Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
lyriza:
Samo da se nadovezem na Juliana...bitno je da ti mliko bude toplo...i uvik za misanje koristim mutilicu, tako mi besamel uvik bude dobar...

edit: zavisi sta kuvas, ali ako je u pitanju lazanje (ili nesto slicno), stavi u besamel malkice mlivenog parmezana...bude, njam njaam....
Hvala, Lyrize! A uvek sam koristila hladno mleko...

lyriza:
Samo da se nadovezem na Juliana...bitno je da ti mliko bude toplo...i uvik za misanje koristim mutilicu, tako mi besamel uvik bude dobar...

edit: zavisi sta kuvas, ali ako je u pitanju lazanje (ili nesto slicno), stavi u besamel malkice mlivenog parmezana...bude, njam njaam....
A jaja se to cili svit zna moredu na milijun mali način sprajat, i u šorbuli i na joko, sirova, more ih se i u tvrdo i u meko i u gusto i u ritko, i sa svon mogućon spizon mutit, al' kad Nadalina muti jaja ka i špatije, to vam je prava fešta od jaji, ajme!!

Banshee:
ovde 105 dinara pola kile...

210/kg - to je oko 2.50 evra/kg...jeftino, mada mozda zavisi od godine - ovde zna da predje 25 evra / kg kada su susne sezone. ili je to otkupna cena preprodavaca a posle bude skuplje u prodavnicama?
mada, primetila sam - ovde su gljive jako skupe, samo su oni klasicni sampinjoni jeftini.
da nemas jos neki recept sa gljivama, banshee?
neva, ovde su morski racici skuplji, ali mislim da stvarno vrede. recne nisam ni vidjala u radnjama, pitam se da li ih ima...ali, jela sam ih u severnoj mitrovici 2001. znaci, mora da ih ima na drugim mestima

Julian_Duranona:
A jaja se to cili svit zna moredu na milijun mali način sprajat, i u šorbuli i na joko, sirova, more ih se i u tvrdo i u meko i u gusto i u ritko, i sa svon mogućon spizon mutit, al' kad Nadalina muti jaja ka i špatije, to vam je prava fešta od jaji, ajme!!

Ajmeeee!
Hi hi hi...... Pusaa!
Eto, sad san te prid svimaa...

mojra:
odlicno. ja ih uz divljac zapecem sa kestenjem, ili spremam supu kesten - gljive, ali nije mi palo na pamet da ih pohujem a ni da ih zaram sa pirincem i patlidzanom.
probam :)

Ako volis patlidzan evo recept za musaku a da ne bude masna i brzo se spremi.Napraviti fil od mesa,luka,zacina, i persuna kao za klasicnu musaku..samo sto ovde na kraju dodati i iseckan na kockice jedan paradajz..patlidzan oljustiti i iseci na kolutove..moze i kombinacija sa tikvicama odlicno je...znaci oljustiti i tikvice i iseci ih na tanke listove..u posudu umutiti jaja koliko je potrebno kao za pohovanje..Vatrostalnu posudu namazati sa malo ulja i dalje ide ovako: patlidjan uvaljati u brasno pa u jaje i redjati na dno vatrostalne posude..preko njega staviti malo fila od mesa..isto to uraditi i sa tikvicama pa preko njih fil od mesa i na kraju patlidzan...sve to preliti sa umucenim jajetom i mlekom ili pavlakom kako ko voli kao za klasicnu musaku ..peci na 180 stepeni dok se ne ispece..uuuhhhhh valjda sam objasnila..kada sam ovo jela kod prijateljice bila sam odusevljena jer musaka nije bila masna a kao da su pohovani i patlidzan i tikvice..kolicine sami odredite..

Julian_Duranona:
Jeste, ali izgovoreno od strane Borisa Dvornika.
Fasciniraju me ljudi koji pamte filmske citate. Ja sam do sada jedino uspela da zapamtim kad Leonida vikne: ''Spartans!''. I Džek Nikolson: ''Here's Johnny!'' I onaj mali - redrum, redrum... Koji domet.

