Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ahahahahhha mi sad u 8. Analiiramo ovaj roman, dutra za ocenu :))

Sent from my iPhone 5
Jao ...da sam vido i reko ti da se ne mučiš...Samo interpretacije nađeš na netu-koja budala da čita tu smaračinu...:mrgreen:
Ovaj matore je moro-zato je sad i nervozan pod stare dane...
>Zamisli pročitati komplet Rat i mir,a u pauzi čitanja u pozorište da ti probija ušesa ona lujka Travijata iz opere Trubadur...
Koje je hororce maj đenerejšn prošla...:(:eek:
Zato nam sad nije dobro...:manikir:

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!

Pokušaću da ovoj temi dodam jednu privremenu dimenziju: šta planirate da pročitate do kraja godine?

Postoji li neka određena knjiga ili knjige sa kojima želte da zaokružite ovu čitalačku godinu? Ili možda neki poseban razlog zašto uopšte želite nešto da pročitate?

Ja sam ove godine pročitao 16 knjiga, za nekoliko dana ću završiti i 17. knjigu, a onda bih želio da do kraja godine pročitam još jednu kako bih ostvario svoj zacrtani cilj od 18 pročitanih knjiga koji sam postavio početkom godine. Po svemu sudeći, ta poslednja knjiga će biti neka dobitnica NIN-ove nagrade. Čini mi se da, za sada, najviše šansi da završi sezonu ima Slobodan Tišma sa svojim romanom Bernardijeva soba.

Pozdrav svima!

Pokušaću da ovoj temi dodam jednu privremenu dimenziju: šta planirate da pročitate do kraja godine?

Postoji li neka određena knjiga ili knjige sa kojima želte da zaokružite ovu čitalačku godinu? Ili možda neki poseban razlog zašto uopšte želite nešto da pročitate?

Ja sam ove godine pročitao 16 knjiga, za nekoliko dana ću završiti i 17. knjigu, a onda bih želio da do kraja godine pročitam još jednu kako bih ostvario svoj zacrtani cilj od 18 pročitanih knjiga koji sam postavio početkom godine. Po svemu sudeći, ta poslednja knjiga će biti neka dobitnica NIN-ove nagrade. Čini mi se da, za sada, najviše šansi da završi sezonu ima Slobodan Tišma sa svojim romanom Bernardijeva soba.

Ja sam ove godine pročitala 44 knjige... :zplez:

Šalim se, kod pročitanih knjiga važniji je kvalitet nego kvantitet, a kada pogledam spisak pročitanih knjiga,
određen broj uopšte ne zavređuje pažnju sa aspekta književnosti i kvaliteta... :confused:

Trenutno još uvek čitam "Druga Bolenova kći", a u pitanju je trilogija, tako da se do kraja meseca (i godine) verovatno bavim ovim periodom, a možda će ući i u narednu godinu... :)

Pozdrav svima!

Ja sam u posljednje vrijeme u totalnoj gužvi i na poslu i kod kuće, tako da ću biti srećan ako pored knjige koju sad čitam pročitam još jednu - možda uzmem Henrija Milera (Tropic of Cancer) ili Apdajka (Couples). A bilo je ove godine perioda kad sam mogao čitati i četiri ili pet knjiga mjesečno.

Pozdrav svima!

Dušo moja, ako te ne mrzi, možeš prebrojati koliko sam knjiga pročitala ove godine. Sve su evidentirane na ovoj temi, a neke koje bi ste vi ovde potcenili, samo na Ženama na Biblioteci. Ja sam
koja može sve da proguta (dobro, ne baš sve :lol:)), uglavnom se zabavljam, ali volim da pratim i savremene trendove, kao i da nadoknadim propušteno, što iz neznanja, što zbog nedostatka vremena onda kada je trebalo. :)
Planiram do Novaka da pročitam Let od Arsenijevića i Znamenje anđela mog zemljaka Dekija Stojiljkovića. Možda stignem i moju kolešku Milku da pročitam, ovo što sam kupila na sajmu pre neki dan, Bez daha, nije obimno.
I ja, kao Quentin, teško u poslednje vreme stižem da čitam, pritiskaju obaveze sa svih strana...:( Ali, Bože moj, ne trkam se ni sa kim. Kol'ko stignem. ;)

