Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zabicaa:
hanibal,moja tetka filove pravi u mikrotalasnoj,njoj ispadnu uvek super,recimo neki fil od 5 jaja kuva nekih 10 ak minuta.Ako sam dobro razumela,ali zbog onog dizanja fila moras da vadis i da promutis.Ali koru ne mozes u mikrotalasnoj :) Ja sam probala puding u mikr.i ispadne super.Nema da zagori :) A ako ti rerna odozdo previse ispece uzmi onaj pek papir,mislim da se tako zove..dobra stvar.
hajde pliz opiši malo detaljnije to za puding.

hanibal77:
a ja sam napravila tikvicaburger i paradajz salatu uz to,i tako sam gladna da bih vec sad rucala
a sta cu za dezert?je l mogu kolaci da se prave u mikrotalasnoj?i kako
Ja pravimu u mikrotalasnoj šišarke sa cornflakesom. Ubacim u posudu šećer, med, kakao, čokoladu, margarin i sve u mikrotalasnu da se istopi. Posle samo izmešam sa cornflakesom:wink: Onda kao treba da se oblikuju šišarke, što je najveći deo posla; pa sam smislila da sve razmažem na jednu obklatnu i sečem štanglice8-)

Salata od celera sa prsutom
Procitala i napravila ..super je :
1 celer veci,1 jabuka veca,2 sargarepe,malo soli,150 gr,prsuta,jabukovo sirce,saka mlevenih ili seckanih oraha..Celer i sargarepu ocistiti, jabuku dobro opratii sve izrendati na rende na onu stranu gde se rendaju jabuke...dodati orahe i seckan suv prsut. malo posliti i zaciniti sa jabukovim sircetom po svom ukusu.sve to imesati ..ohladiti i servirati uz kriske paradajza i crni hleb..

zabicaa:
hanibal,moja tetka filove pravi u mikrotalasnoj,njoj ispadnu uvek super,recimo neki fil od 5 jaja kuva nekih 10 ak minuta.Ako sam dobro razumela,ali zbog onog dizanja fila moras da vadis i da promutis.Ali koru ne mozes u mikrotalasnoj :) Ja sam probala puding u mikr.i ispadne super.Nema da zagori :) A ako ti rerna odozdo previse ispece uzmi onaj pek papir,mislim da se tako zove..dobra stvar.

jel moze malo detaljnije kako spremas puding u mikrotalasnoj???

juce: umesim ja testo za picu prethodno vece, pa u frizider s njim...
ujutru (posto sam, sama od sebe, vampirski poranila) ispecem DVA pleha pice...
Otfikarim parce, za po'so... To tamo doruckujem (!)... U neko doba (rucka, oko 15 sati) neko predlozi da narucimo picu... Of kors, pridruzim se...
Dodjem kuci, ceka parce 'ladne pice (takodje volimo!)...Naravno, to pojedem za veceru...
Da bi bilo zdravije, svaki obrok "zalijem" gaziranim picem ("fanta")
Aha, kao desert - kikiriki sa ukusom sira.
Sta cu, takav mi izjelicki dan bio :(
Sad mastam o corbici... samo povrce, bez mesa...

Bice danas neka supica od povrca. Iskombinovacu corbicu i tako...
Paradajz za salatu, imam ga tu, pa moze. I jos imam nekog bijelog sira za preko.

Krompir isjecen na ploske od oko 1cm, prokuvan, pa poslagan na pleh i preliven smjesom jaja, pavlake, mlijeka i soli. Tako se pece.

Ja od mesa nesto i nisam, ali bolja polovina... znate... tako da ce biti neke snicle. Zavisi sta nadjem. Necu da pohujem, samo onako przene. Ako nadjem pilece bijelo, moze i to.

I napravila rucak! E, kad to ovako ispircam, ako da sam pola zavrsila.

'Oce li neko da mi opere sudje?

Obecanje je obecanje

Lenja pita sa visnjama

Za testo treba :

600 gr ostrog brasna
200 gr secera
1 prasak za pecivo
2 umucena zumanca
120gr/masti,sobne temperature
po potrebi mleka

Za fil treba :

1kg visanja / iz zamrzivaca
1 puding od vanile
oko0,4 deci vode
secara po ukusu

priprema:

umesis testo i otaviti da odmori oko 20min., Visnje otopiti, skuvati puding uobicajeno, ubaciti visnje u pudinge ali vodi racuna o gustini fila nesme da bude ni slucajno vodnjikav, ali ni skroz tvrd. Tepsiju pomastiti i pobrasnjaviti, pa testo podeliti na dva jednaka dela,prvi razklagijati i polako spusti u tepsiju, pa fil, pa drugi deo testa, gornje testo viljuskom izbockati zbog vazduha i peci u zagrejanoj rerni ( 190 stepeni) , dok nebde lepe smedje boje. Peceno obilno posuti secerom u prahu. Toliko

HEBEHA:
E, ovo cu ja sutra. I neki bijeli sir, extra.

