Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sam spremila tikvice s belim vinom i pavlakom za danas, a imam i supu od juče. još možda da uzmem neko meso...

a onaj recept za testo mi se baš dopao, samo me zanima da li moraju baš zeleni rezanci ili može i neko drugo testo?

Musaka od blitve - prilog: jogurt/kiselo mleko

Fil: Sitno seckan crni luk, malo sargarepe, mesano mleveno meso, zacin, biber
Red mesa, red kratko probarene blitve, moze i zelje.
Preliv: 1/2l mleka + 2 jajeta
Brzo i ukusno, prijatno!

Ja sam spremila gurmanski desert (prvi put) i mogu vam reci da je super.
U nauljen pleh poredjati kriske starog hleba i njih pteliti mlekom, a pre toga spremite fil:izdinstati 2 glavice ctnog luka sa 150gr slanine u to dodati 400gr pecuraka, 2 cena belog luka sitno iseckanog, so, biber, vegetu, alevu papriku normalno sve sastojke sitno iseckati.Ovim filom filovati hleb staviti pola fila, prekriti opet kriskama hleba pa opet preliti mlekom,staviti drugu polovinu fila pa sve to preliti sa 3 umucena jaja, pavlaka, zacin i origano ko voli.Zapeci u rerni. Otprilike za prelivanje hleba potrebno je oko 2dl mleka.

Ja noćas oko ponoći (tek tad stigla:-( ) napravila gibanicu:| i stavila u friž da se danas samo ispeče; i sverkrva skuva čorbicu od povrća; kad već kuva za Stefu odma' i za nas...

Da, da... počela sam da radim, brzo prođe godina dana:-?

north:
blpd_girl:
ja sam spremila tikvice s belim vinom i pavlakom za danas, a imam i supu od juče. još možda da uzmem neko meso...

A kako spremas ove tikvice, zvuci mi super ukusno?

e, ovako: uzmeš 2 lepe mlade tikvice, oljuštiš, iseckaš na kockice ili izrendaš, ali na krupnu rendu. isečeš sitno 1 glavicu luka, prodinstaš je na malu ulja i malo vode, dodaš kašičicu vegete. kad je luk izdinstan dodaš tikvice, naliješ vode da ogrezne, dodaš malo sitno seckanog belog luka (ja sipam beli luk u prahu, oni Kotanji začini u teglicama), dinstaš tako dok tikvica ne bude gotova, mora biti poluotklopljena, da bi ti ispario višek vode. dodaš bibera, dinstaš još par minuta, dodaš belog vina po ukusu, ja dodam oko 1dl, pustiš još minut da dinsta. skineš sa vatre, dodaš pavlake po ukusu, izmešaš i gotovo. za par minuta će se pavlaka rastopiti onako fino, taman dok postaviš sto. ako praviš danas za sutra, onda bez vina i pavlake, nego sutra kad ga greješ uradiš taj deo sa vinom i pavlakom. inače, ako voliš, možeš dodati malo mirođije u onom delu kad staviš tikvicu da dinsta.
Prijatno :)

e ne znam gde sam nasla ovo ali pre neki dan sam pravila za posao neki sendvic i zaista je njam njam
virsle zaseci celom duzinom i u taj zarez staviti listic nekog sira,sve urolovati u slaninu i tako poredjane virsle staviti u rernu 15-ak min,prosto je,masno je ali eto svideo mi se taj nacin da malo promenim imidz virslama
btw da li neko moze da mi napise recept za piroske ili kako vec ko zove one ustipke sto se prave u dosta ulja pa posle mogu da se jedu ili sami ili sa sirom i takooo.
molim da budete precizni jer ja ne znam ni da umesim testo za palacinke

Prvo da se zahvalim SVIMA na receptima i na dobroj volji. Ova tema je SUPER i ocenjujem je sa 5+! :D

Evo sta sam ja kuvala danas: Piletina u sosu, riza za prilog, svezi kupus za salatu.
Recept za piletinu je najjednostavniji moguci, a jako je ukusno:
Kupite gotovu krem supu sa povrcem ili pecurkama i umesto u 1 litar, skuvajte je u 6 decilitara vode. Piletinu (oko 400 g pileceg filea) isecite na stapice, proprzite na maslacu (oko 60 g) i zacinite muskantnim orascicem. Sjedinite je sa sosom od supe, i to je sve. :)
Uzivajte.

I ja nešto u poslednje vreme forsiram piletinu, ali uglavnom skinem meso sa bataka i karabataka jer je belo meso mom mužu suvo.

Elem, sa dva bataka skinuti meso iseći na štapiće, propržiti na ulju, dodati isečen na kolutiće praziluk, i posle par minuta pečurke isečene na listiće. dinstati dok ne ispari višak vode od pečuraka i zaliti jogurtom izmešanim sa kašičicom karija.
Služiti uz pirinač ili neke makarone.

