Sta mislite o ateizmu?

• Začetnik teme Začetnik teme Dita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Značenje reči ateizam, ukoliko ne grešim, je a-teizam: a od anti i teos od Bog. Antibog, tj. suprotno od Boga. Mislim da je to verovanje u nepostojanje Boga. Ali je ipak verovanje. Oni nisu nevernici, već vernici koji veruju u suprotno od monoteizma ili politeizma. Taj zaključak se izvodi iz izjave da oni ne tvrde da Boga nema, već da ne veruju u njegovo postojanje. Nebitno je sad zašto oni tako veruju, ali ne verovati u nečije postojanje je isto što i verovati u nečije nepostojanje, u njihovom slučaju, Boga. Tako da ateizam predstavlja takođe jedno verovanje.

Ispravite me ako sam nešto propustio, ili ako mislite da nisam u pravu.

Značenje reči ateizam, ukoliko ne grešim, je a-teizam: a od anti i teos od Bog. Antibog, tj. suprotno od Boga. Mislim da je to verovanje u nepostojanje Boga. Ali je ipak verovanje. Oni nisu nevernici, već vernici koji veruju u suprotno od monoteizma ili politeizma. Taj zaključak se izvodi iz izjave da oni ne tvrde da Boga nema, već da ne veruju u njegovo postojanje. Nebitno je sad zašto oni tako veruju, ali ne verovati u nečije postojanje je isto što i verovati u nečije nepostojanje, u njihovom slučaju, Boga. Tako da ateizam predstavlja takođe jedno verovanje.

Ispravite me ako sam nešto propustio, ili ako mislite da nisam u pravu.

Prefiks a nije od anti već znači bez, ne. Tako da bi srpska reč bilo bezbožnik ili nebožnik.

Postoje antiteist, anti=protiv ... to je aktivno suprostavljanje teizmu.

Da. Biće da je tako. To je tačno tumačenje. Mada ne menja ništa što se tiče mog posta o ateizmu.
Kako ne menja ?

Mislim da je to verovanje u nepostojanje Boga. Ali je ipak verovanje.
Netačno, ateizam je ne verovanje u boga. Bezbožništvo.

Oni nisu nevernici, već vernici koji veruju u suprotno od monoteizma ili politeizma.
Netačno, oni jesu nevernici. Neveruju ni u šta, ni u monoteizam ni u politeizam ni u bilo koji drugi oblik teizma.

Taj zaključak se izvodi iz izjave da oni ne tvrde da Boga nema, već da ne veruju u njegovo postojanje.
Netačno, oni tvrde da boga nema, i ne veruju u njega.

Nebitno je sad zašto oni tako veruju, ali ne verovati u nečije postojanje je isto što i verovati u nečije nepostojanje, u njihovom slučaju, Boga. Tako da ateizam predstavlja takođe jedno verovanje.
Netačno, ne verovati nije isto kao i verovati u nepostojanje.
Tako da ateizam nije verovanje u nepostojanje, već odbacivanje verovanja.

Sam naziv ateizam ne govori o neverovanju, nego o bezbožništvu. Mislim, nije areligioznost. Tako da ako tvrde da nema Boga zato što nemaju dokaza, verujem da oni ne veruju u ništa za šta nema konkretnih dokaza. A toga je mnogo u našem svetu.

Znači, ili će biti da veruju da nema Boga, a da mogu da veruju u neke druge stvari (apstraktne pojmove, recimo), ili će biti da tvrde na nema Boga jer nema dokaza, ali će zato isto morati da odbiju da veruju u sve ostalo zašta ne postoje dokazi.

Velikani socioloske misli su dali svoje teorije religije i ja mislim, kao student sociologije, da religija, po E. Dirkemu, ima ulogu unapredjivanja drustvene solidarnosti, odnosno, Bog jeste produkt drustva... Antropolog B. Malinovski se slaze sa Dirkemom i veruje da uzroke religije treba traziti u psihozi coveka kada je suocen sa teskim i "neprebrodivim" situacijama u zivotu...Marksisti smatraju da je religija "opijum za narod", jer ona coveku, bas kao opijum, pruza trenutnu utehu, ali ne i resenje problema.Time religija, gledano iz marksisticke perspektive, blokira drustvenu akciju ljudi. Kao sto se da videti, filozofija i nauka, kao njeno "dete", jedina moze objasniti i razumeti funkcionisanje svega, dok religija odnosno crkva, kao njena institucija, po meni, u danasnje vreme, moze samo doprineti sve vecoj ortodoksnosti ionako ortodoksnog i drustva. ... "Ubijte bestidnicu!"- rece Volter...

Sam naziv ateizam ne govori o neverovanju, nego o bezbožništvu. Mislim, nije areligioznost. Tako da ako tvrde da nema Boga zato što nemaju dokaza, verujem da oni ne veruju u ništa za šta nema konkretnih dokaza. A toga je mnogo u našem svetu.

Znači, ili će biti da veruju da nema Boga, a da mogu da veruju u neke druge stvari (apstraktne pojmove, recimo), ili će biti da tvrde na nema Boga jer nema dokaza, ali će zato isto morati da odbiju da veruju u sve ostalo zašta ne postoje dokazi.