Eli, sta vi svaki dan pravite dezerte? Nemojte da me zezate. I nemoj da ovo familija vidi, nahebala sam!

Ma kako da ( a cemu sluze poslastidarnice) , ja to samo kad mi neko drugi skuva rucak pa moj desert dodje ko slag na tortu. Nije dobro porodicu navikavati na svakojake luksuze, moze da im predje u naviku e a onda si nahebala :)

u pocetku je bila fora "Pa, neeeka ona je mlada, ne zna da kuva..."
I onda budala (ja) da dokazem da znam, pocnem da izvodim haose po kuhinji i provale da mogu i sad mi skacu po mozgicu glupavom mom.
Dobro me podsjeti, oticicu do samoposluge i kupiti gotovi mramorni kolac!
Nevena, genije!
Jaoo, ko ce da guli krompir! Smrc.

Jao kakav ručak, ponosna sam na sebe:razz:
U vatrostalnu posudu se ređa: crvena pečena paprika, belo meso (lepo začinjeno), pa sitan sir izmešan sa nekoliko jaja; i na kraju ponovo paprika. Peče se oko pola sata, pred kraj se narenda sir i još malo ostavi u rerni da se istopi.
Ako imate pečene paprike, sve je gotovo (spremno za pečenje) za 10 min8-)

Inače, ja odvojim jedno popodne da ispečem gomilu paprike, pa posle u kese i u zamrzivač; ne da mi svaki put oduzme ta paprika gomilu vremena... a svi je volimo, i ako salatu i u ručku.

Danas spremam belo meso jos jednostavnije od mackice.
Redjaju se snicle belog mesa u vatrostalnu ciniju koja je podmazana margarinom. Svaka se uvalja u prezle i premaze pavlakom. Doda se malo masnoce i pece najvise pola sata. Meso bude jako mekano i socno.

Ima jos jednostavniji recept i bez masnoce..
Snicle belog mesa se blago izlupaju sa tuckom i uvaljaju u suvu smesu supe od pecuraka iz kesice i sloze u vatrostalnu posudu ..ne sole se jer je koncentrat supe vec slan..prlije se sa slatkom pavlakom i pece na 180 stepeni dok ne porumeni ..brzo i ukusno ..snicle sa ukusom pecuraka .uz zelenu salatu ..:-D

Jeste lˆˆ mlade il ste vredne? Proredila sam kuvanje, a mnogoljudni smo i ješni. Tako odlučim da se prežalim jednom u 7 ili 10 dana i nakuvam 3 jela u velikim loncima. Vrlo velikim, od 10-12 litara (npr. 3 glavice luka, 2 kila junetinine sečene na kockice, 3 kila graška, 2 l tomatina). Kad je gotovo podelim u 3 posude i zamrznem. Istog dana napunim bar 25-30 paprika, zapečem u rerni i opet podelim. Na drugoj ringli skuvam gulaš, ili boraniju, ili pasulj (deo za prebranac, deo za čorbast). Ode mi jedno popodne celo, ali danima ne mislim šta ću, a oni imaju kuvano. Tako kuvam i Čorbe. U međuvremenu moše da se ubaci nešto sa testeninama i nekim sosom ili slično od pola sata posla. Pričuvajte se devojke, treba kuvati 50 godina, a nije čitav život samo klopa

Dakle, ne baš zdravo, ali je brzo i ne tako loše. Zove se torta za lenju domaćicu!!!!!!
- 600 grama šlaga na meru, ne znam zašto ali onog od 300 i nešto dinara
- 300 grama mlevene plazme ili sličnog keksa
- 6 dl hladne, hladne kidele vode
- 2 pakovanja zamrznutog voća - maline, šumsko, kupine ili sl.

Umutiti kao obično šlag sa kiselom vodom da bude vrlo čvrs, a bude ako je voda hladna. U pola šlaga staviti keks, izmešati i to je kora koju treba rasporediti po tacni. Na to posuti zamrznuto voće, a odozgo ostatak šlaga. Ostaviti preko noći u frižideru i to je sve. Dakle, ne ide šećer, ide voće i dečji keks, pa nije strašno nezdravo

Neki probali varijantu da ne stave zamrznuto voće već izmiksaju kilo banana sa sokom od jednog limuna pa sastave sa onim šlagom. Onda može i ne mora malo šlaga i odozgo. Kažu da nižta ne fali. Eto, utrošeno vreme 10 minuta, a poslastica

SRPSKA PIZZA

Telece shnicle - uzeti onoliko koliko ima ljudi na rucku za 4 , normalno 4 shnicle
200 g slanine
1 pakovanje shampinjona
100 g kackavalja - izrendati
100 g suvog vrata
2 pavlake
1 senf - veci
1 kesica majoneza - manja
Snicle preseci na pola, posoliti , pobiberiti po zelji i premazati sa obe strane sa senfom u shto debljem sloju.
Slaninu sitno oseckati i poredjati u dublji sud gde ce se jelo peci, shnicle poredjati preko slanine,posuti rendanim kackavaljem,iseckanim pecurkama i prekriti komadima suvog vrata.
Pavlaku i majonez umeshati i dodati pola male sholjice od crne kafe vode i preliti preko mesa.
Peci u rerni na umerenoj temperaturi.

