Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...a recepti za ove lepe rolate...:rtfm:

:rumenko: Evo...

Recept za kore:

Za jednu koru-5 jaja pjenasto umuti kao za patispanj (neko muti odvojeno bjelanjke i zumanjke ja ne), 5 kasika brasna, 1/2 praska za pecivo, u zeleni dodati spinat (ja obicno uzmem gotovo pakovanje, zaledjen 300g, vec ispasiran, a nekad i svjez spinat, pa obariti i isjeckati, ali puno dodatnog posla...),a u narandzasti 3-5 ravnih kasika ajvara, soli po ukusu. Izliti na papir za pecenje, u onaj veliki pleh (sto je nekad dolazio uz kupljeni sporet :) ), peci u zagrijanoj rerni na 200 `C , 20-25 min. Kad se izvadi zamotati ga u vlaznu krpu, zajedno sa papirom, pa poslije skinuti, prije filovanja.

Fil (ja nikad ne pravim 2 puta isti ;) )- Tu se pusti masti na volju...ja obicno stavim u "zeleni" sir trapist (poredam po citavom rolatu, pa preko nadjev-od mladog sira, sa vlascem, persunom, malo bijelog luka, malo pavlake (kolicinski po zelji, obicno oko 250-300g sira...), u "narandzasti", prvo poredam kuhana jaja na tanke snite, preko nadjev od sira, kiselih krastavcica, svjeze crvene i zelen epaprike, i malo ljute u prahu...obicno mi ovaj bude pikantniji...a neko dodaje i sunku, suvi vrat, hrenovke, sta vec ko voli od mesnih preradjevina...

Kad se nafiluju, zarolati ih, pa u foliju, i u frzider, i do sutradan se taman stegnu i imaju postojanost i oblik...
Eto. :) Nadam se da nisam nesto izostavila, i da nisam previse konfuzno objasnila...:rumenko:

Poslednja izmena:
Može recept za tortu?:)

Moze, moze... :) (ovo je "dzinovska mjera", ja radim sa 1/2 )

Kora
300 gr. mljevenog plazma keksa
125 gr. putera
1 dl. hladnog mleka (ili soka od narandze, zavisi ko sta voli)
Fil
250 gr. mascarpone sira (ili nemasnog,neslanog sira-cak je bolja sa nekim "nasim" mladim sirom)
200 gr. kisele pavlake
200 gr. slatke pavlake
170 gr. secera
4 kesice vanilin šećera
20 gr. instant želatina
Glazura
1/2 kg-800 gr. smrznutog voca (visnje, ribizle,maline,mix sumsko voce,kupine)
150 gr. secera
kesica zelatina u prahu

(ja ovaj zelatin jos smanjim, tj. sto manje ga stavljam)

Priprema

Kora: Keks pomijesati sa puterom i mlijekom,pa masu nanijeti na tepsiju (ili u kalup) ravnomjerno.
Fil: umutiti slatku pavlaku,dodati joj sir,pa dodati instant zelatin,secer, kiselu pavlaku i vanilin secer.Fil rasporediti po kori, pa staviti u frizider da se stegne.
Glazura: Prokuvati voce sa malo vode i secerom.Skinuti sa ringle,pa dodati nabubreli zelatin (po uputstvu sa kesice ga rastvoriti).
Vratiti na sporet i još malo kuvati (ali ne smije da provri!).Ohladiti na sobnoj temperaturi,pa sipati preko fila.(U prvi mah izgleda rijetko, ali se do sutra dan stegne).
Ostaviti u frizideru preko noci.

(Jos se moze , po zelji, poslije "bijelog" fila, a prije glazure od voca, rastopiti crne ili bijele cokolade sa malo putera, pa staviti u tankom sloju.)

Prijatno :)

:rumenko: Evo...

Recept za kore:

Za jednu koru-5 jaja pjenasto umuti kao za patispanj (neko muti odvojeno bjelanjke i zumanjke ja ne), 5 kasika brasna, 1/2 praska za pecivo, u zeleni dodati spinat (ja obicno uzmem gotovo pakovanje, zaledjen 300g, vec ispasiran, a nekad i svjez spinat, pa obariti i isjeckati, ali puno dodatnog posla...),a u narandzasti 3-5 ravnih kasika ajvara, soli po ukusu. Izliti na papir za pecenje, u onaj veliki pleh (sto je nekad dolazio uz kupljeni sporet :) ), peci u zagrijanoj rerni na 200 `C , 20-25 min. Kad se izvadi zamotati ga u vlaznu krpu, zajedno sa papirom, pa poslije skinuti, prije filovanja.

Fil (ja nikad ne pravim 2 puta isti ;) )- Tu se pusti masti na volju...ja obicno stavim u "zeleni" sir trapist (poredam po citavom rolatu, pa preko nadjev-od mladog sira, sa vlascem, persunom, malo bijelog luka, malo pavlake (kolicinski po zelji, obicno oko 250-300g sira...), u "narandzasti", prvo poredam kuhana jaja na tanke snite, preko nadjev od sira, kiselih krastavcica, svjeze crvene i zelen epaprike, i malo ljute u prahu...obicno mi ovaj bude pikantniji...a neko dodaje i sunku, suvi vrat, hrenovke, sta vec ko voli od mesnih preradjevina...

