Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam se jako smorila, nisam procitala 100 sebi zadatih knjiga, svega 66.
I sumnjam da cu preci 70.
Do kraja godine se nadam da cu zavrsiti ove dve koje su mi na citanju, Prasko Groblje i Melanholija otpora i nadam se jos jednu makar.

Ja sam procitala sve ukupno od pocetka godine do sada 61 knjigu.
Razliciti zanrovi su bili u pitanju. Rodna godina za citanje u mom slucaju.
Nadam se da cu procitati bar jos 2 do 3 do kraja godine, a ako budem imala vremena mozda i zaokruzim na 65. Videcemo.
Sto se ono kaze: ``Boze zdravlja``...

Imam spisak procitanih knjiga po godinama...
Kad procitam knjigu, zabelezim to na kompu, uvek nesto napisem za sebe, neki komentar.
Volim da imam sve zapisano.
A znate i da sam pisala dnevnike o tome sta mi se dogadjalo od trenutka kada sam se opismenila... ;)
Oduvek sam imala tu neku zelju da zapisujem ono sto mi se dogadja, a da to drugi ne mogu da procitaju, sama sam izmisljala svoju azbuku, a kada sam dobila u srednjoj predmet stenografija, e onda sam se ``raspojasala`` i pustila da mi i sta treba i sta ne treba bude zabelezeno stenografskim pismom.
Jos uvek cuvam te dnevnike. Ima svega, da sam malo ``drcnija`` pa da sve to pretvorim u azbuku... mozda bih i zaradila neku kintu...
A vec sam i smislila kako bih to moje pisanije nazvala... Ko zna... mozda se jednog dana i usudim.
Mnogi bi se prepoznali, to me jedino sprecava da to ucinim... dete me stalno smara da joj citam te moje stenografske dnevnike, nekad joj udovoljim, ali nesto bas i nije za njene usi, pa to preskocim.... ;)

Svetislav Basara – Uspon i pad Parkinsonove bolesti

U početku mi se ova knjiga vrlo dopala! Sviđa mi se to prikazivanje alternativne ili tajne istorije. Basara ima ogromnu maštu i umjeće da pripovjeda na vrlo zanimljiv način. Stilom i tematikom me podsjeća na Danila Kiša i njegova djela Grobnica za Borisa Davidoviča i Enciklopedija mrtvih. Ipak, kako je roman odmicao, tako se smanjivala dinamika, a povećavala filozofija. Kad tome dodamo besmislen i neubjedljiv kraj, roman ipak dobija slabiju ocjenu nego što sam u početku pretpostavljao.

5/10

Imam Goodreads da broji umesto mene i da mi kaze da sam procitala 66 od zacrtanih 100 knjiga i da me upozori da sam toliko procenata u zaostatku:zcepanje:

Ja stavio prvo 100 knjiga za izazov, pa kad dođoh do cilja, povećao sam na 120, pa 150, pa sad 160 al to ću najverovatnije jedva uspeti xD

Dovršio Stari Zavet. Nek se vernici ne uvrede, ali po današnjim merilima Bog je bio težak ratni zločinac.

Eh sad :lol: Ne možeš da posmatraš Stari zavet na taj način jer je samo vreme tada bilo drukčije, to je ultimativno patrijarhalni period. Ipak, kad uporediš sa današnjicom, gotovo sve je isto, imaš ubijanja, silovanja, prevare itd.
Meni je draži Stari zavet upravo zbog te ogoljenosti. Novi mi je ogavan.

Pošto sam u fazi prikupljanja ideja za ćitanje u 2014. godini, a nahvalili ste mi Peljevina koga sam ubacio na listu, sad me interesuje da li je neko čitao nešto od Kecmanovića. Prošao je moju proveru ideološke podobnosti:D(znam da je Kventin oduševljen mojim metodama izbora pisaca) i sad samo treba da poseduje neki književni kvalitet.

