Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od Ostin sam procitao ranije i knjigu Ema.Isto djubre.
U njenoj biografiji pise da je imala dosadan zivot,nije se udavala.Valjda joj i knjige tako dosadne.Neki od poznatih pisaca su ej hvalili,neki kudili.Meni se dopalo sta je o Ostin rekla Sarlota Bronte.Evo tog ciatata.

"Ни топлина или ентузијазам, ни енергичност, ни снага ни искреност - нису потребни код приказа ових дела: такве епитете ауторка би примила са добро увежбаним подсмехом и благо би их одбацила као "outré" или екстравагантне. Она зачуђујуће добро оцртава живот префињених енглеских дама и то изузетно верно и прецизно. Она не узбуђује читаоце страственошћу и не узнемирава их дубокоумношћу. Страст јој је потпуно страна. Она одбија и да се упозна са тим плаховитим сестринством. Она врло радо описује све оно што изгледа живахно, што повлађује причом и што је подложно променама ... али све што надире снажно и пуном јачином, иако скривено, све што убрзава крвоток и пулс, све невидљиве делове животне позорнице и све осећајне мете смрти - све то не постоји за госпођицу Остин. Џејн Остин је била једна савршено сензибилна дама с једне стране, али несавршена и неосећајна (не безосећајна) жена са друге стране, и ако је ова тврдња јерес – ја сам ту беспомоћна!".

A jos je bolej sta je za Ostin rekao Mark Tven

" Џејн Остин ? Ја ћу ићи толико далеко и рећи ћу да је свака библиотека која нема ниједну књигу Џејн Остин - добра библиотека, па макар била без иједне друге књиге!"

Od Ostin sam procitao ranije i knjigu Ema.Isto djubre.
U njenoj biografiji pise da je imala dosadan zivot,nije se udavala.Valjda joj i knjige tako dosadne.Neki od poznatih pisaca su ej hvalili,neki kudili.Meni se dopalo sta je o Ostin rekla Sarlota Bronte.Evo tog ciatata.

"Ни топлина или ентузијазам, ни енергичност, ни снага ни искреност - нису потребни код приказа ових дела: такве епитете ауторка би примила са добро увежбаним подсмехом и благо би их одбацила као "outré" или екстравагантне. Она зачуђујуће добро оцртава живот префињених енглеских дама и то изузетно верно и прецизно. Она не узбуђује читаоце страственошћу и не узнемирава их дубокоумношћу. Страст јој је потпуно страна. Она одбија и да се упозна са тим плаховитим сестринством. Она врло радо описује све оно што изгледа живахно, што повлађује причом и што је подложно променама ... али све што надире снажно и пуном јачином, иако скривено, све што убрзава крвоток и пулс, све невидљиве делове животне позорнице и све осећајне мете смрти - све то не постоји за госпођицу Остин. Џејн Остин је била једна савршено сензибилна дама с једне стране, али несавршена и неосећајна (не безосећајна) жена са друге стране, и ако је ова тврдња јерес – ја сам ту беспомоћна!".

A jos je bolej sta je za Ostin rekao Mark Tven

" Џејн Остин ? Ја ћу ићи толико далеко и рећи ћу да је свака библиотека која нема ниједну књигу Џејн Остин - добра библиотека, па макар била без иједне друге књиге!"
:ok::ok::ok::ok::ok::ok::worth::worth::worth::worth::worth:
Potpuno se slazem sa dragom Sarlot. :D

Sa Tvenom vec manje, jer treba svaka biblioteka da ima Dzejn Ostin, kao i Mir Jam. Ako ni zbog cega drugog, bar zbog toga da ljudi mogu da uporede sa drugim delima.

Kakvi su utisci sto se tice Sitnicarnice za sad?:lol:

E da, jos odavno sam procitala cuvene ``Avanture nevaljale devojcice``... Knjiga mi se i jeste i nije dopala. Ne znam to da opisem. Da li je konkretno za nju dobio nagradu za knjizevnost ili za ceo opus, jer na svakoj njegovoj knjizi pise da je dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost, pa mi to nije jasno?
Da li neko moze da napise komentar njegovih ostalih romana, Pantaleon i posetiteljke i ostalih... koje su preplavile nase knjizare...
Vidim da se dobro kotiraju na listi najcitanijih i naravno najprodavanijih, mada to nije pokazatelj kvaliteta, ali... ako neko moze nesto da napise, cenila bih to.

