Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E toliko ima novih knjiga, pa to nije normalno.
Jedino nema treceg nastavka Uporista Stivena Kinga :(

Danas od usparanih para kupih dva naslova. Ovo kod mene je postalo kao droga.
Sad mi nije dovoljna jedna koju citam, vec moram da imam jos jednu u steku.

Elem, uzeh ,,Cvetni lancic`` i od Elorija ``Tiha vera u andjele``.
Da sam imala jos novca kupila bih i Patersona ,,Tutankamonovo ubistvo`` u mom slobodnom prevodu i od Ju Nesbea ,,Odmazda.
Ali, valjda cu nekako ,,namaci,, novac pa cu ih u skorije vreme kupiti.

Ali, nema, nema neke knjige koja bi poremetila prvo, drugo i trece mesto koje zauzimaju moje omiljene knjige od bezbroj drugih koje sam procitala - za ovu 2010 godinu, bar sto se mene tice.

Prepodne sam rovarila po mojoj kolekciji i nasla knjigu Blago cara Radovana, i to sam pocela da citam. Neizostavan je komentar moje majke, da samo poslednja klasa ljudi nije procitala tu knjigu :rumenko::rumenko:

Delimično se slažem s tvojom majkom. Poslednju klasu ljudi svakako čine ljudi koji nisu pročitali ništa (naravno, pod uslovom da im je bilo dostupno).

Lady_Gianna
nije bas tako.Mada razumem sta je tvoja majka htela reci.
Samo ima jedan mali broj ljudi koji nisu procitali tu knjigu pa opet su to ljudi visokog stila,koji citaju dosta bolja dela od Blaga cara Radovana.
Dobro je to procitati ali nije Ducic neki ni vrhunski poeta ni mislilac.Nema on tu bistrinu jednog Slobodana Jovanovica ili stil Mese Selimovica.

Saramago je dosta bolji od Asimova,ma to i nije za porediti.
Simon Bovuar je za mene bolja od Sartra,mada je ovaj dobio Nobela.No neki kazu da najbolja filozfska dela od njega nisu ni prevedena.Ja sto sam citao to je bas dosadno.
A Starost je jedna lagana sociologija,tuzna knjiga ali puna istine.
Vidim cita se Ljosa cim je dobio Nobela.

Da odgovorim i u vezi Stepskog vuka.Nema razloga da pamtim detalje te knjige.Dosta sam takvih procitao i ko da ih sve zapamti.A nije ni skoro bilo.Hese je u svojim delima provlacio filozofiju Nice i Sopenhauera te filozofiju Indije.A ta dela su daleko dublja i teza za razumeti od jednog Stepskog vuka.Ako mogu lako razumeti jednog nicea i indijske vede onda je Hese zaista za mene lagan.Sto i jeste.
Svako ko poznaje filozofiju lako shvati i dela tih malo tezih pisaca romana poput Hesea,Tomasa Mana,Dostojevskog i sl.To je ipak samo beletristika.

Saramago je dosta bolji od Asimova,ma to i nije za porediti.
Simon Bovuar je za mene bolja od Sartra,mada je ovaj dobio Nobela.No neki kazu da najbolja filozfska dela od njega nisu ni prevedena.Ja sto sam citao to je bas dosadno.
A Starost je jedna lagana sociologija,tuzna knjiga ali puna istine.
Vidim cita se Ljosa cim je dobio Nobela.

Ovo za Saramaga i Asimova je adresirano na mene, pretpostavljam....

SF je suviše specifičan da bi njegove predstavnike, njihov stil, porive i ideje mogli porediti sa bilo kojim drugim žanrom.

Prepodne sam rovarila po mojoj kolekciji i nasla knjigu Blago cara Radovana, i to sam pocela da citam. Neizostavan je komentar moje majke, da samo poslednja klasa ljudi nije procitala tu knjigu :rumenko::rumenko:

Jovn Dučić - :bljak:

Svojevremeno sam krenuo sa čitanjem dotične knjige, i posle onog fantastičnog uvoda sam baš pomislio da je u pitanju fantastična knjiga, kad ono...... :roll:

Evo iskreno, ne znam šta je tu knjigu načinilo toliko popularnom. Kvalitet? Ne verujem.

