Sta mislite o ateizmu?

• Začetnik teme Začetnik teme Dita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Колико сам ја упознат прави атеисти су само они људи који нису долазили никад у контакт са било каквом религијом нити појмили да тако нешто уопште постоји. Ако сам у праву онда је број таквих људи мали, а све остало су ''такозвани'' атеисти...:confused:

...ateista je isto vjernik ali u perspektivi tj. dok se priblizi 70_oj. Mnogi ateisti i to zakleti 'dosli su do otreznjenja' u poznim godinama jer ne vjerovati znaci,- u nistavilo vjerovati , a to se kosi sa redom postojanja Homo Sapiensa. Desava se ...ali desava se i samoubistvo kao strah od smrti i let u njene ralje...

...ateista je isto vjernik ali u perspektivi tj. dok se priblizi 70_oj. Mnogi ateisti i to zakleti 'dosli su do otreznjenja' u poznim godinama jer ne vjerovati znaci,- u nistavilo vjerovati , a to se kosi sa redom postojanja Homo Sapiensa. Desava se ...ali desava se i samoubistvo kao strah od smrti i let u njene ralje...

Zašto bih se plašio tame koja dolazi posle smrti, ako se nisam plašio tame koja je bila pre rođenja? ... a to je jedna tama, ista, jer ne mogu postojati dve različite vrste ničega. Naši životi su samo varnice, iskre između dva beskonačno duga mraka.

Šta god drugo da kažu znam da je laž, jer, iako verovatno postoji nešto iznad čoveka, njemu je to zbog same njegove prirode nemoguće spoznati, te šta god čivek da tvrdi da jeste, nije. Bar što se toga tiče. Jedini je iskren onaj što kaže: "Ne znam."

Кад нешто до те мере и у већини случајева агресивно и категорички негираш, значи да ипак имаш некакав однос према томе,али да желиш то нешто што негираш да одаљиш од себе...Што би човек и размишљао или лупао главу због Бога ако заиста у дубини своје суштине мисли да Он не постоји

O ateizmu ne mislim apsolutno ništa iako nisam ateista, ne podsmevam im se a želim im sve najbolje.To bi religiozni ljudi na osnovu njihovog neverovanja ni u kakvo božanstvo mogli i od njih da očekuju umesto pljuvanja,provokacija,prepirki,ničim izazvanih sarkastičnih i uvredljivih komentara... (ovo se ne odnosi na prave ateiste).Naravno,ovo treba da je obostrano jer pravi hrišćanin nije agresivan,gord...Kao što je rečeno:"Budite bezazleni kao golub i lukavi(ali ne u lošem kontekstu) kao lisica."Jer, šta ima da traži pravi ateista na podforumu religija(iako je tema na pdf Kultne teme ali na Religiji ima više ateista nego vernika), ako je pravi ateista. Njih po definiciji apsolutno ništa sa tog podforuma ne bi trebalo da interesuje. Da li je tako i u praksi?

Poslednja izmena:
Ja mislim da ateizam zapravo i ne postoji i da je to vise jedan mit.

Zapravo neprirodno je stanje coveka da ne veruje ni u sta, kroz istoriju religije su se menjale, brojne stvari u njima su bile prepravljane, dopravljane itd , ali od kad je sveta i veka ljudi su verovali u nesto, ljudi su verovali u nesto dok jos nisu ni znali za pojam religije zato sto ljudi prosto osecaju i prosto znaju da postoji nesto sto je iznad njih samih.
Gotovo da ne postoje ljudi koji nemaju taj osecaj , a i ti sto sebe zovu ateistima to su ljudi koji su verovatno svesni da nisu dobre osobe pa se na neki nacin i plase Boga pa im je lakse da ga negiraju ili oni ljudi zaglupljeni i zaneseni svakodnevnim zivotom i brzinom zivota u ovom surovom materijalistickom svetu pa prosto nemaju vremena ni o cemu da razmisljaju i ne vide dalje od svog nosa.

неки сматрају да се све може објаснити разумом...Хајде да ми онда неко разумом објасни постојање разума?

Zapravo, to i nije tako teshko razumeti.

Problem je shto kad ne razumete odmah idete u kontra stranu zakljuchivanjem tipa "ja to ne razumem... znachi to je nemoguce... znachi ima neshto shto je to uradilo jer ja ne razumem kako bi to moglo samo od sebe".

Bolje se zadrzati samo na "ja ne razumem" kad vec ne razumete. :)

Smatram da covek treba da veruje u Boga jer kada dodju neki teski momenti u zivotu vera moze da ti pomogne da ne potones skroz i da ti moral koliko toliko bude na nivou...covek treba imati uvek vere u sebe i Boga i nade u bolje sutra.

btw. uostalom mnogim ljudima pa izmedju i ostalog vera pomogne u nekom trenutku da ne naprave neku glupost ili sranje tesko a ja sam bio u dilemi par puta oko toga da uradim neku glupost al' srecom pa nisam;)

Back