Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo ovi Stajnbekovi kratki romani i novele su mu najbolji - O miševima i ljudima, Keneri Rou, Tortilja Flet... U dužim romanima previše pada u sentimentalizam, a povremeno ima problema i da složi normalno motivisanu radnju.

Inače, ne vidim razloga da se ne čita i Stajnbek i Ficdžerald i mnogi drugi - kao da jedan pisac isključuje nekog drugog.

Naravno ,naravno
Nisam ja mislio toliko iskljucujuce covece. Previse ozbiljno shvatas ono sto pisem.
Nisam mislio da ne cita Stajnebeka ,jednog od najcenjenijih americkih pisaca ,nego da prvo procita Ficdzeralda zato sto je to najlepsa knjiga koju sam ikada procitao i lepse ne mogu zamisliti. ^_______^
Tako da cu uvek njega preporuciti pre ijednog drugog pisca ,posebno sto su Stajnbek i Skot stvarali i ziveli u isto vreme i pisali o zivotu u istom razdoblju. Tako da ja nisam rekao da cita jednog umesto drugog ,ja sam mislio da procita jSkota pre Dzona.
Inace ja nisam neki ljubitelj kratkih prica, jednostavno mi je mnogo lepsi osecaj kad zavrsim sa citanjem nekog obimnijeg i kompleksnijeg dela nego neke kratke price ili novelice ,iz istog razloga nikad nisam puno citao Cehova

Hit Man: A Technical Manual for Independent Contractors

Sjajna knjiga.... Puno korisnih saveta.....

Poslednja izmena:
Inace ja nisam neki ljubitelj kratkih prica, jednostavno mi je mnogo lepsi osecaj kad zavrsim sa citanjem nekog obimnijeg i kompleksnijeg dela nego neke kratke price ili novelice ,iz istog razloga nikad nisam puno citao Cehova

Ja volim da citam price, njih je mozda i najteze napisati. Bar u tom smislu da mnogo toga kazes sa malo reci i na maloj 'povrsini'. Cehov je super, i Mopasan, a jedno vreme sam kao manijak citala Somerseta Moma - mislim da je kod nas objavljeno relativno malo njegovih prica (neki izbor u ediciji Rec i misao, pre sto godina), ali je bar svaka od njih savrsena. Kada su ga hvalili i dodeljivali nagrade 'best of' on je izjavio da je najbolji medju drugorazrednim piscima, i shvatam zasto je to rekao, ali mi se ipak ucinilo nepravedno - jedinstven je, na neki svoj, pokvaren i cinican nacin.

@Quentin
Ipak mi je drago sto mi je neki nas prevodilac - ne secam se ko je u pitanju - razjasnio kako se cita Momovo ime, jer je original (Maugham) bas tezak i pun izazova. Mom mi odgovara, cak i ako je pogresno : )

Privodim kraju Beograd za pocetnike, saznala sam sve i svasta o Beogradu Tirketove generacije, a sledeci na spisku su Beograd za ponavljace (takodje Tirnanic) i Kako je umro Bas Celik (Prelevic).

@Quentin
Ipak mi je drago sto mi je neki nas prevodilac - ne secam se ko je u pitanju - razjasnio kako se cita Momovo ime, jer je original (Maugham) bas tezak i pun izazova. Mom mi odgovara, cak i ako je pogresno : )

Čekaj sad sam zbunjen. Ja nisam čuo nikakvu drugu verziju od mom (sa dugim o). Hajde malo pojasni. Nama je lektorka Engleskinja na fakultetu izgovarala mom.

Pigmalion, odavno se uz neku knjigu nisam tako nasmejala. Sad počinjem Portret umetnika u mladosti, ali imam neki čudan osećaj da mi se neće svideti Džojs.

Evo kako ce da ti se svidi Dzojs: procitaj jedan roman Dzorz Eliot, jednog Tomasa Hardija, i jednu sestru Bronte. I onda uzmi Dzojsa. Odusevices se. (Ako nisi citala ove pisce koje spominjem: svi su dobri, ali kada posle njih uzmes Dzojsa, shvatis da si stigla u drugi vek i drugu dimenziju, i mnogo ti je blizak).

Koje su još knjige tog pravca?

