Шта данас значи бити паган

Па испаде да 90% хришћана који су доносили одлуке нису били "прави" хришћани.*
А они који нису доносили одлуке?
а) Ко их шљиви
б) Можда само нису имали прилике
Што рече кинеска мудрост - где нема прилике, нема ни греха.
Читајући коментаре по овом форуму закључујем да би неки радо окрвавили руке крвљу неке "вештице". Или би бар да им се сако испрља пепелом... Сад им закони не иду на руку, па су толерантни.

* Да ли сам престрог?
У мојој визури херој и ратни злочинац нису супротне ствари. Некад је неминовно починити злочин. Константин Нишки, који је озваничио хришћанство, решио је то тако што се крстио на самрти. Онда је грехе починио као "незнабожац". Вреди о томе размислити...

Па испаде да 90% хришћана који су доносили одлуке нису били "прави" хришћани.*
А они који нису доносили одлуке?
а) Ко их шљиви
б) Можда само нису имали прилике
Што рече кинеска мудрост - где нема прилике, нема ни греха.
Читајући коментаре по овом форуму закључујем да би неки радо окрвавили руке крвљу неке "вештице". Или би бар да им се сако испрља пепелом... Сад им закони не иду на руку, па су толерантни.

* Да ли сам престрог?
У мојој визури херој и ратни злочинац нису супротне ствари. Некад је неминовно починити злочин. Константин Нишки, који је озваничио хришћанство, решио је то тако што се крстио на самрти. Онда је грехе починио као "незнабожац". Вреди о томе размислити...

Zločin je zločin, i nema nikakvog opravdanja. Ako se zločin počini kao reakcija na zločin, onda se briše granica između zločinca i žrtve.

Naravno da bombardovanje Dresdena nema opravdanja. Zašto kao primer nisi uzeo streljanje u Kragujevcu? Ili Kraljevu? Ili Aušvic?

Posredi je izvitopereno shvatanje, odnosno odbijanje hrišćanskih vrednosti od strane tzv. tradicionalista i tzv. neopaganske zajednice, posebno Asatru pokreta koji forsira tzv. ratnički, vikinški Weltanschauung. Kad se tome doda krajnje pogrešno shvatanje Tradicije, za koju su i Evola i Genon uvek i jedino tvrdili da je duhovna, a ne politička i nacionalna, eto smešne zbrke.

Kao na primer amalečansku i kaanansku decu?

To je relativan pojam. Recimo, za stanovništvo Palestine su hrišćani doneli zlo, svojim klanjem, ubistvima i pljačkanjem, kao što je beli čovek doneo zlo i uništenje severnoameričkim i južnoameričkim Indijancima i afričkim crncima.

Govorim sa starozavjetnog stanovista. No danas je nemoguce primjenjivati apsolutno sve zakone iz Starog zavjeta jer nema nijedne drzave ili naroda u kojem je Bog gospodar,pa bi primjenjivanje svih Mojsijevih zakona dovelo do zloupotreba istih. Zato nam je Isus u NZ-u savjetovao da se ucimo trpljenju i ne branimo se od zla. Ali kada se uspostavi Bozija vladavina onda ce svi satanisti biti uklonjeni.

Hungi i Agi, Nije zlocin istrijebiti zlo iz naroda.

Ја знам за оно
"Зло чинити од зла се бранећи, ту злочинства нема никаквога"
А да ти идеш (у страну земљу, тако раде мисионари, јел) па да тамо требиш оно за шта лично мислиш да је зло, чак и кад ти не прети...

Naravno da bombardovanje Dresdena nema opravdanja. Zašto kao primer nisi uzeo streljanje u Kragujevcu? Ili Kraljevu? Ili Aušvic?

Posredi je izvitopereno shvatanje, odnosno odbijanje hrišćanskih vrednosti od strane tzv. tradicionalista i tzv. neopaganske zajednice, posebno Asatru pokreta koji forsira tzv. ratnički, vikinški Weltanschauung. Kad se tome doda krajnje pogrešno shvatanje Tradicije, za koju su i Evola i Genon uvek i jedino tvrdili da je duhovna, a ne politička i nacionalna, eto smešne zbrke.

Зато што је ово контроверзан злочин. Морам признати да нисам очекивао овакав одговор. Изгледа да ниси довољно "либералан", читај више "Пешчаник" ;)
Ратнички дух има једну предност - он не тражи демонизацију противника. Наравно, не причам о извитопереностима расизма који као проистиче из тог духа.
Баш зато што су знали да је некад чак неопходно убити човека, и даље су га сматрали човеком. Они који су уљуљкани у хуманизам морају да задовоље своју савест тако што ће за противника рећи да није човек, па онда ни оно што раде није убиство.
Генона сам мало читао, због концепта којем дугујем свој ник ;)
Примордијална традиција и тако то...
Што се тиче светоназора, много више ценим Јапан.

Govorim sa starozavjetnog stanovista. No danas je nemoguce primjenjivati apsolutno sve zakone iz Starog zavjeta jer nema nijedne drzave ili naroda u kojem je Bog gospodar,pa bi primjenjivanje svih Mojsijevih zakona dovelo do zloupotreba istih. Zato nam je Isus u NZ-u savjetovao da se ucimo trpljenju i ne branimo se od zla. Ali kada se uspostavi Bozija vladavina onda ce svi satanisti biti uklonjeni.

Žao ti je što ne možeš da ubijaš "nevernike"?

