Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Пар дана не погледам тему, и све се распадне. Смена модератора, некаква писанија о Милошевићу и ЕУ, Рајела у експанзији, Гокси, наравно о илуминатима...:mrgreen:

А, ја прочитао тако дивну књигу и сад немам с ким да расправим о њој.

Mensch, ti si ono neke sjevernjake čitao u posljednje vrijeme?
Ovaj Norvežanin je skandalozan i za njihove čudne standarde. Objavio je seriju autobiografskih romana u kojima je bio, blago rečeno, iskren. Poslije prvog ostavila ga je žena i posvađao se sa pola porodice. Jedni kažu da su mu knjige neetične, drugi ga porede sa Prustom. Književno, u pitanju je izgleda neki hiperrealizam, za koji je jedan Amerikanac rekao da je "zanimljiv i kad je dosadan". Ne znam planira li neko na ovim prostorima to da objavljuje ili da tražim engleski prevod.
Rayela, priča li se po Germaniji što o njemu?

http://booksa.hr/vijesti/sve/norveski-knjizevni-skandal
http://www.newrepublic.com/article/...aard-interview-literary-star-struggles-regret

Ja coveka ne poznajem, sada na gugletu nadjoh da je taj njegov besteseler ( na norveskom Mein Kampf) ovde preveden kao "Zivot"
( mislim da zbog zabrane Hitlerove knjige ovde nije ni moduce uopste i prevoditi nesto sa Mein Kapmpf, ali samo tako mislim
jer me nije ni Hitlerova knjiga nikada zanimala).
Lik zivi u Austriji, povremeno i u Svedskoj, pise na norveskom.
Nego , jel mi mislimo na istog?:hahaha:

Poslednja izmena:
Yep, pročitao Askilsena nedavno... i što više razmišljam o njegovim pričama, sve mi se više dopadaju, što je valjda i odlika kvalitetne umetnosti.
A ovaj Karl... šta znam... možda je taj roman i dobar, ali mi se ne sviđa što kroz publicitet i tiraž vidim fenomen rijalitija, koji danas i iz frižidera iskače (imali smo i mi našeg Lauševića). Stari problem kako iza forme videti suštinu postaje prevaziđen, jer ih je sve pobedio marketing.

Yep, pročitao Askilsena nedavno... i što više razmišljam o njegovim pričama, sve mi se više dopadaju, što je valjda i odlika kvalitetne umetnosti.
A ovaj Karl... šta znam... možda je taj roman i dobar, ali mi se ne sviđa što kroz publicitet i tiraž vidim fenomen rijalitija, koji danas i iz frižidera iskače (imali smo i mi našeg Lauševića). Stari problem kako iza forme videti suštinu postaje prevaziđen, jer ih je sve pobedio marketing.

Pa nije bas zgodno uporedjivati ovog norveskog Karla ( svejedno sto ga bas ne poznajemo) sa Lausevicem ( nasim);)
Ko zna, mozda mu je knjiiga i dobra.

Skepsa ti je na mjestu. I ja kad vidim da je neko prodao stotine hiljada knjiga pomislim da to može biti samo izreklamirana konfekcija, ali neki glasovi o njemu ukazuju da nije neki Laušević u pitanju.

Пар дана не погледам тему, и све се распадне. Смена модератора, некаква писанија о Милошевићу и ЕУ, Рајела у експанзији, Гокси, наравно о илуминатима...:mrgreen:

А, ја прочитао тако дивну књигу и сад немам с ким да расправим о њој.
Pa vi se vrtite oko njih kao mačka oko vruće kaše ja samo konstatujem situaciju:mrgreen::hahaha:
Optužuju ih i za šta jesu i za šta nisu krivi, pustite ljude da predahnu...Teško je upravljati svetom...

Crime_and_Punishment-1.png

Ja sam zavrsila roman Sloboda i nisam tako bas odusevljena kao sto sam sa Korekcijama, Zasto, kako, ne znam,
a Sloboda je ocigledno njegov jos bolji, jos lepsi, jos savremeniji roman.

Ljubavni trougao ( Valter, Peti, Ricard) ima neke slicnosti sa likovima tipa Natasha, Andrej, Pjer, mada takvih trouglova ima svuda i na svakom mestu,
ne samo u romanima ili telenovelama, ali ovde se radi o master romanu dvajesprvog veka pa zato uporedjujem sa Tolstojevim.

Zadnjih dvesta strana ( moj na nemackom ima skoro i osamsto strana) auitor preteruje sa obracunavanjem sa predsednickom erom Bush,
mnogo je drndanja o Iraku, o zastiti covekove okoline , smorio me je sa pticama , a kako znamo u USA i pored tolikih ljubitelja i ptica i ekologa
nema nikakvog pomaka u pravcu ekologije. Evropa ( Zapadna, na celu sa Nemackom i njenim Zelenima koji su stvarno izmenili svet).
I ne znam da li je iko primetio da se opet pominje Bernhard:zcepanje:
Basara je stvarno genije. Lepo je primetio da nema i ne sme da postoji nijedan intelektualac na ovom svetu koji
ne cita Bernharda, a mogu misliti kako Richard ( rok muzicar, droge, vuminajzer) savrseno razume Burgteater u Vieni i to celo
drustvo iz bivse K+K monarhije.

