Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Ante Starčević:
....Gde je taj srbski jezik? Ja vas opet pitam! Kajkavština nije, čakavština nije, nebi li bila možda štokavština? Ali je to, kako vam rokh, čedo kajkavacah i čakavacah. Pokažite jedan glas, jednu formu štokavacah, koju nebi čakavci ali kajkavci imali. I ja sam štokavac. Ko je taj štokavski jezik skovao? Hervatski narod gospodo, i stotine hervatskih pisacah, Kako Dalmacia malo po malo prima štokavštinu, može se videti iz njezinih spisateljah, ali se i svoje čakavštine derži na toliko, da n. p. Gundulić, Gjorgjić, Palmotić i ost. sasvim u čakavštini plivaju. — Ovo stoji ne samo o Dalmatincih nego i Ličanih, n. p. o Došenu i Kermpotiću, o Slavoncih, n. p. Relkovićih i Katančiću, o Bošnjacih, n. p. Margetiću i Divkoviću. Ovaj poslednji piše blekavski, pa veli, da piše srbski, t. j. Divković veli: ako ja pomešam Petrov pir s Pavlovom zobju — ono je onda moj karišik. Ja nisam tako pametan, da bi mogao tu premudrost dokučiti. Koje li je taj srbski jezik? Je li onaj, kojime se hervatski pisci — na koliko znamo — od šeststo godinah služe — onaj kojime narod hervatski govori? Tako je, gospodo,

prosto genijalna argumentacija. Ovo je esencija istine, vrlo detaljno obrazlozena.
Mitomane,ako nađeš da je Ante Starčević za neku etičku grupu govorio da je pasji nakot ja više ne pišem na ovom forumu,
eto vam prigode da me se riješite, samo citirajte gdje je to otac domovine Ante Starčević izjavio i ja odlazim.

Деструкција српског имена у Хрватској увек је била праћена непрестаним јавним истицањем да су Срби издајници, да су реметилачки чинилац хрватског друштва и хрватске политике, да су „народна неприлика“, „да Хрвати нису српска браћа, јер су Срби браћа са псима“, да су хајдучки и разбојнички народ, да су византијски препредени и лукави и да је „Српство опасно по својим мислима и по свом расном саставу“, јер у њему је „крвљу увјетовано расположење за завјере, револуције и преврат“.
Анте Старчевић називао их је: „блатни скоти“, „гнусна ропска створења“, „сужањска пасмина“, „накот зрео за сјекиру“, „продане мешине“, „псета аустријска“, „псета пустјена с вериге“, „смеће“ итд.
Imam na kompu njegove knjige ali mi je mrsko da to citam. Vidi se njegova zestoka frustracija sa Srbima iako je i sam po ocu Bunjevac a po majci "cisti" Srbin.
S obzirom na takvog "oca domovine", nije ni cudo sto ima naprednu decu kao sto je mupi.

Navedi mi jedan jedini primer iz srpske istorije da neki politicar istupa sa ovolikom kolicinom mrznje prema nekom drugom narodu... Neces to naci, ni priblizno.