Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Kao što ti quentin kaže, najbolje je nešto iz osamdesetih, dakle Deca ponoći, Sramota ili Satanski stihovi.
Kasnije mu opada kvalitet, a od novijih dela nije loš roman Klovn Šalimar.
Deca ponoći su mu najbolji, a meni je najdraži roman Sramota.

Nisam neka ljubiteljka njegovih knjiga, duso. JA se borim za ljudska prava svih, a naravno i njega. Svako ima pravo da pise i piskara sta hoce, tako da ima pravo i on. Nazalost, svet je postao talac islamskih zemalja, pa se kod njega pojavila ta popularnost izazvana tim njihovim skandaloznim i primitivnim odlukama.
Predlazem ti da citas Bibliju, koja JA trenutno citam.

sto citas bibliju kad je verovatno znas napamet..ja sad citam kuca goldenovih od ruzdija ima odlicnih delova ali mi se ponekad ne svidja nacin pripovedanja trudi se da bude kul i zanimljiv ponekad i smesan, to mi deluje nekako vestacki.a ubedljivo najodvratnije mi je bilo kad sam citao neke price od mekjuana tu je cesto koristio psovke i trudio se valjda da bude malo sokantan,na mene je ostavio utisak kao karleusa

sto citas bibliju kad je verovatno znas napamet..ja sad citam kuca goldenovih od ruzdija ima odlicnih delova ali mi se ponekad ne svidja nacin pripovedanja trudi se da bude kul i zanimljiv ponekad i smesan, to mi deluje nekako vestacki.a ubedljivo najodvratnije mi je bilo kad sam citao neke price od mekjuana tu je cesto koristio psovke i trudio se valjda da bude malo sokantan,na mene je ostavio utisak kao karleusa

Uvek nesto novo saznam u Bibliji, duso. JA ne volim kada se pise da bi se uslo pod kozu citaocu.

- - - - - - - - - -

ne čita stvarno nego troluje i pokušava biti duhovita

Sram te bilo, duso!

Mislim da si razumeo ali postavljaš pitanje tek da nešto pitaš...To je vremenska odrednica...Sve što je napisano u poslednjih 10 ili čak i 20 godina...Sigurno ima izuzetaka od toga ali to je preovlađujuči trend.

Pretpostavio sam da misliš na savremenu književnost, ali zbunili su me ovi navodni znakovi.

Inače, nemam pojma o ovome što pričaš. Ne mogu da se sjetim ni jedne savremene knjige koju sam čitao posljednjih godina da u njoj ima ovoga što spominješ. Rekao bih čak da je cinizma bilo više u literaturi od prije trideset-četrdeset godina, sad je mnogo više iskrenosti. Ali opet, moj uzorak je vrlo mali.

Pozdrav, ljudi! Evo i mene nazad nakon dosta vremena. U proteklih par godina ne čitam ni približno kao nekad, što zbog obaveza, što zbog lijenosti, ali opet se tu nađe poneka knjiga, pa evo par osvrta.

Miloš Crnjanski - Roman o Londonu
Tmurna i teška knjiga od početka do kraja! Muče se glavni likovi, a boga mi, i ja sa njima. Jedva nekako pročitah.

Dragoslav Mihailović - Čizmaši
Čuvena knjiga, pa nema potrebe da detaljnije izlažem. OK je, ali opet ništa epohalno!

Fjodor Dostojevski - Zločin i kazna
Mislim da je ovo knjiga koju sam najduže čitao u životu - tačno 8 mjeseci! Dobra je knjiga, slojevita i kompleksna, čak mi se prilično i dopala, ali brate mili, nikad kraja!

Ivana Dimić - Arzamas
NIN-ova nagrada, ali stvarno ne znam kako ni zašto. Ovo i nije roman u klasičnom smislu, već neka plitka drama sa nepovezanim esejima/opisima.

Maksimilijan Erenrajh-Ostojić - Karakteristika
Vrlo prijatno iznenađenje.Opet, nije klasičan roman sa ustaljenim tokom, već skup pripovjesti iz vremena WW2! Čudnovato, ali protagonista (ili je on ipak antagonista) tokom njemačke okupacije Beograda 7-8 puta upada u maltene iste situacije i uvijek slično reaguje. Pročitajte ovu knjigu, nećete se pokajati sigurno.

tako je, povez nešto najbitnije ikad,samo kompletan maloumnik ograničeni sa time može da se nesloži, u swakoj kljigi naj su bitniji powez i korice i da to lepo izgleda a ne sadržaj,apsolutno se slažem i preprepreglup je ko kuras svako konemisli tako jel to nema smisla lol pa ofc da ćeš gledati hebene smrdljive KORICE ALOO i kako to IZGLEDA a ne šta PIŠE U NJOJ xaxa lol samo maloumnicima nisu bitne korice -.-

pa vidi da GLEDACU KORICE jer hocu da knjiga koju kupim -TRAJE!Bas iz razloga-kupish retku knjigu koju ces mozda tad i nikad vise naci-i ona se raspdane za par godina...I?sta onda..?

- - - - - - - - - -

pa cinizam i iskrenost su sinonimi

Kakva izjava!! Ako si imalo ozbiljan treba da se zapitash...ali zaista...da li je to normalno rezonovanje...

Ta izjava je svakako ispravna za današnje vreme i čuo sam je u raznim oblicima od mnogih ljudi, nažalost čak i oni koji nisu skloni takvom razmišljanju je prihvataju jer je deo trenda i da bi se lakše ''uklopili'', ali ja kažem hebeš trendove, osim ako te pod pretnjom smrću teraju na nešto ne moraš ništa da radiš...Počeo sam da čitam ''Satansku bibliju'' od Leveja, i tu ima dosta cinizma i dekadencije ali ''stare škole'' sa čime sam u redu...Moderni cinizam slavi smrt i tamu, ovaj ''satanski'' slavi život i uživanje, često možda preterano za moj ukus ali tu ima svetlosti...Nadam se da ovo što sam napisao ima neke logike i da će se razumeti ja tu vidim dosta razlike između dva naizgled ista ''cinizma''.

istina moze da se predstavi i kroz alegoriju pa ne znaci da su to sinonimi ili ironiju itd.to nisu isti pojmovi aizen mesa babe i zabe ali to je razumljivo jer je u njegovoj glavi sve izmesano.hehe salim se aizene...
citam Gary Jennings - Astek, ima prevedeno na srpski i da se skine u pdf-u.astek prica spanskim misionarima kako su ziveli pre njihovog dolaska.tek sam na 50str a knjiga ima 800, izgleda mi da je dobra i zanimljiva

Back