Vjerovatno najpoznatija knjiga magičnog realizma je Markesova Sto godina samoće. I dosta drugih latinoamerikanaca druge polovine 20. vijeka pripada tom pravcu.

Обрати пажњу на оно место у роману кад она жена ноћу испушта тако јаке крикове да нико у Маконду не може да спава. Ништа им не помаже иако се покривају преко главе, зачепљују уши, стављају јастуке преко себе, беже у подруме.

Е, то је магични реализам.

Tragom mrtve princeze od Kenize Murad ..
Ovo je priča o mojoj majci, princezi Selmi, rođenoj u jednoj palati u Istanbulu…
TRAGOM-MRTVE-PRINCEZE-150x0-00000943142.jpg

Retko se desi da jedna knjiga spoji srce i istoriju na jedan tako intiman naičn. Takav je slučaj s priočm princeze Selme, najromanesknijom od svih priča. Ovaj roman je pun nežnosti; čita se u jednom dahu, i otkriva nam daleke predele tokom izuzetno važnog perioda istorije Otomanskog carstva.

Drugi deo nastavak mi se nije svideo ..

Tragom mrtve princeze od Kenize Murad ..
Ovo je priča o mojoj majci, princezi Selmi, rođenoj u jednoj palati u Istanbulu…
TRAGOM-MRTVE-PRINCEZE-150x0-00000943142.jpg

Retko se desi da jedna knjiga spoji srce i istoriju na jedan tako intiman naičn. Takav je slučaj s priočm princeze Selme, najromanesknijom od svih priča. Ovaj roman je pun nežnosti; čita se u jednom dahu, i otkriva nam daleke predele tokom izuzetno važnog perioda istorije Otomanskog carstva.

Drugi deo nastavak mi se nije svideo ..

Je li oznaka tvog pola ispod avatara tačna?

Retko se ovde viđa da muškarac kao pozitivne utiske iznosi ma šta na temu nežnih emocija, pa si me malo zbunio. Nemam skrivenih misli, naročito ne negativnih.
Istorija Otomana me ne interesuje ič, pa knjigu neću čitati, ali hvala na prikazu.

Eto ja sam fasciniran istokom ali ovo je prica o mladoj devojci u vrtlogu mutnog vremena tako da ima istorije to volim a prica je jako dirljiva .

Postoji i muški PMS. Samo što ja u tim danima ne čitam knjige koje ''spoje srce i istoriju na jedan tako intiman način''. Uglavnom gledam neki sport i psujem vrlo gadno.

A kad smo kod psovki, mala digresija:

I ovaj je u muškom PMS-u, samo što je njegov trip da bude najveći.
Naježim se na svaku izmišljenu istoriju koja argumente traži u latinskom jeziku, a ne zna ni odakle znamo latinski koji znamo.

(Na granici podnošljivosti) lupaju oko značenja pojedinih glagola. Tačnije, uzimaju ono što im treba za ovu svrhu, prećutkujući ostalo. Naime, latinska tranzitivnost nije okamenjena, pa je ta prelaznost tj. pasivnost/aktivnost vrlo diskutabilna i u različitim kontekstima može biti sasvim drugačija. Rečju, samo na osnovu glagola koji pominje se ne može zaključiti ko daje a ko prima (npr. felacio).

Drugim rečima, ovaj tekst je pisao neko ko je hteo da impresionira šire narodne mase.
U Popmeji postoje mnogo kreativniji primeri od pomenutog grafita (koji je, gotovo izvesno, pisala nekakva robinja rođena sa svešću da je niže biće, samim tim mora da bude pasivna u svakom smislu, ali to ne znači da na tom primeru možemo da temeljimoikakvu etimologiju!). Na primer, ulica u kojoj je bio najveći broj javnih kuća po sredini ima faluse - putokaze, gotovo identično modernoj isprekidanoj liniji. Onda uđeš u neku od javnih kuća i biraš: na ulazu u svaku sobu su freske sa prikazima usluga koje se unutra nude, vrlo detaljne, sve sa izrazima lica. Napuljski muzej ima ceo sprat posvećen toj temi. Čuda da se nagledaš.

Elem, predobro su Rimljani poznavali dotičnu materiju da bi se leksička distinkcija tako olako interpretirala. I, izgleda da su je znali bolje od profesora Popovića.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back