Izgleda da ću pročitati cijelu tu knjigu, napreskokce.
Prvo je Allen pisao o britanskim piscima, no o Lawrenceu sam znao odprije, pa sam preskočio. Spomenuo je par poznatih it toga perioda, neki Hughes i još koji, no- nikad čuo. Pojelo ih vrijeme.
Onda se prebacio na Amerikance i tu je dobar, no imam pomiješane osjećaje jer sam dio tog pročitao.
Prvo o Sinclairu Lewisu, kog je mislim solidno ocijenio kao minornoga autora, no koji nije loš. Davno sam pročitao 1-2 njegova romana koji su mi ostavili okus nečeg sentimentalno nezgrapnog, no simpatičnog. Uza svu kritiku, to je ipak simpatiziranje američke sitne buržoazije, a čovjek ako čita bez ambicija, nekako se spusti na to.
Onda je raspisao o Dreiseru i naveo dvije teze: da Dreiser posjeduje sućut prema svojim likovima i da je determinist koji ne moralizira. S drugim se slažem, dok prvo ne mogu ni zamisliti. Prva dva romana o ženama su vrlo dobra i hrabra za ono doba, no autorova perspektiva je sumnjiva. I uspjeli i propali su žrtve nekih udesa, a porivi su im primarno seksualni i financijski. Neko je rekao da u tom svijetu vrijedi- Sodoma je Meka, Meka je Sodoma. Moglo bi biti, no to pokazuje autobiografičnost Dreisera koji je bio sex manijak, imao cijeli harem ljubavnica (neke ispod legalne granice), no nije imao neke inteligencije, iako je čitao i Darwina i ostale, no ostao je nekako infantilan. Kod velikih, a nekmoli vrhunskih pisaca, osjećaš neku transcendenciju ili nijanse. Ovdje je sve kao bljuzgavica. Američku tragediju Allen smatra Dreiserovim najvećim romanom- no ja ju nisam čitao. Ipak i Allen priznaje da to nije tragedija, jer glavni lik Griffiths je tupamaros tjeran ambicijom i žrtva okolnosti kojih nije svjestan. Ne znam. Meni je najjači dojam ostavio prvi dio trilogije o kapitalistu Cowperwoodu, Financijer, sa snažnm darwinističkim pogledom na svijet koji je jaka vizija onog što se na engleskom kaže "man eats man world". Allenu baš nije sjelo, a ostala dva dijela trilogije, Titan i Stoik, nisam čitao jer sam pročitao da su to kompilacije od pisanija pijanoga Dreisera koje su sastavile njegove ljubavnice, pa je pitanje zašto bi se bilo tko s tim baktao. Sve u svemu, Dresiser je bio hrabar i realan u mnogočem i mislim da, unatoč trapavosti, ono što ostaje od njega je taj patos propalih ljudi u darwinističkoj borbi za novac, sex i moć. On je čitao Nietzschea, no ovaj je presuptilan i tragičan da bi debeli alkos s haremom od toga što profitirao.
Zatim o Sherwoodu Andersonu, no njega nisam čitao. Oko Wille Cather se slažem da je značajna, a Moja Antonija je dirljiv roman i ne samo dokument naseljavanja Čeha, Šveđana...dok Smrt dolazi po nadbiskupa, za mnoge njezino krunsko ostvarenje,nisam čitao. Mnogi ga stavljaju među katoličke romane, iako autorica nije bila katolikinja. Rekao bih da Catherova ima siguran status srednjega klasika, te da je njezina obradba problematike skoro na razini europskih pisaca toga ranga.
O Hemingwayu se apsolutno slažem da je stvorio cijelu stilsku školu, i tu se nema što dodati. Isto, A sunce izlazi njegov je najbolji roman, no ne vidim razlog cijeloj priči. Zašto bi kastrirani sudionik rata bio stalni pratilac nimfomanke Lady Ashley- to mi ne drži vodu. Ta ekipa se drži stoičkoga kodeksa koji mi izgleda besmislen u toj situaciji (ona se šlahta s nekim torerom, i još se kao zaljubi, a oboje su u biti bezvrijedni). Dobro je Wyndham Lewis rekao da su Hemingwayevi likovi "tupi volovi". Onda je Allen nešto drvio o Zbogom oružje, no taj me roman nije zanimao, kao ni drugi Hemovi. Hemingway ostaje majstor kratke priče i tu mu nema ravna, te rodonačelnik sugestivnih dijaloga kao stvorenih za filmove.