Kad se nafiluju, zarolati ih, pa u foliju, i u frzider, i do sutradan se taman stegnu i imaju postojanost i oblik...
Eto. :) Nadam se da nisam nesto izostavila, i da nisam previse konfuzno objasnila...:rumenko:

Jao sto je ovo dobro:)
Ima da pravim sutra.
Jedno pitanje- sta je vlasac? I jel kad peces koru sa spanacem stavljas zamrznut, pravo iz friza?

ispekla sam rolovanu piletinu, a uz to krompir....spremljen kao pire, ali u njega ubačen rendani krastavac, propržen na ulju sa malo crnog i belog luka...ukusno je. salata je od paradajza.

aaa, pa ovde ima puno pitanja
1. kako roluješ piletinu? koji deo? ili kupiš gotovu urolanu? ja sam jednom za novu godinu
kupila u maxiju bila je super
2. a taj krompir? baš kao za pire? ono oljuštiš, iseckaš, skuvaš, ispasiraš i dodaš taj
krastavac?

Jao sto je ovo dobro:)
Ima da pravim sutra.
Jedno pitanje- sta je vlasac? I jel kad peces koru sa spanacem stavljas zamrznut, pravo iz friza?

Da, stavljam onaj smrznuti vec polu-pripremljen i sjecakani, samo ga rukama malo ocijedim, posto bude "vodenast" od leda...
Vlasac je vrsta luka. (Lici na mlade travke, a predivnu aromu da) Rijetko gdje se moze naci svjezi, najcesce suseni medju zacinima, (ja uzimam Kotami)...a kao dobra zamjena moze i sremus-(divlji bijeli luk), njega bude na pijaci...(moze isto svjez i suseni)
Kad se uzima suseni, samo ga pomijesas sa pavlakom (majonezom, senfom...), ili ga zajedno sa drugim zacinima (bosiljak, origano,ruzmarin) potopis u malo ulja i limuna, i bude dobar preliv za npr. ribu....

aaa, pa ovde ima puno pitanja
1. kako roluješ piletinu? koji deo? ili kupiš gotovu urolanu? ja sam jednom za novu godinu
kupila u maxiju bila je super
2. a taj krompir? baš kao za pire? ono oljuštiš, iseckaš, skuvaš, ispasiraš i dodaš taj
krastavac?

odgovor na 2. pitanje - da, samo što kuvam cele krompire, pa ih onda pasiram, ali mislim da to nema veze....i onda dodajem taj krastavac..
1. a što se tiče rolovane piletine, kod nas na pijaci u bloku 44 na novom beogradu, ima da se kupi rolovana piletina u mrežici.....vekna je oko 700g. samo je stavim u rernu i pečem, savršena je, sa malo začina.

Da, stavljam onaj smrznuti vec polu-pripremljen i sjecakani, samo ga rukama malo ocijedim, posto bude "vodenast" od leda...
Vlasac je vrsta luka. (Lici na mlade travke, a predivnu aromu da) Rijetko gdje se moze naci svjezi, najcesce suseni medju zacinima, (ja uzimam Kotami)...a kao dobra zamjena moze i sremus-(divlji bijeli luk), njega bude na pijaci...(moze isto svjez i suseni)
Kad se uzima suseni, samo ga pomijesas sa pavlakom (majonezom, senfom...), ili ga zajedno sa drugim zacinima (bosiljak, origano,ruzmarin) potopis u malo ulja i limuna, i bude dobar preliv za npr. ribu....

E, super. Hvala.

Ne znam da li koristite tortilje. Ima da se kupi raznih velicina. Meni su super, narocito za iznenadne goste. Samo ubacim unutra sta imam u frizideru, bukvalno svakave kombinacije. Mnogo je lepse nego sendvic. A i kad nema hleba.
Danas sam pravila sa pohovanom piletinom od juce, ajvar, majonez,pavlaka... Presavijem ih na cetvrt i bas fino izgleda.

odgovor na 2. pitanje - da, samo što kuvam cele krompire, pa ih onda pasiram, ali mislim da to nema veze....i onda dodajem taj krastavac..
1. a što se tiče rolovane piletine, kod nas na pijaci u bloku 44 na novom beogradu, ima da se kupi rolovana piletina u mrežici.....vekna je oko 700g. samo je stavim u rernu i pečem, savršena je, sa malo začina.

ma da, kupljena urolana.. super je....

Ja skuvala bećarac za sutra, i za mene proso, a deca će verovatno da prave pire minut uz to.
Ja inače uz bećarac najviše volim baren krompir. Tako kao za pire, samo se ne pasira i ništa mu se ne dodaje...
I uz to jedemo salatu od luka, paprike i paradajza, znači isto to što je u bećarcu, samo presno :zper:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back