Sto se tice zrtvovanja ljudi kod Slovena pagana ...
Helmold kaze: (I, 25) "скупе се људи и жене с децом, и приносе својим боговима на жртву волове, овнове, а такође и Хришћане. Они сматрају да богови нарочито воле хришћанску крв. После тога свештеник прелива жртву крвљу, да би боље разумео прорицање. Јер по причању многих Словена зли богови се најлакше маме крвљу. Кад се тако по обичају сврши чин принашања жртве, онда сав народ поседа за богате столове, једе, пије, па се за тим весели и игра".

Neki pagani su zrtvovali pojedince, lazni hriscani su zrtvovali svome bogu milione u naletima inkvizicije na konjima.

Зато што је ово контроверзан злочин. Морам признати да нисам очекивао овакав одговор. Изгледа да ниси довољно "либералан", читај више "Пешчаник"
Ратнички дух има једну предност - он не тражи демонизацију противника. Наравно, не причам о извитопереностима расизма који као проистиче из тог духа.
Баш зато што су знали да је некад чак неопходно убити човека, и даље су га сматрали човеком. Они који су уљуљкани у хуманизам морају да задовоље своју савест тако што ће за противника рећи да није човек, па онда ни оно што раде није убиство.
Генона сам мало читао, због концепта којем дугујем свој ник
Примордијална традиција и тако то...
Што се тиче светоназора, много више ценим Јапан.

A Kragujevac, Kraljevo i Aušvic nisu kontroverzni zločini?

Nisi ratovao, pa ne znaš. Ja jesam, oko Slatine i Srbice 1998. Dehumanizacija čoveka kojeg moraš da ubiješ ili će on ubiti tebe, nema nikakve veze sa humanizmom. Razlog zbog kojeg se kod nas upotrebljava termin "neprijateljski vojnik", a kod Amera "enemy unit" ili "enemy footmobile" jeste sprečavanje vojnika da o ljudima sa suprotne strane misle kao o ljudima koji su takođe, kao i oni, naterani na front, i imaju ličnu istoriju, porodice koje ih čekaju, možda i decu. Ako u dejstvima kreneš da razmišljaš na taj način, poludećeš brzo.

Primordijalna tradicija je isključivo duhovna. Čitaj Evolu i Genona, a možeš i Klagesa i Schulera.

@Tetragramaton
А како ћеш то да уклониш сатанисте, кад се успостави та твоја држава?!
"Црква је вековима измишљала сатанисте, сада гле - сааниста стварно има" Доријан Нуај

Kakvi ste vi...c-c-c..stalno mi podmecete neke "moje" drzave,"moje" ovo,"moje" ono...Rekao sam kad se uspostavi Bozija vladavina,Bog ce likvidirati sve sataniste.

Rece covjek koji je ubijao Albance i prema istima osjeca patolosku mrznju.

Nećemo da se ciframo. Ja sam bio pripadnik službene jedinice vojske moje države i u sklopu nje sam branio svoj narod i državu. Odgovorno tvrdim da VJ nije počinila nijedan jedini zločin. Paravojne jedinice jesu, ali na terenima na kojima je dejstvovala vojna policija nije ih bilo, Predočeno im je da njih ima oko 400, nas oko 2000 sa teškim naoružanjem i oklopom, i da se nikakve eskapade neće tolerisati.

Da bi uspešno zamenio teze, moraš da imaš određenu dozu inteligencije.

Nisi ratovao, pa ne znaš. Ja jesam, oko Slatine i Srbice 1998. Dehumanizacija čoveka kojeg moraš da ubiješ ili će on ubiti tebe, nema nikakve veze sa humanizmom. Razlog zbog kojeg se kod nas upotrebljava termin "neprijateljski vojnik", a kod Amera "enemy unit" ili "enemy footmobile" jeste sprečavanje vojnika da o ljudima sa suprotne strane misle kao o ljudima koji su takođe, kao i oni, naterani na front, i imaju ličnu istoriju, porodice koje ih čekaju, možda i decu. Ako u dejstvima kreneš da razmišljaš na taj način, poludećeš brzo.

Био сам и ја на ратишту 1994. око Горажда.
На фронту ствари решава инстинкт, делимично сама војна машинерија која спроводи своју дехуманизацију. То је да кажемо неки трибални елемената који постаје гротескан у великим кланицама, рецимо Први свертски рат.
Ја сам мислио на нешто друго. Дехуманизација пре, можда још више после сукоба, и пропаганда која иде цивилима у позадини. Треба од тога разликовати ранија схватања, где често онај други није "изворно" сматран човеком. Не, сада као постоји схватање једнакости, али се од њега одступа зато што је онај други фашиста, комуниста, наркодилер, педофил... (како је реч о пропаганди оптужбе треба узети условно). У сваком случају, кад се Америка понаша према својим непријатељима нељудски то је много лицемерније него кад је то радио Тамерлан.

Био сам и ја на ратишту 1994. око Горажда.
На фронту ствари решава инстинкт, делимично сама војна машинерија која спроводи своју дехуманизацију. То је да кажемо неки трибални елемената који постаје гротескан у великим кланицама, рецимо Први свертски рат.
Ја сам мислио на нешто друго. Дехуманизација пре, можда још више после сукоба, и пропаганда која иде цивилима у позадини. Треба од тога разликовати ранија схватања, где често онај други није "изворно" сматран човеком. Не, сада као постоји схватање једнакости, али се од њега одступа зато што је онај други фашиста, комуниста, наркодилер, педофил... (како је реч о пропаганди оптужбе треба узети условно). У сваком случају, кад се Америка понаша према својим непријатељима нељудски то је много лицемерније него кад је то радио Тамерлан.

Takva dehumanizacija se vršila u svim ratovima. Uvek je onaj "drugi" predstavljan kao apsolutni divljak i simbol sveg zla. Ništa se nije promenilo.

Back