Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupite NIN, ima na poklon knjižica Ivana Klajna B(r)ušenje jezka, sačinjena od njegovih tekstova koji su objavljivani u NIN-u tokom protekle dve godine. Veoma je zanimljiva, evo, ja sam je upravo pročitala. Tiče se jezičkih nedoumica i najčešćih gramatičkih grešaka.

Fala ti ko sreskoj nacelnici:D

Zamolila sam jednu svoju beogradsku drugaricu, a koja i tako pazari NIN da mi to sacuva.

- - - - - - - - - -

Ja sam od Apdajka citala samo Teroristu i toplo preporucujem da se knjiga izbegne. Sta sam sve citala, nije toliko kriticna ali je losa. Bar meni bila...
E, onda cemo poslusati i Nox Arcannu i tebe pa cemo se "odluciti" za te Parove:)

Daleki paviljoni 1. i 2. deo od Meri Margaret Kej. Istorijska drama o engleskom oficiru Eštonu, koji je odgojen kao indijac za vreme vladavine Istočnoindijske kompanije. Ovo je priča o njegovom odrastanju i ljubavi prema ćerki indijskog maharadže. Likovi su interesantni i raznovrsni a opisi Indije, ljudi i običaja prelepi. Istorija, avantura i ljubavna priča, za svakog po nešto:)

Kupite NIN, ima na poklon knjižica Ivana Klajna B(r)ušenje jezka, sačinjena od njegovih tekstova koji su objavljivani u NIN-u tokom protekle dve godine. Veoma je zanimljiva, evo, ja sam je upravo pročitala. Tiče se jezičkih nedoumica i najčešćih gramatičkih grešaka.

Joj, mene bi streljali na faksu... Dobro, ako ne baš to, onda bih dobila sudsku zabranu prilaska fakultetu na nekih 200m :D

E, onda cemo poslusati i Nox Arcannu i tebe pa cemo se "odluciti" za te Parove:)

Znači, poslije Kuge, Kaputt, pa Lorensova Duga, ako sam dobro pratio, pa onda Apdajkovi Parovi.
Sve mi se dopada i pokusacu sve da čitam. Cijenim da imamo knjiga za Klub bar do kraja novembra. Možda veliki Manitu učini da nam se još neko priključi u čitanju. Bar ima dovoljno vremena da se dođe do knjiga.

Znači, poslije Kuge, Kaputt, pa Lorensova Duga, ako sam dobro pratio, pa onda Apdajkovi Parovi.
Sve mi se dopada i pokusacu sve da čitam. Cijenim da imamo knjiga za Klub bar do kraja novembra. Možda veliki Manitu učini da nam se još neko priključi u čitanju. Bar ima dovoljno vremena da se dođe do knjiga.

Ja nemam Dugu. Imam Belog pauna i Sinove i ljubavnike, Valjda ima u biblioteci...:think:

Kako to da shvatim? Kao da vi to sve već znate ili nas Klajn obmanjuje?

Profesori sa filozofije ga baš ne vole, jednom je kolega "prizvao u pomoć" Klajna prilikom debate i dobio od asistenta u šali: "Kolega, gađaću
vas ovom knjigom ako se još jednom budete pozvali na Klajna!"
Verujem da misle da ima nekih grešaka kod njega, koliko se sećam, npr, pominjali su da je kod Klajna dozvoljeno da se zamenjuju termini "zadnji" i "poslednji",
i da je kod njega dozvoljen i termin "najprviji", itd. Ja nisam naišla na to, jer se nisam previše udubljivala u njegov rad, tako
da, nemojte zameriti ako sam promašila primer, možda sam pomešala (bilo je to pre 2 godine skoro), možda je bilo nešto drugo, ali u tom smislu- neke greške i degradaciju jezika su pominjali.
Verovatno da ću nabaviti tu knjižicu, ja lično nemam ništa protiv njega, bar ne za sada, samo me podsetilo pominjanje njega na to. :D

Profesori sa filozofije ga baš ne vole, jednom je kolega "prizvao u pomoć" Klajna prilikom debate i dobio od asistenta u šali: "Kolega, gađaću
vas ovom knjigom ako se još jednom budete pozvali na Klajna!"

Verujem da misle da ima nekih grešaka kod njega, koliko se sećam, npr, pominjali su da je kod Klajna dozvoljeno da se zamenjuju termini "zadnji" i "poslednji",
i da je kod njega dozvoljen i termin "najprviji", itd. Ja nisam naišla na to, jer se nisam previše udubljivala u njegov rad, tako
da, nemojte zameriti ako sam promašila primer, možda sam pomešala (bilo je to pre 2 godine skoro), možda je bilo nešto drugo, ali u tom smislu- neke greške i degradaciju jezika su pominjali.
Verovatno da ću nabaviti tu knjižicu, ja lično nemam ništa protiv njega, bar ne za sada, samo me podsetilo pominjanje njega na to. :D

A na koga da se danas covek poziva?
Klajn je jedini covek, lingvista koji se bavi srpskim jezikom.
Odbor za standardizaciju jezika prakticno vise i ne postoji do smrti ( 2005) profesora Branislava Brborica.

Prof. dr Veljko Brboric je istakao da svaki od 86 clanaka (objavljenih u NIN-u od 2006-2011) ima svoju pricu i pouku.

