Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juče bio kupus, danas suljpa; a danas za sutra pravim 'vako:

belo meso iseći na tanke šnicle, malko ih izlupati, posoliti i premazati izgnječenim belim lukom. Na svaku staviti režanj slanine i tako zajedno uviti u male rolate koji se pričvrste čačkalicama. poređati u tepsiju i prekriti folijom. peći u rerni, samo pred kraj skinuti foliju da lepo porumeni. I pre toga čorbicu od povrća.

Lagana salata sa piletinom
Sastojci:
500 g kuvanog ili prženog pilećeg mesa,
150 g kuvanog graška u zrnu,
200 g tvrdog sira
200 g majoneza,
1 vezica peršuna,
sok od 1 limuna,
so, biber po ukusu

Priprema:
Meso isjeći na kockice. Grašak skuvati i ocijediti. U posudi pomiješati, te dodati sir isječen na kockice. Limunov sok pomiješati sa majonezom, dodati sjeckani peršun, začiniti po ukusu i promiješati...

Dolmljeno pile
Potrebno:
1 pile, 1 glavica crvenog luka,
malo peršunovog lista,
2 kuvana jajeta,
1 veća kifla,
10 dkg mljevenog mesa (teletine),
ulje, biber, so,vegeta

Priprema:
Nasoliti i povegetiti pile i ostaviti da stoji. Za to vrijeme namočiti kiflu u vodu i onda je dobro ocijediti. U tu smjesu dodati isjeckani peršun i luk, izmiješana jaja, malo ulja, bibera i soli, kao i mljeveno meso. Sve zajedno izmiješati i time filovati pile. Zakopča se čačkalicom.
Ako ostane fila, formirati kuglice i poredati ih na pleh oko pileta i dodati još 8 – 10 krompirića.

Karniyarik ( Turski specijalitet)
Potrebno:
1 kg tanjih patlidzana
500 gr fasiranog mesa
1 glavica crnog luka
paradajz za kuhanje
1 paradajz,1 paprika
Priprema:
Patlidzane oguliti tako da budu sareni ( jedan red ogulite, jedan ostane ) i stavite ih u slanu vodu da odstoje jedan sat (da izvuku gorcinu), kasnije iscijedite vodu i posusite patlidzane. Nakon toga zarezete ih po sredini i isprzite na ulju tek toliko da malo omeksaju i malo zarumene. S druge strane u tavi isprzite sitno isjeckani luk sa fasiranim mesom, te dodate u to malo paradajza za kuhanje, soli i vode (zbog sosa). Poprzene patlidzane poredate u nauljenu tepsiju. S kasikom napunite patlidzane i ukrasite ih sitnim komadima paradajza i paprike, te stavite u rernu da se ispece. Za 20 minuta (na 250°) jelo je gotovo.

Napravila sinoć makarone sa sirom, zapečene u rereni. Tako su zamirisale, da je muž čekao da budu gotove da ih večera.
Obare se makaroni, izmešaju sa sitnim sirom, malo zapeku, pa se izvade zaliju se mlekom, jajima i pavlakom; odgore se narenda kačkavalja i zapeče.
Ja sam i začinila bosiljkom, origanom, vegetom, belim biberom i belim lukom u prahu. prste da poližeš, a gotovo spremanje za 15 min:smile:

Na temu pohovanja u susamu, meso moze da se uvalja u razmuceno jaje pa u sitno izmrvljen chips. Posebno je dobro za sitnije komade koje ne treba dugo prziti. Holesterol ubija... al' je ukus odlican.

obradjene zitarice, tacnije granulirano zito. koristi se kao prilog, umesto hleba uz obrok. alzir, maroko,liban..imaju ga svakodnevno na stolu.ukus je najpriblizniji nasoj palenti..ali drugaciji.kod nas ga imas u vecim prodavnicama zdrave hrane, a moguce da ga drzi i merkator.
sprema se za 5 min.

Probala sam ja sa corn flakesom
Idu jaja, pivo i brašno (+so i šta već), pa se šnicla umoči prvo u to pa u corn flakes pa se prži. Ne mogu baš da kažem kako je bilo pošto je ovaj, bilo davno, a uz to je malo.... zagorelo....

Da, i ja sam tako čula, sa pivom; al' nisam probala...

Sinoć muž doneo jedno dve kile karaša i on ih ispržio, onako da se grickaju kao čips sa sve kostima; odvalili smo se:razz:

A ja za danas izvadila poslednji paket pečene paprike iz zamrzivača; izdisnta se prvo praziluk sa malo slanine isečene na kockice, dodaju se šampinjoni; kad ispari voda na rezance sečene pečene paprike... Sve se začini belim lukom, bosiljkom,origanom; i čilijem. Odlično je ispalo, malo ljuktkasto. mmmmm:smile: To danas kad dođemo kući se jede8-)

'Ajde ljudi dajte neke recepte sa brokolijem; ja baš nešto nemam iskustva, a moji ga neće ni probati ako ne smislim nešto baš doobro:wink:

ima kus kus u merkatoru. njam.
e, a jel zna neko da pravi humus?

a da brokoli...nema tu filozofije, obariš i propržiš na puteru..
ili smuljaj neki rizi bizi sa povrćem pa dodaj i to?

mrzim brokoli...:fuj:

Brokoli:
Skuvas u vodi ili na pari i onda malo proprzis na puteru ili ulju sa prezlama i posolis naravno. Ja se odvaljujem od toga, mada u poslednje vreme izbegavam przenje pa ga ili samo skuvam posolim pouljim i jedem ili napravim corbasto varivo krompira, paradaiza, sargarepe, brokoli, moze i karfiol, sve to posolim malo pobiberim i da se krcka, me ne znam sta je dosta a i svi ostali koji su probali, a jos i zdravo. Poz

možeš probati da napraviš krem čorbicu od brokolija. znam ljude koji to jedu, a ni u kakvom drugom obliku brokoli neće ni da probaju.
obari brokoli s malo vrlo sitno seckane zeleni i šargarepe, malo vegete i kad bude gotovo, ubaci u blender. takvu krem masu možeš služiti kao čorbicu samu, ili sipajte malo sirćeta/limunovog soka unutra, ili narendajte malo kore od limuna u čorbicu prilikom kuvanja, ili na samom startu dodajte i malko belog luka,... to su sve varijacije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back