Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pisac je sigurno dao sebi slobodu da to opise, zato i sluze romani, da ne bude kao lekcija iz istorije, nego i malo improvizacije. a i ne vjerujem da su se puno razlikovale njihove misli prije smrti, od bilo koga drugog ko se nalazio u takvoj situaciji. Nije bilo na CNN ni to kako je npr. papa Aleksandar Bordzija bludnicio sa cerkom, kurvama, njegov sin sa rodjenom sestrom i sl., pa eto pisci su se potrudili da nam opisu kako je sve to moglo da se odigra. ;)

Pisac je sigurno dao sebi slobodu da to opise, zato i sluze romani, da ne bude kao lekcija iz istorije, nego i malo improvizacije. a i ne vjerujem da su se puno razlikovale njihove misli prije smrti, od bilo koga drugog ko se nalazio u takvoj situaciji. Nije bilo na CNN ni to kako je npr. papa Aleksandar Bordzija bludnicio sa cerkom, kurvama, njegov sin sa rodjenom sestrom i sl., pa eto pisci su se potrudili da nam opisu kako je sve to moglo da se odigra. ;)

Ja samo nisam razumela ko je knjizevnik, autor tog romana.

Ovi hronicari koji su pisali i Bordziji o porodici Medichi savrseno su druga prica jer se oni nisu upustali da opisuju trenutak smrti i o cemu neki car ili prosjak
razmislja u tom trenutku. Scene pogubljenja su opisivane od strane egzekutora, ali su to bili vojnici najamnici , oni su mogli samo da daju iskaze koji nikakve
veze nemaju , a i ne mogu da imaju, sa tehnikom ubijanja.

Evo knjige i autora
http://www.vulkani.rs/465bb318-ec93-438b-a98f-52664bfb07a2/POSLEDNJI-RUSKI-CAR-.aspx#.Ul1CsFNrTzo

- - - - - - - - - -

Imam tu knjigu, pa javi utiske, baš me zanima.:hvala:

A da li postoji nesto sto ti nisi znala u vezi Romanova?
Ima silnih dokumentarnih filmova, pisanih dokumenata, pa i igranih filmova, ja zaista ne razumem sat u knjigama moze novo da se procita.

Meni je mnogo inteeresantnija istorija nasih krajeva, narocito bezanije 1941 , pojma nemam zasto bi me nemacki ili japanski car,
ili ruski zanimao.

A da li postoji nesto sto ti nisi znala u vezi Romanova?
Ima silnih dokumentarnih filmova, pisanih dokumenata, pa i igranih filmova, ja zaista ne razumem sat u knjigama moze novo da se procita.

Meni je mnogo inteeresantnija istorija nasih krajeva, narocito bezanije 1941 , pojma nemam zasto bi me nemacki ili japanski car,
ili ruski zanimao.

Dobro znaš da me istorija ič ne zanima, ni naša a kamo li tuđa. ;) Milion puta sam se izjasnila da istorija ne treba da se saznaje iz romana već udžbenika i enciklopedija. Dakle, ovo o Romanovima bi mi, cenim, bilo zanimljivo isključivo iz razloga što o njima nemam nikakvo ili veoma slabo predznanje. Posebno mi je smorno kad pojedinci počnu da upoređuju roman sa stvarnim činjenicama. Pa, koji su ga onda mandrak čitali...

Dobro znaš da me istorija ič ne zanima, ni naša a kamo li tuđa. ;) Milion puta sam se izjasnila da istorija ne treba da se saznaje iz romana već udžbenika i enciklopedija. Dakle, ovo o Romanovima bi mi, cenim, bilo zanimljivo isključivo iz razloga što o njima nemam nikakvo ili veoma slabo predznanje. Posebno mi je smorno kad pojedinci počnu da upoređuju roman sa stvarnim činjenicama. Pa, koji su ga onda mandrak čitali...