Pa recimo..ne postoje dokazi o postojanju duhova, veštica, vampira, deda mrazova..:lol:
Postoji li nešto bitnije za šta ne postoje dokazi?...

Kako bre Sale ne postoje dokazi za to nabrojano, to su samo osećanja koja naravno nisu opipljiva jer nemaju fizičko telo...

све то може да се докаже, али мало сутра
Исус није убедио никог да воли ближњег свог као самог себе, а то је љубав.

да будемо искрени

све то може да се докаже, али мало сутра
Исус није убедио никог да воли ближњег свог као самог себе, а то је љубав.

да будемо искрени

Ja bližnjeg svog (dete) volim više nego sebe..a dokaza o takvoj požrtvovanoj ljubavi imaš na svakom koraku..

Blah....ne bih znala.......
Pre svega mislim da postoji veeeeelika razlika izmedju vere i verovanja u nesto.
Jer,smatram da svako veruje u nesto i da je vera potrebna da bi se covek odrzao u zivotu.
Za razliku od vere,verovanje podrazumeva pracenje,slepo podrzavanje nametnutih pravila i verovanja.

Ja nisam ateista,ali ne smatram sebe ni hriscankom(a ni satanistkinjom odmah da naglasim lol)

U boga verujem,ali ne u hriscanskog boga.Smatram da je bog individualan i predstavlja upravo veru.
Dakle to je ono svetlo koje nas vodi kroz zivot,a sad kako cete ga vi zvati zavisi licno od vas.
Za mene je bog kosmos,visa sila koja nas vodi,jer koliko god glupo zvucalo ja verujem da je sve zapisano u zvezdama...
Znam da kazu da se samo glupi i nesposobni pozivaju na to ali ja opet smatram da u tome ima nesto.Ali necu sada da pricam o tome...nije tema.

Ne verujem u pricu o tome kako je Bog stvorio svet za 7 dana ali opet........evolucija.....kako objasnjavate da su majmuni jednostavno sisli sa drveta i razvili se. Ja priznajem visu silu, nesto iznad nasih poimanja ali ne priznajem hriscanskog Boga,jer ipak i Biblija je ljudskom rukom napisana.
I hriscanstvo je sekta izgradjena na zgaristima paganskih hramova.........

Lepo je zapisano u Nicheovom Sumraku Idola : Zar je covek samo neuspeo pokusaj boziji?Ili bog neuspeo pokusaj ljudski......

Imam osecaj da ce me sad napasti obe strane u ovoj raspravi :lol:

:super:

па ближњи су ти и брат и сестра и мама и тата па има ли толике љубави да их волиш као саму себе?

Bogami..ima...
Misliš da u toj činjenici tj. potvrdi moje ljubavi prema bližnjima ima nečeg što nije svakidašnje?...
Uostalom, šta po tebi znači voleti nekog kao sebe samog..misliš da je to nešto nedostižno?

па ближњи су ти и брат и сестра и мама и тата па има ли толике љубави да их волиш као саму себе?

ljubavi ima u izobilju...sto je vise dajes vise je imas ali ipak nikoga ne mozes voleti vise no sebe ...mnogi tvrde da vole decu vise no sebe i kad bi im se nesto desilo da bi se ubili za njima ...ali,retko,jako retko se desi da neko sebi oduzme zivot kad tragicno izgubi dete ....

Bogami..ima...
Misliš da u toj činjenici tj. potvrdi moje ljubavi prema bližnjima ima nečeg što nije svakidašnje?...
Uostalom, šta po tebi znači voleti nekog kao sebe samog..misliš da je to nešto nedostižno?

па хвала Богу да нисам био у таквој ситуацији да бирам између себе и ближњег, сад могу само да демагогишем, али кад се нађеш у таквој ситуацији, јавља се нагон да ипак волиш највише самог себе и само себе.
то мислим.
Бога моли да те не доведе у такво искушење:)
иако не верујеш у Њ

ljubavi ima u izobilju...sto je vise dajes vise je imas ali ipak nikoga ne mozes voleti vise no sebe ...mnogi tvrde da vole decu vise no sebe i kad bi im se nesto desilo da bi se ubili za njima ...ali,retko,jako retko se desi da neko sebi oduzme zivot kad tragicno izgubi dete ....

не мора више довољно је као самог себе, али у праву си.
увек сам се питао људи који су изгубили дете (део себе) какву сврху они имају више да живе, мени се чини (далеко било) да не би могао.

не мора више довољно је као самог себе, али у праву си.
увек сам се питао људи који су изгубили дете (део себе) какву сврху они имају више да живе, мени се чини (далеко било) да не би могао.

mogao bi ,takva nam je priroda ...zivot ide dalje ....niko nas ne pamti kad umremo...trava i dalje zelena ,sunce izlazi na istoku ...

Nemoj tako pretenciozno govoriti..
Život sebi (kao ni drugima) ne treba oduzimati..uvek ima razloga za živeti i nakon tragedija raznoraznih...
Ne dokazuje se ljubav ubijanjem ili samoubijanjem...;)

Back