Inače, ja sam jedna od retkih kojoj se dopala Bernardijeva soba...:)

Poslednja izmena:
Pozdrav svima!

nekoliko Šekspirovih komedija, Erazma Roterdamskog, Abotov "Uvod u teoriju proze", De Sanktisove i Montenjeve eseje, nešto od Fildinga ili Ričardsona i Rablea ako stignem :mrgreen:

Od koga je, mnogo je :lol:

Ja sam ove godine pročitala 44 knjige
:worth:

Ja sam u posljednje vrijeme u totalnoj gužvi i na poslu i kod kuće, tako da ću biti srećan ako pored knjige koju sad čitam pročitam još jednu - možda uzmem Henrija Milera (Tropic of Cancer) ili Apdajka (Couples). A bilo je ove godine perioda kad sam mogao čitati i četiri ili pet knjiga mjesečno.
Možeš misliti kako je meni: kafana-kuća-pos'o-drum (2902 km pređenih na biciklu ove godine, to je otprilike razdaljina od Bosne do Portugala kopnenim putem!)

Dušo moja, ako te ne mrzi, možeš prebrojati koliko sam knjiga pročitala ove godine. Sve su evidentirane na ovoj temi, a neke koje bi ste vi ovde potcenili, samo na Ženama na Biblioteci. Ja sam
koja može sve da proguta (dobro, ne baš sve :lol:)), uglavnom se zabavljam, ali volim da pratim i savremene trendove, kao i da nadoknadim propušteno, što iz neznanja, što zbog nedostatka vremena onda kada je trebalo. :)
Planiram do Novaka da pročitam Let od Arsenijevića i Znamenje anđela mog zemljaka Dekija Stojiljkovića. Možda stignem i moju kolešku Milku da pročitam, ovo što sam kupila na sajmu pre neki dan, Bez daha, nije obimno.
I ja, kao Quentin, teško u poslednje vreme stižem da čitam, pritiskaju obaveze sa svih strana...:( Ali, Bože moj, ne trkam se ni sa kim. Kol'ko stignem. ;)

Inače, ja sam jedna od retkih kojoj se dopala Bernardijeva soba...:)

Dođem ja povremeno u žensku Biblioteku da vidim šta žene čitaju :D

Valjda će se i meni Soba dopasti pošto se meni automatski dopadnu sve knjige koje su dobile NIN-a još i prije nego što ih počnem čitati. Baš ovih dana čitam jednu od tih knjiga koja ovde na forumu nije našla mnogo obožavalaca, a koja je meni sasvim ok, ali o tome malo opširnije za koji dan.

:worth:

Možeš misliti kako je meni: kafana-kuća-pos'o-drum (2902 km pređenih na biciklu ove godine, to je otprilike razdaljina od Bosne do Portugala kopnenim putem!)

Dođem ja povremeno u žensku Biblioteku da vidim šta žene čitaju :D

Valjda će se i meni Soba dopasti pošto se meni automatski dopadnu sve knjige koje su dobile NIN-a još i prije nego što ih počnem čitati. Baš ovih dana čitam jednu od tih knjiga koja ovde na forumu nije našla mnogo obožavalaca, a koja je meni sasvim ok, ali o tome malo opširnije za koji dan.

Kafana? :lol:

Pozdrav svima!

Ne bih baš rekao da imam nešto u planu do kraja godine jer sam sve željeno već pročitao(Homerove epove, čitav Miljkovićev opus i otprilike sve knjige kritika vezane za njega. Voleo bih da pročitam i drugi deo monografije sela, o stanovnicima, al to prvo treba da kupim preko limunda jer nigde se ne može naći :D

Ovako, zadovoljan sam ovom godinom, i beše veoma rodna(oko 150 pročitanih knjiga u celosti, još tuce polovično pročitanih), a sad imam neke koje čitam, ostaju mi pojedine drame, verovatno ću da se osvrnem malo na sumersku i egipatsku književnost čisto da me ne grize savest, ali ovako sam spreman da okončam 2013 sa zadovoljstvom :mrgreen:

Svi su pročitali više knjiga nego ja... :besna: :rida:

:lol:

Ja 16.8!

