Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za mene je to takodje bilo totalno razocarenje.

Problem sa ovom knjigom je taj da ju je pregazilo vreme. Kada je izdata, bila je originalna i njen uticaj je siroko odjeknuo. Mnogi su se poistovecivali sa glavnim likom, tinejdzerom koji ima krizu identiteta, lose se uklapa u drustvo, ima manjak empatije i ne razume svoje mesto u svetu. Tadasnjem drustvu je to bio punch in the face sto bi se reklo, a danas to vec nema neku tezinu jer je danas svaki drugi tinejdzer takav. Prosto receno, vreme je Holdena od neobicnog i otudjenog anti-junaka pretvorilo u nekog iz mase. Zato mi ne dozivljavamo tu knjigu kao sto su je tad citaoci dozivljavali. Ne iznenadjuje nas, ne sokira nas, cak nam je i dosadna...

Problem sa ovom knjigom je taj da ju je pregazilo vreme. Kada je izdata, bila je originalna i njen uticaj je siroko odjeknuo. Mnogi su se poistovecivali sa glavnim likom, tinejdzerom koji ima krizu identiteta, lose se uklapa u drustvo, ima manjak empatije i ne razume svoje mesto u svetu. Tadasnjem drustvu je to bio punch in the face sto bi se reklo, a danas to vec nema neku tezinu jer je danas svaki drugi tinejdzer takav. Prosto receno, vreme je Holdena od neobicnog i otudjenog anti-junaka pretvorilo u nekog iz mase. Zato mi ne dozivljavamo tu knjigu kao sto su je tad citaoci dozivljavali. Ne iznenadjuje nas, ne sokira nas, cak nam je i dosadna...

Potpuno te razumijem. Mnoge knjige je vrijeme pregazilo, kao na primjer Ljubav u doba kolere, koju trenutno citam. Bas sam razmisljao kako bih bilo vrlo pametno da se presaltam na savremenu knjizevnost i da uzivam u savremenim temama sa kojima mogu da se identifikujem. Iskreno, jedino sto sam procitao od novijih knjiga su 3 knjige Djampe Lahiri, pisane u zadnjih 10 godina, ali sam bio odusevljen tim knjigama i rijecima kao sto su avion, tv, kompjuter, seks...Dosta mi je vise seoskih pejzaza, ratara, seljaka, vitezova, robova...

Ja volim Modernu :)
Pocela sam po preporuci da citam ``Igru prestola`` - Dz. R. R. Martina.
I svidja mi se, za divno cudo.
Odrasla sam uz Mariju Juric Zagorku i njenu ``Gricku vjesticu``...
Mislila sam da je Igra prestola vise SF, medjutim - nije.
Eto... ipak sam ja neka vila u dusi...

Poslednja izmena:
Eseji Cedomila Veljacica o budizmu objavljeni u sarajevskom "Pregledu" krajem pedesetih
Mitar Vlahovic - O najstarijoj kapi kod Juznih Slovena
Slobodan Remetic - Ikavizmi u prizrenskom govoru
Jakov Bacic - The Emergence of the Sklabenoi... (doktorska disertacija)
Dragoljub Dragojlovic - Ime 'Zeta' u svetlosti balkanskih jezickih relikata
Aleksandar Lopashic - A Negro Community in Yugoslavia
Gavro Skrivanic - Topovi na Kosovu 1389. godine (Vesnik Vojnog muzeja)
Petar Skok - Konstantinova Srbica na Bistrica u Grckoj
Ejup Muskovic - Islamizacija u Novopazarskom sandzaku
Petar Stojanovic - Obicaji sjece glave i kidanja nosa u CG
Kosta Milutinovic - O naucnom liku Viktora Novaka
Mehmed Fuad Korpulu - Some Observations on the influence ff Byzantine Institutions on Ottoman institutions
Tadeusz Lewicki - Arapski pisci o pogrebnim obicajima Slovena
Ljubomir Durkovic Jaksic - Bajazitov izvestaj iz 1389.
Mita Kostic - Ideoloski stav Dositeja Obradovica prema jezuitima, masonima i iluminatima
Rajko Veselinovic - Dva protivrecna predanja o poreklu Arsenija III Crnojevica
Jevto Milovic - Koje muzicare je rado slusao Vladan Desnica (odlicno stivo)
Nada Klaic - Najnoviji radovi o 29, 30 i 31. poglavlju DAI
Marija Sercer - Macevi schiavone Povijesnog muzeja Hrvatske
Nikola Banasevic - Ranija i novija nauka o Vuku
Rajko Veselinovic - Ko su Albanci i Klimenti u austrijskim izvorima XVII veka?

Aleksandra Vukovic - Mesoviti srpsko-engleski brakovi u Londonu (Etnoloske sveske)
Bratic, Malesevic - Kuca kao statusni simbol
Dusan Bandic - Zenki pol u religiji Srba
Ivan Kovacevic - Blue jeans kao element masovne kulture
Mirjana Pavlovic - Srbi u Cikagu
Radonic, Barisic - Narkomanija u Beogradu vidjena ocima etnologa
Sofija Radonic - Pristup smrti

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back