KROMPIR SA ZACINIMA I SLATKOM PAVLAKOM

Po zelji iseci krompir na kolutove ili cetvrtine, staviti u pleh i dodati - so,biber,vegetu,majcinu dushicu,ruzmarin.Umutiti 2 slatke pavlake,preliti krompir i odozgo izrendati kackavalj,zapeci u rerni.
Pleh ne podmazivati, a kolicine su proizvoljne u zavisnosti od suda.

Dobro vece vredne zene i ostali. Imam jedan super recept samo treba mnogo da se secka. Ako imate vremena i strpljenja i ako ne mislite da je sve preko 45 minuta provedeno vreme u kuhinji - izgubljeno vreme, probajte.

Potrebne su vam snicle (svinjske ili junece, svejedno) 5-6 kom.
sargarepa 5-6 kom.
praziluk 2 kom.
celer (koren) 1 kom.
crni luk 2 kom.
i oko 3 dl belog vina

Prvo se bacite na seckanje. Sve na rezancice (Francuzi bi rekli: zilijen) Svako povrce u drugu ciniju.
Snicle samo posolite, pobiberite, "povegetite". Na vrucem ulju kratko ih pecete s jedne i druge strane. Izvadite. Na istom tiganju kratko "przite" sargarepu ( 3-4 min.), izvadite i vratite u onu ciniju.Isto uradite sa celerom, prazilukom, lukom.
Vratite snicle u serpu, na njih stavite povrce, sad moze i da se izmesa, zalijete onim vinom, poklopite, pustite neku dobru muziku i uzivate. S vremena na vreme prodrmate serpu ili lagano promesate. Tako jedno dvadeset min. do pola sata. Lagaaano.
Povrce ne sme da bude mekano, vec onako kao spageti "al dente". Ako vam ovo nije bilo previse posla, baren krompir veoma pase uz ovaj specijalitet! Eto, pa srecan rad, a onda i prijatno.

Da nema pavlake, tiganja za przenje i snicli, niko ne bi znao nista da skuva... A tek kad mi se pocnu hvalisati kako su vjeste u kuvanju, kao spremile makarone, spremile lazanje, spremile njoke... Najmilije jelo mi je djuvec. 3 glavice luka se isitne, pa se proprze na ulju koliko da zastakle, doda se paprika, paradajz, sargarepa, sve sitno isjeckano (po 3 - 4 komada od svega). Odvojeno se ocisti 250 gr. rize, ispere se u nekoliko voda pa se malo prokuva. Ocijedi se i doda u ono povrce, malo se promijesa, doda se supa od kocke (povrtna), oko pola litra, pa se sve to prespe u zemljani sud i pece na srednjoj vatri. Ako je potrebno dodati jos supe. Naravno i soli, bibera, zacina po ukusu. Uz to se mogu servirati snicle, riba, sto ko voli. Izbjegavam da kombinujem meso sa rizom, krompirom i tjestom, uglavnom to spremam odvojeno.

ariana:
Da nema pavlake, tiganja za przenje i snicli, niko ne bi znao nista da skuva... A tek kad mi se pocnu hvalisati kako su vjeste u kuvanju, kao spremile makarone, spremile lazanje, spremile njoke... Najmilije jelo mi je djuvec. 3 glavice luka se isitne, pa se proprze na ulju koliko da zastakle, doda se paprika, paradajz, sargarepa, sve sitno isjeckano (po 3 - 4 komada od svega). Odvojeno se ocisti 250 gr. rize, ispere se u nekoliko voda pa se malo prokuva. Ocijedi se i doda u ono povrce, malo se promijesa, doda se supa od kocke (povrtna), oko pola litra, pa se sve to prespe u zemljani sud i pece na srednjoj vatri. Ako je potrebno dodati jos supe. Naravno i soli, bibera, zacina po ukusu. Uz to se mogu servirati snicle, riba, sto ko voli. Izbjegavam da kombinujem meso sa rizom, krompirom i tjestom, uglavnom to spremam odvojeno.
a kao djuvech je komplikovano napraviti? :roll:
nek sprema bre ko shta voli, shta se ti bunish

Curetina sa mlincima( moze i pilece)

Iseci belo meso 500 gr. na trake i isprziti na malo ulja u pekacu ili serpi..kada je gotovo preko toga staviti usitnjene mlince( jedno pakovanje) i naliti sa supom( pileca kocka rastvorena u 1 l. vode ),poklopiti i ostaviti da omeksaju.Nakon toga preliti sa umucenom jednom slatkom pavlakom ili jednom kiselom pavlakom ko voli i ostaviti u pekacu da se zapece ili u serpi ali onda zapeci u rerni da porumeni odozgo..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back