Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Павић: Друго тело. Написао да небеска киша пада на Земљу преко четири стотине милијарди година! Пише о оностраном, а не зна да је васиона стара четрнаест милијарди година (сунчев систем много мање). Али важно је да је роман изашао на латиници...па добро, нека се књижи хрватској култури, његово право. Најпревођенији наш писац, могу да замислим како се смеју по свету. Четири стотине милијарди година!

Павић: Друго тело. Написао да небеска киша пада на Земљу преко четири стотине милијарди година! Пише о оностраном, а не зна да је васиона стара четрнаест милијарди година (сунчев систем много мање). Али важно је да је роман изашао на латиници...па добро, нека се књижи хрватској култури, његово право. Најпревођенији наш писац, могу да замислим како се смеју по свету. Четири стотине милијарди година!

Drugo telo je verovatno jedan od najboljih romana koji su napisani na srpskom poslednjih godina. Postoje ljudi koji ne vole Pavica i oni drugi. Ne samo da je roman izasao na latinici vec je premijerno stampan na ruskom, u Rusiji, a kao svojevrtan simbolicki cin sa obizorm koliko mu malo paznje posvecuju u maticnoj zemlji u poredjenju sa inostranstvom, gde je cenjeniji. Kod nas su i dalje vece zvede Isidora Bjelica koja ima vise objavljenih naslova od Agate Kristi, Vidojkovic i slicni, pa nije ni cudo sto zapravo i nemamo knjizevnu scenu. Drugo telo je, kako i kaze na koricama, metafizcki roman. Kao sto moze da se sumnja u period od preko 400 milijardi godina, jos lakse moze da se sumnja u anegdote o Isusu Hristu koje se provlace. Medjutim, to je roman. I sam narator koji je mrtav na pocetku romana i koji pripoveda, takav mrtav, je valjda upadljivija nelogicnost od brojcanog podatka o nebeskoj kisi. Ne znam da je skoro na srpskom napisan roman sa takvim intenzitetom imaginacije.
P.S.Zasto bi iko ko nema sovinistickih poriva latinicu povezivao sa hrvatskom, a cirilicu sa srpskom publikom?

Poslednja izmena:
Procitalala Juzno od granice, zapadno od sunca, jeste, jaka je knjiga, svidja mi se, cas sam bezala od nje, cas sam jedva cekala trenutak da je otvorim i nastavim sa citanjem.
Ne znam, razlikuju nam se citalacki ukusi, eto, meni se svidja kako Murakami pise, dok moju sestru njegovo pisanje ostavlja ravnodusnom i ona se cudi cudu sta se to meni kod njega svidja...
Sada citam Kradljivicu knjiga... pa cemo videti... za sada puno obecava...
***,,Evo jedne male cinjenicе***
Umrecete.,,

Glavni lik je gospodja Smrt... a dalje idem ja i oni koji je bas sada u ovom trenutku citaju.
Valjda nas ima???

Procitalala Juzno od granice, zapadno od sunca, jeste, jaka je knjiga, svidja mi se, cas sam bezala od nje, cas sam jedva cekala trenutak da je otvorim i nastavim sa citanjem.
Ne znam, razlikuju nam se citalacki ukusi, eto, meni se svidja kako Murakami pise, dok moju sestru njegovo pisanje ostavlja ravnodusnom i ona se cudi cudu sta se to meni kod njega svidja...
Sada citam Kradljivicu knjiga... pa cemo videti... za sada puno obecava...
***,,Evo jedne male cinjenicе***
Umrecete.,,

Glavni lik je gospodja Smrt... a dalje idem ja i oni koji je bas sada u ovom trenutku citaju.
Valjda nas ima???

@ Хесе
Јесам ли негде написао да не волим Павића? Па добро, можда си ухватио моје мисли. Тек сад сам видео да је изашла прво у Русији код ''Azbooke''. Надам се да тамо није на латиници. Али ко зна, да нешто вреде не би њихови фудбалери носили на леђима имена исписана латиницом. Питам се само по ком правопису. Бјелицу и Видојковића нисам читао па не могу да коментаришем.
То што је навео четири стотине милијарди година само је незнање, нема ту шта да се сумња. Не оправдава га што је роман, а не, на пример, трактат; може да дa машти на вољу колико хоће, али не може да пише свашта. Можда у пародији, али ово није пародија, већ метафизички трилер, како то пише на полеђини.
Учинили смо, дакле, корак напред: до сад нисам видео да неког ко се залаже за ћирилицу и негодује што се пише латиницом, означавају као шовинисту. Шта је следеће? Нисам писао о српској и хрватској публици, већ о томе ком народу тј. његовој култури се књиже књиге на латиници. Чак сам се и оградио: ако Павић сматра да књига треба да се припише хрватској култури, немам ништа против – али онда није укусно да присвајамо тог писца.