- - - - - - - - - -

Ne bih baš rekao da imam nešto u planu do kraja godine jer sam sve željeno već pročitao(Homerove epove, čitav Miljkovićev opus i otprilike sve knjige kritika vezane za njega. Voleo bih da pročitam i drugi deo monografije sela, o stanovnicima, al to prvo treba da kupim preko limunda jer nigde se ne može naći :D

Ovako, zadovoljan sam ovom godinom, i beše veoma rodna(oko 150 pročitanih knjiga u celosti, još tuce polovično pročitanih), a sad imam neke koje čitam, ostaju mi pojedine drame, verovatno ću da se osvrnem malo na sumersku i egipatsku književnost čisto da me ne grize savest, ali ovako sam spreman da okončam 2013 sa zadovoljstvom :mrgreen:

Ja sam se jako smorila, nisam procitala 100 sebi zadatih knjiga, svega 66.
I sumnjam da cu preci 70.
Do kraja godine se nadam da cu zavrsiti ove dve koje su mi na citanju, Prasko Groblje i Melanholija otpora i nadam se jos jednu makar.

Šta reći osim Svaka čast!

Ja sam se jako smorila, nisam procitala 100 sebi zadatih knjiga, svega 66.
I sumnjam da cu preci 70.
Do kraja godine se nadam da cu zavrsiti ove dve koje su mi na citanju, Prasko Groblje i Melanholija otpora i nadam se jos jednu makar.

Ija sam se smorio. Od planiranih 6, pročitah svega 3. Procentualno smo tu negde.

Deco, vama je to jedini posao, jer studirate književnost...:lol: Dobro, i filozofiju...:)
Kad zakmeče deca, a posebno muž/žena, teško da ćete stići toliko...:zcepanje:

Pa da, to se meni desilo. Mislim ne muz i deca ali ...:lol:
Realno ja sam uspevala da citam dosta knjiga posto sam prvenstveno fanatik koji bukvalno ne ustaje od knjige kad me uhvati...ne moram ni da jedem ni da piskim :lol: Plus sam bila insomnicar sa honorarnim poslovima i najvise sam citala nocu kad nemam sta da radim a ne spava mi se. Do septembra sam procitala 64 knjige. A onda se preselila u BG, pocela da radim svaki dan smenu od 8 sati i evo u ova tri meseca se jedva izborila sa dve knjige:roll:
Dobro polako pocinjem da se ' prikupljam' i da se navikavam na novi ritam tako da planiram da se vratim knjigama u velikom stilu :D

Ja 16.8!

- - - - - - - - - -

Šta reći osim Svaka čast!

Ma, sad se svejedno ne sećam pola tih pročitanih. Ima tu svakojakih, bukvalno sam kopao neke pesnike za koje niko nikad nije čuo osim njih samih :mrgreen: Mnogo mlakih dela ali barem sam video čega sve ima :D

Kad zakmeče deca, a posebno muž/žena, teško da ćete stići toliko...:zcepanje:

Not gonna happen ;)

Previše sam sebičan da bih svoje vreme delio drugima.

Ma, sad se svejedno ne sećam pola tih pročitanih. Ima tu svakojakih, bukvalno sam kopao neke pesnike za koje niko nikad nije čuo osim njih samih :mrgreen: Mnogo mlakih dela ali barem sam video čega sve ima :D

Not gonna happen ;)

Previše sam sebičan da bih svoje vreme delio drugima.

I čitanjem deliš svoje vreme drugima - likovima knjiga, živiš njihove živote, poistovećuješ se sa njima, ali istovremeno činiš nešto i za sebe - uživaš u čitanju,
a isto je i sa voljenom osobom i detetom/decom - deliš im vreme ali i uživaš sa njima jer ispunjavaju tvoj život. :)
Razlika je što su likovi nestvarni (književnost), odnosno stvarni (istorija), ali su mrtvi, tj. nisu uz nas; likovi ne čine našu svakodnevnicu, već beg od nje...

