Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Psece srce – Mihail Bulgakov, Nolit 120 str. 10/10

S obzirom da je ovo izvesna kritika tadasnjeg “ruskog novog drustva” kao uostalom i druga njegova dela, pitam se kako pisac nije poslat u Sibir ili nesto slicno. Istina je (sad sam izguglala) da mu dela uglavnom nisu objavljena za zivota, ali ipak mi je prosto neverovatno da se u Staljinovo doba usudio da napise bilo kakvu kritiku a da za to ne trpi najteze posledice. To je ono o cemu sam sve vreme razmisljala.

Inace ova novela mi je bila odlicna, postavila je i mnoga pitanja o ljudskosti, humanosti, promenama u ponasanju usled promena okolnosti, napretku nauke…

Ja se ne sećam da smo radili to u srednjoj. Mislim, možda i jesmo, ali ja nisam bila na tim časovima :mrgreen:
Meni je Filip bio skroz kul na faksu. Ja baš volim Krležu.

Ja Krlezu naravno sa 16 -17 godina nisam razumela, ali mi je ostao u secanju nekako "narocit" pa sam u malo poznijim godinama zivota
sve to lepo citala, Filip Latinovic mi se dopao, najvise Na rubu pameti, ali su i Glembajev[/I]i remek delo.

U Nemackoj ( prica moj muz, kako je sada ne znam) lektira su bile novele, nikada knjige od po 500 stranica,
a svakako ne Beket, Dostojevski, Kami ili Sekspir. Meni je Njegos bio strava i uzas.

Uzmi Smrt u Veneciji i (ili) Tonio Kreger. Lota u Vajmaru je valjda jedina njegova knjiga koju nisam citala, nekako me opasno podseca na Getea;)

Znamo da je Gete Loti (Sarloti) napisao cak 700 pisama, da je bio zaljubljen u nju, a Vajmar je izmedju ostalog bio i duhovno steciste Nemacke tog vremena...
Na kraju jednog pisma (a to je srz zve njegove ljubavi) napisao je:"Ostani moja, Lota, i ma koliko te nesto drugo privlacilo, voli me iznad svega…";)

Proterivanje bi mu bila verovatno nagrada.
Citala sam da mu je neku dramu on licno zabranio, dok mu je drugu on licno vratio na repertoar.
Igrao se ljudskim sudbinama i zivotima :mafijas:

A čuj ovu zanimljivost. Svaka ekranizacija Majstora i Margarite je praćena nekom lošom srećom. Glumcima, rediteljima i svim ostalima koji su imali veze sa filmovima ili serijom, dešavao se ubrzo nakon toga neki maler. Saobraćajne nesreće, razvodi, bolesti, iznenadne smrti. :eek:

Da je vec nisam procitala, ne bih je bogme sad ni prstom takla z:hm:
Ja je čitam bar jednom u dve godine, izgleda da podsvesno ne dam maleru da me napusti. :mrgreen:
Inače, da napomenem, serija, ova poslednja od deset epizoda od pre par godina, odlična je. Malo mi je glumac koji igra Majstora neuverljiv, ali sve ostalo je perfektno. Baš su bili detaljni, lepo su napravili deset epizoda od po sat vremena, nisu skarabudžili u jedan film.

Poslednja izmena:
Ja je čitam bar jednom u dve godine, izgleda da podsvesno nedam maleru da me napusti. :mrgreen:
Inače, da napomenem, serija, ova poslednja od deset epizoda od pre par godina, odlična je. Malo mi je glumac koji igra Majstora neuverljiv, ali sve ostalo je perfektno. Baš su bili detaljni, lepo su napravili deset epizoda od po sat vremena, nisu skarabudžili u jedan film.

Gde li ja živim, kad nisam ni čitala ni gledala Majstora...:rumenka: Po svemu sudeći, i neću...

Gde li ja živim, kad nisam ni čitala ni gledala Majstora...:rumenka: Po svemu sudeći, i neću...

O, Rado, moraš to pročitati, to je jedna od onih najboljih knjiga ikada. Po mom mišljenju :mrgreen:
seriju ne vredi gledati, ako nisi čitala knjigu.
Znaš kako, ja baš volim fantastiku, mislim da ima potencijal da prikaže simbolički veliki spektar ideja. U tom smisllu, Bulgakov je bogotac. :worth:
E, sad... nekome to, prosto, ne leži.

