Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vladimir Pištalo - Manifesti

Iako bi trebalo da čitam Hesioda i Eshila, moram i nešto sa strane, da sam ne zastranim :mrgreen: Za sad deluje zanimljivo, samo se i dalje pitam šta kog vraga je ideja knjige... Nema fabule, nema određenih likova. Parodija zasigurno, samo pitanje je, čega sve :D
Ако ти није задовољство да читаш Хесиода и Есхила, онда си промашио факултет!

Čitam Anastaziju (Romanovu) i ne sećam se da sam skoro nešto ovako brzo pročitala. Naime, pročitala sam sinoć 3/5 (ima 300 strana), a večeras ću, nadam se, da je završim. Iako piše da je istorijski roman, nisam baš sigurna u autentičnost, jer se Romanovima nisam bavila. Možda će biti dobro da odmah nastavim sa Poslednjim ruskim carem. Verovatno i tamo ima nešto.

Čitam Anastaziju (Romanovu) i ne sećam se da sam skoro nešto ovako brzo pročitala. Naime, pročitala sam sinoć 3/5 (ima 300 strana), a večeras ću, nadam se, da je završim. Iako piše da je istorijski roman, nisam baš sigurna u autentičnost, jer se Romanovima nisam bavila. Možda će biti dobro da odmah nastavim sa Poslednjim ruskim carem. Verovatno i tamo ima nešto.

Ja se nesto izludjujem sa Sinkelrom Luisom, ali cu sada i prestati. Onaj njegov doktor Martin na kraju odlazi da leci kugu i mozda i 1/4 knjige ima veze sa tom kugom.
Kad uporedis onog naseg doktora ( Kamijevog) iz Kuge i ovog Martina kao Bog i sesirdzija. Kao dobro vino i neka kabeza sa zavetine na Sv.Pantalej:D

Ne zam kako je kod tebe sa Shekspirom, ali sam ja namrzla Getea za ceo zivot ( Shilera nikada i nisam moga da volim) jer sam
bila prinudjena da ga studiram sa svojih 20 godina zivota kada su me recimo zanimali Shopenhaueri.:hahaha:

Ja sam sa čitanjem za školu imao dva problema. Jedan je to što čitaš sa sviješću da ti je to obaveza, a to oduzme dosta od užitka, čak i kad ti se knjiga iskreno dopada. Drugi problem je to što se u školi čita po redu, hronološki i prema književnim pokretima i stilovima epoha. Naravno to je sasvim logično i didaktički opravdano, ali posljedica toga je da studenti u kratkom periodu pročitaju dosta sličnih knjiga, a to dosadi. Elem, čovjek vrijednost čitanja lektire shvati tek dosta kasnije, kad shvati da u knjigama koje čita rekreativno, u slobodno vrijeme, ne bi jednako uživao da nije imao tu književno-istorijsku pripremu.

Ne zam kako je kod tebe sa Shekspirom, ali sam ja namrzla Getea za ceo zivot ( Shilera nikada i nisam moga da volim) jer sam
bila prinudjena da ga studiram sa svojih 20 godina zivota kada su me recimo zanimali Shopenhaueri.:hahaha:
Čitao sam Kafkin Dnevnik više puta i nije mi jasno kako je on mogao da nalazi Getea toliko kvalitetnim...Nemoguće je on toliko različit o d Getea i po načinu pisanja i po životnom stavu uopšte njega obožava i stalno piše o njemu...

Čitao sam Kafkin Dnevnik više puta i nije mi jasno kako je on mogao da nalazi Getea toliko kvalitetnim...Nemoguće je on toliko različit o d Getea i po načinu pisanja i po životnom stavu uopšte njega obožava i stalno piše o njemu...
Ja Goxy taj Dnevnik nisam citala, a zaista sada prvi put od tebe cujem da je Kafka uopste i pominjao Getea.
Gete je bio univerzalni genije, jos za vreme zivota priznat i poznat kao genijalna licnost.
Aj bas cu sada da pogledam kako nemacki izvori objasnjavaju Kafkino divljenje spram Getea.

Baš je dosta pisao o njemu...Gotovo kao o uzoru...

Malo sam preletala neki clanak, tako je, Gete mu je bio uzor.
Kafka je umro sa 40 godina zivota, Gete nista narocito ( izuzev Vertera) nije do tada napisao.
Faust je u njemu boravio celog zivota. Gete je imao i svojih slabosti, verovatno je to Kafku privuklo,
Tomasa Mana koji je stalno koketirao sa nekim Geteovim idejama, privukle su one jace strane.

Erlend Lu: Volvo Kamioni

I pored toga što je nove avanture svog junaka pisac jasno najavio, meni nije izgledalo prirodno da knjiga kao što je Dopler dobije nastavak. Međutim, budući da je plansko neispunjavanje očekivanja društva jedna od tema obe knjige, nije neočekivano ni to što i njihov pisac odstupa od konvencija ozbiljne literature.
Nakon što je napustio svoju norvešku šumu Dopler je stigao u neku švedsku nedođiju u kojoj upoznaje dvoje ekscentričnih staraca. Maj Brit, siromašna baba koja na svom oronulom imanju po čitav dan sluša rege muziku i puši hašiš u višedecenijskoj svađi je sa svojim bogatim komšijom fon Boringom, koji život provodi posmatrajući ptice i striktno poštujući sva pravila skautskog pokreta. Doplera suštinski ne privlači ni jedna od dvije krajnosti u odnosu prema životu, ali, primoran okolnostima, u nekim periodima izložen je prvo totalnom anarhizmu Maj Brit, a potom i apsolutnoj regulaciji njenog komšije. Poslije izvjesnih peripetija, junak će zaključiti da mu nedostaje porodica i odlučiti da se vrati kući, a čitalac će ostati u tipičnoj nedoumici da li je Doplerov pokušaj doživio neuspjeh ili ga je iskustvo izmijenilo upravo u mjeri u kojoj je to bilo potrebno.
Za razliku od Doplera koji je neobičan, ali strukturalno usredsređen roman, Volvo Kamioni su ispresijecani fusnotama i ostalim upadicama pisca, što ionako difuznu temu čini još manje konkretnom. S druge strane, onaj koga je pisac kupio s prvom knjigom, neće biti razočaran ni ovom.

Poslednja izmena:
Pročitala sam Anastaziju, a nisam shvatila šta je tajna Romanovih koja se pominje na koricama knjige. Valjda istina o tome da li je iko iz kraljevske porodice preživeo masakr, jer se do kraja romana nije saznalo je li ona prava princeza ili nije. Međutim, to i nije bitno, jer je roman ljubavni, na momente triler, dosta bled, ali vrlo čitljiv. Tipična ženska knjiga.

Trenutno sam u problemu jer ne mogu da nađem Poslednjeg ruskog cara.:( Nedavno sam ga izvukla, s nekim sam se ovde dogovarala da čitamo, a kad nešto ostavim da znam gde je, obavezno bude suprotno. :dash:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back