- - - - - - - - - -

Ja, zato, biram svaku knjigu. Evo, cela druga polovina godine mi je prošla u odabiru...:D

Šta reći, osim C C C... :lol:

I čitanjem deliš svoje vreme drugima - likovima knjiga, živiš njihove živote, poistovećuješ se sa njima, ali istovremeno činiš nešto i za sebe - uživaš u čitanju,
a isto je i sa voljenom osobom i detetom/decom - deliš im vreme ali i uživaš sa njima jer ispunjavaju tvoj život. :)
Razlika je što su likovi nestvarni (književnost), odnosno stvarni (istorija), ali su mrtvi, tj. nisu uz nas; likovi ne čine našu svakodnevnicu, već beg od nje...

Svakodnevnica je dosadna, inače ne bi ni nosila taj naziv :lol: Razlika između fiktivnih i stvarnih ljudi je što one prve uvek mogu da ućutkam zatvaranjem knjige, a za one druge bih morao da se malo više angažujem :) Svakako su mi draži oni na papiru :mrgreen:

Ovo je baš zanimljiva priča, koliko je ko knjiga pročitao i šta planira do kraja godine. Interesantno kako smo svi različiti, pa neki nisu zadovoljni jer neće dostići 100, a ja sam npr. prezaodovoljna jer sam pročitala 24, završavam 25., a pročitaću sigurno još dve do kraja godine. :D

Istina je ono što Krasuljak kaže, kad navale obaveze, porodica, deca, posao (kao kod wild childe) onda drugi raspolažu našim vremenom i nema vremena za čitanje.
Direktu sam još ranije htela da kažem, da nikad više u životu neće imati vremena za čitanje kao sada. (a možda sam i rekla?) Bez obzira što imaš puno obaveznih knjiga za fakultet, nekako si sada u fazonu da pratiš i čitaš i sve drugo što te zanima.

Kad sam se već javila, ajd da priznam da čitam Tito je umro, Mirjane Novaković. Domaći politički triler. Neko je ubio mladu nadu Demokratske stranke, pa sad "nepoželjna" novinarka istražuje. Mnogo liči na Mirjanu Djurdjević. Zabavno za razbibrigu.
Pre toga sam čitala Prijatelji, ljubavnici, čokolada, Aleksandra Mekol Smita. Dosadno i besmisleno. Čitala sam nekoliko njegovih knjiga čija je radnja smeštena u Bocvanu i više su mi se svidele. Naravno, daleko je to od neke ozbiljne književnosti. Štancuje knjige, kao Danijela Stil. Ups! Ovo ime verovatno nije za pominjanje na ovoj temi. :zper:

Ono što je u poslednje vreme ostavilo najjači utisak na mene je nova knjiga Sonje Atanasijević, Vazdušni ljudi.
Irina je imala abortus i posle toga počinje da joj se "javlja" njena nerodjena ćerka u uzrastu od nekih 6 godina. A onda se priseća da joj se i u detinjstvu dešavalo da "vidi" ponekog koga drugi ne vide.
Nije to ni nalik na onu seriju Šaptačica duhovima, mada se ti njeni "vazdušni ljudi" slično pojavljuju, sa slabom svetlošću oko sebe.
Jeste da se roman zove po njima, ali oni su sporedna priča i pojava u romanu. Ono glavno je priča o detinjstvu i odrastanju, praktično autobigrafija.
Odnos sa drugaricama, roditeljima, ponašanje i reagovanje u različitim uobičajenim i specifičnim životnim situacijama,
Mnogo zanimljivih detalja ima u ovom romanu. Neki su samo usput pomenuti, nekima je posvećeno više pažnje i dato više prostora. Dosta je ljudi pomenuto, deca iz ulice iz škole, roditelji, drugarice, njihove porodice. Kao ono kad se i sami sećamo detinjstva, pa neke dogadjaje i ljude pamtimo do najsitnijih detalja, a neke samo ovlaš, da su se dogodili ili da su postojali.
Ne znam koliko je za moje oduševljenje ovim romanom bitno to što smo autorka i ja sličnih godina, što smo odrastale u sličnom okruženju, pa iako se nismo poznavale, kao da delimo neke iste uspomene.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back