Onda je krenuo na Jug, o Ellen Glasgow (jednom sam ju mislio čitati, ali sam odustao), te o Erskineu Caldwellu (nisam ga čitao kad sam pročitao da su mu Jenkiji plaćali da blati Jug). I onda naravno- Faulkner.
Allen je dao dobru analizu Faulknera, no od nje nisam profitirao nešto.
Za Dok ležah na samrti dao je dosta drven opis i ostaje nejasno zašto bi to bio tako cijenjeno djelo (meni nije leglo jer sam ostao ravnodušan prema cijeloj obitelji, iako sam vidio virtuoznost). Ono s čim se slažem je da je Buka i bijes, iako se često koristi struja svijesti, posve drugačiji roman od Uliksa. Uliks je možda- Orwell tako veli- produkt katolika koji je izgubio vjeru u Boga, no meni više izgleda da je to djelo pisca velikih komičnih sposobnosti i u biti apsolutni Flaubert, da tako kažem. C.G. Jung je napisao da Uliks sliči rijeci koja izvire i ponire i nema smisla ni smjera. Onda bi to bilo kao život, a tu ima nešto, s tim da je, na stranu Joyceove manije, prikaz koliko je god moguće, objektivistički, iako uz majstorije, svih vidova života. Buka i bijes je pak djelo tragično ironične vizije, i slažem se da je Faulkner u neku ruku romantični pisac- u smislu kao Keats ili Conrad. Roman je u cjelini uspio; za Absaloma nisam siguran, iako glasi za vrhunsko djelo. Po Allenu, to je najveći Faulknerov roman. Meni je nedostajalo što nema prave interiorizacije, a likovi jesu "živi", ali nisu privlačni. LeBon je Hamlet, Henry je onaj Henry iz Shakea, no to je literarno i nije razrađeno. Stari Sutpen jest titan, ali neprivlačan i isto ostaje na površini. Absalom je više roman o Jugu kao stanju duha, a Faulkner tu nije dao što mu je snaga, ocrtavanje osobnosti. Drugi su zamijetili da je roman u biti detektivska priča, a Quentin Compson je više centar romana negi u Buci i bijesu. Jasno je da je Quentin Faulknerov alter ego, i tu mi se čini nedostatak, kao da se Faulkner bojao da se razotkrije. A možda nije ni mogao. Leavis je u članku "Dickens or Dostoyevsky" napisao da je Faulkner više kao Dickens, s plošnijim likovima, nego Dostojevski. To mi se čini najrazvidnije u meni najdražem Faulknerovu romanu, Svjetlosti u kolovozu/augustu. Centar romana za mene ostaje Christmas, a ljubav njega i Joanne najjača američka ljubavna priča, puna patologije. Christmas ostaje žrtva, i magnetičan lik, no nakon više čitanja sam ostajao nezadovoljan što nije dosegao tragičnu transcendenciju- a što bi sigurno od njega napravio Dostojevski, pa vjerojatno i Lawrence, a možda i Melville (a sigurno neka od luđakinja Bronteovih). Christmas je trebao stvoriti u svijesti čitatelja mit, kao što ga stvaraju Raskoljnikov, Ivan Karamazov, pa i na nižoj razini i Rastignac i Julien Sorel. Trebao je posjedovati širu tragičnu svijest, a on se stalno suicidalno vrti oko toga koje je rase. Hightower je impresivan, no Faulknerova sentimentalnost prema običnim miroljubivim, skoro tupim prosječnicima kao Lena i Byron Bunch, ostavila me nezainteresiranim.
Svjetlost se drži jedino na vezi Christmasa i Joanne, te njegovoj agoničnoj smrti. Šteta jedino što nije Christmasu dana dublja i intenzivnija svijest.
Za Seoce/Hamlet se slažem da je veliko ostvarenje,iako to nije u Faulknerovoj velikoj fazi. Uljez u prašinu je propovijed genijalna autora, no ipak propovijed, nešto kao loš kasni Conrad.
Došao sam do one munjene ženske od koje nisam ništa pročitao, a vidjet ću što Allen kaže o njoj.
Zaboravio sam navesti da je detaljno obradio Thomasa Wolfea, no sadašnja ocjena baš nije tako laskava, iako Wolfe vjerojatno nije zaslužio takav sunovrat. No whitmanovska egzaltacija bez kraja i konca i cilja brzo dosadi, pa ga ni ja nisam mogao dočitati, nego samo fragmente.