Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

"Порекло" Дена Брауна.

Не знам да ли треба да коментаришем, хахах.

Као и све Лагунине књиге - употреби и баци.

Poreklo nije objavila Laguna.

Istina, brine i ona da glupaci imaju šta da čitaju. Naravno da će ti čitati Miškovića kad za Harmsa nisu ni čuli. I tako imamo tužnu situaciju da se njegove priče, posle samo nešto više od godinu dana od objavljivanja, mogu kupiti za sto dinara.

kod lagune mrzim to sto sve objavljuju u mekom povezu i papir je los kao da su namenjene za socijalu a dobro naplate.limeni dobos knjigu od preko 700str stavili u meki povez kako ih nije sramota..kad je izasao covek bez osobina na sajtu je pisalo da je u mekom povezu sad vidim pise da je u tvrdom.jel moze neko da mi potvrdi da je to istina posto me ne bi cudilo da lazu da je u tvrdom.deretina izdanja su sva ukoricena i papir je dobar..mada sobzirom da je 2018 trebalo bi da plastificiraju korice i sta sve ne..a ovi iz lagune su bas goveda

kod lagune mrzim to sto sve objavljuju u mekom povezu i papir je los kao da su namenjene za socijalu a dobro naplate.limeni dobos knjigu od preko 700str stavili u meki povez kako ih nije sramota..kad je izasao covek bez osobina na sajtu je pisalo da je u mekom povezu sad vidim pise da je u tvrdom.jel moze neko da mi potvrdi da je to istina posto me ne bi cudilo da lazu da je u tvrdom.deretina izdanja su sva ukoricena i papir je dobar..mada sobzirom da je 2018 trebalo bi da plastificiraju korice i sta sve ne..a ovi iz lagune su bas goveda

Tehnički kvalitet novih izdanja u Srbiji jeste dosta slab kod većine izdavača, i tu ni tvrdi povez ne znači mnogo, jer se može raspasti lakše nego meki. Razlog za to je, naravno, cijena. Znam da narod nema para, ali knjige su u Srbiji jeftine, možda i najjeftinije u Evropi. Već u Bosni, gdje su zarade slične onima u Srbiji, knjige su 30%-50% skuplje.
U Hrvatskoj su nedavno takođe objavili Muzilovog Čovjeka bez osobina, u finom tvrdom povezu koji možeš da ostaviš unucima u naslijedstvo. Cijena - oko 62 evra. Lagunino izdanje bez ikakvih popusta (a svi kod njih kupuju na neke popuste) izađe oko 21 evro, a ipak je ista knjiga u pitanju.

Tehnički kvalitet novih izdanja u Srbiji jeste dosta slab kod većine izdavača, i tu ni tvrdi povez ne znači mnogo, jer se može raspasti lakše nego meki. Razlog za to je, naravno, cijena. Znam da narod nema para, ali knjige su u Srbiji jeftine, možda i najjeftinije u Evropi. Već u Bosni, gdje su zarade slične onima u Srbiji, knjige su 30%-50% skuplje.
U Hrvatskoj su nedavno takođe objavili Muzilovog Čovjeka bez osobina, u finom tvrdom povezu koji možeš da ostaviš unucima u naslijedstvo. Cijena - oko 62 evra. Lagunino izdanje bez ikakvih popusta (a svi kod njih kupuju na neke popuste) izađe oko 21 evro, a ipak je ista knjiga u pitanju.

Oba dela su tvrda, proverila sam u Laguni, čak je cena solidna, 1299 +1199. Uskoro, tj. 8. juna će Noć knjige, pa će sa 40% popusta biti obe 1500 dinara. Nemojmo se lagati, to je za 1600 strana odlična cena... :ok:

zaboravili ste da su knjige u izdanju politike kostale 200din to je kao sad recimo 300din, tvrd povez, kvalitet isti kao ove danas, verujem da proizvodnja po komadu kosta od 50 do 100 din a prodaje se preko 10 puta skuplje, nek bude ta cena ali su bezobrazni sto zakidaju na kvalitetu.Kad ukorice knjigu nabiju joj cenu kao da su je pozlatili.hrvatska je drugo tamo je sisanje recimo 10e a u srb je 2 ali hrvati nemaju plate od 170e.Laguna ima knjizare po skupim lokacijama sto nije cudo kad imaju zaradu 10-20 puta po komadu i jos zakinu na kvalitetu najvise sto mogu

Jeste u tvrdom povezu, ali nećeš biti oduševljen u kakvom. :)
Zanemari fizički izgled, knjigu i tako čini samo njen sadržaj.

