Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U vezi biranja knjiga..ni mene ne privlače knjige koricama ali vrlo često ih uzimam ' na slepo'.
Imam običaj da kopam po biblioteci, to mi je neka vrsta navike, da ne kažem fetiša..zabodem se u neku sekciju ( recimo jedan mesec se nastanim u odeljku kineske i japanske proze, pa se prešaltam na afriku pa na mađarsku književnost itd) i izvlačim svaku knjigu redom i uzimam šta mi se čini zanimljivo naslovom, sadržajem ukratko..ponekad prosto intuitivno poželim neku knjigu.
Otkrila sam gomilu knjiga koje su mi vrlo drage na taj način..

Uzimam ih i na preporuku ili pak vidim da neko koga uvažavam čita nešto pa onda istražujem na netu o tom piscu i delu i ako me privuče odem i uzmem nešto njegovo ( tako sam otkrila Hamsuna i Trakla recimo).
:lol:

Ponekad načujem neki detalj iz biografije nekog pisca pa ako me zainteresuje, čitam ga..

I tako :lol:

Ja biram svakojako.
Puštam da me odrednice jednog romana odvedu u drugi.
Potom neretko imam želju da čitam jednog pisca. (Ranije mi je to bilo kao obaveza.Da pročitam što više dela istog autora, da mišljenje zaokružim).
Preporuke osoba sa kojima mi se ukus poklapa.
Noviteti.
Domaći savremeni autori. Privlači me savremena književnost.
Sinopsis ali i ono što znam o autoru, što sam načula, pročitala.

Dovršila sam Čudesan život diplomiranih književnika.
Od svega iz romana i mimo njega jedina čudesna stvar bila je to što ni sama ne znam odakle sam nabasala na tu knjigu.
Ništa posebno, ništa naročito primamljivo, niti za preporuku.
Nevelik, ali naporan.
Valjda je autor imao nameru da bude kul, ironičan, ali ja ni to nisam pronašla.

Ja sam čitala po preporuci (uglavnom roditelja) i po programima grupa za jezik i književnost :) Kada mi se neki pisac svideo, čitala sam sve što je napisao, dok se nisam predozirala. A krimiće i sci-fi sam počela da čitam tek posle 25 godine, isto tako sa 'slučajnim' izborima (nikad nisam čula za pisca, ali zvuči dobro, pa hajde da probam).

Knjige citam po noslavu koji me privuce- ne obracam paznju na pisca.. (nekad se pokajem, a nekad se samoj sebi divim na odabiru, hehe)
Postoje i knjige koje sam citala po preporuci, ali, ukusi se razlikuju, pa tako i ukusi oko citanja...

Imala sam napade da kada mi se cita neki pisac, citam sve sto pronadjem-
tako sam iscitala Paula Koelja, Sidni Seldon, Agatu Kristi, Mariju Jovanovic..

Sad spremam ispit, pa nemam vremena za neku knjigu, a imam Ispovest iz harema, koju trenutno citaju sestra i mama na smenu, hehe

Čitam Ostrvo dana pređašnjeg, Umberta Eka.
Zanimljivo na njemu uobičajen način: kroz malo misterije (opet je našao neki tajni rukopis, ovog puta brodski dnevnik/ljubavna pisma), duhovito i zabavno "podvaljuje" čitaocu srednjovekovnu istoriju, antičku filozofiju i svašta još.
Glavni junak koji je, izgleda, šizofren (ili ima neki oblik doplgengera) preživljava brodolom i zadesi se na, izgleda, napuštenom brodu, nadomak nekakvog ostrva. Diskutabilno je da li je, zapravo, brod napušten i da li zaista postoji nekakav zli blizanac. Tako, sam, na brodu, seća se svojih pređašnjih vojevanja, ljubavi i koje čega. Sve u XVII veku.

Veoma je Interesantan prevod Elizabet Vasiljević. Ipak, u težnji da prenese arhaični govor (trebalo bi proveriti original), možda je napravila dvosekli mač. Ja sam se prilagodila relativno brzo.

Knjige citam po noslavu koji me privuce- ne obracam paznju na pisca.. (nekad se pokajem, a nekad se samoj sebi divim na odabiru, hehe)
Postoje i knjige koje sam citala po preporuci, ali, ukusi se razlikuju, pa tako i ukusi oko citanja...

Imala sam napade da kada mi se cita neki pisac, citam sve sto pronadjem-
tako sam iscitala Paula Koelja, Sidni Seldon, Agatu Kristi, Mariju Jovanovic..

Sad spremam ispit, pa nemam vremena za neku knjigu, a imam Ispovest iz harema, koju trenutno citaju sestra i mama na smenu, hehe
Sada si me podsetila, kada sam bila vrlo mlada i nije bilo ovolike ponude knjiga na sve strane, citali smo sve ono sto se nalazilo u kucnim bibliotekama nasih roditelja.
Tako sam ja tada procitala kompletnog Seldona, Remarka, Perl Bak, Andrica, sestre Bronte, Agatu Kristi... :lol:

Sada si me podsetila, kada sam bila vrlo mlada i nije bilo ovolike ponude knjiga na sve strane, citali smo sve ono sto se nalazilo u kucnim bibliotekama nasih roditelja.
Tako sam ja tada procitala kompletnog Seldona, Remarka, Perl Bak, Andrica, sestre Bronte, Agatu Kristi... :lol:

tacno tako. A zamisli, moja mama kad je od onih akvizitera koji su prodavali knjige na metar po firmama na kredit, pokupovala Nusica, "Tolstojevskog", Vuka Karadzica (e to mi je za lektiru dusu dalo - sve ima), Solohova.... ne mogu sad ni da se setim sta sve, onda je presla na Prusta i Sartra.... (ja nisam :rumenko:, ja vise volim zabavnu literaturu nego takvu)

Hahahaah, bas to ;)

tacno tako. A zamisli, moja mama kad je od onih akvizitera koji su prodavali knjige na metar po firmama na kredit, pokupovala Nusica, "Tolstojevskog", Vuka Karadzica (e to mi je za lektiru dusu dalo - sve ima), Solohova.... ne mogu sad ni da se setim sta sve, onda je presla na Prusta i Sartra.... (ja nisam :rumenko:, ja vise volim zabavnu literaturu nego takvu)

Ma bilo je tu svega. A citala sam SVE.
I ako mi se svidja i ako mi se ne svidja; i ako razumem i ako ne razumeme :lol:

Poslednja izmena:
Nivo za napredne – Alek Popov, Geopoetika, 120 str. Price, 7/10

Podsmeh, ironija, posprdnost… u odnosu na nase balkanske navike, mentalitet, ne/snalazenje…
Ima stvarno su/lude ideje :lol:

Od prilike polovina prica mi se dopala, a polovina ne. Prva prica me je oborila s’ nogu.
Od smeha :lol:

Preporuka za Honduras, posto je ona rekla da joj se Misija London dopala :)

Nivo za napredne – Alek Popov, Geopoetika, 120 str. Price, 7/10

Podsmeh, ironija, posprdnost… u odnosu na nase balkanske navike, mentalitet, ne/snalazenje…
Ima stvarno su/lude ideje :lol:

Od prilike polovina prica mi se dopala, a polovina ne. Prva prica me je oborila s’ nogu.
Od smeha :lol:

Preporuka za Honduras, posto je ona rekla da joj se Misija London dopala :)

Čitala, isti utisak :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back