Vidim, konkuriše i za neke nagrade za romane prevedene na engleski jezik...

Pošto sam u fazi prikupljanja ideja za ćitanje u 2014. godini, a nahvalili ste mi Peljevina koga sam ubacio na listu, sad me interesuje da li je neko čitao nešto od Kecmanovića. Prošao je moju proveru ideološke podobnosti:D(znam da je Kventin oduševljen mojim metodama izbora pisaca) i sad samo treba da poseduje neki književni kvalitet.

Kupio Top je bio vreo - to mu je najhvaljenija knjiga - ali je nisam još pročitao. Kažu da je knjiga kontroverzna itd, ali, pošto je pisac prošao tvoju provjeru ideološke podobnosti, vjerovatno će ti biti OK.
Zanimljivo da je Miljenko Jergović napisao da je uzeo tu knjigu da čita sa silnom željom da mu se ne dopadne, ali da je na kraju morao priznati da je to dobar roman.

Poslednja izmena:

Pročitala sam od njega Sibir, Top je bio vreo i Feliks. Najbolji mu je Top... Nisu mu loše knjige, mada imam neke primedbe :cistinaocare:

Sad da li će ti se dopasti :think: Koliko sam uspela da primetim nije baš da su nam ukusi identični.
Ali sve jedno ako hoćeš da pokušaš pokušaj sa Topom.
Feliks mu je relativno zanimljivo smišljen, a Sibir mi je ponajviše bio zabavan :D
Ono što mi se ni u Feliksu ni u Sibiru nije dopalo to je kraj. Kraj je kliše.

- - - - - - - - - -

Inače pročitala do sada 49 knjiga :D

Kupio Top je bio vreo - to mu je najhvaljenija knjiga - ali je nisam još pročitao. Kažu da je knjiga kontroverzna itd, ali, pošto je pisac prošao tvoju provjeru ideološke podobnosti, vjerovatno će ti biti OK.
Zanimljivo da je Miljenko Jergović napisao da je uzeo tu knjigu da čita sa silnom željom da mu se ne dopadne, ali da je na kraju morao priznati da je to dobar roman.

Dobro, to oko ideološke provere, ja malo karikiram, ali stvarno nemam živaca da čitam autošovinističke pisce, koji su mahom i jadnog literalnog kvaliteta. Pročitaću taj Top. Ima zanimljiv naslov.

Dobro, to oko ideološke provere, ja malo karikiram, ali stvarno nemam živaca da čitam autošovinističke pisce, koji su mahom i jadnog literalnog kvaliteta. Pročitaću taj Top. Ima zanimljiv naslov.

Ja generalno baš ne uživam u knjigama koje se diretno bave nama, našom politikom, nedavnom istorijom itd. Više volim da čitam o prostorima i vremenima koja nemaju veze s nama. Čist eskapizam.

Прочитала сам "Градинар" - Тагоре, дивни стихови.
И даље читам "Мит, магија и религија" од Милановића, а на реду је и књига "Српско срце Јоханово" од Веселина Џелетовића, то је првобитно била поема написана по казивању човека који носи пресађено српско срце. На захтев великог броја људи који су желели да се сазна истина о трговини људским органима и да се жртве не забораве, поема је преточена у роман. Књига је добитник специјалног признања Академије "Иво Андрић".

Ja generalno baš ne uživam u knjigama koje se diretno bave nama, našom politikom, nedavnom istorijom itd. Više volim da čitam o prostorima i vremenima koja nemaju veze s nama. Čist eskapizam.

Pa ni ja nisam ljubitelj štiva o nedavnoj istoriji jer je velika verovatnoća da će me autor ili skroz odbiti ili me učiniti previše subjektivnim.
No, pošto mi se Kecmanović učinio kao protivteža raznim jajarama koje se kriju iza neke šatro umetnosti, daću mu šansu čim uhvatim vremena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back