Ma vidi se i na slici da izgleda bedno.Ok nisu bitne korice ako ces da bacis, poklonis knjigu posle citanja ili drzis u nekoj kutiji, sanduku ali ako ces da je drzis na polici onda su korice bitna stvar,trebaju da izgledaju lepo a ne da zrace bedom kao lagunina izdanja,mada ni drugi izdavaci nisu nista bolji.Velika je razlika kad na polici imas ovakve knjige a ne ova sirotinjska srpska izdanja
https://s7.postimg.cc/o7igqx97f/117187215.jpg
u 21 veku ovde ni knjigu ne mogu da naprave kako treba

Ma vidi se i na slici da izgleda bedno.Ok nisu bitne korice ako ces da bacis, poklonis knjigu posle citanja ili drzis u nekoj kutiji, sanduku ali ako ces da je drzis na polici onda su korice bitna stvar,trebaju da izgledaju lepo a ne da zrace bedom kao lagunina izdanja,mada ni drugi izdavaci nisu nista bolji.Velika je razlika kad na polici imas ovakve knjige a ne ova sirotinjska srpska izdanja
Onda je sreća tvoja što ne znaš kako izgledaju britanska ili američka izdanja. Imaju, doduše, i bogatije opremljene knjige, ali to su one na čiju sigurnu prodaju računaju.
A ume i Laguna da napravi luksuzno izdanje - Saga o umetnosti je lepota od knjige (i sadržajno i fizički) - ali kome to ovde da proda, kad je preskupo za većinu? Ja sam je kupila na nekom sniženju, što znači da nisu mnogo profitirali njenim izdavanjem. Ima tu, naravno, i drugih razloga zbog kojih izdavačke kuće povlače određene poteze, nije samo zarada u pitanju.

Ma daj, ovakva biblioteka je totalno snobovska stvar. Mislim, OK ako tako nešto naslijediš od dede koji je bio predratni akademik ili tako nešto, ali u 21. vijeku čak i skupe, dobro opremljene knjige, izgledaju drugačije. Ako mi nešto i smeta, onda je to kad zakidaju na kvalitetu prevoda i lekturi, tehnički klvalitet i opremljenost su svakako sekundarni.

I, da... zaboravih...
Nisu sva Deretina izdanja u tvrdom povezu, samo biblioteka XX vek (koliko sam primetila). Papir je nov, nerecikliran. Broširanih izdanja ima različitih, neka su bolja, neka lošija.
Ovo dodah da se nešto manje bacaš kamenom na Lagunu. :)

znam da nisu sva deretina izdanja u tvrdom povezu ali mnoga jesu dok laguna izbaci knjigu u tvrdom povezu jednom u dve god.Da batalim pricu oko toga, svi cemo da se slozimo da kvalitet i dizajn korica treba da bude bolji jer to ne zahteva neka velika sredstva niti vanzemaljsku tehnologiju.moje misljenje je da fuserisu kao i svi.ja ovde nisiam kupio za zivota jednu jedinu stvar da valja.prosle god kupio termo carape [posle dva dana pocelo da otpada nesto sa njih neka vlakna, svud po tepihu vlakna od carapa, kupim majicu odma posle dva dana visi konac pa ***** mu mater dal mozemo jednu jedinu stvar da napravimo kako treba.Izgleda da ne mozemo jer se gazde firmi takmice ko ce vise para da skupi i bude najvece ime na balkanu.sta je miskovica nateralo da izda knjigu i djokovica odakle njima ta potreba i to jos da je neko drugi napise, volim sto su se sjebali a onaj indijac treba da klempa djokovica dok mu sve ne pokupi pa posle da ga gledamo u nekom kvizu kako se upinje da zaradi 90k dinara

Poslednja izmena:

Imam masu knjiga u mekanom povezu koje su kao nove i nekoliko tvrdo ukoricenih a raspadaju se...tako da...Jako je bitno gledati d li su prosivene i kako su lepljene...Kod tvrdog pveza kad cujem onaj krckavi zvuk pri otvaranju/zatvaranju knjige znam da je to LOSH povez...

tako je, povez nešto najbitnije ikad,samo kompletan maloumnik ograničeni sa time može da se nesloži, u swakoj kljigi naj su bitniji powez i korice i da to lepo izgleda a ne sadržaj,apsolutno se slažem i preprepreglup je ko kuras svako konemisli tako jel to nema smisla lol pa ofc da ćeš gledati hebene smrdljive KORICE ALOO i kako to IZGLEDA a ne šta PIŠE U NJOJ xaxa lol samo maloumnicima nisu bitne korice -.-

ama čoveče nepokušawam uopšte da ispovociram,uopšte nisam bio ironičan ni ništa,nego se STVARNO slažem sa tobom,ZAISTA smatram,iskreno,najiskrenijeee,da je preprepreemaloumno i nebulozno NE obraćati pažnju na nešto naj bitnije ikad kod svake knjige a to su smrdljive KORICE EEJ! znači u pravu si baš,baš si pogodio i..i mislim da si jako inteligentna individua što si otvorio tu polemiku i što ti smeta kad su korice teget a ne bordo,i kad su meke a ne tvrde ili kako beše nbt..to je zaista ZAISTA nešto,paa hmm možda čak i najinteligentnije što sam IKAD čuo,bez preterivanja,da nekome smetaju korice i da to uopšte uzima u obzir i gleda,znači bez ikake sprdnje sad i ironije :worth:

Back