Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudima se jako sviđa "Ime ruže", bukvalno su oduševljeni, ali mnoge razočara "Fukoovo klatno" kada krenu da ga čitaju.
Ja nisam čitala nijedan njegov roman ali sam tako čula...

Dobro si cula.
Ja sam dugo imala otpor prema Imenu ruze, dobro, tada sam bila mladja i nekako nije mi se nesto dopalo u vezi sa samom knjigom.
Kao da mi je bila stigmatizovana. Mada su mi je ljudi ludacki preporucivali, tipa: moras da procitas ovu knjigu, odusevices se, a ja bas suprotno.
Kakvu sam gresku pravila!!!
Pa ja kada sam uzela tu knjigu, taj roman u ruke, ja se nisam odvojila od nje i zelela bih da je pokopaju sa mnom, toliko je volim.
Neke druge njegove knjige ne mogu da se mere sa Imenom ruze, osecam naravno gresim, ali kao da nesto ne stima, nesto kao na primer da to nije pisao on, vec neko sasvim drugi.
Fukoovo klatno sam procitala. Mada je svi hvale, ja se nisam nesto odusevila.
To isto vazi i za Ostrvo dana predjasnjeg, cije ime romana me je kupilo, a i Plamen kraljice Loane... e ovu zadnju koju spomenuh nisam citala.
Kao i Prasko groblje, suvise je ``friska`` za mene. Cekacu je kada bude stigla u biblioteke. Do tada cu - kao penzioner, hahahahahahaha.... imati besplatnu clansku kartu.... ako se nesto u medjuvremenu ``ne iskundaci`` sto bi rekao Bajic u ``Selo gori, a baba se ceslja``... :)

Eto, zaključak je da većina ljudi ima identično mišljenje o "Imenu ruže" i "Fukoovom klatnu"... :)
Plan mi je da pročitam... Kad-tad... :lol: :rumenko:

- - - - - - - - - -

Pozdrav svim učesnicima ovog foruma. Ja sam nov ovde. Tema je zanimljiva, pa ću i ja dati mali doprinos. U skorije vreme sam pročitao dve knjige francuskog pisca Žan Mari Gistav Le Klezioa i obe su me oduševile, "Oniča" i "Tužbalica o gladi".
Čini mi se da ovaj pisac kod nas nema pažnju i publiku koju zaslužuje.

Dobrodošao u druženje sa nama... :bye:

Da li bi neko,ko voli Dena Simonsa i ko je citao njegove knjige,mogao da mi pomogne?
Citala sam Leto noci i ta knjiga me je zaista odusevila.Pricom,atmosferom...E,sad,koliko me je prvi deo odusevio,toliko me je Ukleta zima razocarala,navodno drugi deo Leta noci...Medjutim,sinoc sam na jednom forumu pronasla da Ukleta zima uopste nije nastavak i da se radi o drugoj knjizi,koja nije prevedena kod nas,ali pametnjakovic nije napisao naslov.Glavni lik je decak Majkl(valjda u drugom delu,odrastao covek),koji se sada susrece sa vampirima....Da li neko zna o kojoj knjizi se radi?? :think:

Nemam pojma, Simonsa ne volim al izgleda da wikipedia zna, pa ako ti nesto znaci
The sequel to Summer of Night is called A Winter Haunting, in which Dale Stewart, now grown, returns to Elm Haven. Another sequel is Children of the Night, which features Mike O'Rourke, now a Roman Catholic priest, who is sent on a mission to investigate bizarre events in a European city.

- - - - - - - - - -

Pozdrav svim novim clanovima i od mene! :bye:
Klezia nisam citala, ali sam dosta cula o njemu. Ocekujem(o) komentar sa nestrpljenjem.
O njemu jos nismo pisali, ako se ne varam, nisam sigurna za ovu temu, ali u Biblioteci mislim da sigurno nismo...

Ja sam citala Kleziovog Afrikanca cini mi se, kratka i lepa knjizica, vrlo ziva i atmosfericna

Da li bi neko,ko voli Dena Simonsa i ko je citao njegove knjige,mogao da mi pomogne?
Citala sam Leto noci i ta knjiga me je zaista odusevila.Pricom,atmosferom...E,sad,koliko me je prvi deo odusevio,toliko me je Ukleta zima razocarala,navodno drugi deo Leta noci...Medjutim,sinoc sam na jednom forumu pronasla da Ukleta zima uopste nije nastavak i da se radi o drugoj knjizi,koja nije prevedena kod nas,ali pametnjakovic nije napisao naslov.Glavni lik je decak Majkl(valjda u drugom delu,odrastao covek),koji se sada susrece sa vampirima....Da li neko zna o kojoj knjizi se radi?? :think:

Leto noci je fantasticna knjiga, dok Ukleta zima to nije.
I meni se cini da se reklamirala kao drugi deo Leta noci... da se glavni junak vraca posle nekog vremena u svoj grad, ali mislim da moze da se cita kao odvojena celina od Leta noci. Sad ne znam koliko sam bila jasna jer me uzasno boli glava, ali Ukleta zima ne moze da se meri sa Letom noci.
Leto noci je neprevazidjen roman.