Znam jedan super recept. Potrebni su grašak, krompir i šargarepa. Ako nekog mrzi da secka krompir i šargarepu, može da kupi dve - tri kese one mešavine za rusku salatu. To se malo prokuva (da omekša), doda se malo ulja, vegeta, biber, peršun... ko šta voli, pa se prebaci u vatrostalni sud, a odozgo se narenda nekoliko kriški starog sira, pa se stavi u rernu da se malo zapeče. Nema mnogo cimanja, brzo bude gotovo, a veoma je ukusno.

hmm ima on semenkice koje su gorko-ljutkaste ali to nije bas velika smetnja
ja sam danas kupila bas da pravim onaj recept koji je kucka postavila,uz to cu kupus salatu
danas sam pravila big mek+nugetse+ciabatu a za prilog pomfrit,desert pita od jabuke za mene,oni nisu hteli

a jel svaki patlidzan mora da bude gorak? :)

Ne mora. Cuj, ja ga uglavnom koristim ka prilog...prvo ga isjeckam na tanke ploske, pa ga posolim i pustim jedno 15ak minuta da odstoji...tada on pusti svoju gorku tekucinu, i problem rjesen ( i bacim ga na rebrastu tavu (tiganj)...i bude skoro ka sa rostilja...kad je gotov prelijem ga maslinovim uljem, da ne bude suh)...
Na taj nacin volim i tikvice, i paprike....i sve :)

Super sto ti se svidela..ni meni od krompira ne bude masna..mislila sam na to kada se pohuje patlidzan pa se pravi musaka ..tada bude masno ..bar meni ..ovako nije..e kako sam juce bila u kafani na rucku i jela mesiste danas rucak bez mesa i to sledece...
Malu glavicu crnog luka iseckate sitno ( u coperu..najbolje) i proprzite na malo ulja( ja na maslinovom) u to dodate otprilike 50 gr, pirinca i malo aleve paprike..Smaknete sa ringle i u to dodate listove zelja ( 3 veze)oprane,ociscene od drskica i iseckane i nalijete vodom da ogrezne..Dodate zacin i kada provrije smenjite na tiho da se pirinac i zelje skuva.Po potrebi dodati malo vode dok se kuva...Ja jedem sa kiselim mlekom..

Konačno mi se muž oduševio jelom bez mesa8-)
Ispržiti na maslinovom ulju papriku na rezance, izvaditi; zatim na istom tikvice na rezance, izvaditi i njih, staviti šampinjone, i mešano smrznuto povrće (po želji; ja sam kukuruz, šargarepu i grašak); dinstati dok ne omekša sve. zatim vratiti papriku, tikvice, preliti mešavinom soja sosa i belog vina i začiniti po želji (beli luk, bosiljak, origano, ljuta tucana paprika)... servirati na skuvanim makaronima:smile: Nije imao pojma šta jede, ali je sipao tri puta:razz:

A što se tiče patlidžana, ja napravila zimnicu - iseče se na kolutove, posoli da odstoji (izađe gorčina) i prepeče na maslinovom ulju. Ređa se u teglu - red patlidžana, pa se pospe iseckanim belom lukom, ljutom papričicom i bosiljkom; ponovo red patlidžana, pa lukac, paprič.... dok se ne utroši sve. Zalije se vinskim sirćetom i maslinovim uljem.
I najveći problem mi je bio da ne pojedem sve patlidžane dok ih ne poslažem. Za moj ukus ne moraju uopšte da se pohuju, samo da se isprže na roštilju ili u tiganju na malo ulja.

jel ima neko ovde neki pravi recept, a da nije u pitanju prilog ili predjelo ??? ;)
đ
Evo, sinoć pravila za danas:
Musaka sa džigericom i šampinjonima
Obariti pirinač u supi od kocke.
Dinstati luk na ulju, pa dodati sitno iseckanu pileću džigericu (prethodno odstojalu u mleku) i šampinjone. Začiniti po ukusu.
U mauljenu vatrostalnu činiju ređati red pirinča, red džige; na kraju zaliti umućenom pavlakom sa dva jaja, posuti parmezanom i naravno zapeći u rerni:razz:

I nije neko kuvanje ali volemm..
Bundevu ( ne ovog naseg:wink:) isecete na manju parcad..( ja operem koru i ne ljustim je ) ..stavite u pleh u zagrejanu rernu ..smanjite na 180 stepeni i pecete dok ne omeksa i ne porumeni ..Kada je gotovo pospe se cimetom.. bundeva je sama po sebi slatka pa secer nije potreban..mmmmmm

opereš krompir i isečeš ga na pola, ali ne do kraja, više da bude otvoren kao školjka.
ne ljuštiš ga.
na 10 minuta, bocneš nožem da vidiš u kom je stadijumu.
kada je skoro gotov upali grill, da ga zapeče.
to je kuvano pečeni krompir.
baked potato na engleski način:lol: čitaj restoranski.
posle ga poliješ puterom, sa tunjevinom, pavlakom, majonezom...mašta..