A niko ne spomenu Crnjanskog i Seobe :lol: ? Ja još nisam naišao na nekog(Ril Lajf) kome se ova knjiga svidela, ali meni jeste. Mračan ton knjige je baš prijao, onako savršeno uklopljen u prokletu atmosferu prošlogodišnjeg februara, sneg i led :mrgreen:

Meni je tako u pravom momentu, u kolebanju vremena između jeseni i zime, Roman o Londonu pomerio svet. I dalje me prati emocija te knjige. To je najlepša i najemotivnija knjiga koju sam ikad pročitala. I meni najdraža od Crnjanskog. :heart:

Problem sa srednjoškolskom lektirom je što je složena antologijski - zastupljene su cijenjene i reprezentativne knjige poznatih pisaca. Niko ne razmišlja o tome koliko to nekome od 16 ili 17 godina može biti interesantno. Ja bih sastavio spisak od sto knjiga od kojih u školskoj godini mora da se pročita, recimo, osam, i onda da dijete nešto napiše o nekoj knjizi, da je predstavi ostalima u razredu itd. Ja lektiru ne bih toliko vezao za program književnosti, neka na času čitaju izabrane odlomke, kratke priče, poeziju, bave se teorijom... Lektira bi trebalo da je neka vrsta odmora, a zapravo da se djeci da prilika da zavole čitanje. Naravno, knjige na tom spisku trebaju biti dobre, ali ne nužno neki umjetnički vrhunci.

Problem sa srednjoškolskom lektirom je što je složena antologijski - zastupljene su cijenjene i reprezentativne knjige poznatih pisaca. Niko ne razmišlja o tome koliko to nekome od 16 ili 17 godina može biti interesantno. Ja bih sastavio spisak od sto knjiga od kojih u školskoj godini mora da se pročita, recimo, osam, i onda da dijete nešto napiše o nekoj knjizi, da je predstavi ostalima u razredu itd. Ja lektiru ne bih toliko vezao za program književnosti, neka na času čitaju izabrane odlomke, kratke priče, poeziju, bave se teorijom... Lektira bi trebalo da je neka vrsta odmora, a zapravo da se djeci da prilika da zavole čitanje. Naravno, knjige na tom spisku trebaju biti dobre, ali ne nužno neki umjetnički vrhunci.
:ok:
Pitam se, da li neko ko odlucuje o lektiri razmislja na ovaj nacin :think:

O, Rado, moraš to pročitati, to je jedna od onih najboljih knjiga ikada. Po mom mišljenju :mrgreen:
seriju ne vredi gledati, ako nisi čitala knjigu.
Znaš kako, ja baš volim fantastiku, mislim da ima potencijal da prikaže simbolički veliki spektar ideja. U tom smisllu, Bulgakov je bogotac. :worth:
E, sad... nekome to, prosto, ne leži.
Meni :D
Meni je ova knjiga (m&M) uz Carobni breg bila nesto najdosadnije sto sam ikad procitala.
A citala sam je pre par godina. Znaci ne pod obavezno, kao lektiru.
Jer ja jednostavno mislim da kada vec ovoliko citam, povremeno trebam da procitam i nesto od propustenog klasicnog, ili u bilo kom smislu znacajnog stiva. Zato sam je i procitala :)

Meni je tako u pravom momentu, u kolebanju vremena između jeseni i zime, Roman o Londonu pomerio svet. I dalje me prati emocija te knjige. To je najlepša i najemotivnija knjiga koju sam ikad pročitala. I meni najdraža od Crnjanskog. :heart:
E ovo mi nije na spisku, a bice :D

U pravu si. Tako i ja ponekad razmišljam kako bih napravila bolju zbirku zadataka od ovih silnih eksperata, koji, sigurna sam, nisu ni privirili u odeljenje, a kamo li održali neki čas. Ali, ko nas pita...:(

Pitanje je koliko je poenta da to bude interesantno.
Sad, ne bih da budem neki hejter, ali neke stvari jednostavno nemaju za cilj da budu interesantne, već sadrže neku jaču poentu...
sad, možda dete nije sposobno da razume neku knjigu, ali je zato tu profesor da proba da objasni. Bilo bi pogubno kad bi se lektira srednje škole svela na "laku" literaturu, i onda bi ta deca šlog doživela pri susretu sa težim knjigama, a i verovatno bi ih ubrzo batalili. A ako im daš da čitaju odlomke, gube mogućnost da steknu uvid u pravi kvalitet jednog dela.
Mislim da mora ovako, pa se prirodnom selekcijom jednostavno izdvoje ljudi koji su za to a koji ne. Niti svi mogu da rade trostruke integrale, niti svi mogu da čitaju Dostojevskog. Svakom svoje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back