Šta čitate?

E, a zamisli, kad sam bio na republičkom takmičenju, za književnost, jedna Mentorka iz drugog grada nešto pričala sa mnom, pita me šta čitam
I navedem joj ja,
ona reče: Uzmi Koelja, i moderne pisce, klasika jeste dobra al' treba i ovo pomalo čitati :mrgreen:

Ja rekoh... khmm,, oukej :D
I do sad nisam ništa uzeo od njega, al' uzeh Makartija, i njega isto uzdižu na istu foru
Nothin special

Ja sam od Koelja čitala samo "Alhemičara", doduše na brzinu sam ga preletela iako je bio
raspust i mogla sam da mu posvetim i malo više vremena. Utisak koji sam stekla
jeste da bi ovo delo moglo da bude uvedeno u sistem lektira - podseća me na štivo
za lektire... :)

U lektire treba da se ubace Tomas Man, Orvel, Džojs, Po i Remark, a da se izbace srranja kao Čehov "Ujka Vanja", sve od Tolstoja, promeni Hemingvejeva, uvede možda i Fokner, a ni "Ljudi Govore" nije potrebna
zaboravih već za prvu i drugu godinu al' one naše šugave drame su isto nepotrebne

Ja sam Koelja vrlo malo čitao i pre, ali moram priznati da sam to radio "po dijagonali". Sada sam to činio pažljivije, ali bolje da sam ostao na onom starom. Rekoh, ne kapiram ljude kojima se to sviđa.

Ako se ne varam, po dijagonali može da se čita samo "Hazarski rečnik"... :D

Svako ima svoje subjektivno mišljenje, npr. mnogima se svidja "Starac i more", ili recimo
"Derviš i smrt", a meni npr. ne, ali isto tako ja sam volela da čitam "Ujka Vanju" iako je to
nekima dosadno... :think:

U lektire treba da se ubace Tomas Man, Orvel, Džojs, Po i Remark, a da se izbace srranja kao Čehov "Ujka Vanja", sve od Tolstoja, promeni Hemingvejeva, uvede možda i Fokner, a ni "Ljudi Govore" nije potrebna
zaboravih već za prvu i drugu godinu al' one naše šugave drame su isto nepotrebne

Slažem se, treba promeniti i uvesti "Za kim zvona zvone" i malo više od Dostojevskog...

Od Koelja jedina valja Veronika je odlučila da umre

Ujka Vanja je baš dobra, treba da ostane, ali da se izbaci npr Antigona, Biblija, malo više poezija u prvoj godini itd

Zašto bi se izbacivala biblija? :lol: Em što je knjiga jedno od najvećih dela čovečanstva, em što će to biti jedina prilika da 90% srba, koji se inače deklarišu kao pravoslavci, barem baci svoj pogled na istu :lol: Eventualno da se ubaci nešto iz Kurana

Zašto bi se izbacivala biblija? :lol: Em što je knjiga jedno od najvećih dela čovečanstva, em što će to biti jedina prilika da 90% srba, koji se inače deklarišu kao pravoslavci, barem baci svoj pogled na istu :lol: Eventualno da se ubaci nešto iz Kurana

Zato što je dosadna čak i onima koji se deklarišu kao pravoslavci, a kamo li nama ostalima

Da li je i to rekao Kejnz? :)

Ne znam da li je rekao, ali mislim da BI rekao :P

Zato što je dosadna čak i onima koji se deklarišu kao pravoslavci, a kamo li nama ostalima

Bila nekima dosadna ili ne, ja je iskreno rangiram sa Geteovim Faustom, a tu knjigu smatram za jednu od najboljih.. Pravoslavci kojima je dosadna knjiga na kojoj se zasniva njihova vera bi trebalo da se zapitaju u šta veruju, i da li veruju uopšte, a oni koji nisu pravoslavci, a dosadna im je... nek istrpe, jebaga :lol:

Bibliju su vremenom menjali, dodavali i izbacivali dosta toga, tako da završni produkt, kao ovo što mi sad imamo, nije ni sličan prvobitnoj kompletnoj

Ja iskreno ne obraćam toliko pažnju na same dogme, koliko na misli i principe koje ista sadrži, jednostavno, toliko je elastična što se tiče tumačenja, da svako može naći neki smisao u njoj, ako želi, što je odlika pravog umetničkog dela :)

Ne znam da li je rekao, ali mislim da BI rekao :P

Bila nekima dosadna ili ne, ja je iskreno rangiram sa Geteovim Faustom, a tu knjigu smatram za jednu od najboljih.. Pravoslavci kojima je dosadna knjiga na kojoj se zasniva njihova vera bi trebalo da se zapitaju u šta veruju, i da li veruju uopšte, a oni koji nisu pravoslavci, a dosadna im je... nek istrpe, jebaga :lol:

Ja iskreno ne obraćam toliko pažnju na same dogme, koliko na misli i principe koje ista sadrži, jednostavno, toliko je elastična što se tiče tumačenja, da svako može naći neki smisao u njoj, ako želi, što je odlika pravog umetničkog dela :)

E a ja ipak mislim da ne bi rekao... :zplez:

Па тих истих ''90 % срба'' се у време ћопавог србождера - Јоже, изјашњавало као ''атеисти, комунисти, југослАвени'', и не видим да је то мерило било чега. Ако ћемо право од те ''бројке'', кладим се да би добрих 10 % отишло на оне праве hard core вернике, који када улазе у цркву љубе патос јер је то Боже мој ''улаз у тело Христово'', и који сматрају да је ТВ ''демонска работа'' пошто има тело и рогове (ТВ антена) и бљује ватру (ТВ програм - не шалим се док ово пишем). Светосавље је само по себи, сулуди микс, д бест оф, 12 -то инчна комбинација хитова родноверја, и новог таласа - ''хришћанства'', тј најбољих елемената хришћанске вере, и тако треба да остане, јер ако би се хришћанство тумачило по правим мерилима, старим канонима, хрисовуљама, овде би радиле ломаче.