A sad malo mediteranske kuhinje ,kazu da je jedna od najzdravijih, suzbija antioksidanse u organizmu te je bogata omega nezasicenim kiselinama.
Temelj je naravno maslinovo ulje, kupite ono s natpisdom virgin jer je dobijeno hladnim presanjem maslina,malo je skuplje ali i zdravije.

Rizoto od morskih plodova ili paelja

Kupite zamrznute morske plodove ,Ledo ili neke druge ,
staviti plodove u kipucu vodu i kuhati15-ak minuta.
U tiganj sipati maslinovo ulje , na ulje dodati 1 glavicu crnog luka,kad se luk udinsta dodati
rizu ,te naliti vodu, dodati kasiku karija, vegetu te zeleni biber, kad je riza skoro gotova dodati obarene morske plodove. Jelo je lagano i uz njega savrseno ide bijeli PINOT.
Prijatno!

Rizoto sa morskim plodovima ja spremam malo drugacije.Pirinac obarim posebnu u srazmeri 1:2(na soljicu pirinca dve soljice vode)Promesam kad provri i na laganoj vatri se kuva dok voda ne ispari.Vise se ne mesa.Posebno proprzim na maslinovom ulju glavicu luka,dodam i beli luk i malcice ruzmarina.U to stavim smrznute gambore i repove jastoga(to najvise volim jer u skoljkama nekad ima sitnog peska pa mi hrska pod zubima)i sve to dinstam jos 15-20 min.U to izrucim kuvan pirinac i...gotovo.Kad je vec u tanjiru polijem limunovim sokom po ukusu.

hanibalcicccee!!!

evo ja te ne izbegavam! nikako!

a obozavam i da mesim i kuvam..

slusaj, mislim da si mislial na ono sto ja zovem-bakini ustipci!

u malo mleka rastopis jednu kockicu kvasca i stavis u to malo secera.kada se rastopi kvasac stavis u posudu-vanglicu-pola litre tecnost (250ml vode, toliko mleka), dodas razmucen kvasac, jos malo secera, soli, jedno-dva jaja i dodajes brasno i muckas.brasna toliko trebas da stavis da ne bude retko kao za palacinke, ali ni cvrsto kao za hleb ili kiflice..znaci onako da mozes kasikom da vadis.takodje dodaj i malo praska za pecivo kako kada se budu przili ne upijaju previse masnoce.tako umuceno testo ostavis da nadodje, a onda zagrejes u serpici ulje i vadis kasikom ovo testo i przis.ulja treba da bude toliko da moze ustipak da pliva, slobodno da se okrece.

etoo1

postoji i recept za piroske ili mekike..mozda si i na to mislila..ali ako ovo nije to, pisi, pa cu ti dati recept!

hej, slobodno zoviii-obozavam testa! ali kada je toplo preporucujem ti u vecernjim satima-inace ces umreti i od spremanja a izbog klope!

sto se tice recepata-najbolje bi bilo da vidis dve moje sveske i izaberes sta ti treba!

da, kvasac tvrdi, u kockici-ne nikako suvi u kesici!

Giordanna:
Kakav ti je sos?Kupovni ili pravis?I naravno,mussssss!
Pravim sos, i to najcheshe od paradajza (svezeg seckanog ili od paradajz sosa). Stavim ulje i vodu ,malo sitno seckanog luka, paprike, sargarepe, zavisi sta imas, tj sta volis od povrca, mozes da stavis i malo ljute paprike. Bude extra kad se meso natopi svim tim sokovima od povrca i mirisima. Zacine stavis po zelji, mada ja preferiram samo so i biber.

laa-laa:
Dinstani grašak? Kako to praviš?
Kako to mislis kako to pravim ? :shock:
Pa, dinstam nekad na vodi, nekad na ulju, a najchesce pomesham. Malo soli, bibera i obavezno iseckam shargarepu. Ako je mlad grashak manje se dinsta.
Nikakva filozofija.

hanibal77:
e stvarno ste neke,niko ne zna da mesi?ili me izbegavate? :(
Evo, ja te ne izbegavam, nego ne jedem piroshke, i ne spremam nishta u dosta ulja, tako da ti zato ne mogu pomoci. :?

ako hoces svez paradjz, samo ga iseckaj na komade, meni je tako najukusnije, sa seckanim povrcem raznim ( mozes da dodas malo paradjz soka u to, mada svez paradjz ce pustiti svoj sok , kao i ostalo povrce )
ako hoces posebno sos, da prelijes, onda stavis paradjz sok ( i malo vode ako je gusci, plus zacini po zelji ) ili dodash malo brashna ( ako je sok redji, pa hocesh da se zgusne )
i nije kiselo uopshte

a za mus sam koristila sledeci recept i ispalo je skroz super : http://www.joyofbaking.com/ChocolateMousse.html

joj mus... ja nikad ne otvaram ovu temu i sad naletim na mus... al deluje komplkovano. qq.
nego da ja rečem za jenostavni kolač, važi samo ako imaš džema za bacanje:

medeno srce (posno, ako nekog interesuje)