Tekstovi ukazuju na ceste i svakodnevne jezicke greske i nude dobru volju ka njihovom otklanjanju.

Opisane su zanimljivosti i paradoksi, vezani za jezike nastale raspadanjem onoga sto se nekada nazivalo srpskohrvatskim, pogresno upotrebljene reci i gramaticke konstrukcije, suvisna i nepotrebna upotreba anglicizama, losi prevodi, nedovoljna razumljivost natpisa i uputstava na proizvodima za siroku potrosnju..

Neki od duhovitih naslova tekstova Ivana Klajna su: "Riječopisni groznokaz", "Velezgoditnjak", "Zezancija sa sufiksima", "Targetirani imidžing", "Pileća konfekcija", "Brkovi srednje građe".

A na koga da se danas covek poziva?
Klajn je jedini covek, lingvista koji se bavi srpskim jezikom.
Odbor za standardizaciju jezika prakticno vise i ne postoji do smrti ( 2005) profesora Branislava Brborica.

Prof. dr Veljko Brboric je istakao da svaki od 86 clanaka (objavljenih u NIN-u od 2006-2011) ima svoju pricu i pouku.

Tekstovi ukazuju na ceste i svakodnevne jezicke greske i nude dobru volju ka njihovom otklanjanju.

Opisane su zanimljivosti i paradoksi, vezani za jezike nastale raspadanjem onoga sto se nekada nazivalo srpskohrvatskim, pogresno upotrebljene reci i gramaticke konstrukcije, suvisna i nepotrebna upotreba anglicizama, losi prevodi, nedovoljna razumljivost natpisa i uputstava na proizvodima za siroku potrosnju..

Neki od duhovitih naslova tekstova Ivana Klajna su: "Riječopisni groznokaz", "Velezgoditnjak", "Zezancija sa sufiksima", "Targetirani imidžing", "Pileća konfekcija", "Brkovi srednje građe".

Kad vidim ovavke naslove odmah poželim da pročitam i tekstove. Jadan naš jezik. Zaista ga mrcvari, okreće i obrće ko kako hoće. Niko ne brine o njemu. Ja radim na mestu gde smo se do skoro trudili da pišemo pravilno, sa što manje stranih reči, da koristimo naše tradicionalne rečenične konstrukcije, ali primećujem da posustajemo. Sve više je toga što si navela, da ne ponavljam... Cilj je samo biti brži i atraktivniji od konkurencije.

Ma lupetaju... :lol:
Pa oni, dobro, mi ga najviše i kvarimo nekim novonastalim i u hodu smišljenim izrazima dozvoljenim samo u našim krugovima,
jer bi zgrozili ostatak sveta :D
Izbora ni nemamo, što jes', pa što da ne prihvatimo ono što imamo.
A upravo čovek koji ima znanje u rukama, tj. glavi, može i da se frlja nekim rečima i konstrukcijama, jer zna kako, kada i zašto.

Kad vidim ovavke naslove odmah poželim da pročitam i tekstove. Jadan naš jezik. Zaista ga mrcvari, okreće i obrće ko kako hoće. Niko ne brine o njemu. Ja radim na mestu gde smo se do skoro trudili da pišemo pravilno, sa što manje stranih reči, da koristimo naše tradicionalne rečenične konstrukcije, ali primećujem da posustajemo. Sve više je toga što si navela, da ne ponavljam... Cilj je samo biti brži i atraktivniji od konkurencije.

msm baš lupetaš gluposti, pa jbt, pravila su podložna promenama, jer, btw, srpski jezik je jedan od najarhaičnijih jezika . Omg, pa neću valjda da budem konzervativan i da ne dam šansu mnogo gotivnim rečima koje dolaze iz UK i USA i koje daju poseban šmek ovom tunjavom jeziku, wtf?

Alice Hoffman - Plavi dnevnik
Ethan Ford je savršen muž, otac, komšija, velikodušan, dobronameran i uvek spreman da pomogne!..Ali..sve dok se jednog dana ne otkrije da je on i osoba koja je jednom davno počinila stravičan zločin!!!. Njegovo jedino opravdanje je da je on sad potpuno nova osoba.
Sviđa mi se što je pisano iz perspektive nekoliko likova. Zanimljivo je, brzo se čita!.

Ništa ne čitam trenutno. Jedva sam se dočepala Školica Kortasarovih i sad nemam ni vremena ni živaca da ih čitam...a stvarno mi treba koncentracije za takvu knjigu. I sad ću morati da ih vratim u biblioteku i ko zna kad ću ih se opet domoći :(

Vrati knjigu, tako na silu ne moze da se cita. Mozda je jednog dana i kupis pa je onda citas kako i kada stignes kada ti jednostavjno nadodje;)

@Ginger

Javi obavezno kako ti se knjiga dopala.

izvlačimo brojeve preko ovog sajta
http://www.random.org/

ko izvuče najveći dobije knjigu :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Ta edicija jeste skupa, ali Školice postoji i u jeftinijim izdanjima. Ja imam od izdavača No Limit Books iz Beograda. Vidim da se ove godine pojavilo i neko crnogorsko izdanje.

ma da al bih ja kupio samo iz te edicije, ove ostale ne bih :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back