Obično je ova knjiga jedini i najveći intelektualni domet naših ljudi. Kada neko želi da se pravi intelektualcem, obično će kupiti Dučića, i sa najvećom pažnjom podvlačiti lepe rečenice u istoj.
Na prvi pogled knjiga zaista deluje kao riznica mudrih misli jednog velikog čoveka. Međutim kada malo studioznije pogledate primetićete prvo neslaganja, protivrečnosti, a onda i potpune suprotnosti. Na jednoj strani piše nešto, a malo kasnije se tvrdi potpuno suprotno. Jedan dan Dučić piše jedno, a par dana kasnije zadene papir u pisaću mašinu pa kuca pun nekog besa sasvim nešto drugo. Ili barem tako liči. Za svaku misao ili stav nekog čoveka na ovoj planeti, može se naći neki citat u spomenutom Dučićevom delu da ga podrži. To je u neku ruku i dobro. Kad god želite da ispadnete pametni, možete za neku svoju misao izvući prigodan citat i navesti ga. Za svakog po nešto.
Ipak, nije Jovan Dučić toliko protivrečan ili neko ko brzo menja mišljenje. Njegovog mišljnja u toj knjizi i nema. On će se zadovoljiti nabrajanjem i navođenjem pisaca i mislilaca iz svih epoha, bez obzira što oni često tvrde potpuno suprotne i kontradiktorne stvari. Eto za primer, sa kakvim zamahom Dučić spominje kao vredno mišljenje Platona o ženama da "nije sigurno da li žene treba svrstati u ljudska bića ili životinje". Jako bitno i relevantno.
Ne znam kako drugačije da to kažem, ali ta knjiga je adleko od vredna čitnaja. Neće nikog načiniti mudrijim, niti se posle čitanja može uopšte zaključiti šta je Dučić mislio o nečemu. Samo da je bio načitan i sujetan. Jedino što će možda nekome malo proširiti rečnik, i možda navesti da pročita ponešto od sile mudraca na koje se Dučić poziva.

Jovn Dučić - :bljak:

Svojevremeno sam krenuo sa čitanjem dotične knjige, i posle onog fantastičnog uvoda sam baš pomislio da je u pitanju fantastična knjiga, kad ono...... :roll:

Evo iskreno, ne znam šta je tu knjigu načinilo toliko popularnom. Kvalitet? Ne verujem.

Obično je ova knjiga jedini i najveći intelektualni domet naših ljudi. Kada neko želi da se pravi intelektualcem, obično će kupiti Dučića, i sa najvećom pažnjom podvlačiti lepe rečenice u istoj.
Na prvi pogled knjiga zaista deluje kao riznica mudrih misli jednog velikog čoveka. Međutim kada malo studioznije pogledate primetićete prvo neslaganja, protivrečnosti, a onda i potpune suprotnosti. Na jednoj strani piše nešto, a malo kasnije se tvrdi potpuno suprotno. Jedan dan Dučić piše jedno, a par dana kasnije zadene papir u pisaću mašinu pa kuca pun nekog besa sasvim nešto drugo. Ili barem tako liči. Za svaku misao ili stav nekog čoveka na ovoj planeti, može se naći neki citat u spomenutom Dučićevom delu da ga podrži. To je u neku ruku i dobro. Kad god želite da ispadnete pametni, možete za neku svoju misao izvući prigodan citat i navesti ga. Za svakog po nešto.

Ipak, nije Jovan Dučić toliko protivrečan ili neko ko brzo menja mišljenje. Njegovog mišljnja u toj knjizi i nema. On će se zadovoljiti nabrajanjem i navođenjem pisaca i mislilaca iz svih epoha, bez obzira što oni često tvrde potpuno suprotne i kontradiktorne stvari. Eto za primer, sa kakvim zamahom Dučić spominje kao vredno mišljenje Platona o ženama da "nije sigurno da li žene treba svrstati u ljudska bića ili životinje". Jako bitno i relevantno.
Ne znam kako drugačije da to kažem, ali ta knjiga je adleko od vredna čitnaja. Neće nikog načiniti mudrijim, niti se posle čitanja može uopšte zaključiti šta je Dučić mislio o nečemu. Samo da je bio načitan i sujetan. Jedino što će možda nekome malo proširiti rečnik, i možda navesti da pročita ponešto od sile mudraca na koje se Dučić poziva.

Ovo uvek pomislim o onima koji kritikuju opšte prihvaćene stvari.

Inače, slažem se s tobom da ima za svakog po nešto.

Ovo uvek pomislim o onima koji kritikuju opšte prihvaćene stvari.

Ovo se, pretpostavljam, odnosi na moju kritiku Dučićevog lika i dela. Šta da se radi, ja ga ne volim pa to ti je. Naježim se pri samoj pomisli na tu knjigu. Druge njegove knjige nisam ni pokušavao da čitam, mada verovatno hoću, ali kada me prođe loš utisak od ove. Ne mogu da je svarim. Sve je nekako nabacano, protivrečno, a da se razumemo, i nije neka mudrost.

Šta da kažem, svašta čovek drži za opšteprihvaćeno. Bilo je i opšteprihvaćeno da je zemlja ravna ploča, pa je srećom neko iskritikovao taj stav. Elem, lično moje mišljenje (koje nije obavezno i najbolje mišljnje ) je da je "blago cara Radovana" prilično prenaduvanog, tj osrednjeg kvaliteta, i da nikako nije remek delo koje se mora pročitati.

Nekritičan stav prema opšteprihćenim stvarima je najveća zamka pameti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back