Pa nisam znala da nista ne znas o Romanovima a znam da si monarhistkinja ( izveceri u tajnosti) pa am mislila da te neki detalji zanimaju.
Ma ako je samo sto strana procitaj, kao da citas neku vecu reportazu. Od viska nikad glava ne boli.

Imenjak – Đampa Lahiri, Politika 290 str. 9/10

Ova knjiga mi je savršeno prijala. Ono… prava knjiga u pravom trenutku.

Indijska emigrantska porodica u Americi, njihova vezanost za Indiju, indijsku tradiciju i kulturu, i uklapanje i neuklapanje u novu, drugačiju sredinu.

Mene je kod Lahirijeve uvijek fasciniralo njeno umjeće da sa jednostavnim rečenicama postigne izvanredno propovjedanje! Lako, čitljivo, a vrlo slikovito i ubjedljivo! U pravu si za čitanje, čovjek taman pomisli da je dosta čitanja za danas, ali ga uvijek nešto vuče da pročita još 10 strana.

P.S. Žao mi je što joj je sinoć izmakla Buker nagrada! Iako nisam čitao taj njeni novi roman, kao ni nijedan drugi nominovani (što je i razumljivo jer su u pitanju romani koji su izašli u poslednjih mjesec-dva), volio bih da je ona dobila tu nagradu!

Poslednja izmena:
Manuel Puig, Andjeoski pubis

Neverovatno zanimljiva knjiga. Radi se o dve zene koje nemaju niceg zajednickog izuzev da su zene, nikada se njihovi putevi i zivoti ne ukrstaju.
Cak su i dijalozi koje te zene vode savrseno drugacji, jedna je zena obicna, srednja klasa drustva, druga je lepotica, holivudska zvezda.

Tema su macho muskarci, ali je tema i diktatura ( Argentina) pa tako sto je za drustvo diktatura, za zene je diktatura tih macho muskaraca.
Neverovatno je kako autor razume zensku dusu pa sa tim zenama saooseca, razume njihove slabosti, snove, zelje.On pise jezikom jedne zene.
Nisam jos knjigu procitala, tek sam pocela. Ovo je prva koju citam, a sigurno ne i zadnja.
Poljubac zene pauka ce me verovatno jos vise oduseviti.

Afrikanac definitivno nije crnac...:lol: To je piščev otac koji je radio kao lekar u Africi. :lol:Kad neko proživi svoj životni vek u tuđini, počne tako i da se ponaša...
Prethodni roman koji sam čitala, Tužbalica o gladi, je o njegovoj majci.
Lepo piše čovek, ovaj Klezio, kratko i jasno, bez uvijanja i filozofiranja. Imam još jedan ili dva njegova romana, ali ne sećam se tačno koji su. Svi su kratki.;)

Manuel Puig, Andjeoski pubis

Neverovatno zanimljiva knjiga. Radi se o dve zene koje nemaju niceg zajednickog izuzev da su zene, nikada se njihovi putevi i zivoti ne ukrstaju.
Cak su i dijalozi koje te zene vode savrseno drugacji, jedna je zena obicna, srednja klasa drustva, druga je lepotica, holivudska zvezda.

Tema su macho muskarci, ali je tema i diktatura ( Argentina) pa tako sto je za drustvo diktatura, za zene je diktatura tih macho muskaraca.
Neverovatno je kako autor razume zensku dusu pa sa tim zenama saooseca, razume njihove slabosti, snove, zelje.On pise jezikom jedne zene.
Nisam jos knjigu procitala, tek sam pocela. Ovo je prva koju citam, a sigurno ne i zadnja.
Poljubac zene pauka ce me verovatno jos vise oduseviti.
''Ženska literatura'':lol:

Robin Cook: Toksin,medicinski triler...istinita priča...hirurg je odveo ćerku u fast-food restoran..Ćerkica se razbolela i nažalost umrla..Govedje meso je bilo zaraženo..Povezuje se sa bivšom suprugom sa kojom počinje da traga za uzrokom i vinovnikom krivice..napeto,nažalost sa mogućnošću dešavanja svakom..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back