2 (jogurtske) čaše brašna
1 čaša šećera
1,5 kašičica cimeta
1 soda bikarbona
+
1 čaša vode
4 prepune kašike džema

Promeša se (može ručno) i peče na 200 C
Vruće se premaže džemom
Posle se premaže otopljenom čokoladom

Rizoto sa morskim plodovima

Izdinstati crni beli luk na maslinovom ulju. Kad je luk na pola izdinstan, dodati plodove mora (oprane prethodno) i ostaviti da se dinsta.
Posebno obariti pirinac (soljica pirinca po osobi, plus duplo vise vode, malo vise cak. Recimo na 4 osobe 9 ½ soljica vode). U ovu vodu za pirinac dodati vegetu, so, biber, kapnuti malo maslinovog ulja. Pirinac ne sme da se raskuva!!!
Kad je su morski plodovi gotovi, umesati 1-2 dl belog vina. Pirinac procediti, sve sjediniti. Po zelji dodati jos malo vode. Dodati kasiku putera, paradajz sos tomatino (ne mnogo), 3 kasike maslinovog ulja.
Poklopiti i skloniti da stoji.
Po zelji jesti sa rendanim parmezanom.

Junece snicle u sosu

4 junece snicle (deblje isecene, 1cm za dinstanje)
1 crni luk
1 paradajz
2 cena belog luka
so, biber, margarin, brasno

po zelji : sampinjoni, ljuta paprika

4 junece snicle izlupati malo i redjati na plitki tanjir. Posoliti ih, pobiberiti. Uvaljati ih u brasno i proprziti na ulju s obe strane, pa redjati na tanjir.
Na komadu margarina proprziti glavicu crnog luka.
Vatrostalnu ciniju namazati belim lukom. Na dno posude redjati crni luk da prekrije dno, 2-3 cena belog luka sitno iseckanog, pola seckanog oljustenog paradajza, red snicli, tako redjati. Na vrhu da bude paradajz.
Posuti odozgo masnocu u kojoj se przilo meso i staviti kasiku vode. Po zelji ljuta paprika, red sampinjona.
Pokriti ciniju I hladnu staviti u hladnu rernu na 170 i peci 1 sat.
\

Corba sa povrcem

Varijanta sa mesom : (ako cete bez mesa, onda sve isto uradite, samo bez mesa :lol: )
Na malo ulja prodinstati, sitno seckanu junetinu ili teletinu (oko 300-400 gr), moze i piletina u komadima ili odvojena od kostiju.
Mesu treba dodati na kockice seckanu sargarepu(2-3 manje), crni luk (pola manje glavice starog ili beli deo od cele veze mada mogu i pera, ako stavljas mladi luk stavlja se kasnije, ne odmah kad i meso) i grasak ( 2 sake - 100 gr).
Sve to ce pustiti vodu, kako voda bude isparavala, dodavati soljicu po soljicu vode i kuvati na tihoj vatri (piletina se kuva 30 min, a junetina ili teletina duze). Kad omeksha (proveri varjacom), dodati griz (ako ima krupniji) oko 6-7 kasika i stalno mesati jer u toj fazi moze lako da zagori.
Smanjiti vatru, dinstati oko 5 min pa dodati vodu (oko 1,5 - 2 litra) i 2 iseckana krompira ili karfiol.
Ako se stavlja grasak (stari), prethodno ga dinstati sa lukom i sragarepom. Dodati so, biber, vegetu.
Kuva se dok se ne skuva krompir (ili karfiol, ako ga ima).
Ako se stavi grasak, mora da se malo duze dinsta.
Po zelji dodati persun, blitvu, zelje, prokelj, itd…..
Kada je corba gotova (kad se iskljuci), dodati kajmak sa mleka i pola ili celu solju mleka ( u zavisnosti od kolicine corbe).
Kuva se oko 15 minuta ako je povrce mlado.
Ako je sargarepa mlada ne dinsta se.

ja volim svakako i blago i jako,ali za mog muza mislim da ce parmezan dodati potrebnu tezinu i kaloricnost.priprema izgleda jako jednostavno,a ja obozavam jela sa pavlakom.
inace i boraniju mozes da pravis slicno,ja uzimam onu tanku i dinstam je(malo putera ili ulja plus voda plus vegeta)dok ne smeksa i 10 min pred kraj dodas slatku pavlaku da se ukuva,fantasticno je cak i za decu koja ne vole boraniju(ja npr)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back