1987. godine, bio personifikacija ljudskog dostojanstva, coveka koji je neprestano pozivao da se ne zaborave strahote logora. Aušvic ga je obeležio za ceo život.

Poslednja izmena:
Ja procitala Mracnu komoru..
Ostavlja utisak tuge za gubitkom voljenih u ratu, za gubitkom doma, srece..
S obzirom da je je autorki to prvi roman, solidan je!
Nadam se da se sad "bacam" na gradivo za ispite, jer sam u suprotnom, gotova u januaru..
Moooooozda nadjem slobodno za Besnilo, ali, ne znam jos...

Brzo se cita, vuce te, taman ce ti dobro doci da "preseces" stvari koje moras da procitas a nisu bas zanimljive. Osvezice te...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back