Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uh, kakve ste... ja brokoli obožavam, samo ga skuvam (2 min, da ostane zelen) i povegetim . A inače (sramota me da priznam) mrrrrrzim povrće.
Evo kako ja pravim kao musaku sa brokolijem:
obarim
šargarepu (iseckam je na štapiće)
krompir (posle ga iseckam na kockice 1,5x15cm)
karfiol (onako ga malo iscepkam)
brokoli (isto ko karfiol)
znači u vodu ih ubacujem ovim redom. Posle ocedim, ubacim u vatrostalnu posudu, zalijem bešamelom(začinjenim po ukusu) zapečem par minuta, odozgo pospem rendani kačkavalj i zapečem još i eto. Mislim da ni najstrasniji mrzitelji povrća ovome ne mogu da odole.

parka:
Uh, kakve ste... ja brokoli obožavam, samo ga skuvam (2 min, da ostane zelen) i povegetim . A inače (sramota me da priznam) mrrrrrzim povrće.
Evo kako ja pravim kao musaku sa brokolijem:
obarim
šargarepu (iseckam je na štapiće)
krompir (posle ga iseckam na kockice 1,5x15cm)
karfiol (onako ga malo iscepkam)
brokoli (isto ko karfiol)
znači u vodu ih ubacujem ovim redom. Posle ocedim, ubacim u vatrostalnu posudu, zalijem bešamelom(začinjenim po ukusu) zapečem par minuta, odozgo pospem rendani kačkavalj i zapečem još i eto. Mislim da ni najstrasniji mrzitelji povrća ovome ne mogu da odole.
E, probaću ovo sutra; pa šta bude8-)

Za danas pileća džigerica dinstana na puno luka, sa barenim mladim krompirićima zalivenim puterom i posuto peršunovo lišće... ovo je jako ukusno, moj Stefa obožava džigericu tako spremljenu, a niko nije srećniji od mene kad on jede džigu:)

parka:
Probala sam ja sa corn flakesom
Idu jaja, pivo i brašno (+so i šta već), pa se šnicla umoči prvo u to pa u corn flakes pa se prži. Ne mogu baš da kažem kako je bilo pošto je ovaj, bilo davno, a uz to je malo.... zagorelo....

Mora da se pazi, ili sitniji komadi mesa ili da se pece na slaboj vatri pa se onda ovaj cornflakse nakupi ulja... Vrelo ulje ga oprlji spolja, a unutra nije gotovo.

Ja sam pre za smesu: seckan kikiriki, zacin, malo aleve paprike, bibera, kokosovog brasna. Meso se uvalja u razmuceno jaje pa u to i pece u plehu. Vrlo je zanimljivo, samo treba da se setim razmere koliko cega. Ne dodaje se ulje, kikiriki i kokos su dovoljni.

Danas rucak za lenje mame. Tagliatelle sa sosom od gorgonzole. Veoma lako i brzo.
Tagliatelle se naravno obare, a za sos je potrebno 200 gr. gorgonzole, isto toliko creme fraiche, malo soli, bibera, muskatnog orascica, sve se to istopi, malo pusti da prokuva, prelije preko tagliatella, pospe parmezanom, i uziva uz salatu i crno vino. Al' ko ne sme vino, moze i bezalkoholno pivo. :D

KeineLust:
Danas rucak za lenje mame. Tagliatelle sa sosom od gorgonzole. Veoma lako i brzo.
Tagliatelle se naravno obare, a za sos je potrebno 200 gr. gorgonzole, isto toliko creme fraiche, malo soli, bibera, muskatnog orascica, sve se to istopi, malo pusti da prokuva, prelije preko tagliatella, pospe parmezanom, i uziva uz salatu i crno vino. Al' ko ne sme vino, moze i bezalkoholno pivo. :D
Jel si sem gorgonzile probala jos s nekim sirom i koji ti je creme fraiche?

trachara:
a kako pravis taj rizoto sa pecurkama?
Proprzis glavicu luka (stavi onako malo vise ulja, da ti posle ne bude suv pirinac i da se ne lepi), dodas sampinone iseckane na cetvrtine, poklopis da puste vodu, posle otklopis da ispari. Cim ispari voda, gotove su. Posolis, pobiberis, dodas malo origana/seckan persun/kari/zacin koji volis (po izboru). To onda pomesas sa pirincem koji si prethodno odvojeno skuvala u slanoj vodi, i gotovo!
Mozes da umesas i kiselu pavlaku.
Za 1 solju pirinca (presan) ti treba 300gr pecuraka

i ja sam rizoto, al` sa povrcem. sargarepa, paskanat, celer,malo graska i secerac..pa to sve sa integralnim pirincem.odlican je.

/a za giordannu / u 2 dl neutralne pavlake rastopis na laganoj vatri bilo koji jaci sir sa plavim plesnima. super je..jedino sto je mnogo jako i ima preveliki % masti.

ManjaAtina:
Proprzis glavicu luka (stavi onako malo vise ulja, da ti posle ne bude suv pirinac i da se ne lepi), dodas sampinone iseckane na cetvrtine, poklopis da puste vodu, posle otklopis da ispari. Cim ispari voda, gotove su. Posolis, pobiberis, dodas malo origana/seckan persun/kari/zacin koji volis (po izboru). To onda pomesas sa pirincem koji si prethodno odvojeno skuvala u slanoj vodi, i gotovo!
Mozes da umesas i kiselu pavlaku.
Za 1 solju pirinca (presan) ti treba 300gr pecuraka

e, hvala!
nisam znala da li se pirinac prethodno obari ili se zajedno sa time dinsta!

Moram priznati da sam citajuci sve ove pruke puno unapredio svoje kulinarsko znanje, ali sam primetio da se o jednom bitnom segmentu ne vodi dovoljno racuna, a to je pravilna ishrana Ko o tome danas vodi dovoljno racuna. Sta jedemo, koliko je nesto sto je jako ukusno istovremeno i zdravo.

dr Sasa

dr Sasa:
Moram priznati da sam citajuci sve ove pruke puno unapredio svoje kulinarsko znanje, ali sam primetio da se o jednom bitnom segmentu ne vodi dovoljno racuna, a to je pravilna ishrana Ko o tome danas vodi dovoljno racuna. Sta jedemo, koliko je nesto sto je jako ukusno istovremeno i zdravo.

dr Sasa

skroz si u pravu dr sasa.
ja sam nekih desetak godina kuvala samo da zadovoljim nepce.
sve jako ukusno..ali i kaloricno.

pa sam u hodu, a za to mi je trebalo iskustvo(licno) shvatila da se od neke hrane osecam prilicno lose. npr. povecani unos uglj. hidrata, skrob, laktoza..

onda sam okrenula list.

nekad sam pored sporeta provodila prilican br sati, a sad mi za pripremu podjednako ukusnog - ali zdravog obroka treba najvise pola sata.

i jos kad se lepo izbalansira unos namirnica u toku dana, pa zahvaljujuci tome nema insulinskih skokova, sta ces lepse.
cio i pun energije ceo dan!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back