Leto noci je fantasticna knjiga, dok Ukleta zima to nije.
I meni se cini da se reklamirala kao drugi deo Leta noci... da se glavni junak vraca posle nekog vremena u svoj grad, ali mislim da moze da se cita kao odvojena celina od Leta noci. Sad ne znam koliko sam bila jasna jer me uzasno boli glava, ali Ukleta zima ne moze da se meri sa Letom noci.
Leto noci je neprevazidjen roman.
Da,moze da se cita odvojeno,skoro da nemaju nista zajednicko..mene samo zanima da li neko zna koja to druga knjiga je,ustvari,drugi deo Leta noci....

keva u nekoj svojoj mini kolekciji ima dosta knjiga od bulatovića pa me zanima da l vredi čitati neko njegovo delo

Mislim da vredi. Ljude sa četiri prsta (to mu važi za kapitalno delo) i Gullo gullo, npr. Može i Đavoli dolaze. Šta znam, čula sam da ga neki
ne vole zbog politike, neki misle da je precenjen, tako da ćeš naleteti na razna mišljenja. On je pomalo mračnjikav, i meni je dobro legao.
A pročitala sam još i Heroja na magarcu i Vuk i zvono i još neke. Pokušaj, kad već imaš, ništa ne gubiš.

Pozdrav svim učesnicima ovog foruma. Ja sam nov ovde. Tema je zanimljiva, pa ću i ja dati mali doprinos. U skorije vreme sam pročitao dve knjige francuskog pisca Žan Mari Gistav Le Klezioa i obe su me oduševile, "Oniča" i "Tužbalica o gladi".
Čini mi se da ovaj pisac kod nas nema pažnju i publiku koju zaslužuje.

Kupila sam nekoliko njegovih knjiga tek nakon što je dobio Nobela. Pre toga nisam bila čula za njega. Pročitala sam Tužbalicu o gladi i Afrikanca i dopao mi se njegov lagan stil. Imam još jedan roman, ne sećam se naziva, nisam ga još pročitala, ali piše kratke romane, zgodne za tašnu i čitanje u autobusu.

E sad definititvno ide na moj spisak. :) Vas troje je dovoljno.

- - - - - - - - - -

Ma, svi ste vi napredni. Kad sam ja išao u školu, Romeo i Julija je još bila drama, a ne roman.

Ili se to čita neka prepričana varijanta, tipa Čarls i Meri Lemb? :think:

Pa drama je, ja nisam rekla da je roman. A vidim da mi nešto "bode oči", ali uopšte nisam obratila pažnju na reč roman. :D

Mislim da vredi. Ljude sa četiri prsta (to mu važi za kapitalno delo) i Gullo gullo, npr. Može i Đavoli dolaze. Šta znam, čula sam da ga neki
ne vole zbog politike, neki misle da je precenjen, tako da ćeš naleteti na razna mišljenja. On je pomalo mračnjikav, i meni je dobro legao.
A pročitala sam još i Heroja na magarcu i Vuk i zvono i još neke. Pokušaj, kad već imaš, ništa ne gubiš.

zbog ovoga ću uzeti da ga čitam 100% :lol: verevatno će lepo ići uz muziku ektarine

zbog ovoga ću uzeti da ga čitam 100% :lol: verevatno će lepo ići uz muziku ektarine

Samo što ja njih ne slušam baš puno, ali ajde... :lol:

- - - - - - - - - -

Da, kad već treba da analizira djelo za ocjenu, možda nije loše da obrati pažnju na tako nešto.
Može da izanalizira za 5, a da dobije 1 zbog toga. Mi smo imali takvih nastavnika, kojima su te sitnice baš bile bitne...

Ti "Ljudi s četiri prsta" i "Peti prst" su o emigraciji...O krimosima našim i drugim po Nemačkoj...
"Človek nije Bolha..." zapamtio sam samo da kaže neki krimos Kovač glvnom liku (u prvom licu)...
Ybt,kad sam ja to čitao...Pre tricet godina,ako ne i više...
Sećam je tih godina Danilo Kiš (takođe Montenegrin po majci:mrgreen:) objavljen s "Enciklopedijom
mrtvih"...Njegoš pa Kiš-Bulatović -aut...:hahaha:-Bar meni...Možda jer mi "probija" ponos što sam
kao klinac upoznao Kiša...Objektivno-Bulatović vešt pisac moderne...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back