E da, jos odavno sam procitala cuvene ``Avanture nevaljale devojcice``... Knjiga mi se i jeste i nije dopala. Ne znam to da opisem. Da li je konkretno za nju dobio nagradu za knjizevnost ili za ceo opus, jer na svakoj njegovoj knjizi pise da je dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost, pa mi to nije jasno?
Da li neko moze da napise komentar njegovih ostalih romana, Pantaleon i posetiteljke i ostalih... koje su preplavile nase knjizare...
Vidim da se dobro kotiraju na listi najcitanijih i naravno najprodavanijih, mada to nije pokazatelj kvaliteta, ali... ako neko moze nesto da napise, cenila bih to.

Jos kad bi nam napisala i o kom je piscu rec.

Upravo čitam Pantaleon i posetiteljke. Posetiteljke su plaćene кurvе koje su na tajnom zadatku. Pomažu plaćenoj vojsci na terenu, kako bi se smanjio broj silovanja. Do detalja razrađena strategija njihovog delovanja. Knjiga je satirična, ne mogu da kažem da je loša, ali mi je na momente dosadna.

Jos kad bi nam napisala i o kom je piscu rec.

Izvini luciuss, u pitanju je dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost za 2010. godinu, Mario Vargas Ljosa.
Hvala Raddo!

Ljosa je dobar pisac.Konacno je Nobela dobio neko siguran i proveren,posle nekoliko sumnjivih Nobela za knjizevnost.
Meni je sumnjiv Orhan Pamuk koji je mislim dobio nagradu po politickoj osnovi.
Recimo sad odmah mogu da se setim bar dva ziva pisca koji zavredjuju Nobela pre nego Pamuk.Jedan je Umberto Eko a drugi Milan Kundera.Valjda je ziv ovaj drugi.

Sto se tice Petrovica i Sitnicarnice,nije los.Cak je mozda bolji i od nekih nasih starijih i poznatijih pisaca.Zanimljivo je sto je neke price stavio u onaj stari Beograd koji niko od nas ne pamti.

Ja sam procitala prosle godine Avanture nevaljale devojcice i nije mi se svidela... Kao neka senzibilizovana akcija, sa neverovatnim i nerealnim zapletima, egoisticna i detinjasta i lose motivisana glavna junakinja, a glavni junak mlak i nekako musav. Knjiga je bas za plazu i leto, da odmoris mozak i da se ne udubljujes. Bas je onako...plitka. Nikakav utisak mi nije ostavila. Nadam se da nije za to dobio Nobelovu nagradu, jer ako jeste, onda se Nobelova nagrada bas srozala.

Treba procitati vise knjiga istog pisca da bi se presudilo.Jer kako neko rece,dobar pisac moze da napise i losu knjigu a los pisac ne moze dobru.
Citao sam par Ljosinih knjiga ,ali vecina njegovih dela nisu kod nas ni prevedena.
Neka su davno jednom samo nastampana i vise nikad,ili su hrvatski izdavaci.
O voli u knjigama tako da pusta neke seksualne lascivne scene.Cesto igranje starije zene sa mladicima i maloletnim momcima,seksi varnice pastorka i macehe itd.
Realnost dogadjaja u jednoj knjizi nije vazan,to je umetnost a ne matematika ili nauka.\
Razvoj radnje isto nije vazan,nije bitno da se desava nesto pregledno,nesto opipljivo i da ima tempo.
Dosta sam dobrih knjiga procitao a da nisam popamtio ni imena glavnih junaka,ni sta se desilo sa njima,ni kako se radnja zavrsila.Nije ni bitno da to zapamtim.

Treba procitati vise knjiga istog pisca da bi se presudilo.Jer kako neko rece,dobar pisac moze da napise i losu knjigu a los pisac ne moze dobru.
Citao sam par Ljosinih knjiga ,ali vecina njegovih dela nisu kod nas ni prevedena.
Neka su davno jednom samo nastampana i vise nikad,ili su hrvatski izdavaci.
O voli u knjigama tako da pusta neke seksualne lascivne scene.Cesto igranje starije zene sa mladicima i maloletnim momcima,seksi varnice pastorka i macehe itd.
Realnost dogadjaja u jednoj knjizi nije vazan,to je umetnost a ne matematika ili nauka.\
Razvoj radnje isto nije vazan,nije bitno da se desava nesto pregledno,nesto opipljivo i da ima tempo.
Dosta sam dobrih knjiga procitao a da nisam popamtio ni imena glavnih junaka,ni sta se desilo sa njima,ni kako se radnja zavrsila.Nije ni bitno da to zapamtim.