opereš krompir i isečeš ga na pola, ali ne do kraja, više da bude otvoren kao školjka.
ne ljuštiš ga.
na 10 minuta, bocneš nožem da vidiš u kom je stadijumu.
kada je skoro gotov upali grill, da ga zapeče.
to je kuvano pečeni krompir.
baked potato na engleski način:lol: čitaj restoranski.
posle ga poliješ puterom, sa tunjevinom, pavlakom, majonezom...mašta..
a na kojoj temperaturi do grila?
ja posle stavim pavlaku,pecurke,kukuruz i eventualno sitno seckanu piletinu mmmhmhmhmh

ja u mikro talasnoj spremam ribu..Pastrmku na primer..stavim u posudu linem malo ulja,belog vina,zacin,biber,lovorov list,malo origana i manju glavicu crnog luka krupno isecenu..sve to izmuckam zajedno sa pastrmkom oko 250 300 gr. oko 18 minuta..u mikrotalasnu..probajte..videcete same..

juneca supa
ragu od pecuraka i paprike, obareni integralni pirinac

brzo i njam!

izdinstana crvena paprika isecena na zilijen,pola ljute papricice da zagolica nepce.. dodati sampinjoni - pa izdinstano, na kraju dodat paradajz iseckan na kockice..posuto prstohvatom karija i seckanim bosiljkom..njam njam!!!

kuvana rozbratna uz supu....bareni pirinac uz ragu...vitamini, minerali, na sve strane, a ukus - pun!

cufte u paradajz sosu sa pireom..

ne spremam przenu hranu iz vise razloga...ne volim musavu kuhinju, a ni miris przenog po stanu (ne postoji toliko dobar aspirator)

ali volim cufte!!!

u mleveno junece meso dodati sitno seckan luk - crveni i beli..dobru krisku integralnog hleba natopljenog vrelim mlekom..malo tucane ljute paprike..malo persuna..i sve to dobro sjediniti..
napraviti cuftice i poredjati ih na papir za pecenje..
peci u zagrejanoj rerni - bez ulja, na 220 C..
caskom budu gotove..

dok se ispeku .... prodinstam malo sitno seckane paprike, malkice sitno izrendane sargarepe, maleni cen belog luka...na to bacim dosta sitno iseckanog paradajza..ukus popravim sa seckanim bosiljkom i listom celera...mrva zacina...u bozanstveni sos ubacim vruce, tek ispecene cuftice i ...mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!

ja ovo ne pravim danas, pravila sam pre neki dan, ali je super, pa reko' da podelim sa vama. moje viđenje jednog kineskog ručka:

jedno pileće belo meso bez kožice iseći na kockice i zaliti s par kašika meda, dobro promešati, da sve kockice budu oblivene dobro. dodati kašiku - dve susama, dobro pomešati, ostaviti u posebnoj posudi. bilo bi dobro da odstoji tako bar pola sata.oko pola kg svežih šampinjona iseći na tanke listiće. dve ili tri kisele jabuke iseći na kockice i preliti vodom u koju je razmućeno malo meda i kašičica soja sosa. ugrejati teflon i na vrlo malo ulja staviti šampinjone i dinstati ih (ako imate poklopac za tiganj lakše je, ne morate stalno mešati), kad budu napola gotovi dodati na vrh noža čilija u prahu, dobro izmešati i nastaviti. kad šampinjoni skroz omekšaju, dodati jabuke (naravno, prvo ih ocediti od one vode), izmešati i pržiti. više vam ne treba poklopac, posle par minuta dodati i meso i nastaviti. kad meso bude gotovo, jelo je gotovo. po ukusu ga u toku ručka može dočiniti soja sosom, ali i ne morate. uz to se služi kari pirinač. skuvajte pirinač, procedite ga, prelite hladnom vodom, ocedite. dodajte kašičicu - dve karija u prahu, dobro promešajte, dodajte malo soja sosa, izmešajte i najbolje bi bilo da do služenja odstoji malo u frižideru. za salatu preporučujem neku svežu salatu, npr zelenu salatu.
prijatno ;)

skuvala sam vec: pilecu supu!!! snicle isprzih, skuvala krompir i napravila pire, pa ispekla pogacice sa sirom jos jutros (odnela starija kci u apoteku gde radi a mladja za uzinu u skoli ),salata od paradajza i
to rucali ja i suprug, decu ceka vecera!!!!! jel dosta za danas!!! jos samo nesto slatko a to cu posle ide ovako I fil:200gr. slag kreme umuti sa 200gr.kisele hladne vode i dodati 200gr. mlevene plazme formiraj prvu koru pa II fil:200gr. slag kreme umuti sa 200gr. kisele vode i dodati sa malo soka od voca sitnog
( jagode. maline, kupine) ja to nemam pa stavim slatko od visnje oko 300gr( stvar ukusa) pa preko kore od plazme i III fil:200gr. slag kreme umuti sa 200gr. eurokrema i to stavi preko ona 2 fila pa u frizider!!!
ovo sam pronasla na internetu pravila i mnogo je dobro, pravi se brzo i najvaznije deca ga Vole !!!
he-he-heeeeeee :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back