E a ja ipak mislim da ne bi rekao... :zplez:

Ma bio objektivan čovek, što ne bi? :P

Па тих истих ''90 % срба'' се у време ћопавог србождера - Јоже, изјашњавало као ''атеисти, комунисти, југослАвени'', и не видим да је то мерило било чега. Ако ћемо право од те ''бројке'', кладим се да би добрих 10 % отишло на оне праве hard core вернике, који када улазе у цркву љубе патос јер је то Боже мој ''улаз у тело Христово'', и који сматрају да је ТВ ''демонска работа'' пошто има тело и рогове (ТВ антена) и бљује ватру (ТВ програм - не шалим се док ово пишем). Светосавље је само по себи, сулуди микс, д бест оф, 12 -то инчна комбинација хитова родноверја, и новог таласа - ''хришћанства'', тј најбољих елемената хришћанске вере, и тако треба да остане, јер ако би се хришћанство тумачило по правим мерилима, старим канонима, хрисовуљама, овде би радиле ломаче.

To svetosavlje o kome pričaš mu u neku ruku dođe naša ideologija, kao što amerima serviraju njihovu ideologiju(utemeljenu još u doba konfederacije) preko holivuda, i to gore nego bilo gde u svetu :lol: Al opet lepo je pročitati i koren hrišćanstva, i ne tumačiti bukvalno, naravno, kao i bilo gde drugde :)

To svetosavlje o kome pričaš mu u neku ruku dođe naša ideologija, kao što amerima serviraju njihovu ideologiju(utemeljenu još u doba konfederacije) preko holivuda, i to gore nego bilo gde u svetu :lol: Al opet lepo je pročitati i koren hrišćanstva, i ne tumačiti bukvalno, naravno, kao i bilo gde drugde :)
На неки начин је и вера и идеологија, и захваљујући његовој флексибилности, идентитет срБског народа је сачуван кроз најтеже периоде турске владавине. Иначе, би се ми сви сада звали - Сабахудин, Синан, Мухамед, итд... Мада, крем тадашњег друштва, тј племићи су остали Срби, иако су променили веру, тј постали муслимани - Дахије су све листом биле срБског порекла, Кулин-капетан, Омер-паша Латас итд.
А једина идеологија која је била и остала државотворна у Срба, је социјалистичка идеологија; пошто Срби (као и Словени) своје државно и друштвено устројство базирају на левици.
Дакле аутентична српска левица се заснива на нашој патријархалној култури, на сељачкој саборности, на мобама, на задругарству, на нашим слободарским традицијама, на децентрализованом одлучивању и одабиру кадрова, на самоуправљању, на планској привреди, на социјализму, на заједништву, на братству. На народној држави, на народној Цркви, на народној култури. Први радикали (Никола Пашић) у Србији су били инспирисани социјалистичким идејама Светозара Марковића, а овај опет руским левичарима. За време Другог светског рата, једини човек који је нудио сјајно решење за наш народ је био Димитрије Љотић са својим фантастичним програмом социјалног синдикализма, који је ненадмашан, непревазиђен, и чак бољи од програма бољшевика у Русији. Они који су понудили своју ''идеологију'', ту мислим на ћопавог, су само осакатили народ и од идеје економске левице направили спрдњу, тако да није чудо да данашњи ''левичари'' који само уста испирају ''социјализмом'' немају појма шта то заправо значи. То су најобичније западњачке вуцибатине, и деца буржуја, која се ''хране'' духовним смећем, гледају трећеразредне филмове, читају трећеразредну литературу..... Сама Америка по питању идеологије пласира тај гарбиџ, јер поред Холивуда, они немају некакво културно релевантну или историјску позадину, којом би могли, као ми нпр, да се диче.

Remark, bože, ne. Džojs takođe nije uopšte za lektiru. Po jeste u lektiri.
Čehov, Tolstoj, Hemingvej su odličan izbor lektire, Ujka Vanja je najbolja drama u srednjoj školi. Fokner je u lektiri.

Moraš ti da mi protivrečiš, inače bi se usro :lol:
Remark jeste jednostavan pisac ali je njegov stil upečatljiv i realističan, plus bi se mnogo šta moglo naučiti i shvatiti iz "Na Zapadu Ništa Novo" .
Džojs takođe, zbog stila, upoznavanja sa tokom svesti i mogućnosti opširnog tumačenja dela, gde đaci mogu da shvate na koji način se uopšte i gradi tako kompleksno delo.
Foknera i Poa ja neam u lektiri :eek:

Back