Ja sam zavrsila roman Sloboda i nisam tako bas odusevljena kao sto sam sa Korekcijama, Zasto, kako, ne znam,
a Sloboda je ocigledno njegov jos bolji, jos lepsi, jos savremeniji roman.

Ljubavni trougao ( Valter, Peti, Ricard) ima neke slicnosti sa likovima tipa Natasha, Andrej, Pjer, mada takvih trouglova ima svuda i na svakom mestu,
ne samo u romanima ili telenovelama, ali ovde se radi o master romanu dvajesprvog veka pa zato uporedjujem sa Tolstojevim.

Zadnjih dvesta strana ( moj na nemackom ima skoro i osamsto strana) auitor preteruje sa obracunavanjem sa predsednickom erom Bush,
mnogo je drndanja o Iraku, o zastiti covekove okoline , smorio me je sa pticama , a kako znamo u USA i pored tolikih ljubitelja i ptica i ekologa
nema nikakvog pomaka u pravcu ekologije. Evropa ( Zapadna, na celu sa Nemackom i njenim Zelenima koji su stvarno izmenili svet).
I ne znam da li je iko primetio da se opet pominje Bernhard:zcepanje:
Basara je stvarno genije. Lepo je primetio da nema i ne sme da postoji nijedan intelektualac na ovom svetu koji
ne cita Bernharda, a mogu misliti kako Richard ( rok muzicar, droge, vuminajzer) savrseno razume Burgteater u Vieni i to celo
drustvo iz bivse K+K monarhije.

Možda bih i ja tako mislio da sam prvo pročitao Korekcije.

Ja sam Bernardada uzeo da čitam kad sam pročitao da je on omiljen pisac Ričarda Kaca. Čitao bih ga i ovako, ali Frenzen me zaista natjerao da požurim.
A Ričard Kac je za mene jedan od najnezaboravnijih likova u književnosti koju sam čitao uopšte.

Možda bih i ja tako mislio da sam prvo pročitao Korekcije.

Ja sam Bernardada uzeo da čitam kad sam pročitao da je on omiljen pisac Ričarda Kaca. Čitao bih ga i ovako, ali Frenzen me zaista natjerao da požurim.
A Ričard Kac je za mene jedan od najnezaboravnijih likova u književnosti koju sam čitao uopšte.
Ne mogu da verujem:) Pa nasao si ga ( Bernharda) i kod Ostera?
Meni je Ricard Kac nekako nestvaran, ja ne mogu da poverujem da u stvarnosti moze neko takav da postoji.
Ja te matorije pop/rok zvezde uvek nekako poistovecujem sa Mik Dzegerom, samo sto je Ricard bio atraktivan.
E, oborilo me je s nogu da ga autor poredi ( po spoljasnjem izgledu) sa Gadafijem:D
Gadafi jeste bio izgledan dok se druzio s Marshalom, ali nisam sigurna da je bio i tako visok.
A sigurno nije citao ni Bernharda.;)
Sve u svemu knjiga je odlicna, nego jel on pisao jos nesto? Ja kad pocnem nekoga da citam ne znam za kraj.

Meni je Ricard Kac nekako nestvaran, ja ne mogu da poverujem da u stvarnosti moze neko takav da postoji.
Ja te matorije pop/rok zvezde uvek nekako poistovecujem sa Mik Dzegerom, samo sto je Ricard bio atraktivan.
E, oborilo me je s nogu da ga autor poredi ( po spoljasnjem izgledu) sa Gadafijem:D
Gadafi jeste bio izgledan dok se druzio s Marshalom, ali nisam sigurna da je bio i tako visok.
Sve u svemu knjiga je odlicna, nego jel on pisao jos nesto? Ja kad pocnem nekoga da citam ne znam za kraj.

Ma, Ričard Kac je pljunuti Lu Rid, samo bez homoseksualnih sklonosti.

- - - - - - - - - -

A Frenzen je napisao još neka dva romana do kojih ne mogu da dođem, ali oni se, kako čujem, dosta razlikuju od Korekcija i Slobode.

Inače, negdje na netu može da se nađe plejlista koju je Frenzen sastavio, a na kojoj su pjesme za koje bi Ričard Kac rekao da nisu totalno s.ranje.

edit: Evo je:

"Success"
Iggy Pop
Album: Lust for Life (1977)

"Armalite Rifle"
Gang of Four
Non-album single (1978)
Album: Entertainment! (1995)

"People Say"
The Go-Betweens
Non-album single (1979)
Album: 78 'til 79: The Lost Album (1999)

"You Can't Be Too Strong"
Graham Parker and the Rumour
Album: Squeezing Out Sparks (1979)

"Pablo Picasso"
Jonathan Richman and the Modern Lovers
Album: The Modern Lovers (1976)

"Stephanie Says"
Velvet Underground
Album: VU (1985)

"(Sometimes I Feel Like) Fletcher Christian"
Mekons
Album: So Good It Hurts (1988)

