Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Jel citao neko od vas Frenzena i sta mislite?

Meni je Sloboda njegov najbolji roman, a i Korekcije su odlične. Sa Pjuriti me malo razočarao, ali teško je održati nivo koji je postavio sa prethodna dva. Čitao sam mu i prvi roman, The Twenty-Seventh City, koji je isto OK. Uticajan je i kao esejista. (Mr. Difficult, Why Bother?...)

Oblomov mi je omiljeni ruski roman, briljantno delo.
Meni u medjuvremenu ( procitala sam ga tek prosle godine= prvo citanje , a bice barem i drugo)
to je najlepsi ruski roman.
Мени су се више свиђала она друга два његова романа: Обичан догађај и Понор.

Мени су се више свиђала она друга два његова романа: Обичан догађај и Понор.
Meni ne moze da se vise svidi bila koja druga ( i ne samo njegova) knjiga :)

A gde nabavljate te knjige? Ja ovde mogu da nadjem neke stare, stampane u DDR-u,
a to ne volim. Oblomova izdaju redovno barem jednom godisnje.

Carrie by Stephen King
Читам овај роман на енглеском и осећа се та атмосфера Америке. Форма је специфична, барем за сада, јер су поглавља исечци из различитих новина који описују догађаје са овом чудном малом. За сада занимљиво.

Meni ne moze da se vise svidi bila koja druga ( i ne samo njegova) knjiga :)
A gde nabavljate te knjige? Ja ovde mogu da nadjem neke stare, stampane u DDR-u,
a to ne volim. Oblomova izdaju redovno barem jednom godisnje.
Običan događaj sam uzeo iz biblioteke, a Oblomova sam kupio od uličnog prodavca, izdanje Matice srpske iz 1949.
Обичан догађај такође из библиотеке (градске) а друге две купио половне пре неку деценију.

OSAM-PLANINA-Paolo-Konjeti_slika_XL_101548071.jpg

https://www.laguna.rs/n3801_knjiga_osam_planina_laguna.html

Iztočne priče Vilima Hauffa
На полици у стану код рођака нађох ово ретко издање из 1944, штампано у НДХ! Хауф је писац романтизма и има тај стил. У овој збирци прича бави се оријентом. Баш ми се свиђају, скоро нисам читао овако нешто.

otvorio sam knjigu jednom u knjižari na nekoj nasumičnoj strani i pričale su o nekim spermama tako da...

:lol:

Ima na nekoliko mjesta u knjizi takvih momenata. U principu, nemam ništa protiv takvih slika ako su suptilne, ali ovdje mi je sve to djelovalo pomalo izvještačeno. Recimo, u onoj nesrećnoj petoj glavi ima nekoliko užasnih i bespotrebnih momenata, metafora i slika, što znatno kvari utisak. Ali, roman nije loš, čak je u poređenju sa većinom drugih savremenih romana poprilično dobar i uspješan. Pogotovo sam početak. Ako nekoga interesuje kretanje savremene domaće književnosti, trebalo bi da ga pročita.

Госпођица, Иво Андрић
Психолошки портрет једне жене, заправо увид у ишчашење њене психе, корак по корак. Андрић у најбољем руху, са задовољством читам ову књигу. Пошто симпатишем и Сарајево додатно ми је занимљиво јер се већи део радње ту одвија.

Back