Šta čitate?

Završio Remarkovu Trijumfalnu Kapiju( brzim čitanjem za neka 4 sata), fenomenalna knjiga, još sam je tako doživeo kao da sam bio tamo, realno :)

Nastavljam sa Putovanjem Čajlda H. i krećem u pohod na Belogardejce :cool:

Tu i tamo... duplo brže neg' ranije, u proseku oko 800 reči/min, al čitam jednoredno samo, nisam hteo da idem dvoredno jer mi onda baš dosta ispadne, ovako sam na istom, pa čak i višem nivou pamćenja nego kod starog načina čitanja.

Tu i tamo... duplo brže neg' ranije, u proseku oko 800 reči/min, al čitam jednoredno samo, nisam hteo da idem dvoredno jer mi onda baš dosta ispadne, ovako sam na istom, pa čak i višem nivou pamćenja nego kod starog načina čitanja.

A koliko prosječno stranica zauzima 800 riječi? Znam da zavisi od slova i razmaka između redova i ostalog, ali okvirno

Šta znači jednoredno čitanje?

čitaš čitav red odjednom, gledaš ga kao sliku, pošto mozak bolje pamti slike a kada čitaš reč po reč onda se dosta izgubi, lako opada koncentracija.
Ovako, uz vežbe za proširenje perifernog vida možeš da čitaš čitav red odjednom, ili čak više...
Jedna devojka je na kursu prošle godine ostvarila fenomenalne rezultate, čitala je 2 000 reči u minuti nakon samo par dana na kursu.
Sve je stvar posvećenosti i vežbe.

E ima onlajn negde taj kurs?

Ne verujem, baš je potrebno dosta toga da se kaže, govorna reč nikad neće moći da bude zamenjena od strane pisane, pogotovo online :)
Ne opstaju džaba ti kursevi, a proveri, imaš ih svugde...

Realno, beletristika ide lagano, nekako čak i emotivnije, sa doživljajem. Nisam probao nešto stručno, al to kad krene škola xD
Probao sam enciklopediju koju čitam otpočetka, mada ni ranije ništa nisam zapamtio, a ni sada :lol: Opšta književnost je ta prva oblast(larusova, inače) al ebeš ga kad je ono samo nabrajanje godina i dela, totalno nezanimljivo.

I taj kurs ti je pomogao da povećaš brzinu toliko?
Ako bih ja postigao takve rezultate udvostručio bih brzinu čitanja, vidjeću ima li ovamo toga

Pa naravno da pomaže kad ti se objasni dosta toga... to sam u letnjoj školi bio na kursu, onaj profesor je kraljina od čoveka, univerziteti, fakulteti, pićke materine, you name it- on završio.
Plus zna sve o svakoj knjizi koju sam mu spomenuo :D
Inače predaje informatiku u Centru za talente.

Nego, ja sam prvo 372 reči u minuti čitao, i bio sam među najboljim, isto toliko je i jedna likuša čitala, drugi svi ispod.
A kod normalnog čitanja je granica od 200-400.

Kod brzog i do 2 000 reči, a i preko čak :)
Neko toliko to uvežba da samo lista stranice, čitave strane skenira jednim pogledom kao sliku i zapamti.
Postoje valjda i takmičenja.
Nznm dal ima na netu, al za vežbanje perifernog vida se koriste Šulteove tablice.

Pa naravno da pomaže kad ti se objasni dosta toga... to sam u letnjoj školi bio na kursu, onaj profesor je kraljina od čoveka, univerziteti, fakulteti, pićke materine, you name it- on završio.
Plus zna sve o svakoj knjizi koju sam mu spomenuo :D
Inače predaje informatiku u Centru za talente.

Nego, ja sam prvo 372 reči u minuti čitao, i bio sam među najboljim, isto toliko je i jedna likuša čitala, drugi svi ispod.
A kod normalnog čitanja je granica od 200-400.

Kod brzog i do 2 000 reči, a i preko čak :)
Neko toliko to uvežba da samo lista stranice, čitave strane skenira jednim pogledom kao sliku i zapamti.
Postoje valjda i takmičenja.
Nznm dal ima na netu, al za vežbanje perifernog vida se koriste Šulteove tablice.
A kako se tačno testira koliko si pročitao u minuti?
Mislim, ne možeš reći da si pročitao toliko i toliko iako nisi? Ako znaš na šta mislim xD
Moraću to da vidim obavezno, mada nešto nisam čuo da to ima kod nas, tačnije ima neki, ali valjda 80 eura jedan čas -.-

A kako se tačno testira koliko si pročitao u minuti?
Mislim, ne možeš reći da si pročitao toliko i toliko iako nisi? Ako znaš na šta mislim xD
Moraću to da vidim obavezno, mada nešto nisam čuo da to ima kod nas, tačnije ima neki, ali valjda 80 eura jedan čas -.-

Pa ja imam u formi testa koji sam dobio tamo na kursu, tamo imaš neki tekst i onda ti čitaš a mere ti vreme, pošto se zna koliko ima reči, na kraju podeliš neku brojku sa vremenom i dobije se broj reči u minuti :)
Mislim, ja mogu da naučim ljude sad kad znam, a i imam to odštampano, al samo uživo :D
To je fora
Već sam jednom drugu pokazao tehniku, a na njemu je da praktikuje... šteta što malo ko to redovno vežba, eto, od nas dvadesetak na kursu ja sam verovatno jedini koji redovno vežba, druge sam pitao a njih mrzi il' nemaju vremena :)

Jel to ova škola intelektualnih veština? http://www.intelektualnevestine.rs/programi/ubrzano-ucenje/brzo-citanje/
Ja ne znam kolko u minuti čitam, znam da za sat pročitam oko 50 str belestristike, a 30 str filozofije.

pa moguće da je to, kažem ti, ne znam sigurno, ovo je bilo u okviru Centra za Talente i letnje škole :)
Ima više tih kurseva, to ti je kao i za škole stranih jezika, ima ih na tone :D

Dovoljno je nekoliko piva... ako si iz BG-a :D
Nađemo se na Kališu, nacirkam se, i onda krene spika :cool: Mislim, nisam ja profesor pa da mogu sve egzaktno da izrecitujem al' osnove mogu, kao što i sam sada pičim.

Inače, i pokret je veoma bitan, ovde ova klinka koristi olovku za to, ja koristim onaj štapić za ražanj :mrgreen: kako god, ljudi koji čitaju prateći prstom tekst brže čitaju, jer je pokret veoma bitan za mozak, zbog toga što pogled često odluka, pogotovo kad idemo reč po reč.

Što sporije čitaš to manje pamtiš zbog toga što je mozak navikao na velike brzine, tačnije, brže čitanje mu više odgovara :)
Inače je potrebno suzbijanje subvokalizacije, iliti onog unutrašnjeg glasa koji se javlja kada čitamo reč po reč... i to je smetnja.
A i nemoguće je koristiti je kada se čitaju čitavi redovi, mada ja tu još imam problem, jer uhvatim i dalje poneku reč i u sebi izgovaram... al za to neki ljudi govore da je dobro jer se ključne reči pamte al to je sad samo druga strana priče, ko će ga znati.

Back