"Monogamy"
Au Pairs
Album: Equal But Different: BBC Sessions 1979-83 (1994)

"Forget"
Mission of Burma
Album: Vs. (1982)

"She Sells"
Roxy Music
Album: Siren (1975)

"Destroyer"
The Kinks
Album: Give the People What They Want (1981)

"Only Loved at Night"
The Raincoats
Album: Odyshape (1981)

"Big River"
Johnny Cash
Released as a single (1958)

"Purr"
Sonic Youth
Album: Dirty (1992)

Poslednja izmena:
Inače, negdje na netu može da se nađe plejlista koju je Frenzen sastavio, a na kojoj su pjesme za koje bi Ričard Kac rekao da nisu totalno s.ranje.
Potrazicu pesme jer meni nikako nije bilo jasno da su one kojima se u romanu proslavio neke fine, ljubavne balade koje ja zamisljam kao da ih je pisao Leonard Cohen.
Usput, i autor mnogo fino izgleda, tek sada videh slike;)
Ali vise intelektualno, ne kao pukovnik (Gadafi).

Ima neka tajna veza... Bernhard-Oster-Frenzen-Basara...

A, inače, u pravu si da je u Slobodi malo preopterećen američkom politikom, ali i tu je vrhunski duhovit i inteligentan.
Ima ona scena, kad je Ričard najzad kresnuo Peti, pa se ujutro pojavi u kuhinji u boksericama i majci Subcomandante Marcos... Meni je to bolja slika jalovosti alternativa američke inteligencije od stotinu visokoumnih članaka po liberalnoj štampi.

Trenutno sam na" Kaludjer koji je prodao svoj ferari" ( nešto o " restauraciji" vlastite anime i potrazi za pravim vrednostima..blah..blah..recidivi .iz miljea De Mela, Skot Peka i sl..)
i " Dosije Snouden"...koji je mahom marketinki potez autora da namlati pare kroz "teorije zavere No xyz" i špijunažu-nove tehnologije ( nije HAARP već internet )

Ima neka tajna veza... Bernhard-Oster-Frenzen-Basara...

A, inače, u pravu si da je u Slobodi malo preopterećen američkom politikom, ali i tu je vrhunski duhovit i inteligentan.
Ima ona scena, kad je Ričard najzad kresnuo Peti, pa se ujutro pojavi u kuhinji u boksericama i majci Subcomandante Marcos... Meni je to bolja slika jalovosti alternativa američke inteligencije od stotinu visokoumnih članaka po liberalnoj štampi.

Korekcije su bile najomiljenija knjiga Baraka Obame ( a i jeste jako fin roman), ali kada je procitao Slobodu onda je naravno od srece
i ushicenja odlepio. A koji predsednik ( ili kandidat) i ne bi kada cita o svojoj konkurenciji.

Kraj je genijalan jer ne samo da je pomirenje medju ljuidima nego se simbolicno mire i macke i ptice.

Trenutno sam na" Kaludjer koji je prodao svoj ferari" ( nešto o " restauraciji" vlastite anime i potrazi za pravim vrednostima..blah..blah..recidivi .iz miljea De Mela, Skot Peka i sl..)
i " Dosije Snouden"...koji je mahom marketinki potez autora da namlati pare kroz "teorije zavere No xyz" i špijunažu-nove tehnologije ( nije HAARP već internet )

Autor ima dve takve knjige. Ova je prva, a onda je napisao i neku tipa " Tajna korespondencija kaludjera koji je prodao svoj ferari".
Preprocujes je za citanje?

Korekture su bile najomiljenija knjiga Baraka Obame ( a i jeste jako fin roman), ali kada je procitao Slobodu onda je naravno od srece
i ushicenja odlepio. A koji predsednik ( ili kandidat) i ne bi kada cita o svojoj konkurenciji.

Kraj je genijalan jer ne samo da je pomirenje medju ljuidima nego se simbolicno mire i macke i ptice.

Meni je kraj čudan. Ja zapravo mislim da se priča nije završila onako kako je napisano. Mislim da pravi kraj nije sretan. Na jednom mjestu pred taj sretni obrt neko, ne znam više ko, možda Ričard, kaže Peti "Ispričaj mu priču, ti si pripovjedač", kad ona pokušava da se pomiri sa Volterom. Mislim da je ovaj kraj koji čitamo Peti izmislila, jer joj je stvarnost bilo preteško prihvatiti.
Mislim da je Frenzen tu malo napravio otklon od realizma i postmodernistički se poigrao sa čitaocem.

Autor ima dve takve knjige. Ova je prva, a onda je napisao i neku tipa " Tajna korespondencija kaludjera koji je prodao svoj ferari".
Preprocujes je za citanje?

možeš je naći u E-izdanju...
šta da ti kažem...nekada davno me je mamilo sve vezano za Celestinino proročanstvo..Deseti uvid i sl tematika uzdizanja na viši nivo- denzitet
pa o Toltecima i svetovima naprednim i pre Atlantide...
može pomoći oko kroćenja želja i pomirenja sa sudbinom "malog čoveka" i jedinstvenosti svega oko nas..ako to do sada nisi apsolvirala

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back