Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Katedrala na moru" Ildefonso Falkone, ili tako nekako. Dobra knjiga. Uzela sam je iz biblioteke onako, reda radi, nije bilo ničeg od naslova koje sam tražila, pa rekoh da ne odem baš praznih ruku, ali sam se stvarno prijatno iznenadila.Barselona, 13.-14.vek, daleka prošlost nije moja omiljena tema, ali je ovo dobro napisana knjiga, drži pažnju, i nije zašećerena, glavnom liku se dešavaju i vrlo loše i nesrećne stvari u životu. Preporučujem.
A završila sam Stivena Kinga, Mračna kula VII deo. Ne znam šta da kažem. Ima on i mnogo boljih knjiga, jedino ih nije pisao u 7 nastavaka 20 godina.

. Kod nas su i dalje vece zvede Isidora Bjelica koja ima vise objavljenih naslova od Agate Kristi, Vidojkovic i slicni, pa nije ni cudo sto zapravo i nemamo knjizevnu scenu.
Imamo je itekako, mnogo je ovde dobrih pisaca, samo što od ovih pomenutih ne mogu da prodru u tzv. "širu javnost", nemaju iza sebe svu tu "mašireriju" propagande. Ipak, probijaju se, i dolaze do čitalaca nekim drugim putevima, od "usmenog predanja", pa do Interneta. Samo treba se potruditi pa naći, posećivati razne književne sajtove i forume, na primer.

али је хрватски језик везан за латиницу (гајевску) и они су је код међународних институција пријавили и заштитили.
Kakav "hrvatski jezik"? Šta je to uopšte? Hajde, ne pričaj svašta. To što su ga "oni" "prijavili i zaštitili" ne znači ništa.

Procitala sam Kradljivicu knjiga i mogu svima reci da me je roman prosto odusevio.
Mozda zato jer nisam ocekivala nista specijalno od za mene nepoznatog Markusa Kuzaka, ali... ljudi... kako taj covek pise, jednostavno a ipak tako zna da potrefi coveka pravo u dusu...
Nova junakinja svetske knjizevnosti svakako ce biti Lizel Meminger - devojcica ciju sudbinu i sudbinu njenih najblizih pratimo tokom citanja.
Toplo je preporucujem svima da je sto pre procitaju. Obimna jeste, ali se lako cita, za nepuna dva dana sam je procitala, puna je zivotnih istina i u njoj nema nikakvog ulepsavanja.
Inace, narator je Smrt, pa vi vidite...

Sada mi je u rukama, tj. na krevetu Dz. Kelerman, moj stari poznanik... Roman se zove ,,Primoran,, i vec znate o cemu bi on mogao da pise... tipican americki roman koji ce se mozda jednom i ekranizovati, ono tipa, uhvatiti serijskog ubicu... da se malo smirim i oporavim od onolikih emocija koja je u meni izazvala Kradljivica knjiga.
A posle opet Murakami i Igraj, igraj, igraj...
I

Imamo je itekako, mnogo je ovde dobrih pisaca, samo što od ovih pomenutih ne mogu da prodru u tzv. "širu javnost", nemaju iza sebe svu tu "mašireriju" propagande. Ipak, probijaju se, i dolaze do čitalaca nekim drugim putevima, od "usmenog predanja", pa do Interneta. Samo treba se potruditi pa naći, posećivati razne književne sajtove i forume, na primer.

Па онда ја и даље кажем да заправо немамо сцену, односно имамо можда underground сцену.

Kakav "hrvatski jezik"? Šta je to uopšte? Hajde, ne pričaj svašta. To što su ga "oni" "prijavili i zaštitili" ne znači ništa.

Питање и то да ли је тако. Почињем да сумњам и у онај податак о небеској киши. Наутилус прича свашта. Користи глагол 'књижити' погрешно, а нашао је за сходно да критикује Павића и писмо којим је штампао један роман.

У међународним класификацијама одвојено су регистровани хрватски језик са латиницом и српски језик с ћирилицом (ИСО/ФДИС 12190). Наравно, мисли се на српску ћирилицу и хрватску латиницу. Шта је ту нетачно? О киши која пада четири стотине милијарди година нећу више да коментаришем. Уосталом, овде је отворена сасвим друга тема.

čitam Muzej Nevinosti,Orhan Pamuk...prvih 100-150 strana me nisu oduševile,posle je knjiga sve zanimljivija i sve lepša :heart: imam još nekih 200 strana do kraja,pa ću javiti celokupan utisak :)

Da li je to onaj roman koji je po misljenju kriticara ,,najljubavniji,, njegov roman?
Molim Te odgovori mi jer sam pomesala neke njegove naslove, a upravo zelim tu njegovu knjigu...
Gl. muski lik je zaljubljen u devojku i skuplja sve sto ona zaboravi?
Da li je to taj roman???
Molim te, odgovori mi!!
Trenutno sam uzasno bolesna i ne mogu iz kreveta, inace bih odsetala do grada da to proverim.
Mnogo bi mi znacilo kada bi mi odgovorila ili bilo ko - ko zna, da li je to taj roman?
Pozdrav i mnogo procitanih knjiga u 2009. godini!!!

Da li je to onaj roman koji je po misljenju kriticara ,,najljubavniji,, njegov roman?
Molim Te odgovori mi jer sam pomesala neke njegove naslove, a upravo zelim tu njegovu knjigu...
Gl. muski lik je zaljubljen u devojku i skuplja sve sto ona zaboravi?
Da li je to taj roman???
Molim te, odgovori mi!!
Trenutno sam uzasno bolesna i ne mogu iz kreveta, inace bih odsetala do grada da to proverim.
Mnogo bi mi znacilo kada bi mi odgovorila ili bilo ko - ko zna, da li je to taj roman?
Pozdrav i mnogo procitanih knjiga u 2009. godini!!!

to je taj ;)
stvarno mi u početku nije izgledao Bog zna šta,ali kako se priča razvija,sve je bolji,pa kad opisuje sve stvari koje sakuplja,a koje ga podsećaju na nju,i kad je traži po ulicama...neću dalje da kvarim i otkrivam šta biva :D

Imas neku preporuku? :) Mislim na novija dela... Na primer Daniel Kovac mi se jako dopao.
Na primer, Boris Anđelić, "Kozja ćuprija" (postavljam ovde odlomke, a dobar mu je i prethodni, "Dolac Malta", vidi tamo detaljnije, ima i link za njegov sajt), Ana Atanasković, "Duet duša" i "Jelena Anžujska", (mogu se naći po knjižarama, npr. "Plato", Akademija nauka, Golsvortijeva - njih - POSEBNO PREPORUČUJEM, mene su oduševili), Ljiljana Ninković- Mrgić "Slučaj Ilije K". (Dereta).
Sem toga, čitav niz dobrih domaćih romana (i knjiga uopšte) objavio je, recimo, "Mali Nemo" http://www.malinemo.rs/ad_libitum.html.
Bez lažne skromnosti, tu spada i ovaj moj roman, "Pozdrav iz crne rupe", koji je upravo kod "Malog Nema" doživeo drugo izdanje.

(Njihove knjige mogu se nabaviti direktno naručivanjem preko maila izdavačke kuće, na sajtu, ili po mnogim knjižarama u Beogradu ("Belić", SKZ, "Inicijal", "Mamut", "Zepter"...)

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back