Ja kazem za ovu jednu sto sam procitala njegovu, ne za ostale. Slazem se sa da pisci imaju bolje i losije knjige, u ovom slucaju ja sam ocigledno se uhvatila za losiju.
Ne mora da bude realna radnja, ali treba da bude motivisana, a ne da izgleda nabacano i skarabudzeno. Konkretno u ovoj knjizi, cini mi se kao da je hteo mnogo toga da poveze i uradi, ali je malo uspeo. Sve je nabacano i lose povezano. Nekako je hibridno. Imao je dobru ideju, ali ju je ugusio sa svim tim situacijama, desavanjima. Mozda je mislio da ce neke ideje time istaci, ali po mom misljenju, sve je toliko pretrpao i pokusao da naglasi, da je ispalo kao jeftina latinoamericka serija.

Eto npr. Dolazim po tebe i vodim te sa sobom mi se bas, bas svidela, dok mi je Ne bojim se bila bas mlaka. U pitanju je Nikolo Amaniti. Ne znam da li ste citali nesto njegovo...

Ja kazem za ovu jednu sto sam procitala njegovu, ne za ostale. Slazem se sa da pisci imaju bolje i losije knjige, u ovom slucaju ja sam ocigledno se uhvatila za losiju.
Ne mora da bude realna radnja, ali treba da bude motivisana, a ne da izgleda nabacano i skarabudzeno. Konkretno u ovoj knjizi, cini mi se kao da je hteo mnogo toga da poveze i uradi, ali je malo uspeo. Sve je nabacano i lose povezano. Nekako je hibridno. Imao je dobru ideju, ali ju je ugusio sa svim tim situacijama, desavanjima. Mozda je mislio da ce neke ideje time istaci, ali po mom misljenju, sve je toliko pretrpao i pokusao da naglasi, da je ispalo kao jeftina latinoamericka serija.

Eto npr. Dolazim po tebe i vodim te sa sobom mi se bas, bas svidela, dok mi je Ne bojim se bila bas mlaka. U pitanju je Nikolo Amaniti. Ne znam da li ste citali nesto njegovo...

Nikolo Amaniti je jedan od mojih omiljenih pisaca.
Ne bojim se - roman sam dobila odavno od jedne kljucne osobe za moj tadasnji zivot, tako da ne mogu da budem objektivna.
Naravno da jedan pisac ne moze bas svaki roman da napise na istom nivou, ali Amaniti se bas trudi da mu je svaki roman nesto unikatno.
Mnogima se ne dopada njegova Poslednja Nova godina - meni se svidja. Tako da... ima razlicitih ljudi, razlicitih ukusa. Meni on nekako ``lezi``.
On je bas toliko savremen koliko meni prija, brate, volim kada mi izmami osmeh na lice (jer se ne smejem bas cesto :( u zivotu) i na tome mu hvala.
Jednom recju, ops... s dve reci: volim ga.

Иако је на хрваштини и штампана латиницом, ова ме је књига одушевила као ретко која..
Негде сам нашао да је само у стручном тексту обавеза да се цитира на оном писму на коме је текст и писан, иначе није: зато, мислим с правом, износим навод на ћирилици.

Слика крајобраза Аризоне намеће се прва: слика крајобраза Аризоне и Њу Мексика, крајобраза са чувеном подлогом од сребра и злата, крајобраза вртоглавог и лепршавог, крајобраза монументалне висоравни и њежних боја, крајобраза с бијелим одсјајем костура што су га огољеле птице. У том крајобразу, друга слика, слика Billyja the Kida: јахача сраслога с коњем, младића чији несмиљени револверски хици одјекују пустињом, испаљивача невидљивих метака што убијају на даљину, попут магије.
Пустиња ишарана металима, неплодна и бљештава. Недорасли дјечак који је, скончавши у двадесет и првој, дуговао људској правди двадесет и једну смрт – „не рачунајући Мексиканце“.

Да кажем да је легендарном Билију Киду право име Bill Harigan. Кад је убио првог човека у четрнаестој години, није хтео да уреже црту јер је тај био Мексиканац. Подмукло га је убио његов пријатељ, шериф Гарет. Полицајац, како га је назвао писац.
Стварно је добра књига, штета што није београдско издање.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back