Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Kupio sam danas.

518742636_1085862963640390_3026815291564735605_n.jpg

Zoze Saramago - Zapis o pronicljivosti
Zabuna u vlasti jednog grada kada 83 procenta stanivnistva odluci da umesto glasa vlasti Ili takozvanoj opozociji ubaci samo beli listic....slobode izbora treba biti Ali samo ako je vezana za statisticku gresku...kada ta sloboda postane masovna postaje biti preprekom za rutinsko vrsenje vlasti nad narodom...govor predsednika narodu kao da je preslikan obracanjima sadasnjeg naseg predsednika ..patetisanje I lazni paternizam😊

O geniju, Artur Šopenhaur

Dovršio sam ovu knjižicu, zbirku eseja. Šopenhauer tvrdi da je volja loša stvar i da je se trebamo odreći da bismo videli svet kakav jeste. Naredni korak bi bio da uzmem njegovo kapitalno delo "Svet kao volja i predstava" ali to neće biti skoro.
nije nikad i nigde to tvrdio,nisi nešto dobro razumeo. a i to je nemoguće,kako da se odrekneš volje,sem ako se neubiješ,to je jedini način

Као што сам већ писао, немам баш обичај да читам две књиге у исто време, али... Читам Стендала, Црвено и црно, свакако препорука, психологија човека, критички погледи на цркву, додуше тек сам на пола, очекујем то и према војсци ( црвено је војска, црно је црква)... Био на одмору у Црној гори и у једној манастирској продавници узмем Горски вијенац. Био ми је школска лектира, али нисам га прочитао, нервирао ме стил ( шта зна клинац). Синоћ га отворим и за пола сата ишчитам пола књиге. Да није играо Партизан, и звршио бих. Овако, данас ћу.

Као што сам већ писао, немам баш обичај да читам две књиге у исто време, али... Читам Стендала, Црвено и црно, свакако препорука, психологија човека, критички погледи на цркву, додуше тек сам на пола, очекујем то и према војсци ( црвено је војска, црно је црква)... Био на одмору у Црној гори и у једној манастирској продавници узмем Горски вијенац. Био ми је школска лектира, али нисам га прочитао, нервирао ме стил ( шта зна клинац). Синоћ га отворим и за пола сата ишчитам пола књиге. Да није играо Партизан, и звршио бих. Овако, данас ћу.
Haha, čitam Stendala, "Crveno i crno".

Prilozi

• FB_IMG_17532020074354992.jpg
    FB_IMG_17532020074354992.jpg
    110,2 KB · Pregleda: 10
Filozofija palanke, Radomir Konstantinović
Jedan zanimljiv sinhronicitet za početak. Otišao sam u gradsku biblioteku sa ciljem da uzmem ovu knjigu. Došao sam do računara i na ekranu se već nalazila stranica te knjige. To mi je bio znak od univerzuma da treba da je uzmem. :) Što se tiče same sadržine dosta mi je teška za razumevanje, stil autora nije baš lak za čitanje. Rečenicu su mu za moj ukus preduge i neuredne. Često se gubim u pojmovima subjekta, objekta itd. Ne znam kakav je utisak drugih koji su čitali ovo delo. Knjigu ću dovršiti ali sumnjam da ću iz nje uspeti da iscrpim sve što je autor hteo da kaže.

Filozofija palanke, Radomir Konstantinović
Jedan zanimljiv sinhronicitet za početak. Otišao sam u gradsku biblioteku sa ciljem da uzmem ovu knjigu. Došao sam do računara i na ekranu se već nalazila stranica te knjige. To mi je bio znak od univerzuma da treba da je uzmem. :) Što se tiče same sadržine dosta mi je teška za razumevanje, stil autora nije baš lak za čitanje. Rečenicu su mu za moj ukus preduge i neuredne. Često se gubim u pojmovima subjekta, objekta itd. Ne znam kakav je utisak drugih koji su čitali ovo delo. Knjigu ću dovršiti ali sumnjam da ću iz nje uspeti da iscrpim sve što je autor hteo da kaže.
Ne znam kako ali ja samo ako nešto POMISLIM, nema potrebe da pišem ili kažem naglas, na primer na YouTube baš mi tu pesmu predlažu.

Ne razumem. Znam da veštačka inteligencija prati ono što pišemo, to može, ali šta mislimo je već čudno. Možda na osnovu prethodnog predvide šta bi nam se moglo svideti.

P.S. ima jedna izreka, odavno, da "knjiga nađe tebe a ne ti knjigu" :D

I ostale Falkonoseve knjige su odlične :)
Нисам сигуран да сам читао још нешто од њега. Можда ми буде задатак за неки наредни период, мада не скоро. Завршавам Стендала, и већ сам припремио Лаш Кеплер - Хипнотизер, прва књига из серијала, а мислим да их има још шест. Видећемо, ако ми се допадне, наставићу. Мало да променим, у задње време све нешто читам класике, и помало сам се уморио...

Нисам сигуран да сам читао још нешто од њега. Можда ми буде задатак за неки наредни период, мада не скоро. Завршавам Стендала, и већ сам припремио Лаш Кеплер - Хипнотизер, прва књига из серијала, а мислим да их има још шест. Видећемо, ако ми се допадне, наставићу. Мало да променим, у задње време све нешто читам класике, и помало сам се уморио...
Nisam mogla da završim "Crveno i crno", posle sam uzela "Dete jedne hulje", ni to nisam mogla, pa sam juče uzela ono što sam već čitala, Ildefonso Falcones i čitam maltene u dahu.
A nemam pojma zašto mi skoro ništa ne odgovara.

Back