Poslednja izmena:
@ Хесе
Јесам ли негде написао да не волим Павића? Па добро, можда си ухватио моје мисли. Тек сад сам видео да је изашла прво у Русији код ''Azbooke''. Надам се да тамо није на латиници. Али ко зна, да нешто вреде не би њихови фудбалери носили на леђима имена исписана латиницом. Питам се само по ком правопису. Бјелицу и Видојковића нисам читао па не могу да коментаришем.
То што је навео четири стотине милијарди година само је незнање, нема ту шта да се сумња. Не оправдава га што је роман, а не, на пример, трактат; може да дa машти на вољу колико хоће, али не може да пише свашта. Можда у пародији, али ово није пародија, већ метафизички трилер, како то пише на полеђини.
Учинили смо, дакле, корак напред: до сад нисам видео да неког ко се залаже за ћирилицу и негодује што се пише латиницом, означавају као шовинисту. Шта је следеће? Нисам писао о српској и хрватској публици, већ о томе ком народу тј. његовој култури се књиже књиге на латиници. Чак сам се и оградио: ако Павић сматра да књига треба да се припише хрватској култури, немам ништа против – али онда није укусно да присвајамо тог писца.

Много искључиво посматраш књижевност, не живимо ми у црно белом филму где се користе ћирилица и латиница. Врло је погрешно и бесмислено сматрати да је ћирилица намењена нашој публици, а латиница хрватској, а чак и да је тако, мисао "није укусно да присвајамо рог писца" је националистичког духа, што бар у књижевности не би смело да буде примерено. Националистичке идеје управо и праве међудржавне сукобе. Нити ми полажемо ауторска права на ћирилицу нити хрвати на латиницу, то је толико површно размишљање да је једноставно неукунсо. Даље, судити о једном академику или тако великом писцу као што је Павић на основу те "чињеничке" информације за коју тврдиш да је незнање. Нисам проверавао, али не верујем да би дозволио такав пропуст. Можда је у питању случајна грешка. Уосталом Павићу, чија је ерудиција пословична сигурно не недостаје образовања и знања да би га један читалац прекоревао...и тако даље и тако даље...
П.С.А фудбалери њихови, какви ког били, за наше су сигурно измислили фудбал...ако ћемо објективни бити, не знам има ли неке приметно лошије репрезентације од наше у европи? ...и опет никакве везе нема писмо на дресу са фудбалском игром...ћирилица или латиница...

Poslednja izmena:
Човече, па ја нисам мислио на фудбалско знање руских играча, већ се то односило на духовно стање Руса.
Не видим у чему је мој националистички иступ у поменутој реченици. Напротив.
Ми немамо ауторска права, али је хрватски језик везан за латиницу (гајевску) и они су је код међународних институција пријавили и заштитили. Ми то нисмо, и не можемо. (Ми смо то урадили за ћирилицу још у 19. веку.)
Податак је поуздан, васиона је стара 13, 7 милијарди година, то је утврђено а максимална грешка може да буде један посто. Није он то морао да зна, наравно, али је морао да се обавести пре него што нешто напише.
Него, ти пређе на ћирилицу! Зар тако лако? Заборавио си се, шта ли?

Човече, па ја нисам мислио на фудбалско знање руских играча, већ се то односило на духовно стање Руса.
Не видим у чему је мој националистички иступ у поменутој реченици. Напротив.
Ми немамо ауторска права, али је хрватски језик везан за латиницу (гајевску) и они су је код међународних институција пријавили и заштитили. Ми то нисмо, и не можемо. (Ми смо то урадили за ћирилицу још у 19. веку.)
Податак је поуздан, васиона је стара 13, 7 милијарди година, то је утврђено а максимална грешка може да буде један посто. Није он то морао да зна, наравно, али је морао да се обавести пре него што нешто напише.
Него, ти пређе на ћирилицу! Зар тако лако? Заборавио си се, шта ли?
Ja mesam malo cirilicu malo latinicu, kako mi ostane ukljucena tastatura...Latinica je medjunarodno pismo, ne polazu pravo Hrvati na nju...nego, ti smatras da je Pavic neobavesten ili nedovoljno obrazovan? Bolji primer neobavestenosti je nepravilna upotreba glagola 'knjiziti', koji koristis.

Poslednja izmena:
Poslednje - Zoran Momcilovic :,,Moja tudja deca,, Sada - ,,Divlji jaganjci,, od Eve Ras.
Tek sam pocela da je citam i to je prvo sto citam od nje, pa se pitam je li ovo njeno autobiografsko delo. Pokusala sam nesto o njoj da nadjem na netu i nisam uspela, samo gde je i kad rodjena, sta je zavrsila, za koga se udala.To je sve, volela bih da znam nesto vise

Poslednje - Zoran Momcilovic :,,Moja tudja deca,, Sada - ,,Divlji jaganjci,, od Eve Ras.
Tek sam pocela da je citam i to je prvo sto citam od nje, pa se pitam je li ovo njeno autobiografsko delo. Pokusala sam nesto o njoj da nadjem na netu i nisam uspela, samo gde je i kad rodjena, sta je zavrsila, za koga se udala.To je sve, volela bih da znam nesto vise

Колико се сећам из неке емисије у којој је причала о свом животу, имала је врло трагичан живот, изгубила мужа и дете...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back