Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eseji Cedomila Veljacica o budizmu objavljeni u sarajevskom "Pregledu" krajem pedesetih
Mitar Vlahovic - O najstarijoj kapi kod Juznih Slovena
Slobodan Remetic - Ikavizmi u prizrenskom govoru
Jakov Bacic - The Emergence of the Sklabenoi... (doktorska disertacija)
Dragoljub Dragojlovic - Ime 'Zeta' u svetlosti balkanskih jezickih relikata
Aleksandar Lopashic - A Negro Community in Yugoslavia
Gavro Skrivanic - Topovi na Kosovu 1389. godine (Vesnik Vojnog muzeja)
Petar Skok - Konstantinova Srbica na Bistrica u Grckoj
Ejup Muskovic - Islamizacija u Novopazarskom sandzaku
Petar Stojanovic - Obicaji sjece glave i kidanja nosa u CG
Kosta Milutinovic - O naucnom liku Viktora Novaka
Mehmed Fuad Korpulu - Some Observations on the influence ff Byzantine Institutions on Ottoman institutions
Tadeusz Lewicki - Arapski pisci o pogrebnim obicajima Slovena
Ljubomir Durkovic Jaksic - Bajazitov izvestaj iz 1389.
Mita Kostic - Ideoloski stav Dositeja Obradovica prema jezuitima, masonima i iluminatima
Rajko Veselinovic - Dva protivrecna predanja o poreklu Arsenija III Crnojevica
Jevto Milovic - Koje muzicare je rado slusao Vladan Desnica (odlicno stivo)
Nada Klaic - Najnoviji radovi o 29, 30 i 31. poglavlju DAI
Marija Sercer - Macevi schiavone Povijesnog muzeja Hrvatske
Nikola Banasevic - Ranija i novija nauka o Vuku
Rajko Veselinovic - Ko su Albanci i Klimenti u austrijskim izvorima XVII veka?

Aleksandra Vukovic - Mesoviti srpsko-engleski brakovi u Londonu (Etnoloske sveske)
Bratic, Malesevic - Kuca kao statusni simbol
Dusan Bandic - Zenki pol u religiji Srba
Ivan Kovacevic - Blue jeans kao element masovne kulture
Mirjana Pavlovic - Srbi u Cikagu
Radonic, Barisic - Narkomanija u Beogradu vidjena ocima etnologa
Sofija Radonic - Pristup smrti

I ti si kao sve to procitao?

E, kakav je Tarik Ali...nesto sam ga slusao na TV-u i razmisljao da ga citam.
Pa sta znam :think:. Vidis i po ovoj oceni, dala sam ovom romanu sedmicu. Tema mi se dopada, i istorijski momenat, ali mi se manje dopada taj nekako... kiceni stil, i nekako bajkovito - naivna naracija.
Ali mi se ta tema: Mavri - Arapi u XV veku u Spaniji, koja mi je bila nepoznata, dopala.

PS. Potpis ti je veoma originalan :)

Ja volim Modernu :)
Pocela sam po preporuci da citam ``Igru prestola`` - Dz. R. R. Martina.
I svidja mi se, za divno cudo.
Odrasla sam uz Mariju Juric Zagorku i njenu ``Gricku vjesticu``...
Mislila sam da je Igra prestola vise SF, medjutim - nije.
Eto... ipak sam ja neka vila u dusi...

Nije SF vec EF (epska fantastika) i po meni, je taj serijal (Pesma leda i vatre) jedan od najboljih serijala tog zanra. Upravo je izasao peti deo, i nadam se da Martin nece razocarati. Imas i seriju, koja upravo ide na HBO radjenu po prvoj knjizi. Ima 10 epizoda, trenutno se ceka 7. Imas da skines na netu. Ali naravno,preporucujem da prvo procitas knjigu, pa tek onda da odgledas seriju, cisto da ne upucas imaginaciju. :)

Potpuno te razumijem. Mnoge knjige je vrijeme pregazilo, kao na primjer Ljubav u doba kolere, koju trenutno citam. Bas sam razmisljao kako bih bilo vrlo pametno da se presaltam na savremenu knjizevnost i da uzivam u savremenim temama sa kojima mogu da se identifikujem. Iskreno, jedino sto sam procitao od novijih knjiga su 3 knjige Djampe Lahiri, pisane u zadnjih 10 godina, ali sam bio odusevljen tim knjigama i rijecima kao sto su avion, tv, kompjuter, seks...Dosta mi je vise seoskih pejzaza, ratara, seljaka, vitezova, robova...

