Kleta reko vremena – Per Petešun, Geopoetika 180 str.
http://www.geopoetika.com/book.php?id=2117
Nema te knjige koju sam čitala duže od ove. I nema tog utiska koji bi sada bio realni prikaz knjige.
Od njega ću uzeti još
Idemo da krademo konje pa ću valjda steći neki bolji uvid
Uzmi ' Idemo da krademo konje'. Čitala sam obe i to istim redom kao i ti - što je velika šteta. Uopšte nije bed preskočiti u potpunosti Kletu reku vremena.
Nešto sam žvrljala svojevremeno o njima svojevremeno..
Kleta reko vremena prati 37ogodišnjeg Arvida, pomalo nedozrelog i pasivnog, pogubljenog muškarca uhvaćenog u onom trenutku života kada izgleda kao da mu sve klizi kroz prste( pod uslovom da je zaista ikada i držao stvari pod kontrolom). Njegov brak se raspada, pokušaji da se približi otuđenoj majci deluju osujećeno saznanjem da je njen rak u poodmakloj fazi, 1989a je godina i Berlinski zid se sprema na pad kao i sve što je Arvid poznavao.
Idemo da krademo konje započinje dolaskom već ostarelog Tronda u netaknutu zabit Norveške, nakon smrti žene i sestre, nakon života koji je voleo ali se uvek nadao ovakvom kraju ,u tišini i samoći. Jedan slučajni susret i atmosfera mesta pokrenuće u Trondu sećanje na davno potisnutu prošlost, na jedno leto 1948 godine, kada je imao svega 15 godina. Na njegovo poslednje leto sa ocem, magično i divlje, izdaju i prelazak u svet odraslih.
Obe knjige su pisane retrospektivno, pri čemu Petešun, posebno u Idemo da krademo konje, koja je za par njansi prefinjenija od Klete reke vremena, majstorski finim nitima prepliće prošlost i sadašnjost. Obe knjige poseduju jednu zajedničku temu, gubitak sigurnosti, gubitak poznatog.
Moj problem sa obe knjige jeste što se vremenom pretvaraju u jednu amorfnu reku reči koje jednostavno teku, bez nekog utiska, bez struje ili makar kamena na kom bi se uzburkale. U Kletoj reci vremena, postaje teško slušati Arvidove monologe, teško je odučiti se od prezira koji se javlja zbog mreže samosažaljenja koju plete oko sebe.
Idemo da krademo konje je mnogo jača pa stoga drži pažnju nešto više ali i ona pada na ispitu intenziteta.
Ne znam da li vam se nekada desilo da čitate knjigu i uprkos koncentraciji i pažnji, u jednom trenutku počnete da gutate reči, kao da se izmešaju u kašu i teku kroz svest ali bez zaustavljanja i bez razumevanja.
E to je moj problem sa oba Petešunova dela.
Ne drže pažnju do kraja i potrebna je dosta jaka doza pažnje i volje da se čitanje ne bi pretvorilo u preskakanje pasusa i traženje zanimljivih delova.
Nažalost, lično ne mogu da kažem da je ijedna ostavila na mene neki značajan utisak.
Ako se odlučite na čitanje, krenite od Idemo da krademo konje koja je tematski i stilski zaista lepa i neobična.
- - - - - - - - - -
Cutanje je zlato, nego da se ti javnes tu i tamo. Ja sam se stvarno vec zabrinula
Pratim Vas iz senke