Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Logično da 1700 strana može i da smori. Ipak, moram ovo da citiram:
"Stig Lašon(1954-2004) švedski novinar i urednik, poznat je po neumornom istraživanju i kritici negativnih pojava u švedskom društvu. Početkom ove decenije, započeo je rad na serijalu Milenijum. Neposredno pred objavljivanje Muškaraca koji mrze žene umro je usled teškog srčanog udara, ne dočekavši planetarni uspeh svojih romana."
Dakle, činjenica da su mu svi romani izdati posthumno, meni bar govori da mu komercijala nije bila namera. Za razliku od nekih koji pišu tri romana od po 120 strana godišnje.

pa jes...bio je ko Vidoviti Milan pa je znao da tje rikne...
prije nego romani koje je izdavac prihvatio ugledaju svjetlo dana...
pisao je, normalno, zbog radi skribomanije...na savjet lijecnika...:lol:

Orhan Pamuk - Zovem se crvena (o)
6.5 / 10

Izbegavala sam dugo ovu knjigu, verovatno je ne bih ni uzela u ruke da se slučajno nisam našla negde na selu, bez TV-a, bez muzike i sa tom jednom, jedinom nepročitanom knjigom.
Nakon krače dileme uzeh ipak da je čitam jer sam znala da je ovako, po povratku u civilizaciju neću uzeti u ruke.

U jednoj rečenici , mogla bih sažeti celinu kao, za moj ukus ( to bi trebalo naglasiti), zanimljivu ali manjkavu knjigu.

Jedina zanimljiva stvar ( mada vrlo vredna) jeste sama struktura knjige koja mi se vrlo svidela. Odličan početak, iz ugla jednog mrtvog tela, pripovedanje iz različitih uglova pri čemu su uključeni i neživi motivi..sve u svemu jedno lepo osveženje u moru dosadnih, već sažvakanih romana.

No ono što me je najviše mučilo jeste neka neobična manjkavost, razvodnjenost dela koju ne mogu tačno opisati.
Pre svega knjiga mi je bila bolno teška za čitanje. Ja, koja inače imam nivo koncentracije poput novorođenog koker španijela za sve osim za knjige, zaista sam se trudila.
Ali nije intelektualno zahtevna knjiga, ne...problem je jednostavno što mi je sve vreme falilo ' ono nešto' što bi me prikovalo za fotelju, što bi me nateralo da knjigu pročitam u jednom dahu, što bi me teralo da čitam još i još i još.

Toliko reči potrošenih na ' prodiranje ' u karaktere likova a opet, svi do jednoga delovali su mi toliko prazni, gotovo beznadežno tupi u svojim reakcijama i mislima.
A pritom sam tip osobe koja može da se identifikuje i sa prozorom ako treba.

Bilo je scena koje sam itekako snažno doživela ali bilo ih je jednostavno premalo.

Na koricama knjigem neki genije kritičar uporedio je Pamuka sa jednim Prustom...ne znam jesam li ikada pročitala goru glupost.
Jesam verovatno ali nije bitno zaista.

sve u svemu, 6.5 od mene za odličnu strukturu, za dobru ideju i par lepih uspomena ali ništa više od toga.

Možda kroz par godina, u nekom drugom stanju duha doživim knjigu drugačije...ko zna.

A do tada još da prijavim kao pročitane i
Slavenka Drakulić ' Frida ili o boli'
Tomislav Sabljak ' Savremena hrvatska novela'

O ocenama se još razmišljam

Kratka istorija traktora na ukrajinskom - Marina Levicka 2/10 - Instant roman

Fuzinski bluz - Slovenacki autor (ne znam ime) 2/10
Dvojcica samo zato sto mozda imam blagi uvid u slovenacku svakodnevnicu. Nije da bez tog uvida ne mogu da zivim, ali volim da posmatram nas region. Navika, sta li.

Kad' cu da naletim na nesto dobro? :sad2:

na moru Igraj Igraj Igraj od Murakamija - 8/10
u celini, odlična knjiga u kojoj sam na momente mogla da se prepoznam...stil malo drugačiji nego što sam navikla, ali mi je legao.
jedino što mi se uopšte nije svidelo jeste kraj..nekako kao da je nedovršeno, čini mi se kao da je imao bolju ideju, ali da je skratio jer se knjiga već "odužila". radije bih čitala još 300 polako razrađenih strana sa dobrim i jakim krajem, nego ovako nešto zbrzano i pomalo besmisleno. ali celokupan utisak je prilično zadovoljavajući, sviđa mi se što ubacuje dosta muzike, setila sam se nekih pesama koje baš dugo nisam čula. verovatno ću potražiti još nešto od njega.

sad završavam Toma Sojera na engleskom...čitala sam ga na srpskom milijardama puta pre mnogo godina, tačno mi iskače prošlost i detinjstvo na oči kako idem dalje : )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back