Znas kako, mislim da neke knjige vreme nikad ne moze da pregazi prosto zbog univerzalnih poruka koje su...bezvremene. I te knjige koje traju su klasici. Mislim da ono sto te udaljava je stil, i vremenska distanca, i da te to sprecava da se "uzivis" u svet dela. Ali naravno, svako od nas ima period koji mu vise lezi, da tako kazem. Tako da je to vec stvar citalackog ukusa. Probaj i sa savremenicima, ali nekako ne odbacuj klasike tako brzo. :)

Poslednja izmena:
Znas kako, mislim da neke knjige vreme nikad ne moze da pregazi prosto zbog univerzalnih poruka koje su...bezvremene. I te knjige koje traju su klasici. Mislim da ono sto te udaljava je stil, i vremenska distanca, i da te to sprecava da se "uzivis" u svet dela. Ali naravno, svako od nas ima period koji mu vise lezi, da tako kazem. Tako da je to vec stvar citalackog ukusa. Probaj i sa savremenicima, ali nekako ne odbacuj klasike tako brzo. :)

Ma, udaljava to sto se zove glupost.

Nije SF vec EF (epska fantastika) i po meni, je taj serijal (Pesma leda i vatre) jedan od najboljih serijala tog zanra. Upravo je izasao peti deo, i nadam se da Martin nece razocarati. Imas i seriju, koja upravo ide na HBO radjenu po prvoj knjizi. Ima 10 epizoda, trenutno se ceka 7. Imas da skines na netu. Ali naravno,preporucujem da prvo procitas knjigu, pa tek onda da odgledas seriju, cisto da ne upucas imaginaciju. :)

Pa na to sam mislila :rumenko: :)! Koja sam ja :dash:
Ali takvu fantastiku sam uvek nekako izbegavala, ni sama ne znam zasto, imala sam neke predrasude da se necu naci u tome, sada kada sam pocela da citam ovaj roman - ne mogu da ga ispustim iz ruku i tek sada sam uvidela da sam pogresila sto nisam ranije citala ovakva stiva...
Hvala za info o seriji.
Davace se sigurno repriza, za sada cu prvo procitati sve nastavke, u pravu si, ne bih zelela da ``upucam`` imaginaciju (ovo si sjajno napisao)...

Poslednja izmena:
Ne omalovazavam, nego ne volim kada neko laze.

Moderni!
Brzina citanja sa razumevanjem ti je ocigledno ispod proseka! Bolje idi uvezbavaj svoj piskarajuci glasic u neku zabitu od kafane..
Osobe koje druge nazivaju lazovima, obicno ni same nisu bolje...ko bez proverenih informacija najbolje zna da neko laze ako ne lazov? Takvi vazda u svemu vide neku pretnju..
Uostalom ti se prvi lazno predstavljas!

Poslednja izmena:
Pa na to sam mislila :rumenko: :)! Koja sam ja :dash:
Ali takvu fantastiku sam uvek nekako izbegavala, ni sama ne znam zasto, imala sam neke predrasude da se necu naci u tome, sada kada sam pocela da citam ovaj roman - ne mogu da ga ispustim iz ruku i tek sada sam uvidela da sam pogresila sto nisam ranije citala ovakva stiva...
Hvala za info o seriji.
Davace se sigurno repriza, za sada cu prvo procitati sve nastavke, u pravu si, ne bih zelela da ``upucam`` imaginaciju (ovo si sjajno napisao)...

Samo napred :) Evo, samo cu ti reci da ce te vrlo iznenaditi likovi i situacije. No, videces vec i sama :)

Moderni!
Brzina citanja sa razumevanjem ti je ocigledno ispod proseka! Bolje idi uvezbavaj svoj piskarajuci glasic u neku zabitu od kafane..
Osobe koje druge nazivaju lazovima, obicno ni same nisu bolje...ko bez proverenih informacija najbolje zna da neko laze ako ne lazov? Takvi vazda u svemu vide neku pretnju..
Uostalom ti se prvi lazno predstavljas!

Jao, pa ti si me provalila.

Za sta?

Zavrsio sam "Nebo pada" od Seldona . I mogu reci da sam odusevljen stilom pisanja i utiskom koji Seldon ostavlja na mene . Preporuka . Ovo je moja prva procitana knjiga od Seldona i definitivno cu nastaviti .

Odlicna knjiga.

Da li mogu da dobijem neku preporuku za sebe (devetnaestogodisnjak) u vezi sa nekom knjigom koja nosi neku zanimljivu poentu ili misao a da nije celokupno filozofskog karaktera ? :think:

Nesto od Seldona, na primer, "Ako docekam sutra".

Seldona sam i ja citala kao dvadesetogodisnja devojka.
Volela sam takve knjige. Zanimljive su, drze paznju citaocu.
Medjutim, ukus mi se promenio s godinicama.

Ortak s kojim zivim mi kaze da bih trebala da budem glavna u izdavastvu obzirom koliko me sve to zanima i koliko sam knjiga procitala.
I ja se slazem. Stvarno.
Vec bezecujem neko mesto u ``Laguni`` ;)
Cuda bih napravila tamo... bili bi jos uspesniji nego sada, da mene imaju u svom timu.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back